Çorba



Biz "Net delil varsa bir an önce karar verin ne yapacağımıza bakalım" diye beklerken delil diye servis ettikleriyle işi iyice bulandırıyorlar. Basın en başından beri olayın savcısı, polisi, hakimi oldu. Delil sunuyor, kanıtlıyor, cezayı kesiyor. Bugün büyük heyecanlar servis ettikleri delillere bakınca iyice umutsuzluğa düşülüyor. Belli ki bu iş sündükçe sünecek, buna da 3000 sayfa iddianame yazılacak, insanları delil toplanıyor diye 4 sene tutuklu koyacaklar ve 5-6 sene geçtikten sonra biz ne olup bittiğini bilmediğimiz bir davayı takibe devam edeceğiz.

İlk günden beri büyük bir heyecanla "Emenike paraları sayıyor, görüntülü, capsli" diye haber yapan gazeteler bir anda bu kadar net deliller yerine çocukların güleceği deliller servis etmeye başladılar. Şu habere bakın:

İlk yarısı Bucaspor’un 2-1 galibiyeti ile sonuçlanan mücadelede Abdullah Başak kendisini arayan İlhan Ekşioğlu’na, “Abi sıfırız ya Buca gibi takımdan iki gol yiyoruz ya. 3. golü de yüzde yüz karşı karşıya adam Volkan’a vurdu yani” dediği, Ekşioğlu’nun “Apo bi dua mua birşeyler yapın hadi oğlum ya” dediği Başak’ın “Alacağız maçı İlhan abi rahat ol İlhan abi” şeklinde karşılık verdiği, Abdullah Başak’ın daha önce kendisi ile Bülen Uygun üzerinden şike anlaşması yapılıp Bucaspor’un 3. gol pozisyonuna giren Bucasporlu Musa Aydın’ın kaleci Volkan ile karşı karşıya kaldığı esnada topu kaleciye doğru vurduğunu söylediği, müsabakanın ilk yarısının Bucaspor: 2 -Fenerbahçe: 1 şeklinde sonuçlanmış olmasına rağmen ilk yarıyı Fenerbahçe’nin geride kapaması ve kötü futbol oynamasına rağmen İlhan Ekşioğlu’na rahat olmasını, müsabakayı Fenerbahçe’nin kazanacağını kendinden çok emin bir şekilde söylediğinin görüldüğü, bahse konu müsabakanın Bucaspor:3 Fenerbahçe:5 şeklinde sonuçlanması üzerine ise Ekşioğlu’nun Başak’ı arayarak “Alnından öpüyorum seni alnından” diyerek şahsi yaptığı faaliyetlerle ilgili kutladığı anlaşılmıştır.
Haberde gazetenin veya iddia sahibinin dışında şikeye kanıt gösterilen konuşmalarda en ufak şike iması yok. "Abi dua edin", "Abi kesin kazanırız", "Abi bu takımdan 2 gol yiyoruz bir de yüzde yüz golü kaçırıyor rezalet ya" demiş, "Alnından öpüyorum abi" diyerek de faaliyetlerini kutlamış. Karşı karşıya gol kaçırmanın şike iddianamesine girmesi sadece bu değilmiş.

Şu haber de var:

Fenerbahçe ile İstanbul Büyükşehir Belediyespor, Süper Lig’in 31. haftasında 1 Mayıs Pazar günü Şükrü Saracoğlu Stadı’nda karşılaştı. Sarı-lacivertli takım, Fırat Aydınus’un yönettiği maçtan, 2. dakikada Stoch ve 45. dakikada Alex’in attığı gollerle 2-0 galip ayrıldı. Karşılaşmaya ilk 11’de başlayan Büyükşehir Belediyesporlu İbrahim Akın tutuk bir futbol ortaya koyarken, tek etkili şutunu 30. dakikada attı. Tecrübeli futbolcunun ceza alanı dışından yaptığı vuruşta, top kale direğinin dibinden auta çıkarak, yan ağlarda kaldı. İbrahim Akın maçın 59. dakikasında yerini Ali Güzeldal’a bırakmıştı.
Net delil olarak sunulan "İbrahim Akın'a 100.000, Emenike'ye 200.000 euro verildi" haberleri ve diğer net ifadelerin yer aldığı bütün haberler "iddia edildi" formatında sunulurken sızdırılan konuşmalar ve deliller yukarıdaki gibi "İbrahim de zaten maçta kötü oynadı", "Telefonda birbirlerine kesin kazanırız abi dediler" tarzında.

