İddialar & Deliller



6222 sayılı kanun kapsamında düşündüğümüz zaman "şike" bize şunu ifade etmeli, iki şahıs arasında sarih bir anlaşma olmalı (icap + kabul), icap para veya sair menfaat karşılığında belirli bir davranış, kabul de para veya sair menfaat karşılığında bu davranışın ifasının kabulü olmalı. Bu davranışın gerçek hayatta ifa edilmiş olup olmaması veya beklenen sonucun elde edilmesi konu dışı. İki şahıs aralarında anlaştıkları anda "şike" suçu oluşuyor.

O halde şöyle bir örnek olmalı a şahsı der ki "oyna / oynama, kendi kalene gol at veya gol atma karşılığında sana x miktar para veya şu menfaati vereyim, b şahsı da kabul manasına gelen bir ifadede bulunmalı, örneğin "tamam"

Şikenin manevi unsuru kasttır. Yani taksirle şike yapılmaz. Zaten taksirle iki şahıs arasında bir anlaşma olmaz. O halde bilmeden, kastı aşarak şike yapılması mümkün değildir.

Şimdi "Sivas'ı da kurtaralım" başlıklı haberin haber metninde yer alan polis fezlekesindeki ifade şu:

"24 Nisan 2011’de Aziz Yıldırım’ın, İlhan Yüksel Ekşioğlu’na Fenerbahçe’nin İzmir’de Bucaspor ile yapacağı müsabakada bazı Bucasporlu futbolcular üzerinden şike yapılması için talimat verdiği anlaşılmıştır. İlhan Ekşioğlu’nun koordinesinde devam eden çalışmalar kapsamında; ilk olarak Ali Kıratlı aracılığı ile menajerler Özkan Doğan ve Fazıl Özdemir üzerinden Bucasporlu bazı yabancı futbolcular ile irtibata geçerek maçın F.Bahçe lehine sonlanması karşılığında da para almaları konusunda anlaştıkları belirlenmiştir. Aziz Yıldırım’ın talimatı ile bir yandan Cemil Turhan (Turan) vasıtası ile bir yandan da Ali Kıratlı’nın aracılığı ile Bülent Uygun üzerinden Bucaspor futbolcusu Musa Aydın’a ulaşılarak, şahısla takımının Fenerbahçe ile yapacağı müsabakanın Fenerbahçe lehine sonuçlanacak şekilde bir oyun sergilenmesi için para karşılığı anlaştığı tespit edilmiştir."


Tamam. Şimdi bunların hepsi iddia. Bu iddiaların hepsinin maddi bir takım olgulara, delillere dayanması gerekir.

Yani bu iddiaların doğru kabul edilmesi için gerekenler şunlar:

1- Aziz Yıldırım'ın İlhan Ekşioğlu'na verdiği talimatın delili.
2- İlhan Ekşioğlu'nun Ali Kıratlı ile olan münasebeti.
3- Özkan Doğan ve Fazıl Özdemir üzerinden irtibata geçildiği iddia edilen Bucasporlu futbolcular ile kurulan irtibat.
4- Şike teklifi, bu teklifin kabulü.
5- Musa Aydın ile Bülent Uygun arasındaki / rabıtasındaki şike teklifi ve bu teklifin kabulü.

Haber metninde bu iddiaların hepsi var, ama bu iddiaları gösteren bir delil yok. Onun yerine, polis tutanağından şöyle bir ifade konulmuş:

"- SORU: 08.05.2001 tarihindeki Fenerbahçe Mali Genel Kurulu’nda muhaliflerin sindirilmesi ve baskı yapılması amacıyla faaliyette bulundunuz mu?
- BÜLENT İŞÇEN: Ben kesinlikle bir faaliyette bulunmadım. Herkes gibi mali kongre günü, ben iki oğlumla kongreye gittim, birlikte oyumuzu kullandık ve ayrıldık.
- SORU: Hakem atanması, PFDK ve Tahkim Kurulu toplantılarında aleyhte kararlar çıkması durumda Futbol Federasyonu Başkanı Mahmut Özgener’e baskı uyguladınız mı?
- BÜLENT İŞÇEN: Ben kesinlikle eski Futbol Federasyonu Başkanı Mahmut Özgener’e baskı yapmadım. Yapıldıysa da bir bilgim ve ilgim yoktur.
· TELEFON GÖRÜŞMESİ: Rüzgar var ya rüzgar... (Ali Kıratlı’yı kastediyor) Kuşun 1’ini almış. Kuşa zam da geliyormuş biliyorsun değil mi?
- SORU: Bu görüşmenin hususlarını açıklayın.
- BÜLENT İŞÇEN: Bu görüşme tamamıyla çapkınlıkla alakalı olarak özel hayata ait bir görüşmedir."


Şimdi bu temelde sorularım şunlar:

1- Bu sorularla, haber metninde geçen iddialar arasında ne gibi bir bağıntı var?

