Şike İddiaları ve Sorular - Her şeyi söylendiği gibi kabul etmek zorunda mıyız?



Elbette biz de süreci basından takip ediyoruz. Bu konuda yalnız değiliz, Aziz Yıldırım'ın avukatları dahi süreci basından takip etmek zorundalar. Nasıl bir işse, avukatların dahi görmesi engellenen bilgiler, takip kayıtları, polis fezlekesi maşallah çarşaf çarşaf Hürriyet'te, Milliyet'te. Bu yayınlar arttıkça da, benim kafamda sorular artıyor.

Şimdi "objektif" Galatasaraylı, Trabzonsporlu, Beşiktaşlı arkadaşlar pazar günü öğlen sularında eldeki verilerden şu kanaatlere vardılar:

1- Aziz Yıldırım çok güçlü ve kötü bir adamdır. Polis elinde ciddi bir şeyler olmasa dünyayı yöneten bu adama dokunamaz.
2- Aziz Yıldırım kötüdür, polis ciddi deliller sahibidir o sebeple gözaltına alınmıştır demek ki şike yapmıştır.
3- Aziz Yıldırım şikecidir, öyleyse Fenerbahçe şikecidir.
4- Fenerbahçe taraftarı aptal, karaktersiz, yavşak olduğu için, Aziz Yıldırım ile Fenerbahçe'nin kötü ve şikeci olduğunu kabul etmemektedir.
5- Fenerbahçeli taraftarlar objektif değildir o sebeple eldeki verileri doğru değerlendirememektedir.
6- Objektif insanın yapması gereken şey, yukarıda yazılanları aynen kabul etmektir.
7- Fenerbahçe kümeye düşmelidir, Fenerbahçe taraftarı da maçları TRT'de izlemelidir. Beter olsun ibneler.

Şimdi ben bu kadar objektif olamadığım için olaylar açıklanıp, yeni bilgiler medyada yansıdıkça soru sormaya başlıyorum. Pazar gününden dosyaya muttali olup, zaten her şeyi bilen arkadaşlar tabi emsalsiz kanaatlerini bizlerle twitter olsun, sözlük olsun, bloglar olsun türlü mecradan "yavşak, ezik" gibi nezih nitemelerle paylaşıyorlar. Onları da dinliyoruz. Ancak bu ithamların sorulara cevap olamadığı da açık. Dolayısıyla sormaya da devam ediyoruz.

1- Fenerbahçe'nin Eskişehirspor - Trabzonspor, Karabükspor - Fenerbahçe, Sivasspor - Fenerbahçe ve Bucaspor - Fenerbahçe maçlarında şike yaptığı iddia ediliyor.

6222 sayılı kanuna sürekli atıf vermekten yoruldum ama, şikenin kanuni tanımı iki şahıs arasında para veya sair menfaat karşılığında yapılan bir anlaşma. Dolayısıyla,

a) Şu ana kadar şike yapıldığı iddia edilen maçlarda, varolduğu iddia edilen şike anlaşmasını gösterecek hiçbir delil ortaya çıkmadı / medyaya yansımadı. Hiçbir Fenerbahçeli yöneticinin hiçbir başka takım yöneticisi veya oyuncusu ile arasında "oynama şu kadar para veya sair menfaat vereyim" teklifi ile bir oyuncunun / yöneticinin zımni veya açık kabulü bulunmuyor. Bu kadar bilgi sızdırılan bir ortamda açıkça kamuoyu iletişiminin önemsendiği kabul edilmeli. Bu halde neden en güçlü ve kamuoyunu ikna edecek deliller ortada yok? Böyle delil olmadığı için mi yoksa başka bir şey mi bekleniyor?

