Boş Koltukların Şöleni


bos tribun

Dünkü maçla, Daum'la, Roberto Carlos'la, Guiza'yla ilgili yazılacak çok şey var ama bunları herkes bolca yazıyor, ben pas geçeyim. Fenerbahçe'yi kemiren başka bir hastalıktan bahsedeyim. Yukarıdaki fotoğrafa bakın, sonra da hemen aşağıdaki yazının fotoğrafına. Lig maçlarından alışığız ama böyle bir maçta gördüğünüz o boş, sarı koltuklar neyin habercisi? Dünkü oyunla ve mağlubiyetle o sarı koltukların ilgisi yok mu?

Fenerbahçe'nin en kötü döneminde bile Avrupa Kupası maçları şölendir, taraftarın bayramıdır. Avrupa Kupası maçı varsa kötü sonuçlar unutulur, stat tıklım tıklım dolar, taraftar coşkuludur. En kötü sezonumuzda Panathinaikos maçı tıklım tıklım doldu, Palermo maçı hafta içi olmasına rağmen son senelerde taraftarın en çok coştuğu maçtı, favori olmamamıza rağmen Feyenoord maçında tek sarı koltuk göremezdiniz ama bilmeyen birisine dünkü fotoğrafları gösterseniz Fortis Türkiye Kupası maçında çekildiğini söyler. Dün stadın boş olması için hiçbir neden yok. Fenerbahçe bizim tanıklık ettiğimiz en iyi lig başlangıcını yapmış, maçın kesin favorisi ve hemen hemen bütün taraftarlar Fenerbahçe'nin kazanacağını düşünüyor.

Maç sırasında bütün bunlara bir de takımın öne geçmesi ekleniyor. Bizim bildiğimiz, en azından benim bildiğim, o tribünlerin yıkılması için bütün şartlar oluşmuş. Buna rağmen olmuyor... Televizyon başından bile maratondan ufak bir grubun destek verdiğini, tribünlerin kalanının eşlik etmeye niyetli olmadığını anlıyoruz. Bir türlü coşkuyu sağlayacak o kritik eşik aşılamıyor, tribün o havaya bir türlü girmiyor. Sahada futbol uyutuyor, arkadan itmesi gerekenler daha fazla uyutuyor. Gol atılıyor bir uğultu bile olmuyor. Ev sahipliği Fenerbahçe'ye en ufak bir katkı sağlamadı dün. Fenerbahçe ilk yarının son yarım saatinde ve ikinci yarı başında motivasyona ihtiyaç duyuyordu, o dakikadan sonra oyunculara motivasyon sağlayacak olan da ne kenarda tepinen teknik adam ne devre arası ziyaret eden kulüp başkanı olabilir, sadece inançlı ve inatçı taraftar olur.

Kötü futbol ve sonuçta motivasyon sağlamak zor bir görevdir ama öne geçen takımı desteklemek çok daha kolaydır. Fenerbahçe taraftarı dün bırakın ihtiyacı olan takımı motive etmeyi, Fenerbahçe 1-0 öne geçtikten sonra bile coşku yaşayıp gereken baskıyı kuramadı. En kötü günde bile Avrupa Kupası maçlarını şölen olarak yaşayan, dev pankartlarla, bayraklarla tribünleri donatan, tek bir tane boş koltuk bırakmayan Fenerbahçe taraftarı dün küçük bir kısmı dışında aktif olarak tribünde yoktu, maçın da Fortis Kupası maçından farkı yoktu. Sebebi tabii ki belli. 2 aydır defalarca yazdık, fakat anlamamaya direnenler, isyan edenleri hainlikle suçlayanlar dünkü maçtan sonra muhtemelen teknik direktörü ve birkaç oyuncuyu suçlayacak ve yine gözlerinin önünde olanı görmeyecek. İşte 55 Liralık biletin sonu, sonucu budur. Yavaş yavaş değil, hızlı şekilde azalan taraftar sayısı, başarıya rağmen yok olan coşku, Fortis Kupası maçına dönen Avrupa Kupası maçı...

