Güle güle la garra charrúa



Jonathan Wilson, Inverting the Pyramid'in 37. sayfasında Uruguay'ı şöyle anlatıyor:

According to the Italian journalist Gianni Brera in Storia critica del calcio Italiano, the 1930 World Cup final was evidence that, 'Argentina play football with a lot of imagination and elegance, but technical superiority cannot compensate for the abandonment of tactics. Between the two rioplatense national teams, the ants are the Uruguayans, the cicadas are the Argentinians.'
...
So grew up the theory of la garra charrúa - 'charrúa' relating to the indigenous Charrúa Indians of Uruguay and 'garra' meaning literally 'claw' or, more idiomatically, 'guts' or 'fighting spirit'. It was that, supposedly, that gave a nation with a population of only three million the determination to win two World Cups, and it was also that which gave a tenuous legitimacy to the brutality of later Uruguayan teams.
Türkçesi:

İtalyan gazeteci Gianni Brera'nın Storia critica del calcio Italiano kitabında anlattığına göre, 1930 Dünya Kupası finali şunu kanıtlamıştı: Arjantinliler futbolu yaratıcılık ve zarafetle oynar fakat teknik üstünlük taktiksel eksiklerin yerini dolduramaz. River Plate bölgesinden rakip bu iki takım karşılaştırılacaksa Uruguaylılar karınca ise Arjantinliler ağustos böceğidir.
...
Böylece ortaya la garra charrúa teorisi çıkıyor, 'charrúa' Uruguay yerlileri olan Charrúa kabilesiyle bağlantı kurarken, 'garra' sözlükte pençe, mecazen 'cesaret' veya 'savaşma ruhu' anlamına geliyor. Rivayete göre bu ruh, sadece 3 milyon nüfusu olan bir ulusa 2 kez Dünya Kupasını kazandıran kararlılığın kaynağıdır ve daha sonraki Uruguay milli takımlarının acımasız futboluna (tartışmalı) meşruiyetini veren güç olmuştur.
Bu satırları okuyunca hepimizin aklına aynı insan geliyordur. Bazen çok kızdırdığı da oldu bizi ama özleyeceğiz, oyuncu bulunuyor ama futbolun efsanelerini doğru çıkaran ruh kolay bulunmuyor.


12 comments:

  1. Cem dedi ki...

    içimiz yangın yeri.

  2. barbar dedi ki...

    Fenerbahce de oynadığı dönem, diğer takım taraftarları tarafından çok hakaret yeniş bir oycuncuydu. onun gibi kazanma/savaşma ruhu oyuncuların zaten seveni azdır. ancak dünyanın en iyi savunma oyuncularından birisinin bu ülkede sadece "kasap" diye tanımlanması beni hep rahatsız etmiştir. nice kasaplar gördük biz. o kadar ki gece karanlıkta futbol topu bulsa karpuz diye kesecek (tek tek isim vermeni bir anlamı yok) adamların oynadığı bir ligden bir futbolcu daha eksiydi. giydiğin formanın hakkını verdiğin için, fubolcuyuğun, ruhun için teşekkürler Lugono...

  3. Zamane Delisi dedi ki...

    Takım ekonomik anlamda o derece daraldı ki, gideceklerin sayısının artacağı aşikar. İnanılmaz derecede içim sıkılıyor, aklıma gelince uykularım kaçıyor nefes alamayacak gibi oluyorum çoğu zaman. Artık rakibinin üzerine korkutucu ama kararlı adamlarla koşmasını göremeyeceğiz bu yüzden Tota'nın...
    Hala düşürülsün düşürülmesin geyiğine girmek artık çok saçma geliyor bana. Futbol şubesi, ekonomisiyle tek başına Spor Toto Süper Lig'in yarısıydı. Artık 3 milyon avro bedelleri ödeyemeyecek hale getirdiler dev çınarı.
    Bundan sonra düşürseniz ne düşürmeseniz ne lan! Alın eserinizi (kimin payı varsa) vücudunuzun güneyinde uygun bir deliğe yerleştirin. Bu hukuksuzluğu, sevdalısı olduğumuz kulübe reva görenlere ben insanlık hakkımı helal etmiyorum. Oruçlu oruçlu hiç yapmayacağım şeydir ama umarım tutar diyerek: Allah bin türlü belanızı versin, kendi kendinize öyle bir duruma düşün ki, beliniz doğrulmasın diyorum. Biz Fenerbahçe Kart alarak bu değirmeni döndürürüz. Peki siz yerlerde sürünürken hangi projeniz kurtaracak? Bizden beter olun hem de nasıl olduğunu bile anlamayın inşallah.

  4. emre dedi ki...

    Gule gule cesur yurek, bu forma icin verdigin tum emekler icin tesekkurler

  5. Adsız dedi ki...

    http://www.sporxtv.com/futbol/superlig/fenerbahce/luganoya-coskulu-ugurlamaSXTVQ26455SXQ

    Boyle ugurlanacak onlarca cocuk var bu takimda, bu yuzden de bu yapilanlarin nefreti, kini hic bir aman dinmeyecek, belki de rekor golle sampiyon oldugumuz seneden bu yana hic bir kadro bugun ku kadar sevilmedi..

  6. Dohavo dedi ki...

    Aaaah ulan ahh :(

  7. omer sisman dedi ki...

