Usta! Kulübe 12 Ihlamur Çek


Çay

Dün Fenerbahçe yönetimi Şekip Mosturoğlu vasıtasıyla bir basın toplantısı düzenledi. Daha önce birkaç yerde okuduğumuz fakat kesinliğinden emin olunmadığı için gündeme gelmeyen iddiaların doğruluğu yönetim vasıtasıyla onaylanmış oldu. Bu iddiaya göre maç sonrası doping testine giren Kasun'da da Kerem'de bulunan madde bulunmuş fakat yasal limiti olan 5 mg.'ın altında olduğu için Kasun doping testinden sorunsuz geçmiş.

Önce basında Cathene olarak verilen kimyasalın ismi aslında Cathine. Wikipedia'da Cathine hakkında kısa ve öz bir makale var. Burada ilk gözümüze çarpan ilk olay açığa çıktığında söylendiği gibi bu maddenin bitki çaylarında olmadığı. Hatta wikipedia dalga geçer gibi Not to be confused with caffeine, a compound found in coffee and tea, yani kahve ve çaylarda bulunan kimyasal, kafeinle karıştırılmamalı diyerek makaleyi başlatmış ve ilk saniye golünü atmış. Makalenin son kısmı da maddenin anti-doping kurumunca yasaklandığından ve trafiğinin suç olduğundan bahsediyor. Madde başka amfetaminler gibi dinç kalmayı sağlayan bir madde, o yüzden doping olarak kabul görüyor. Yani spor müsabakasından önce alırsanız daha dinç kalıyor, daha geç yoruluyorsunuz. Madde o yüzden kamyoncular tarafından da kullanılıyormuş. Ayrıntıları şurada okuyabilirsiniz.

Makalenin sağ sütünunda yer alan bilgilerden "Half life 3 hours" sütunu üzerinde durmak gerek. Maddenin vücutta biyolojik yarılanma süresi 3 saat. Yani vücudunuzda 8 mg Cathine varsa 3 saat sonra normal çalışan bir metabolizma 4 mg'a indiriyor. Şu adrestesi Randomized response estimates for doping and illicit drug use in elite athletes başlıklı makalenin tamamını işin uzmanı olmadığımız için anlamak zor fakat kolaylıkla anlaşılacak kısımlar da var makalede.

Makale birçok doping olayının bulunamadığını, o yüzden bilimsel olarak doping olaylarının yüzde kaçının yakalandığının bilinmediğini ve sporcular bunu itiraf etmeyeceğinden bulunamayacağını iddia ediyor. Bu yüzden istatistiğe dayalı bir metod geliştiriyorlar. Gönüllü ve kimlikleri kesinlikle gizli tutulacak sporculara doping yaptınız mı diye soruluyor. Araştırma sonunda atletlerin % 6.8'sinin doping yaptığı anlaşılırken resmi doping testlerinde oran % 0.81. Makale aradaki farkı birkaç nedene dayandırıyor

1) Doping maddelerinin kandaki yarılanma süresi.
2) Doping analizlerinin kalitesi.

Daha sonra tekniklerinin geçerliliğini tartışmışlar ama o bizi ilgilendirmiyor.

Burada dopingi yakalayamamanın ilk nedeni olarak gösterilen biyolojik yarılanma süresinin yakalanmayı engellemesi Cathine'in 3 saatlik yarılanma ömrü bir araya gelince Cathine'in verimli biçimde doping için kullanılabileceğini anlayabiliriz. Doping testlerinin maç bitiminden birkaç saat sonra alındığı ve sporcunun o anda idrar verememe gerekçesi ile(bu durumda bira içiriyorlar) örnek vermeyi birkaç saat daha geciktirebileceğini düşününce yasal limitin iki katı olan 10 mg'ın maç başı ve idrar verme arasında geçen 5 saatte 2-3 mg seviyesine ineceğini görmek güç değil.