b) Bülent Uygun, Ümit Karan ve Sezer Öztürk dışında hiçbir Eskişehirsporlu oyuncu / yönetici gözaltına alınmadı. Bülent Uygun ve Ümit Karan'a belirli paraların gittiği iddia ediliyor ancak bu iddiayı destekleyecek hiçbir delil şu ana kadar basına yansımadı. Şayet iddia edildiği gibi Bülent Uygun çetenin parçası ise hangi sebeple, varolduğu iddia edilen çetenin anlaştığı futbolcuyu 46. dakikada oyundan çıkardığı da sorulmaya değer. İnsan parçası olduğu çetenin anlaştığı futbolcuyu kötü oynuyor diye oyundan çıkarır mı? [1]

c) Fenerbahçe - Bucaspor maçından önce Fenerbahçeli yöneticilerin Sivassporlu yönetici Ahmet Çelebi ile İzmir'in ortasındaki Deniz Balık Restaurantta yemek yediğine dair bir görüntü ortaya çıktı. [2] İki kulüp yöneticisinin İzmir'de yemek yemesinin vaka-i adiyeden başka bir şey olmadığı belli. Bu sefer haber Milliyet'ten:

"Galatasaray Kulübü Başkan Yardımcısı Adnan Polat ile Beşiktaş Kulübü Başkanı Yıldırım Demirören dün eşleriyle birlikte Akmerkez Papermoon Restoran'da yemek yediler. Demirören, "Bizim dostluğumuz ağabey-kardeş gibidir. Futbolun dışındayken de görüşüyorduk. Pazar günü olduğu için, ailece buluşmaya karar verdik. Beşiktaş - Galatasaray maçı öncesi diye bir buluşma gerçekleştirmedik. Biz her zaman görüşüyoruz. Art niyetli düşünmemek lazım. Eğer art niyetli düşünen biri varsa, kendisi art niyetlidir" dedi."

İki kulüp yöneticisinin bir maçtan önce yemek yemesi şike karinesi bile değildir, kaldıki şike olsun.

Bucaspor maçı ile ilgili daha ilginç durum, şu ana kadar bir tane bile Bucasporlu futbolcunun gözaltında olmamasıdır. Yani Fenerbahçeli yöneticiler şike teklifinde bulunmuş, yabancıları ve Musa Aydın'ı ayarlamışlar ancak bu isimlerin hiçbiri gözaltında değil! Şike bir anlaşmadır, her anlaşma gibi en az iki kişi gerektirir, şike iddiası için de bu iki şahsın aralarında bir anlaşma yaptığı ispatlanmalıdır. Öyleyse şike iddiasında bulunan nasıl oluyor da anlaşmanın taraflarından birini gözaltına alıyor, diğer taraflar ortada gözükmüyor?

d) Fenerbahçe - Sivasspor maçında Fenerbahçe'nin Mehmet Yıldız ile anlaşarak şike yaptığı iddia edildi, Mehmet Yıldız'ın telefon konuşmaları basına servis edildi ancak Mehmet Yıldız serbest bırakıldı. Demek ki Fenerbahçe Mehmet Yıldız ile şike anlaşması içerisine girmemiş veya o iddia sakıt, neden böyle bir iddianın ortaya atıldığı da henüz belli değil. [4]

e) Karabükspor - Fenerbahçe maçında Fenerbahçeli yöneticilerin 17 maçın 11'inde oynamamış Emenike ile şike anlaşması yaptığı iddia edildi. Şu ana kadar basına yansıyan bilgiler içerisinde bu anlaşmayı doğrulayacak hiçbir somut bilgi, belge, delil bulunmuyor. Önce Emenike'nin sözleşmesinde özel bir anlaşma olduğu ve 5 milyon €'ya serbest kalacağı buna rağmen Fenerbahçe'nin 9 milyon dolar para verdiği, fazlanın Emenike'nin parası olduğu iddia edildi ancak bu iddia gerçek dışı çıktı, sözleşmede böyle bir hüküm yokmuş. Karabükspor yöneticileri Emenike'nin doktor raporu olduğunu ve oynayamayacağını açıkladılar. Emenike'nin para sayarken görüntüleri olduğu iddia edildi, henüz böyle görüntüler çıkmadı, üstelik transferden sonra bu paranın avans olarak verildiği ifade ediliyor. [5]