    Ailemizden biriydi, dosta güven, düşmana korku veren dayımızdı adeta. Son yıllarda gidenlerin çoğunun daimi yeri gönül tahtı aslında. Yoksa insan neden durduk yerde Deivid'i özlesin, gollerinin, Roberto Carlos'a ağlayarak sarılışının videolarını izlesin ilaç niyetine. Halkların şarkıları olsun diye kahramanlar ölür demiş Homeros, bizim kahramanlar da gidiyor/gidecek, şarkılarını bize bırakarak. O şarkılarla dirileceğiz tekrar.

  8. samael dedi ki...

    Sana cephede savaş kazandıracak ağır silahını kaybetmek kadar kötüdür Luganonun gidişi.

    Güle güle "Tota"...

  9. Recep Sertsoy dedi ki...

    Lugano'da bu kadar içimiz yanıyorsa yarın bir gün Alex giderken ölürüz biz...

  10. Mattt dedi ki...

    Taktim su gesenin demecine…


    “…With so many match-fixing cases - many of them originating from illegal Asian betting rings - being reported across the globe, Eaton says there was a need for a proper strategy to find out how deeply seated the problem is.
    The chairman of Turkish champions Fenerbahçe, Aziz Yıldırım (pictured), is currently under investigation for alleged match rigging, while in South Korea 10 players have been banned for life…”

    Yukaridaki paragraf Chris Eaton’in 22 Agustos da yapmis oldugu interview’den alinti yani gizz ayselin bahsettigi meshur adamin konusmasi.

    Neden bizi zan altinda birakir gibi konusuyorsun?
    Chris Eaton’in o konusmasinda bizi direkt olarak ima ettigi bir suc yokk!!

    Ama sen oyle bir izlenim verme cabasi icerisindesin, Neden?!

    Dikkat edilirse final cumlesinde sike olaylarina “”alleged” yani “iddia etmek, ileri surmek, yada sozde iddia edilmis” anlaminda kullanilmis.

    Aslinda verilen mesaj: Aziz Yildirim’in “…currently under investigation for alleged match rigging…” den dolayi yani “maclarda hile yaptigi iddiasi ile su anda/halen sorusturmada” demektedir ve hemen ardindan da G. Kore ornegini vermekte ve 10 futbolcunun yasam boyu yasaklandigini ornek vermekte.

    Zaten Baskanimizin iceride tutulmasi bu egilimi yani suclu oldugu duygusunu vermek icin degilmi?! Avrupa kamu oyunda Aziz Yildirim suclu imajini vermek icin Firavun iceride tutmuyor, demi?!

    “…FIFA have already set up an early warning system to detect suspicious betting patterns and has pledged €20 million to Interpol over 10 years to help combat the problem.”

    Chris Eaton o demecinin ana fikrinde: futbolla ilgili organize suclarin mahkemelerinin bir an evvel yapilmasi gerektigini ustune basa basa soyluyor. Ayrica FIFA organize bahis suclarini tespit etmek için bir erken uyarı sistemi kurmak istiyor ve bunun icin 10 yil boyunca interpole 20milyon vermeyi yardım sözü vermis iken, sen nasil bu kadar sacmaliyorsun? Ve neden bu tur demeclerin ile yargiya mudahele etmeye calisiyorsun?

    "Türkiye'deki şike olaylarının uluslararası bağlantıları olduğuna ilişkin elimizde deliller var" eger boyle bir cumle sarf ediyorsan delliler icin Bochum savcisindan da bahsetmen gerekmezmi gizz?! Yoksa yiyelim mi?!

    Turkiyedeki olaylari geseli futbolcularin da bulastigi o pisliklerden dolayi elbette takip ediyorlar ve edecekler de. Ayrica, zaten o tarihlerde de bizim sampiyonlugumuzu calmistiniz!! Unuttunmu gizz.

    Hee… Su 1milyon dolarin makbuzu neden unutturuluyor?! Yoksa emniyetten soz mu aldin unutturulmasi icin?! Senin bu kadar kasinmanin sebebi nedir?

    Sadece bir insan olarak derim ki biraz olsun YALAN KONUSMA ve DURUST OL lann.

  11. Mattt dedi ki...

    Sayin Aysel: Son dönemde sadece internet dünyasında "Türk futbolunda şike" konulu Türkçe haber sayısı 7 milyon 322 bini buldu, aynı konuda İngilizce yayınlanan haber sayısı da 522 bin.

    Bu bilgileri sana MIT mi verdi!! Emniyetle nasil bir baglantin var??
    Emniyet sana gaz vermek icin bu bilgileri verdi sende dilini mi tutamadin?!

    Cemaatin jurnalci, sende yalan yanlis bilgiler ile qtm’yi ve yargiyi yonlendirmeye tam gaz devam ediyorsun… ne is miirim?!
    Ayrica soylemis oldugun rakam 17.5 degil tam olarak €20 (£17 million/$29 million).

  12. gumgumok dedi ki...

    5 senedir oynadığı maçlardan belki 4-5 tanesinde konsantre olamadığını, kendisini veremediğini hatırlarım. Bunun dışında nasıl bir yüreği, mesleğe ve taraftara saygısı varsa artık bütün maçlarda her şeyini veren oyuncuydu. gol sevinçlerini özleyeceğim.

Yorum Gönder