Madde sadece tek sporcuda yani Kerem'de çıksa kullandığı bir ilaçtan, içtiği bir şeye karışan bir maddeden veya başka bir şeyin yan etkisiyle ortaya çıktığı düşünülebilir. Fakat yukarıda anlattığım durumu göz önüne alınca ve Kasun'da da maddeden 3 mg. çıktığı düşünülünce ortada ciddi bir sorun olduğunu anlamak güç değil.

Olay duyulduğundan beri sürekli "sizde de Kambala çıktı" diyenlerin anlaması gereken nokta da bu sanırım. Aynı şekilde geçen sene Beşiktaşlı bir oyuncuda da uyuşturucudan dolayı doping testi pozitif çıktı. Yalnız bu oyuncularda çıkan maddeler keyif için yüksek miktarlarda alınan ve bu yüzden günler sonra bile kanda bulunan maddeler. Ayrıca takımda doping testine giren diğer oyuncularda da çıkmamış. Olayın diğer skandal boyutu serinin 5. maçında ilk defa doping testi yapılıyor olması. Ayrıca test sadece maçların bitiminde değil, maç başlamadan da yapılmalı, bu yarılanma süresinin kısa olması avantajını ortadan kaldırır.

Sürekli örnek verilen Kambala 2 sene ceza almıştı. Kerem olay ilk ortaya çıktığında başka oyuncular gibi kullandığı bir ilaç olduğunu iddia etmedi, kasıtlı almadığını söyledi ve kampta herkes ne yiyip içiyorsa ben de onları yiyip içiyordum dedi. Bu açıklamadan sonra hiç sesi çıkmadı. Kerem de 2 sene ceza alırsa kendi kariyeri için ağır bir darbe olacak. Kasun'da da maddenin çıkması Efes Pilsen Kulübü'nü büyük bir sorumluluğun altına itti. Sorumluların kimler olduğunu bulmak en başta Kerem Gönlüm'ün vazifesi, çünkü olan ona oldu.

Evet doping yapan çok var, birçok doping olayı ortaya çıkmıyor, katılıyorum. Yalnız doping zaten bir risktir. Sürekli kimyasallarla oynanarak bulunmaması için uğraşılan maddeler üretiliyor, yarılanma ömürlerine göre uygun dozajda maddeler veriliyor ve dopingi yapanlarla bulmaya çalışanlar arasında hiç bitmeyecek bir mücadele var. Tabii ki bu, dopingden yakalanan bir sporcuyu affetmemizi gerektirmiyor. Kerem olayında bu risk alınmış, belki o maçta da test yapılmayacağını düşünülerek, belki Kerem'in metabolizmasının maddeyi test saatine kadar vücuttan sileceğini düşünülerek... Fakat bir şey ters gitmiş ve Kerem Gönlüm dopingli yakalandı. Dahası başka bir oyuncuda da aynı madde bulundu fakat yasak olan miktarın altında. Bu durumda sorulacak soru, kovuşturulacak insan çok. Bakalım bunlar yapılacak mı.


7 comments:

  1. fatih dedi ki...

    fenerbahçe yönetimi bu meseleyle ilgili federasyonla beraber euroleague yönetimini de harekete geçmeye çağırmalıydı efes pilsen in maçları için uyarıcı mahiyette. hakemler konusunda adam gibi bir tavır koyamadık bari şu doping meselesinde işin peşini bırakmayalım. bakalım ikide bir oyunun ruhunu sevdiğini iddia edip fenerbahçeli oyuncuları kural bilmemekle suçlayıp hakemler için babası olsa gözü görmez övgüleri yapan basketbol yazarları ne yazacaklar.