Fotoğraflar ve görüntülerde hâlâ para alan veren insanlar göremedik. Yöneticilerin bir arada çekilmiş fotoğrafları var. İlk gün çıkan dha muhabiri açık seçik "Emenike para sayarken görüntüsü var" diyordu. O görüntü varsa neden bu anlamsız görüntüler servis ediliyor. Yoksa o muhabir nasıl böyle iddialarda bulunabiliyor? Bu yukarıdaki iki haberde geçen ifadeler ciddi ciddi polisin de tutanaklarında varsa ve delil olarak sayılıyorsa nasıl bir ciddiyetle hazırlanmış bu dosya? Bunlar gazetenin uydurmasıysa ve gerçek dosya ile bir ilgileri yoksa neden artık bu bilgi manipulasyonu ve davaya etki edecek haberlere müdahale edilmiyor. "Şutu az farkla auta gitti" iddiasıyla şikeyi nasıl kanıtlayacaklar? Bir oyuncu rakipten para almışsa; görüntülü, belgeli kanıtı varsa şike yapmıştır. O maçta 10 gol atsa da durum değişmez. Sahada yaptıkları da hiçbir anlam ifade etmez.

Bu davaya bu kadar ümit bağlayıp futbolun temizliği için büyük fırsat olduğunu her fırsatta dillendiren insanlar bu haberlere tepki gösterecek mi? Böyle iddiaları dosyaya koymak sadece davayı sulandırır. Gerçek suçlu varsa onların da bulunmasına mani olur. Özellikle basının 3 gündür yaptığı inanılmaz sorumsuzluk neden kimseden tepki çekmiyor?


18 comments:

  1. yas_fb dedi ki...

    bence bu işler biter bitmez taraftarın görevi Fenerbahçe düşmanlarına gereken cevabı vermektir.. bana kimse bu saatten sonra hürriyet gazetesini okutturamaz, Erman Toroğlu denen adamın programını izlettiremez, digitürk falan fark etmez o da iptal ettirilir. Aziz Yıldırım bugün başaka takım başkanı olsa türbesi ölmeden yaptırılmıştı bile. Ama bence bu olaylar artık onu aşıyor. Birilerinin bizim Aziz Yıldırımlı şunlu bunlu değil Fenerbahçeli olduğumuzu anlamaları lazım!!

  2. doprettin cintoruk dedi ki...

    ilk verdiğin "haberdeki" metin, yani ilhan ekşioğlu'nun a. başak ile olan diyalogu ve gerisi polis fezlekesinden alınmış. milliyet'in haberi böyle diyor.

    grup yorum konser biletini, lenin işlemeli duvar halısını bilmem neyi örgüt üyeliğine delil sayan kolluk kuvvetlerini ve adli birimleri hatırladınız mı?

  3. The Recruit dedi ki...

    Medya da bir yerde haklı. Adamlar bi haber yaptılar, Aziz Yıldırım gözaltına alındı diye, kafası çalışmayan hamsiler hemen şampiyonluk kutlamaya başladılar. Böyle şeylerden medet umup şampiyonluklarının verilmesini istiyorlar. Şimdi medyayı en çok kim takip ediyor, biz Fenerbahçeliler. Neden takip ediyoruz? Olaylar açığa çıksın ve masumiyetimiz ispatlansın diye. Ama diğerleri n'apıyor? O kanal senin bu kanal benim gezerek ağızlarından salyalarını akıtarak bu durumdan mutlu oluyorlar. Bu da medyanın işine geliyor. Çünkü yaptıkları herşey izleniyor ve takip ediliyor. Onlarda bu tür yalan ve uydurma haberlere başvurup millete gaz veriyorlar.

  4. Arda Yuzbasioglu dedi ki...

    çok güzel bir yazı yine..

  5. doprettin cintoruk dedi ki...

    the recruit: açıkçası bu kadar "masum" bir itki ile hareket ettiklerini sanmıyorum. en başından beri dha muhabiri olan bi eleman akp'nin ne kadar da demokrat olduğunu "ileri demokrasi" zırvasını iki lafın arasına tıkıştırarak vurguladı ve bu operasyonun seçim sürecine etki etmemesi için bugüne bırakıldığını söyledi.

    anaakım medyada dolaşıma sokulan tüm "iddia edildi"lere, tüm "delillere", tüm "resimlere" dikkat edin. bugüne kadar çıkanların hepsi ikna etme amacı taşıyor gibi.

    ben kimsenin elinde emenike'nin para sayma makinası kılığına girmiş halde görüntüsü olduğunu sanmıyorum.

