Çok Yorgunum
Beni Bekleme Kaptan


bilica ibb

Fenerbahçe bugün "fakat"lı yorumlar arasında yine kazanıyordu. Daum da maçtan sonra "takımın gidişatından memnun musuzun?" sorusuna, "Altıda altı yaptık, geçen sene altı maçta durum nasıldı?" sorusuyla cevap verip muhabbeti kilitleyen arkadaş rolüne giriyordu. Zaten yönetim 3 sene boyunca bize ölümü gösterip müthiş bir hamleyle kendisine razı ettiği için ölümü hatırlatma gereği duydu.

Konuşmasında takımın istediği seviyeye iki senede geleceğini de söyledi. İrdeleyince hiç garip bir açıklama değil, bir teknik adamın bir takımı alıp istediği oyun düzenini istediği oyuncularla oturtması iki sene sürer, fakat bu da asıl soruya ve soruna cevap değil. Fenerbahçe lige iyi oynayarak başlamasına rağmen neden sürekli geri gidiyor?

Emre'nin yokluğu

Emre uzun seneler sonra ilk kez istikrarlı biçimce iyi oynarken hakemin gözü önünde rakibine vurup, üzerine küfür ediyor, buraya kadar 2 maç cezayı garantilemişken üzerine bir de hakemi tartaklayıp bir maç daha ceza alarak cilalıyor. Kendisine sahada özellikle hakemler tarafından haksızlık yapıldığına inanıyorum fakat bu yaptıkları en hafif tabirle cahilce. Mehmet Topuz onun yerine hiç sırıtmadı fakat tam olarak Cristian'ı tamamlayacak özellikleri yok. Hücum presini Emre kadar etkili yapamıyor, top alıp taşıma yeteneği daha az, Mehmet tek pasla, verkaçlarla giden bir oyuncu. Fenerbahçe ise Cristian'dan dolayı adam geçerek topu taşıyacak bir orta sahaya ihtiyaç duyuyor. Emre'nin yokluğu Fenerbahçe'yi olumsuz etkiliyor.

Rotasyon

Bir tarafta Mustafa Denizli, her hafta as kadrodan 5 oyuncuyu değiştirip herkesi farklı bir mevkiye koyuyor; diğer tarafta Daum, en formsuz, yorgun oyuncuyu bile 7 günde 3 maça çıkarıyor. Geçen sezonla bu sezonun kadrosu kıyaslanınca gelen oyuncular Mehmet Topuz, Özer, Andre Santos, Bilica, Cristian. As kadrodan giden tek Edu var. Transferlerin hiçbirisi takımı tek başına başka bir seviyeye taşıyacak oyuncular değiller, fakat iyi yerliler ve eksik mevkilere alınan yabancıların geçen seneyle karşılaştırınca olumlu etki yaptığı yer kulübe oluyor. Kadro geçen seneye göre daha güçlü değil belki ama kesinlikle daha derin. Peki bu derinlik kullanılmayacaksa takımın geçen seneden ne farkı kalıyor?

Andre Santos ve Cristian her hafta daha kötü oynuyorlar. Cristian'ın top kaybı sayısı lineer olarak artıyor. Andre Santos oyundan çıkarken "abiler bi ambülans gönderin beni götürsün" diyecek gibi. Guiza ayrı alt başlığı hak ettiği için onu geçelim şimdilik. Oyuncu dinlendirmek demek Sion maçındaki gibi bütün yeteneksizleri aynı anda sahaya sürüp neredeyse turu kaybetmek anlamına gelmiyor. Bu maçta Andre Santos yerine Özer, hatta Uğur başlayabilir. Cristian yerine Abdülkadir, hatta Selçuk başlayabilir. Kazım yerine Deivid oynayabilir. Deivid kenarda oturuyor, bu haliyle sonradan gireceği maçlarda da en ufak bir katkı verme ihtimali yok. İç sahadaki nispeten rahat maçlarda oynayamayacaksa bütün sezonu oturarak geçirecek. Abdülkadir böyle bir maçta (rakip hiç rahatsız edemedi) çok top kaybeden Cristian yerine giremeyecekse ne zaman oynar? Andre Santos ve Alex'in ikinci yarı oyununa bakınca Özer onlardan bile kötü mü durur sahada? Neden Özer 6 maçta sadece 5 dakika oynayabildi?

