Üzerinde Durulması Gereken İddialar



Ortalığa saçılan belgelere baktık, birçok iddiayı gazetelerde görmüştük zaten. Tam olarak neymiş iddialar onu görmüş olduk. Daha önce de defalarca yazdık, deli saçması iddialar var. Bunları neden bu soruşturmalara ekledikleri, neden sayıyı yüksek göstermeye çalıştıklarını çözemedim. Diğer taraftan ciddiye alınması gereken bir iddia da var. Her şeyi satır satır incelemediğim için daha fazla ciddiye alınacak şey var mıdır bilmiyorum ama bir tane konuşmanın sorgulanması gerektiği kabak gibi ortada duruyor. Kalan birçok iddia tamamen saçmalık. Bu saçmalıklar da daha çok Aziz Yıldırım'ı olayla ilişkilendirmek için yapılmış gibi.

İbrahim Akın hakkındaki iddiaları daha önce de görmüştük zaten gazetelerde. Bu iddianın ciddiye alınmama şansı yok çünkü sorgulardaki ifadeye göre İbrahim Akın bir hocayı arayıp "Fenerbahçe bana gol atmamam için yüz bin dolar öneriyor, caiz mi?" diye danışmış. İddiadaki telefon konuşması direkt telefon konuşmasından alıntıysa çok da kafa karıştıracak bir durumu yok. Alıntılanan kısım yine bir yorumsa orasını bilemiyorum. Bu cümleleri telefon konuşmasında aynen kullandıysa söylediği şey çok net, bana gol atmamam için para önerildi diyor.

Forvet oyuncusuna para önerilerek şike yapılması bir geri zekalılık örneği ama böyle bir konuşma kaseti gerçekten varsa bu tür yorumların kanaat için kullanılmasına gerek kalmıyor. Geri zekalılığı şikeyi önerenler yapmış oluyor. İbrahim Akın çevresinde toplanan diğer delilleri de bu delilin gücüne bağlı olarak incelemek gerek. İbrahim Akın'la görüşen şahsın bir gün önce Fenerbahçe stadına gitmesi, o gün İbrahim Akın'ın menajeriyle buluşması, bu şahsın Fenerbahçe yöneticilerinden biriyle telefonda görüşmesi takip sonucu elde edilmiş veriler. Yine Aziz Yıldırım bağlantısı net olarak gösterilmemiş.

Bu telefon konuşması sorguda yer alan haliyle aynen geçmişse savunması veya bahanesi nedir bilmiyorum, mantığıma yatan bir şey yok. Hocayı arayıp şaka yaptım diyemez sanırım. Sorgusunda baskı gördüğünü söyleyen İbrahim Akın mahkemede bu konuda sorulacak soruları yanıtlayacaktır herhalde. O yüzden fazla spekülasyon yapıp hakkında infaz yapmanın bir anlamı yok. Belki de aklıma gelmeyen mantıklı ve masum bir açıklaması var pek öyle görünmese de.

Diğer iddialara, yorumlara bakınca çoğunun saçmalık olduğunu görmek zor değil. Aziz Yıldırım neden kulüp muhasebecisini telefonda çağırmış, döneri kaç porsiyon yiyeceklermiş gibi saçmalıklar da dolu. Bu kadar saçmalığı doldurmanın amacı nedir tam çözemedim. Özellikle rakibin kadrosunu öğrenmek için uğraşıldığı belli olan bir sürü maç listeye eklenmiş. 1 maç yerine 19 maç diyince daha ikna edici ve kuvvetli oluyor galiba kamuoyunu ikna etmek. Bir başka alternatif açıklama bu hikayeye Aziz Yıldırım'ı veya yöneticileri tam olarak dahil edemedikleri için komple bir paket yapmak, yorumlardan şike tespit etmek olabilir.