Biriktirdiğiniz 55 Liralık bilet paralarıyla alacağınız yeni 36'lık yıldızlara başarılar başkanım. Avrupa Kupası maçları bile şölen olamıyorsa Fenerbahçe'nin birçok insan için nasıl bir anlamı kalıyor, nasıl bir taraftar kitlesi oluşuyor acaba?


12 comments:

  1. Sosyal_FB dedi ki...

    Hangisi daha acı bilemiyorum. Çocukluğumuzun o yer sarı, gök lacivert Kadıköy günlerinden buralara gelmek mi? Yoksa bu gidişata karşı çıkan sesin cılızlığı mı?

  2. toz dedi ki...

    Çok doğru bir tespit ve yorum, kombinem olmasına rağmen o kadar soğuttularki maça bile gitmek içimden gelmedi dün, taraftarlık kalmadı sadece seyircilik ve çekirdekçilik kaldı maç öncesi üzülürek o sarı koltuklara baktım halbuki 30TL olsa ve o koltuklar dolu olsa daha mı kötü olurdu, bizi yönetenler SÜRÜMDEN kazanalım mantığı gütmeye devam ettikçe dediğin gibi daha çok sarı koltuk görürüz.

  3. bymete dedi ki...

    Bu takıma, bu kadar taraftar bile fazla.

  4. Adsız dedi ki...

    aziz.the end.hem bu bilet paraları fenerium kombine gelirleri,dolu kasa,ama adı sanı duyulmamış transferler,malum takımın kasası tam tıkır.aldıkları adamlara bak...yazık,bize yazık.senin sonun zaten geldi 2010 mayısında

  5. sallanyuvarlan.blogspot.com dedi ki...

    eski maçlar yok gerçekten,ben dahil kimsede eski heyecan kalmadı,neydik ne oluyoruz anlamıyorum.Seneler öncesinden fenerbahçemizin panatinaikos maçı vardı o maçta açılan pankartları kim unutabildi,daha iki sene öncesi inter maçınmdaki kareografileri kim unutabildi,inter maçına gitmiş biri olarak söylüyorum o zamanlar bilet 45 liraydı herhalde,psv maçı,palermo maçı.Para göz olmasınlar tamam aziz baskan kulube birşeyler verdi inkar edemem,inkar edersem aptallık etmıs olurum.

    Böyle devam eder böyle devam edince olan bizim gibi fanatik fenerbahçelileri olur.

    Fenerbahçe halk takımı olmaktan uzaklasıyor ve sosyeteye dönüşüyor.Aslında daha konusulcak cok sey var.

  6. crespo dedi ki...

    Bu yazida bir tutarsizlik var. Twente macinda kombineli tribunler yine doluydu. Yani Fenerium Ust, Maraton Ust ve Telsim'deki kombineliler yerlerini almisti. Biletli olan Migros tribununun yarisi bile dolu degildi evet, bir de Fenerium Alt falan, ki orasi cogu macta dolmuyor artik.

    Yani bilet fiyatlari 55 lira'dan ucuz olsaydi, bu sadece Migros tribununu etkileyecekti. Tribunlerin halini Migros'un dolmamasina bagliyorsak, "Migros dolsaydi tribunler boyle olmazdi" demek biraz isin ana noktasini kacirmak demektir.

    Yani diyorum ki biletler 30 lira olsa ve Migros da dolsa dun tribun ayni halde olacakti. Dunku macin eski solenlerden farkli olmasinin iki nedeni vardi. Cogu insan Sampiyonlar Ligi tecrubelerimizden sonra Twente'ye ciddi rakip gozuyle bakmiyordu. Twente bir Feyenoord, Palermo, Panathinaikos bile degil. Ikincisi de macin basinda yaptigimiz baski tribunleri ateslemisti ama sonradan gelen kotu futbol insani canindan bezdirdi.

    Anlamaniz lazim, ister fanatik olsun ister cekirdekci ister musteri. Bu tribunlere gelen insanlarin psikolojileri son 3 yilda had safhada zorlandi. Saysaniz bu tribunler son 3 sezonda kac mac cileden cikti diye, ciddi bir rakamla karsilasirsiniz. Hal boyleyken tribunlerin eski solen havasina burunmesini beklemek biraz hayalcilik.