Fenerbahçe çok yorgun. Eğer Daum her hafta iki oyuncuyu değiştirerek oynayacağı rotasyonlu bir sistemi oturtamazsa fiziksel olarak düşen Fenerbahçe ligde ilerleyen haftalarda seri puan kayıplarına başlar. Bu sene ligde bir maçta kaybedilecek iki puanın bile sonucunu kehanette bulunmaya gerek yok sanırım. Keşke bu maçta Guiza veya Kazım sarı kart görseydi, cezalı duruma düşerler haftaya Daum oyuncuları değiştirmek zorunda kalırdı.

Guiza

Fenerbahçe'nin ikinci yarı oyununa bakıp çok öfkeye kapılmamak gerek. İlk yarı bence bu sezon oynanan en iyi oyun oynandı. Guiza yüzünden güme gitti. Üst üste kalecinin üzerine vurduğu iki şuttan daha komiği Gökhan'ın ortasına yükselerek yaptığı ıskaydı. Fiziksel olarak da psikolojik olarak da çökmüş durumda, sebebini ben de bilmiyorum. Yaptığı tek olumlu hareket sağdan Vederson'un kucağına yaptığı orta, onun dışında sahada yürüdü. Takıma sadece kaçırdığı gollerle zarar vermiyor. Şu sistemde mevkisi oyun için çok kritik. Alex ikinci forvet gibi ama görevi tek forvete pozisyon hazırlamak. Kanatlarımız da ilk 30 dakika çok verimliydi. Çoğu pozisyonda pozisyon alamadı Guiza, top kontrolü de çok kötü. Ayağına aldığı her topu gol yapsın demiyoruz, fakat Fenerbahçe'nin şu sisteminde tek forvet verimli olmak zorunda. Zor pozisyonda topu kontrol edip sert bir şut çıkarır, bir kafa topu alır, bir adam eksiltir şutunu çeker, golü yine kaçırır ama takıma moral olur bu. Taraftarın da iştahı yerine gelir, takımı iterler. Guiza yöresine gelen her topu ezerek takımın iştahını kaçırıyor, taraftarın morali bozuluyor. Bugün Semih başlasa ilk yarı en az 2 fark olurdu, ikinci yarı da çok farklı geçerdi. Guiza çok kötü, bunun mazereti yok artık, oynamaması gerekiyor.

Bilica

Maçın en kötü oyuncusuna değinip en iyisini unutmayalım. Bilica için ön yargılar vardı, hâlâ var, o yüzden bu maçtan sonra bile hakkını veren çıkmazsa biz verelim. Bugün Guiza maçı 1 olumlu, 20 olumsuz hareketle bitirdiyse Bilica da tam tersi 20 olumlu 1 olumsuz hareketle bitirmiştir. Onlarca top kesti, topu hiç şişirmeden orta sahaya aktardı, bütün fiziksel mücadeleleri kazandı, hızlarını kullanmak isteyen forvetlere izin vermedi. Bugün maçı Vederson'la birlikte aldı. Önder'den çok daha iyi olduğu ortada, Lugano da her hafta daha iyi oynuyor, uyumları da artınca ve yanında maçla alakası olmayan Roberto Carlos olmayınca çok iyi maçlar çıkarıyor. Maçın tartışmasız yıldızıydı.


10 comments:

  1. Chandler dedi ki...

    Fenerbahce'nin adam gecerek topu tasiyacak bi orta saha oyuncusuna ihtiyac duyuyor olmasi Cristian'dan dolayi degil. Alex'ten dolayi. On liberonun ne alakasi var bir takimin calim atip, dribbling yapan oyuncu eksigi yasamasi ile? Cambiasso calim mi atiyor?

    Ayrica biri bana neden zavalli Kazim'in, hem de takim ondeyken, yuhalandigi anlatabilir mi? Qtm diye dalga gecmeyi biliyorlar ama sonra da her dediklerine inaniyorlar.