  2. tozlu parkeler dedi ki...

    fatih merak etme pişkinlikte sınır tanımıyorlar. Kasun'da Her konuya bir açıklamaları var. St Kerem zaten tüm basketbol camiasının babalarından hatta kendilerinden fazla güvendiği bir isim. Adam tarikat kursa hepsi cemaat olur.
    Kasun'da yasal sınırın altında çıkmış bu madde o zaman ortalığı bulandırmaya ne gerek varmış. Bu suç değilmiş.
    Teste giren 2 oyuncuda birden bu madde çıkıyorsa ortalığı bulandırmaya gerek vardır elbette zira sadece bizim değil tüm basketbol camiasının midesi bulanması gerekir bundan.
    He bir de Kızılay'ın dağıttığı ''zor zamanlarda Fenerbahçe'lilere saldırmak için kullanın'' ibareli zarflardan çıktığını sandığım bir argüman var. Kambala'da doping yapmıştı sizin 2007 deki şampiyonluğunuzun iptal olması lazım.
    Bilgisizlik ve her söyleneni doğru sanıp refleks göstermek kötü şey.

  3. Adsız dedi ki...

    Bu derece ciddi iddialardan sonra ortalığın ayağa kalkması gerekir değil mi ? Kalkmayacak , sonuçta da hiç bir şey olmayacak. Böyle bir durum bizim başımıza gelse fularlı bey şimdiden ortalığı velveleye vermişti bile.
    Efes klübü bunu sistemli bir biçimde yaptı . Tesadüfen alınan bir örnekte çıkıyor bu madde . Üstelik tedavi amaçlı alınan bir ilacın yan etkisi veya vücudun üretebildiği bir madde değil. Yani testte çıktı ise bir tek açıklaması var , bilerek doping amacıyla alınmıştır. Bu durumda Kasun'da yasal sınrın altında olması sadece yasal bir kılıftır.
    Şekip Mosturoğlu'nun bahsettiği saç kılındn yapılan testlker hakkında nedne kimse konuşmuyor . Geriye dönük sonuç verdiği için mi ? Takke düştü ama birileri ısrarla görünenin "kel" olmadığına inandırmaya çalışıyor bizi.
    Şimdi gergin beyden açıklama beklemek hakkımız sanırım , acaba kendileri ve klüp yetkilileri salonlara nasıl ve hangi yüzle gelecek.
    Efes'in şampiyonluğu tapondur , illegaldir . Federasyon tarafından kabul edilse de edilmese de ...
    TBL play-off finalinde bile doping testinin bu kadar lakayt olması da işin bir başka saçmalığı . 6 maçın sadece birinde test yapmak efes gibi klüplerin yatırımlarının karşılığını almak adına daha cesaretli olmalarından başka bir sonuç doğurmaz.

  4. Adsız dedi ki...

    @tozluparkeler
    O hale geldi ki artık dezenformasyon amaçlı haber yorumların bir kasa bira karşılığında yapıldığına inanacam. Örnek bakınız Kemal belgin, alp ulagay. Kemal amca içmez ona 10 hamburger-kola yeter.

  5. Adsız dedi ki...

    Herkese benden çay, kerem'e yok!!!!!

  6. Fabio Luciano dedi ki...

    ulan kokain dediğin ne? uyuşturucu değil mi?maçtan önce koko çeken adam uçar ki hacı gözü ne pota görür,ne alan savunması,ne smaç.adam bunu kimbilir kaç gün önce aldı.vücuttan kolay kolay da atılmıyor zaten.

    keşke bizim karşımızdaki takımlar ilk 5 olarak koko çekse gelse maça.ondan sonra görürüürm sahada top mu oynuyorlar yoksa soyunuyorlar mı?

    uyuşturucu madddenin -bak yine adı üstünde u-yuş-tu-ru-cu uyuşturuyo yani doping denen ki doping dediğin nedir performans artırıcı değil mi- olduğunu iddia etmek için gerizekalı olmak lazım.hal böyle olunca biz de yorumları gerizekalıya anlatır gibi anlatıyoruz böyle.anlasınlar diye.

    yine mi anlamadınız lan?

  7. Adsız dedi ki...

    Uluslararası kurumlar tarafından doping olarak kabul edilen madde bir şekilde performans arttırıcıdır. Bir ara cathine doping olarak kabul ediliyor ama performans arttırıcı değil diyorlardı çünkü. Zaten yukarıda net bir şekilde anlatılmış.

Yorum Gönder