f) Eskişehirspor - Trabzonspor maçında Fenerbahçe'nin teşvik primi verdiği iddia ediliyor ancak henüz bunu doğrulayacak tek bir bilgi ortaya çıkmadı. Tek somut bilgi Fenerbahçe ile irtibatlı bir şahsın maçı izlemesi ve izlemedim demesi. Aynı şahsın daha önce de Eskişehirspor maçlarını takip ettiği bu iddiadan hemen sonra ortaya çıktı. [6]

g) Fenerbahçe'nin İbrahim Akın ile anlaştığı hatta İbrahim Akın'ın bir din adamına "Hocam şike caiz mi" diye sorduğu iddia edildi. Bu görüşme ortaya çıkmadığı gibi, İbrahim Akın da henüz gözaltına alınmadı. [7]

h) Serdar Adalı ile İbrahim Akın arasında bir şike görüşmesi olduğu iddia edildi. Haber metninden alıntılıyorum: "Kupa finali öncesinde İbrahim Akın'a, “Bu maçta oynama, seni Beşiktaş'a alacağım” dediği kayıtlara geçen Beşiktaşlı Serdal Adalı, “Evet görüşme yaptım. Ancak 'Sakın oynama' demedim” ifadesini kullandı."[8] Serdar Adalı iddiaları yalanladı, şu ana kadar da gözaltına alınmadı. Şayet İbrahim Akın şike teklifini kabul etmemiş ise ancak böyle bir teklif varsa 6222 sayılı kanun açık: "Kazanç veya sair menfaat vaat veya teklifinde bulunulması halinde, anlaşmaya varılamadığı takdirde, suçun teşebbüs aşamasında kalmış olması dolayısıyla cezaya hükmolunur" O halde Serdar Adalı şayet böyle bir teklif varsa suç işlemiştir. Neden gözaltında değil? Yok bu iddia yalansa, bu iddiayı kim, niçin, hangi maksatla servis ediyor? Kimin Beşiktaş Asbaşkanı'nı böyle bir iftiraya maruz bırakma hakkı var? Kimin hangi insanı üstelik de medya yoluyla milyonların önünde rencide etme hakkı bulunuyor?

i) "Trabzonsporlu yöneticilerin, Fenerbahçe’nin rakipleri Karabük ve Sivas’a teşvik primi vermeye çalıştığı ancak yeterli parayı toplayamadıkları için bundan vazgeçtikleri iddia edildi." [9] Trabzonsporlu yöneticilerin teşvik parasını toplaması ne demek? Bu işin rayici mi var? Trabzonsporlu yöneticiler ne kadar para toplayacaklarını daha kimseyle görüşmeden biliyorlar mı? Bunun olması mümkün olmadığına göre bir teklif gitmiş, bir bedelde anlaşılmış ancak Trabzon'un gereken miktarı bulamaması üzerine ödeme yapılamamış. Bu da suçu ortadan kaldırmıyor. Anlaşma yeterli. Sonuçlarından bağımsız olarak. Şimdi kim bu Trabzonsporlu yöneticiler, kimle görüşmüşler, kimle anlaşmışlar? Şayet bu iddia bütünüyle yalansa - şu ana kadar destekleyecek hiçbir delil, belge ortaya konulmadı- bu iddiayı neden ortaya atıyorlar? Medya büsbütün bunları uyduramayacağına göre kim medyaya bunları servis ediyor ve bundan nasıl bir menfaat bekliyor? Bunu servis edenler aynı zamanda iddia ettiklerini ispatlayacak delilleri neden ortaya çıkarmıyor, niçin kimseyi gözaltına almıyorlar? Bu kadar kolay mı yahu? Trabzonspor teşvik primi vermeye çalıştı diye iddia ediyorsunuz "ama başarısız oldu" diyerek de kurtarmaya çalışıyorsunuz. Bunun adı kısa yoldan rezalettir.