    Adamin oynadigi futbol olarak sahadaki hicbir futbolcudan bir farki yok. Aksine bu sezon attigi gollerin disinda o goller durdugundan beri geri donup, kanadi sikistirip top bile kapiyor. Tek sucu farkli olmak. Emre'yi savunup "Kazim'a kil oluyorum" diyen insanlar var. Saka gibi.

  2. PVH dedi ki...

    Cristian topu ileriye tasiyan bir oyuncu degil, daha cok kesici ve stoperlere yardim ediyor. Dikine pas atmayi da cok tercih etmiyor, durum boyle olunca orta sahada topu ileriye tasiyan, hucum oyunlarina katilacak bir orta saha oyuncusu gerek. Alex'in oyun yapisi da bunu doguran sebeplerden ama zaten Alex'in nasil oynadigini biliyorduk, Cristian'i yeni yeni anliyoruz. Gattuso da calim atmaz ama yaninda topla daha yaratici Pirlo oynar. Fenerbahce'nin orta sahada boyle bir oyuncuya ihtiyac duymasinin nedeni Alex ve Cristian. Bu elestiri degil, sadece oyuncularin ozelligini ve birbirlerini tamamlayici olduklarini yaziyoruz. Bunu elestiri gibi algilayip ofkelenmeye gerek yok, ben Cristian'dan ve oyun yapisindan memnun oldugumu sezon basindan beri yaziyorum, sadece fiziksel olarak yorgun dusuyor gibi, arada bir dinlense iyi olur.

  3. Adsız dedi ki...

    PVH Alex cezalı duruma düştü mü?

  4. baldur dedi ki...

    takılmış bir kafaya rotasyon aldı başını gidiyor, bir de tutturuldu yorgunluk. fenerbahçe'yi eleştirmek isteyenlerin aklına bu ikisinden başka bir şey gelmiyor. 6 maçta yenilen 2 golden, gelmiş geçmiş en iyi başlangıçtan kimsenin söz ettiği yok. 6'ncı haftada yorgunluk yorgunluk diye eleştirilen bir takımın kadrosunda herhalde 50 oyuncu olması gerek toplam 45-50 maçı çıkarabilmek için. bir de takmışlar rotasyon, rotasyon diyorlar, türkiye kupasında volkan babacan oynayınca eleştiriyorlar, o da ayrı bir dengesizlik.

  5. Fabio Luciano dedi ki...

    güiza ile kazım inşallah 4.sarı kartlarını 9.hafta görürler.

    cristian'ın ise top kayıpları mücadelesinin önüne geçirilmeye çalışılıyor.ben kendisinden gayet memnunum.tek sıkıntı hem santos'un hem de cristian'ın hali hazırda 15 hafta lig oynayıp buraya gelmesi ve hiç ara vermeden haftada 3 gün maç yapması.hem mental hem de fiziksel olarak çok yoruldular ve bu adamlar kıta değiştirip bambaşka bir kültürde bambaşka bir ülkede daha 2 ay doldurdular.

    elimizde bu yoğun tempoyu kaldıracak adamlar var.santos yorgun ise uğur,güiza formsuz ise semih,alex etkisiz ise özer vs vs.bu sene kadro geniş.ama daum 12-13 adam ile oynama diğerlerini köreltme huyundan vazgeçebilmiş değil.

    maç maç kötüye gitmenin sebebi de çözümü de mevcut kadro içinde.yeter ki artk adama dayalı değil,oynayana dayalı gidelim.kötü oynayan hiç bir şey vermeyen santos'un yerine onu kulübeye çekip onur'a bile şans verebilmeli teknik direktör.güiza kötüyse semih'e güvenmiyorsa gitsin furkan'ı koysun ben razıyım.

    denedi deriz en azından.beğenilmeyen zico bile rize maçında 3'lü defans denedi.kevgir olunca bir daha oynamadı.şimdi kimse kalkıp 3'lü oynasın demiyor.

    aragones ilk geldiğinde 4-4-2 oynadı alex'i göbeğe çekti olmadı değiştirdi.

    daum'da bir şeyler yapsın işte.ne bileyim orta sahayı 3'lesin emre topuz cristian önüne alex koysun yapsın bi şeyler.bu çözümleri üretebilecek çapta olduğu ya da olduğu düşünüldüğü için bu koltukta.yoksa her gelen 4-5-1 oynayacaksa hep aynı şablon aynı adamlar sadece sakatlık veya cezada değişecekse ben sıkılmaya başladım arkadaş.yok mu başka sistem bu adamların oynayacağı?