  6. mesruryersel dedi ki...

    hakikaten buca çok profesyonelce şike yapmış ikinci yarı 3-1 öne geçti ...

  7. Yamanni dedi ki...

    beyler hiçbirşey çıkmıycak bu soruşturmadan kimse merak etmesin.17 maçın 16 sını almış bu takım.son 4 5 hafta kala geriye duşmuş tirabzon eskişehiri yenseydi şampiyon olamayacaktı gs nin yeni stadında ya da inonude yenilseydi şampiyon olmayacaktı.herkesi yenmiş takıım bir ibrahim akından emenikeden sivasın kalecisinden korkacak değil. tamamen gundem değiştirmek amaçlı bir olay ve basının işine tabii ki geliyor ac kurtlar gibi saldırıyorlar ama hiçbirşey cıkmaz bu olaydan sadce zaman lazım..

  8. ömer örer dedi ki...

    benim anlamadığım nokta şike delili diye servis edilen haberde iki futbolcunun adı geçiyor biri musa aydın- ki kendisi o maçta bir gol attı ve maç boyunca emre ile kavga etti- diğeri ibrahim akın-kendisinin de resimleri olduğu iddaa ediliyor- ikiside dışarda varsa öyle bir şey bu ikisinide niye gözaltına almıyolar yada aldıkları kişiler bahsedilen kanıtlardan daha net bi şekilde mi şike yaptı.herhalde direk savcıya para teklif etti gözaltındakiler.

  9. shadowtr dedi ki...

    Temiz futbol falan hikaye, şerefsizler yere düştüğümüzü gördüler fırsat bu fırsat vurabildikleri kadar vuruyorlar. Basında şerefli iki üç adamdan başka objektif konuşan yok.

    Şu yukarıda yazılanları delil diye bir savcının önüne koysan seni içeri atar suçladığın adamı değil.

    Eğer gerçekten tüm delil dedikleri şeyler bu gibi zırvalarsa hiç stres yapmaya gerek yok. Çünkü ortada iddiaları kanıtlayacak hiç bir belge yok.

    Bunun Aihmi var, spor mahkemeleri var, bu iş burada bitmez. Bir karar verirken umarım her türlü sonucunu tartarak adaletli bir karar verirler.

  10. MilanRapajic dedi ki...

    Herşeyi geçtim, hadi bir fotoğraf var Emenike elinde paralar para sayıyor. Abi bu nasıl bir ithamdır, para sayan adam şike mi yapmıştır. Herhangi bir topçu para sayarken görüntülenince bu şike ile mi bağdaştırılır.(Ki öyle bir görüntü yok) Bunlar milyon dolarlarla oynayan adamlar ya, saydığı paranın üzerinde şike parasıdır diye damga mı varmış. Allah akıl fikir versin ne diyelim.

    Şu ana kadar hiç dillendirilmedi ama ben söyliyeyim, Emenike'nin en büyük alıcısının Fenerbahçe olduğunu Karabük yönetimi dahil sağır sultana kadar herkes duymuş. Sakat olduğundan gerçekten şüphem yok. Ancak maçta oynasaydı, kötü performans sergileseydi ne olacaktı? Eleştiriler ve söylentiler ve iddaalar şu andakinden kat be kat fazla olmaz mıydı?

    Pes, elinizi vicdanınıza koyun biraz ey Qtm ey bilimum diğer felaket tellalları.

  11. Arrow Cave dedi ki...

    O zaman Ferrari'de şike yaptı Lugano'yu indirdi penaltı ve kırmızı kart Beşiktaşta suçlu,Türk Telekomda Galatasaray 1-0 öndeyken son 15 dakikada 2-1 çevirdi Servet Alex'i boş bıraktı Galatasarayda şike yaptı o zaman Türkiyede şike yapmayan kulüp kalmaz hep yapsalar bir önce ki sene yapsalar daha iyi olmaz mıydı 5 dakika şamğiyonluk diyerek alemin eğlencesi oldular..

  12. ömer örer dedi ki...

    işin ilginç tarafı ortada polis yokken trabzon yönetimi sürekli bizi suçlayıp duruyo her maç birbirinden saçma bahaneler bularak ortamı geriyorlardı gözaltılar başladı herkes bir anda sustu bu işte yalnız biz suçlu olsaydık trabzon, beşiktaş, galatasar mı susardı?herkes sustuğuna göre sıranın kendilerine gelmesinden korkuyorlar.yaptıysak kupamızıda alsınlar ikinci ligede düşelim ondan sonra yapanlarla kendimiz hesaplaşırız ama bunu bizden başka yapanlar da var ise hep beraber düşelim fenerbahçenin yendiği takımlar araştırılken bursa ve gaziantep maçlarınıda incelesinler bakalım ordan ne çıkacak.