Bütün bu soruların cevaplarını öğrenmeyi merakla bekliyorum. Açıkça söylüyorum, bu iş çorbayı da geçti, bambaşka bir heyhüla ile karşı karşıyayız.

[1] http://www.utanmazmedya.com/...or.html
[2] http://gazeteyurt.com/haberdetay.aspx?haber_id=7152
[3] http://www.milliyet.com.tr/2006/05/01/spor/spo03.html
[4] http://haber.gazetevatan.com/.../1/Gundem
[5] http://www.haber1.com/karabukspordan-emenike-savunmasi.html
[6] http://www.habervitrini.com/....html
[7] http://www.beyazgazete.com/...-caiz-mi-beyaztv.html
[8] http://www.ajansspor.com/.../ibrahim_ile_konustum_ama.html
[9] http://spor.milliyet.com.tr/...06.07.2011/1410987/default.htm


10 comments:

  1. fairtail dedi ki...

    üstad, eline sağlık..

  2. trapano dedi ki...

    helal

  3. gerilerden gelen kemalettin dedi ki...

    bunları sözlüğe de aktarır mısın?
    boş kalmasın orası da..
    hala bekliyoruz, o kesin deliller neymiş diye.

  4. Yamanni dedi ki...

    güzel bir yazı olmuş..ortada fenerin şike yaptığı filan yok ama neler dönüyo çok merak etmeye başladım.bir de tv de son dakika haberi çıktı 19 maçt teşvik primi ve şike olduğu kesinleşti diye eminiyet açıklama yapmış bu ne ola ki şimdi ?

  5. ganger dedi ki...

    çok iyisin ya beni ferahlatıyor yazdıkların sağolasın eksik olma

  6. Kutadgu dedi ki...

    Trabzonsporlu biri olarak blogumda bu soruşturma üzerine tek bir hükme varmadan yazmak zorunda hissediyorum kendimi. Ne olursa olsun. Kendimi beklemek zorunda hissediyorum. iddiannamenin açıklanmasını bekliyorum mesela. Çünkü en somut verilere oradan ulaşabiliriz. Hal böyle iken yazdıklarının bazı noktalarına katıldığımı ama çoğunda büyük bir polyanna iyimserliğine düştüğünü görüyorum ne yazık ki. Üstelik şike ve teşvik Emniyetin bugünkü resmi açıklamasında resmi olarak yer almışken. Herkes biraz daha beklesin

  7. burakcelik dedi ki...

    hocam bu yazıyı kaynak göstererek tabiki başka mecralara taşıyabilirm değil mi? tam olarak kafamdaki cevapsız sorular derlenmiş..

  8. Mattt dedi ki...

    Tayyip bu operasyonu Ergenekon ile karistiriyorsa, cok buyuk bir hata ediyor demektir. Kanimca mukayese etmesi gerekir.

    Ergenekon’un ne kadar askeri bir tabanina mudahale var ise, bu operasyonun da bir o kadar Turkiyenin sivil bir tabanina mudahale vardir.

    Bak, burasi TURKIYE… Italya’ya benzemez. FENERBAHCE de juventus’a benzemez.

    FENERBAHCE, futbol toplarinin icinde mermiler, fisekler sakladi… tufekleri formalara sararak anadoluya kacirdi, yetmedi; papazincayirinda, taksim stadinda terini akittigi forma ile canakkale gitti.

    Cephede kursun sikti… o da yetmedi, Gelibolu’dan Istanbula iki gun boyunca at sirtinda gelerek futbol maclariyla milli mucadelenin direncini artirdi.

    Eger bana inanmiyorsaniz, Onbasi Halide E. Adivar’a sorun!