  6. Chandler dedi ki...

    Yazinin tonu ofkeli geliyor gercekten. Hos olmamis. Oyle bir amacim yoktu.

    Iyi bir on numaraya sahip olmayan her ust duzey takimin dortlunun ortasinda veya uclude oynayabilecek, ya Pirlo, Xabi Alonso, Xavi turunde pas dagitip, oyun kurarak, ya da Iniesta, Lampard turunde top surerek, verkaclarda cabuklugunu kullanarak topu ileri tasiyabilen, hucum gelistirebilen bir orta saha oyuncusuna ihtiyaci var. Fenerbahce'nin de ayni sekilde, ozellikle gercekten biz olmeden Avrupa'da kafaya oynayan bir takim olacaksak. Ama bu gereksinimin sebebi Cristian degil. Bu iki sekilden birinde topu ileri tasiyabilen gercek on libero su an Essien'den baska aklima gelmiyor. Cunku gorevleri bu degil. En ust duzey on liberodan bile kimsenin oyle bir beklentisi yok.

    Bence Cristian hem top kapma, hem acik kapama, hem de yer alip baski karsilama konusunda Josico ve Maldonado'dan ustun. Belki Aurelio degil ama yararli bir futbolcu. Topu dikine fazla faydali kullanamadigi konusunda katiliyorum ama oncelikli gorevi bu degil zaten. Lafim size degil ama nedense Turkiye'de insanlar Cristian turunde oyunculari basarili bulmak icin mutlaka gol ve gol paslari istiyorlar. Cok garip bence.

    Bir de on libero olmayan Emre'yi tek on libero olarak kullanip, yanina Topuz ve Andre Santos'u koyup, sonra Alex arti iki forvet oynatmak isteyenler var. Gecen gun sizin tavsiye linklerinizden birinde bir blogger yazmisti. Insaf derler, cusunuz derler adama.

  7. Bolat dedi ki...

    Cristian hakkinda tam olarak ne düsündügünüzü merak ediyorum hocam. Gerci biraz bahsetmissiniz ama; kendisi öznel olarak sizin beklentilerinizi karsilayabildi mi?

    Pekcok arkadasla maalesef bu konuda anlasamiyorum. Genelde memnunlar Cristian'dan. Ya da öyle ilk maclarindan öyle bir havaya girdiler ilerleyen haftalardaki durumunu gecici bir form düsüklügü olarak görüyorlar; bilmiyorum.

    Ben ise, bütünsel anlamda Cristian'dan his hoslanamadim. Sadece kesici olsun ve savunmanin önünü toparlasin diye alinmis olabilir ve o yüzden ileriye cikamiyor olmasi maruz karsilasalanilir- ki ben buna da katilmiyorum. Diyelim Cristian'in yerine Topuz oynuyor olsa Fenerbahce ortasahasi yol gecen hani mi olur?.

    Öbür taraftan Cristian'in ben iyi bir kesici ve defansif ortasaha olarak yeterince toparlayici olduguna inanmiyorum. Güclü pres altinda cok top kaybi yapiyor. Fiziksel temaslarda genelde yerde kalan, mücadeleyi kayveden taraf. Bpyu kisa oldugu icin rakip kalecinin sisirdigi toplarin cogunun kendi bölgesine gelmesine ragmen kestigi cok fazla görülmüyor. Aurelio kadar cabuk olmadigi icin rakibinin karsisina gecse ve pres uygulamaya calissa dahi bunda her zaman muaffak olamiyor...