  13. Mattt dedi ki...

    m.a. aydinlarin demecine bakilirsa, rte, cezayi tff ile kesecek... bundan sonra benim sevgili devletim; yaa biz sadece sorguladik diyecek ve bir kenara atacaklar.

    Bu olayin sikeyle falan alakasi yok, bu FENERBAHCEYE yapilan bir kundaklamadir!!

    Olay ergenekon davasi gibi myth'e donusturulecek, onun icin konunun uzayacagi seklinde bilgi sizdirip zemin olusturuyorlar.

    Plan, kendi pencerelerinden tamamlanmis olup noktayi koydular...

    Ama biz daha olmedik!!

  14. gumgumok dedi ki...

    Bu iş şike olayını aşıyor. Bunu yapanların amacı yasalara uyup şikeyi ortaya çıkarma amaçlı olamaz. Bu kadar basit değil. Gazetelere servis edilen fotoğraflar, ya da Ekrem Açıkel'in dünkü Tarafsız Bölge programındaki apaçık düşmanca ve bir o kadar mutlu tavırları, operasyonu savunurken de Ergenekon ve Balyoz soruşturmalarının ne kadar yerinde olduğunu söyleme gereği hissetmesi bize çok şey anlatıyor aslında.
    Bu operasyon sonucunda bana öyle geliyor ki, normalde yasal anlamda şike olarak kabul edilemeyecek, fakat kafa bulandırıcı 'delil!'ler bile şike unsuru sayılacak. Fakat bu şikeye bulaşan sayısını 1-2 kişiyle sınırlı tutup şampiyonluğun alınması sağlanacak, fakat küme düşürülme olmayacak. Bu durumda Aziz Yıldırım gidecek ve herkese "kontrol bende" mesajı verilecek.
    Benim bunun dışındaki tek korkum, takım bütün rakiplerini yenebilecek durumdayken bile, kaçan 2 şampiyonluğun korkusu ve işi garantiye alma güdüsüyle Aziz Yıldırım'ın gözünü karartıp bu işlere bulaşmış olması. Ama her durumda işler hakikaten bir çorba; ve çamur sıçratılmış durumda.

  15. AKIN KAZAKCI dedi ki...

    Para sayma goruntusunun nesi sikeyi ispat eder? Topu auta vurmayla sike mi ispat olunur? Disarida yemek yemeyle mi sike olunur?

    Bu iddialarin bir cogu asla ispat edilemeyecektir. Ama "kanaat" ile, ya da toplumda kani olusturarak her turlu mahkum ederler Fener'i...

    Eger ortada bi haksizlik olursa, Fenerbahce camiasinin gerekirse dunyalari yirtip hakkini arayacagini saniyorum.

    Ancak su saatte yuzde yuz masum oldugumuza pek inanmiyorum..."Bir" konuda falsomuz olsun yeter...Cunki hic birsey yapmadigimiz donemde bile suclaniyorduk biz...

    Maclarda gozu donmus, agzindan tukurukler sacarak nefret kusan o BJKli, GSli taraftarlari dusunuyorum...Bir falsoyla onlari hakli cikarmis olacagiz...

  16. cem. dedi ki...

    bu şike davası sayesinde kim gerçekten objektif, kim fener düşmanı gördük: http://goo.gl/R5CtA

  17. PVH dedi ki...

    Hynza, bu zayif karakterin sirrini daha yeni cozduysen iyiymis.

    Kendisi Abdullah Catli'yi savunmus bir zat zamaninda, devlet icin isledigi cinayetlerden dolayi. Bunun uzerine "cete, mafya, boyle hesap sorulur" yazabiliyor olmasi karakteriyle dogru orantili. Iste bu corbayi yaratanlar da bunun gibi gazeteciler. Baska bir ulkede yasasalar insanlarin gazeteci demeye utanacagi insanlar.

  18. gerilerden gelen kemalettin dedi ki...

    ben hala bildirildi, söylendi, kaydedildi değil gerçek delilleri görmek istiyorum. bir suç varsa cezası verilmeli ancak ikna olmalıyım o suçun gerçekliğine.
    ha, şimdiye kadar zaten hiçbir şey temiz değildi, ilk kurban biz olmuş olalım, ama öbürlerinin sütten çıkmış ak kaşık pozu takınmasına da tahammül edemiyorum açıkçası.

Yorum Gönder