    Tayyiipp, FENERBAHCE sadece bir spor kulubu degil; milli mucadelemizin DIRENIS SEMBOLUDUR…

    Bu operasyon ile, 1995 yilinda yapilan gazi mahallesindeki “kahvehane tarama’si” arasnda cok bir fark yok. Gazide etnik yapi fiseklendi, burada ise “Sosyal Bilinc”.

    Orada derin devlet, burada ise tayyip. Ama yontem hep ayni!!
    Cunku, tayyip’te gucunu korku salmaktan aliyor. Yoksa bu kulhanbeyligi neden?!

    Taa bastan beri bu operasyonun bir SIKE OPERASYONU OLMADIGINI soylemekten dilimde tuy bitti.

    Tayyip, toplumun bu benligini sindirmeye calisiyor, kontrol etmeye calisiyor… Amaci uzum yemek degil, bagciyi dovmektir.

    Fenerbahcenin, aklanacak yada karalanacak bir durumu yokk!! Anlamiyormusunuz?

    Hurriyette ki haber soyle:
    “…Özellikle Süper Lig takımlarının yöneticilerinin PFDK ve MHK kararlarıyla ilgili yöneticilerle sık sık görüşerek sonuçları etkilemeye çalıştıkları iddia ediliyor.…”

    Super ligin hangi yoneticileri? Bu yoneticiler hangi kulupleri yonetiyorda, adlarini vermiyorsunuz? Neden? Ve bu yoneticilerin isimleri, cisimleri, tel. gorusmeleri yada ne biliim hani delil olsun diye fotograflari falan yokmu?

    Sayin aynasizlar,
    gese-beceke macinda sergen yalcin, 70 milyonun gozunun icine baka baka geri donusunu, bir sike olarak ta sorguluyormusunuz?

    Yani birsey ima etmiyorum!!… hani Emenikeyi, neden FENERBAHCE macinda oynamadin? yada mehmet yildiza, neden gol atamadin diye gozaltina aliyorsunuz yaa iste o yuzden meraklandim.

    Sayin aynasizlar,
    milletvekili hakan sukur’un 2-3 gun once “ben futbolcu iken bu tur konulardan uzak durdum, iyi bi aile babasi ve namazini-niyazini kilan effendi bir TC vatandasiydim” demecinden daha 24 saat gecmeden mafya lideri sedat peker ile sevgililer gibi yuzerken poz verdikleri fotograflari delil olsun diye siz mi cekmistiniz? … Yok canim, herhangi birsey ima etmiyorum!!

    Yani diyomki, hani bu iliskileri de sike kapsamina aldiginizda, ucu M.Agar’a kadar gidermi acep?!

    Yada, sergeni, sinan engini, tupcuyu incelemeye aldiginizda, ucu a.cakici’ya ulasirmi acep?

    Hani bu sike operasyonu yaa….

  9. FBlackmamba dedi ki...

    Okadar komik olaylar dönüyorki ben fenerbahçelileri geçtim artık diğer takım taraftarlarının da oynanan oyunları görmesi lazım arkadaşlar tek tek çok güzel açıklamış tekrar yazmaya gerek yok türk halkını , basınını akla mantığa davet ediyorum.
    He şunu da söyliyim birileri demişti dersiniz iki gün sonrada bu bloğa ulaşamazsanız şaşırmayın özgür ülkemizin düşünceli yöneticileri bizi sakıncalı yayınlardan korumak istemişlerdir aman tepki göstermeyin....

  10. Cahit Binici dedi ki...

    benim tam olarak anlayamadığım ayrıntılardan biri de şu: madem fenerbahçe yönetimi maçtan önce emenikeyle transfer karşılığında her türlü anlaşmış neden sakatlıktan yeni kurtulmuş emenikeye "oyna ama bize gol atma" dememiş... akıllarına mi gelmemiş de daha sansasyonel olan tercih edilmiş?

Yorum Gönder