    Ne kadar hakliyim bilmiyorum ama Maldonado'dan sadece bir miktar iyisi bir isim oldugunu düsünüyorum onun...

  8. PVH dedi ki...

    @ Adsiz, Alex'in 2. sari karti oldu. Yanda "2009-2010 Fenerbahçe Fikstürü, Sonuçları ve İstatistikleri" linki var, oradan bakabilirsin kart sayilarina, bu hafta daha eklenmedi daha.

    @ baldur, elestiri icin elestiriyor olsam ilk yari cok guzel oynadigimizi dusunmezdim. Dun herkesin aksine sadece sonucla degil ilk yaridaki oyunla da mutlu oldum, bence iyi oynadik. Yalniz Guiza, Andre Santos hatta Cristian degistirilip dinlenmeleri saglanmali. Fiziksel olarak dustukleri ortada. Belki Daum surekli mac yaptirarak tempo kazanmalarini amacliyor ama mesela dun cok rahat ikinciyi atmamiz gerekirken yorgunluk yuzunden atamadik. Son dakikalarda birisine carpip kalemize girse butun emegimiz heba olacakti.

    @ fabio luciano, Cristian konusunda sana katiliyorum zaten, yalniz amac top kayiplarini mucadelesinin onune gecirmek degil. Bahsettigin sebeplerden fiziksel olarak dususe gectigi icin top kayiplari artiyor, ilk kez bu macta bu kadar top kaybetti. Ben Cristian'dan gayet memnunum.

    @ Chandler, seninle ayni fikirdeyiz, ama sen yazida Cristian'i elestirdigimi ve sistemi onun cokerttigini yazdigimi dusunmussun, yukarida da anlattim o degildi soylemek istedigim sey. Cristian'in oyun tarzi bu, o zaman partneri de buna uygun secmek durumundayiz. Ben Cristian'dan memnunum. Ayrica iki forvetli takima kesinlikle karsiyim, daha once yazdim

    http://papazincayiri.blogspot.com/2009/07/daum-ve-fenerbahcenin-sistemi-bolum-2.html

    @ Bolat, Cristian ucuncu stoper gibi oynuyor, bu da elestiriliyor. Bense boyle bir adamin Fenerbahce gibi yavas defanslari olan bir takimda sart oldugunu dusunuyorum. Kademeye girip, kesicilik yapmali. Gecen seneki orta sahalardan daha kesici ama Aurelio seviyesinde degil kesinlikle. Dedigim gibi yaninda Emre olunca birbirlerini tamamliyorlar bence. Fiziksel mucadeleleri de cok kaybediyor, bu da yorgunluga baglidir diye umalim. Dunku IBB orta sahasi hic baski yapamadi, cok rahattik. Dunku macta Emre ve Mehmet Topuz yan yana oynatilabilirdi. Daha zor maclarda Mehmet Topuz, Emre orta sahasi hucum presini iyi yapar ama gerektiginde ucuncu stopere evrilemezler mac sirasinda, o da sikinti yaratir. Genelde rahat maclarda Alex + 2 forvet oneriliyor ama boyle maclarda iki forvet degil Topuz-Emre orta sahasi daha verimli olur. Hatta gerektiginde Alex de kesilip Cristian defansif orta saha, Emre-Topuz onunde ikili 4-1-4-1 de oynanabilir. Daum sanirim uyum sorununu asmak ve mac temposu kazandirmak icin surekli ayni sistemi ayni oyuncularla oynuyor. O tempo kazanilana kadar basimiza bir is acilmasin diye dua edelim.

  9. PVH dedi ki...

    Bu arada "Dunku macta Emre ve Mehmet Topuz yan yana oynatilabilirdi" derken bu maci ornek olarak kullandim, yoksa Emre'nin oynayamayacagini biliyorum :)

  10. esen dedi ki...

    Ben de Bilica'nin gayet iyi oynadigini dusunenlerdenim bu son macta. Gercekten de hiziyla bir cok oyuncuya gecit vermedi, fizigini de akilli kullandi. Bence butun donem icin gayet faydali bir transfer olacak.

Yorum Gönder