Unutulan Atıf ve Malcolm Macdonald


Malcolm Macdonald
(belli ki bu newcastle forması, toplam 5 saniye süren tüm aramalarımıza rağmen uygun büyüklükte arsenal formalı fotoğrafını bulamadık)

Bloğun açılış yaptığı yazıda bir adet şaşkın Kezman resmi var, Kezman'ı zamanında hayranı olan benim gibiler bile sevmiyor artık. Transfer edildiği gün yaşanılan sevinç, Konya deplasmanında attığı aşırtma gol, sonra bomboş geçtiği iki sezon ve kaçırdığı o penaltı... Hepsini her Fenerbahçe taraftarı gibi başıma gelen bir olayla, hayatımın gidişatıyla özdeşleştirmişimdir. Futbol taraftarının sağlıksız tutkusunu ve hiç tanımadığı adamları hayatıyla özdeşleştirmesini en iyi anlatan insan da Nick Hornby. Yine o yazıda futbol tutkusunu anlatırken hep Nick Hornby'nin Fever Pitch'ine atıf yapılır demiş yazar, hatta ilk yazının ilk cümlesi buymuş, yalnız aradan 1.5 sene geçmiş ama Fenerbahçe tutkusundan başka bir şey anlatmayan bu blogda bir daha atıf falan yapmamışız. Aklıma gelmişken atıf değil ama bir paragraf almak istedim kitaptan, hem reklamını da yapmış oluruz.

Aethewulf ara ara bize George Best'i anlatıyor, aynı dönemin başka bir futbolcusu Malcolm Macdonald'ı da Nick Hornby anlatıyor, yalnız Malcolm Macdonald yani Supermac genelde iyi bir oyuncu olarak bilinse de Hornby pek güzel anmamış kendisini. Aşağıdaki satırlar 6 Mayıs 1978'de oynanan Ipswich Town - Arsenal FA Cup Finali ve o maçtan önce Malcolm Macdonald'ın rakip hakkında "nasıl tepeleyeceğiz görün, kale yerine pota koyabilirler" demeçleri üzerine

... and Supermac, who had made some typical and unwise remarks in the press about what he was going to do to the Ipswich back four, was worse than useless. (He had made the same compound error, of boasting loudly and then failing to deliver, four years earlier, when he was playing for Newcastle; some time after the Ipswich fiasco the Guardian printed a Cup trivia question: 'What is taken to the Cup Final every year but never used?' and the answer they wanted was the ribbons for the losing team, which are never tied on to the handle of the Cup, but some smartass wrote in and suggested Malcolm Macdonald.)

Türkçesi de burada

... ve maçtan önce basına Ipswich defansına neler yapacağı hakkındaki tipik ve manasız görüşlerini sıralayan Supermac maçta çok kötüydü. (Maç öncesi konuşup sahada uyuma hatasını 4 sene önce de Newcastle'da oynarken yapmıştı; Ipswich fiaskosundan birkaç yıl geçtikten sonra the Guardian Kupa hakkında bir soru yayımlamıştı: 'Her sene kupaya götürülen fakat kullanılmayan şey nedir?' ve cevap her sene kupaya takılmak üzere götürülen kurdelelerin kaybeden takım için olanlarıydı fakat züppenin teki cevap olarak "Malcolm Macdonald" göndermişti.)

Nick Hornby'nin Macdonald hikayelerinden birisinde bahsi geçen olayı belki youtube'da bulurum diye aradım ama bulamadım. İlk çıkan sonuçlardan birisi de aşağıda, adam böyle goller atıyorsa "Nick Hornby sen haksızsın". Umarım bu yazı da bir dizi Fever Pitch atıflı yazımızın ilki olur.




0 comments:

Yorum Gönder