2- Şike yaptığı iddia edilen, yani bir şike teklifini kabul eden Bucasporlu yabancı oyuncular kimler, neden gözaltına alınmıyorlar? O gün maçta oynayan Leko, Mendy, Londak ve Jebrin'den hangileri şike yapmış?

3- Şayet yukarıdaki ifadeler iddia ediliyorsa o zaman polis neden mali genel kurul, futbol federasyonuna baskı gibi iddia ile alakasız şeyleri sormuş? Yok efendim, bu sorular tüm soruların ancak bir kısmı ise, gazete neye dayanarak o iddiaları yayınlıyor, daha önemlisi Hürriyet bu iddiaları neye dayanarak yayınlıyor? Aziz Yıldırım'ın avukatı dahi gizlilik kararı gereği bu ifadelere erişemezken Hürriyet gazetesinin erişmesi nasıl mümkün oluyor?

4- Soruların tamamı bunlarsa, yukarıdaki iddialarla "Rüzgar var ya rüzgar... (Ali Kıratlı’yı kastediyor) Kuşun 1’ini almış. Kuşa zam da geliyormuş biliyorsun değil mi?" ifadesi arasında ne gibi bir bağ var. Bu ifade en fazla bir gerçek veya tüzel kişinin "kuş" adı verilen şahıs / olgu neyse onu aldığını ve kuşa zam geldiğini gösterir. Bu ne demek? Kimi kastediyor? Şayet bunun bir sporcu ile anlaşıldığı ancak sporcunun daha fazla para istediği iddia ediliyorsa bunu destekleyecek deliller de lazım, çünkü bu herhangi bir şey de olabilir. Bülent İşcen, "çapkınlık" demiş. Vallahi uyuyor.

Son olarak şunu söylüyorum, haber metnindeki ifadeler, polis fezlekesi güçlü bir dile sahip ancak haber metninin geri kalanında yer alan "deliller" alakasız, baştan savma, son derece çarpık, bu iddiaları destekleyecek nitelikten uzak. O delile dayanarak bu iddialar ortaya atılıyorsa maşallah, yok deliller onlar değilse o iddiaların başka delilleri varsa inşallah onları da görürüz, göreceğiz. Hürriyet yayınlar nasılsa, UYAP medya.


4 comments:

  1. mori kante dedi ki...

    şike yaptıysak düşürelim hiç üzülmem. ama bu kadar büyük bi şike operasyonunun sadece Fenerbahçe üzerinden yürütülmesi çok acı. Aydınlar ın aniden başkan olması, hemen ardından bu operasyon çok enteresan. her zaman olduğu gibi tek suçlu Fener heralde.

    Bankasya muhabbeti yapan arkadaşlara da bişey söylemek istiyorum. Biz şampiyonluktan kopunca başkalarını desteklemiyoruz. ikinci - üçüncü lig, amatör küme, basketbol, voleybol farketmiyo bizim için.. ölene kadar Fenerbahçeliyiz. başarısızlıklarına bu sene de kılıf buldular. seneye 2. ligde olursak gene bize bok atacaklar mı? çok merak ediyorum.

  2. AKIN KAZAKCI dedi ki...

    Nefis. Harika. Buz gibi mantik.

    Ancak bizim ulkede pek de mantika gore yurumuyor ya isler... Bakalim ne kadar savunabilecegiz kendimizi (hakli da olsak, haksiz da olsak...)

    Tarihin gordugu en iyi avukatlari getiririz umarim...

  3. mcD dedi ki...

    yahu adam maçtan önce 4 parmağını göstermiş. belli ki ya 4 tane su istiyor, ya 4 kişilik yer kaldı diyor ya da onun gibi bir şey. adamlar bunu maçın skoru 4-3 diye , şikeye yoruyorlar. böyle bir mantıkla elbet bir şeyler bulup yıkarlar üstümüze. bütün seneyi haksızlıklarla zehir ettiler, bir yaz tatilimiz vardı onda da rahat bırakmadı şerefsizler

  4. Mattt dedi ki...

    Yaa… biri bana sunun cevabini versin:

    Basina "iste sike'nin fotografi" diye, o fofograflari ceken polis NEDEN SUC USTU YAKALAMADI?!?!

    Beni bu fotograflarlami kandiracaksiniz? Ben size bunlardan daha inandirici fotograf cekerim ve bunu da ispat ederim, siz yeterki kurban gosterin.

    Inanmiyorum size, bunun sike fotograflari oldugu ve para transferi yapildigini neye dayanarak iddia ediyorsunuz?! Senin Polisin neden SUCLULARI SUC ISLERKEN yakalamadi???

    Bu delil toplamakmi?!… HADI CANIM SENDE !!

    Polis CURUM ISLENIRKEN sucluyu yakalamazsa, daha ne zaman yakalayacak, haa?!?!

    Nedeennn ???

Yorum Gönder