Fenerbahçe 1 – Fc Twente 2
EL 17/09/2009



PAPAZIN ÇAYIRI - Eski adıyla Uefa Kupası yeni adıyla Avrupa Ligi’ ndeki ilk maçında Fenerbahçe sahasında Hollanda’ nın Twente takımına 2 – 1 mağlup oldu.

Rehavet’ in de dediği gibi bazı şeyler hiç değişmiyor; Inzaghi hala ofsayttan gol atıyor, Daum hala oyunun gidişatına bakmaksızın çok önceden kendi kendine söz verdiği dakikalarda oyuncu değiştiriyor. Sonra olan Marsilya’ ya oluyor. Bir de yeniden baharda avrupa hayali kuran çubuklu sevdalılarına.


Oysa ilk on dakikadaki baskısıyla işi erken bitirmek isteyen bir Fenerbahçe vardı sahada.

4’ te Emre' nin baskısı sonucu top Güiza' nın önünde kaldı. Guiza' nın vuruşu defanstan sekerek Emre'nin önünde düştü. Emre’ den önce defans topa müdahale edince top yeniden Guiza' ya gitti. Guiza bu kez rolleri değişmek istercesine Alex' i görmek istedi ama top kalecide kaldı.

5’ te top bu kez Roberto Carlos' un baskısıyla Fenerbahçeye geçti. Guiza içeri kaçan Alex 'i görmek istediyse de defans araya girdi. En sonunda ceza sahasının dışında topla buluşan Cristian sert vurdu ama top yandan auta çıktı.

Rakip defans oldukça dikkatli, uzaktan şutlar bu yüzden çok önemli. Fenerbahçe daha çok şut denemeli.

9’ da Alex, Guiza ile yaptığı ver-kaç sonrasında yerden vurdu, defanstan seken top kornere çıktı. Alex’ in kullandığı köşe atışında arkaya seken topu Guiza içeri yolladı ama defans uzaklaştırdı.

İlk on dakikanın ardından Twente oyunda dengeyi kuruyor...

16’ da karşılaşmanın o ana kadar olan en tehlikeli atağına şahit olduk; Carlos’ un kullandığı uzun taç atışı sonrası seken top Kazım'ın önünde kaldı. Kazım boşluğu bulduğu anda dönerek vuruşunu yaptı, kaleci Boschker üzerine gelen topu kontrol etti.

17’ de Cristian çaprazdan sert vurdu, kaleci son anda topa sahip oldu.

19’ da Twenteli oyuncular Nkufo'yu defansın arkasına kaçırmak istediler ama yan hakemin ofsayt bayrağı buna dur dedi.

20’ de bu defa Twente iyi geldi: sol kanatta Stoch Gökhan Gönül' ü çalımlayarak ceza sahasına yaklaştı, içerideki Ruiz' e aktarmak istedi ama defans araya girip tehlikeyi önledi.

24’ te beklenen orta geldi: Gökhan Gönül, sağdan çizgiye kadar indi ve içeri ortaladı, Guiza’ nın kafası az farkla üstten auta çıktı.

28’ de Twente' de Tiote, Emre'yi üçüncü kez faulle durdurunca bir önceki faulde aynı oyuncuya ‘bu iki oldu üçüncüde canını yakarım’ diyen hakem sözünü tuttu. Karşılaşmanın ilk sarı kartı.

İkinci yarım saate Fenerbahçe kornerlerle başladı, üst üste üçüncüye ulaşınca mahalle maçlarımızı hatırlayıp gol olmazsa bile penaltı umduk ama olmadı. Twente dersini iyi çalışmıştı ya da sorular bildiği yerden çıkıyor.

33’ te Kazım, orta sahanın ön bölümünde aldığı topla ilerledi. Ceza sahasına girmeden sert vurdu ama top üstten auta gitti.

35’ te Fenerbahçe Roberto Carlos ile serbest vuruş kullandı, yaklaşık 40 metreden kaleye yolladığı sert şutta kaleci top yerden de sekmesine rağmen iyi yer tutmuştu.
36’ da Twente bu defa çalıştığı yerden atağa çıktı. Bu hızlı atakta Stoch defansın arkasına koşu yaptı. Bilica son anda topu kornere attı.
40’ da Gökhan Gönül sağdan ceza sahasına girdi. Rakibine çalımladıktan sonra müsait durumdaki Guiza yerine kaleye vurmayı denedi ama top defanstan döndü.
41’ de Andre Santos, rakibini formasından çekince sarı kart gördü.
Aynı dakika içinde sarı kartı tehlikeli olmaya başlayan Tiote birazda sakatlığı sebebiyle oyundan çıktı, yerine Janssen girdi.
42’ de Nkufo' nun indirdiği topa Kuiper sert vurdu, üstten auta çıktı.
45’ te Ruiz ceza sahasında tehlike yaratmasına izin vermeyen defans araya girip topa sahip oldu. Bilica’ nın büyük hatasıyla top yeniden Ruiz’ in önünde kaldı ama Ruiz topu kullanamadan hatasını telafi edip tehlikeyi uzaklaştırdı.
Bir dakikalık uzatmanın ardından iki takım maça başladıkları skorla soyunma odasına döndü.
İlk yarıda olduğu gibi ikinci yarının başında da sahada etkili bir Fenerbahçe var.
48’ te Alex, soldaki Roberto Carlos' u gördü. Roberto Carlos’ un yerden yaptığı orta şut karışımı vuruşu kaleci son anda kornere çeldi.
49’ da Bilica'nın bıraktığı topa Roberto Carlos sert vurdu, top defanstan sekti ve Lugano' nun önünde kaldı. Lugano döndü ve vuruşunu yaptı ama vuruşu zayıftı.
50’ de bu kez Emre ceza sahası dışından şansını denedi; istediği gibi vuramadığı top Guiza için pas oldu fakat Güiza topu kontrol edemedi. Güiza’ nın uyum sorunu yoksa geriye mi dönüyor?