    Insanlar artik ayni sorunlari gormekten bikiyor. Insanlar yine isteksiz ve mucadelesiz bir takim, yine top tutamayan Guiza, yine markaj altinda kaybolan Alex, yine bencil Kazim, yine yetersiz bir on libero, yine her an hata yapacak bir defans gorunce atesleyecek halleri kalmiyor. Butun bunlara ragmen 90 kiloluk Deivid oyuna girip Ozer kadroya bile alinmayinca keyifler daha da kaciyor. Semih ancak is isten gecince oyuna girince keyifler daha da daha da kaciyor. Hadi onlari gectim, 1-0 one gecen Daum skora yatmak icin Selcuk'u oyuna almaya kalkinca resmen sinirler hopluyor. Ve mactan sonra Daum bir de kalkip "Twente guclu bir takim" deyince kayis hepten kopuyor.

  7. sallanyuvarlan.blogspot.com dedi ki...

    Kombineli tribünler tabi dolu olacak. Migros tribünün altlarında ben boşluk gördüm ,bu her maç böyle oluyor,çünkü taraftarı takımdan soğutmayı başardılar ,insanlarda heyecan kalmadı.İnsanlar önceden şehir dışından gelirdi ama artık şehir dışından da gelen fazla olmuyor. Bir de deplasmanlarda kendi taraftarımıza sahip çıkmıyoruz . Gidiyoruz rakip takımlara ancak çay ısmarlarız.Bu konunun dışında olabilir. 2003'ten yana büyük fark var tribünlerde,bunu daum da söyledi tribünlerde eski heyecan kalmadı diye açıklama yapmıştı. Şu statta pankart,meşale,herşey yasaklandı bu da ne oldugunu açıklıyor. Rakip takımı baskı altına böyle mi alacaksın arkadaş...

  8. @ttention dedi ki...

    yazın hava sıcaktı, sonra ramazan geldi, perşembe akşamı saat 22 yani çok geç, bu akşam bayram... a.q. 55 liranın hiç mi suçu yok???

    boş ulan işte boş bomboş...

  9. mcD dedi ki...

    bu akşam daha da bi boştu

  10. sallanyuvarlan.blogspot.com dedi ki...

    Boş olur o,boş olur ne de olsa onlar keyiflerine bakıyorlar. Hep boş olsun bu fiyatları olduğu sürece boş olsun.Verilen tepkileri anlamıyorlar işte.Bu kadar kaskafalılar...

  11. iris dedi ki...

    gazetelere göre "yönetim utanmadan pazar gunu ogleden sonra kale arkasını 55 den 50 ye düşürmüş". aslında boyle bir yonetim kararı ve açıklaması yok. zaten biletix maç gunu kendi hizmet payını almadığı için bilet 50 TL. ama işine gelemeyeni "basın yalan yazıyor" diye yalanlamayı asli gorevi bilen resmi site nedense bu yalan karşısında sus pus.

  12. Adsız dedi ki...

    uzun konuşmayacağım. sorun 7-8 tane brezilylının fenerbahçe gibi bir kulübü bulup burada yeyip içip parayı malı götürüp sezon boyunca yatacak olması. brezilya mantelitesi yok arkadaşlar avrupada.işte görüyoruz ligde de kör topal ilerliyoruz.arkadaşlar açık konuşalım :alex gibi bir oyuncu beş senedir fenerbahçemizin o mevkisinde oynuyor ve böyle bir oyuncuya biz hala bel bağlıyoruz .yok arkadaşlar yok . böyle adamlar fenerbahçe gibi üst düzey bir kulüpte nasıl yer alabiliyorlar anlamak güç.lütfen eleştirilerinizi bekliyorum. ama ümitliyiz görecek güzel günlerimiz var ve konuşacak. gs nin şu aralar oynadığı oyuna hiç değinmiyorum kanım bozuluyo.

Yorum Gönder