54’ te Twente tehlikeli geldi. Perez' in bıraktığı topu Kuiper içeri ortaladı. Ruiz, bomboş pozisyonda kafayı vurdu ama auta attı.

58’ de maçın kader anını yaşadık. Hissedersiniz, eğer bu gol olmuyorsa gün sizin gününüz değildir. Gökhan Gönül yine sağdan çok iyi getirdi, Güiza bir grup defans oyuncusunu kendisiyle birlikte ön direğe pikniğe götürdü ve Gökhan Gönül’ ün nefis ortası Alex' i buldu. Alex’ in bomboş pozisyondaki kafa vuruşu kale yerine topu auta gitti... Oysa aynı pozisyonda Anelka’ nın ortasında yine bir Hollanda takımı olan PSV Eindhoven ağlarını havalandırmıştı.

62’ de bir türlü uzaklaştırmadığımız topta ecel terleri döktük: Janssen uzaktan şansını denedi, kademede Gökhan Gönül karşıladı, top son olarak Ruiz’ in önünde kaldı, Volkan’ la karşı karşıya kaldığı pozisyonda vuruşu yan ağlarda kaldı. Pozisyon sonrası oldukça sinirlenen Volkan’ ın arzu nesnesi bir defa daha direklerdi.

64’ te bir önceki pozisyonun verdiği uyarı sinyallerini dikkate alan Daum Roberto Carlos’ un yerine Mehmet Topuz’ u oyuna aldı. Oysa sahadaki manzara üç oyuncu değişikliği hakkını da bu dakikada kullanmasını gerektiriyordu.

68’ de Kazım'ın ortasında Guiza kafayı vurdu ama top yandan auta çıktı.

69’ da takımının o ana kadarki en dikkat çeken oyuncusu olan Stoch oyundan çıktı, yerine Vucijevic girdi.

71’ de kazanılan firikik atışında bu defa soru Twente’ nin bilmediği yerdendi. Topun başında Alex ve Andre Santos varken topa Mehmet Topuz vurdu; çok sert ve düzgün bir vuruş çıkarttı ve top ağlarla buluştu. Şimdi durum: 1 - 0

75’ te sakatlığı nedeniyle saha kenarına alınan Gökhan Gönül’ ün olması gereken yerdeki yokluğunun bedelini ağır ödedik. Twente atağında savunmanın arkasına sarkan Nkufo yerden sert vurdu, Volkan'ın müdahalesine rağmen top ağlarla buluştu... Şimdi skor: 1-1

Bu sadece yenilen bir gol değildi. Suskun trübünler, yolunda gitmeyen bir şeyleri farkederek düştükleri boşlukta hiç olmazsa kenardan bir teknik direktör hamlesi bekleyen futbolcular...

77’ de zaman tüneliyle eski Avrupa kupası maçlarına gitmiş gibiydik: Perez’ in kullandığı serbest atışta, yıllar önceki gibi duran top zaafı yaşayan Fenerbahçe defansının uzaklaştıramadığı top Nkufo’ nun önünde kaldı. O da bitirici vuruş denileni yaptı; maçı bitiren, geceyi bitiren, oyuna sonradan katkısı konusunda Daum’ un kredisini bitiren... En sonunda Fenerbahçe’ nin bu seneki resmi maçlarda yenilgisizliğini bitiren...

Golün ardından Kazım ve Güiza’ nın yerine oyuna Deivid ve Semih girdi. Geç kalan bir değişiklik, bir B planına sahip olmayan teknik yönetim.

80’ de Alex ceza sahasında topla buluşur buluşmaz topu kalesini terkeden kalecinin üzerinden aşırttı. Ama daha önce ortaya çıktığı gibi gece ne Alex’ in ne de Fenerbahçe’ nin gecesiydi. Kaleciyi geçen topu Twente defansı çizgiden çıkardı...

90’ da Twente'de Perez oyundan çıktı, Nashat oyuna girdi...

Hakem üç dakikalık kayıp zamanı işaret ediyor. Bir şeyi değiştirmeyen üç dakika.

Dileyelim ki kayıplarımız bu üç dakika ile sınırlı kalsın.

Yine de bu maçtan karlı ayrılanlarlar var: Mehmet Topuz’ un güzel vuruşu sonrasında gelen gole şahit olan biz seyirciler, bayram kutlamasını bir kaç gün önceden uzaktan da olsa halleden Mehmet Topuz.
Acaba büyük başkan ‘el öpenlerin çok olsun’ demiş midir aradaki mesafeye aldırmadan...

FENERBAHÇE: 1 - TWENTE: 2

Hakemler: Claudio Circhetta, Francesco Buragina, Raffael Zeder (İsviçre)

Fenerbahçe: Volkan Demirel, Gökhan Gönül, Bilica, Lugano, Roberto Carlos(64 Mehmet), Kazım(78 Deivid), Emre, Cristian, Andre Santos, Alex , Güiza(78 Semih)

Twente: Boschker, Stam, Wisgerhof, Douglas, Kuiper, Tiote (41 Jannssen), Perez(90 Akram), Brama, Stoch (69 Vujicevic), Ruiz, Nkufo

Goller: Mehmet Topuz(71) / Nkufo (75, 77)

Sarı Kartlar: Andre Santos / Tiote, Kuiper


1 comments:

  1. Unknown dedi ki...

    ne olur guiza'yi da al ve bir an once defol git daum, ne olur

Yorum Gönder