% 95'i saçma ve boş olsa da bu yukarıda anlattığım iddia ve bahsedilen delili bu şekliyle aynen varsa güçlü. Bunun üzerinden "Fenerbahçe yöneticilerinin konuyla bir ilgisi yok" savunması mı yapılacak onu da bilmiyorum (bu olursa ne kadar inandırıcı olacak spekülasyonu yapmak için de erken sanırım). Nitekim Sabah'ın haberine göre Aziz Yıldırım bu maçla ilgili şöyle bir savunma yapmış

Biz kombineleri satışa çıkarmıştır. Ahmet Çelebi maraton alttan almak istemiş alamamış. Zaman geçtiği için de ordan alamamış. Bülent İşcen bu talebi bana iletti. Kendilerine yarın gelin halledelim dedim. Ertesi gün de geldiler verdik olay budur. Fiziki takip tutanağı da doğrudur. Bunun dışındaki gelişmelerden Turanlı, İbrahim Akın ve diğer şahısların yaptıkları görüşmeler ve buluşmaların içeriğinden haberdar değilim. Kesinlikle bu maçta şikeye aracılık yapmaları için kimseye talimat vermiş değilim ve suçlamayı kabul etmiyorum. Kulübün kayıtlarında Ahmet Çelebi'ye maraton alttan kombine kart verildiğine dair belgeler görülebilir.
Üzerinde durulması en kuvvetli olay bu gibi görünüyor. Aslında olayı çorbaya çevirmeyip sadece bunun gibi kuvvetli şüpheleri ayıklasalar TFF'nin incelemesi de soruşturması da savunma alma prosedürü de çoktan biterdi ve bir karar verilirdi. Akla mantığa uymayan saçmalıkları da karıştırıp olayı sulandırmanın, kalabalık etmenin amacı nedir hâlâ çözemiyorum.


2 comments:

  1. Erdem Güven dedi ki...

    şimdi futbolcu kendisiyle bu tip bir görüşmeyi yapan şahıs kulübün dışındansa, yani resmi temsilcilerle herhangi bir organik talimat/komuta bağlantısı isnat edilemiyorsa da bu şahıstan çevresine kulüp adında bahsedecektir, yani x menajer yerine 'fenerbahçe teklif etti' diyecektir, bu ifadeyi kullanmış olması bu organik bağıntıyı ortaya çıkarmıyor, şu durumda önümüzde tek seçenek bu görüşmelerin kulübün resmi yetkililerce (yalnızca aziz yıldırım olması yetmiyor) doğrudan ve aleni bir talimat ile hareket etmediğini ispat etmek kalıyor.
    bu bir boyutu da, diğer tarafını düşününce kafayı yememek elde değil. stoperlerin uruguay ve nijerya milli takımlarının kaptanları, kalecin ve sağ bekin avrupanın en iyilerinden, sol bekin brezilyanın sol beki, abartı yok, messiyi tevezi savunsun diye 90 dk oynatılan adam...ve gidiyorsun türkiye liginde yıllık gol ortalaması 5 olan üçüncü sınıf bir topçuya, kendi sahanda, bize gol atma diye yamanıyorsun, bundan büyük aşağılama olamaz o futbolcuları, taraftarı. üstelik en çok canımızı yakan da sahaya fiili, cismani bir etkisi olmadığını da gün gibi bilmemiz. bir ibb'li forvet fener deplasmanında kaç kez topla buluşur, o topla ne yapar ise onu yaptı ibrahim, vurduğu şut direği sıyırdı, gerçekçi olsun diye miydi? mutlak kazanman gereken maçta, kendi evinde, avrupa standartlarında top oynarken, kupa maçını düşünerek zaten rölantide çıkmış bir altdüzey takımın futbolcusuna, üstelik defansına değil forvetine şike teklifi yapmak, hakla kazanılmış bir şampiyonluğu kaybettirip, kulübü 10larca yıllık emeğin birikimi maddi ve manevi zarara uğratmak, üç paralık adamların, 24 saat telefonu dinlense ne skandalları hukukdışı ilişkileri faş olacak ahlaksız gazetecilerin ağzına sakız etmek, düşürsek mi düşürmesek mi'lerin aciz oyuncağı yapmak, sportif başarısızlığı ve basiretsizliği soruşturmadan sıyırtması adına tarihi bir tesadüf ve talih olan, geçmişte polis-bürokrasi-mafya ekseninde edindiği desteklerin karanlığındaki şike ve şaibeleri hafızalarımızda gayriresmi tescillenen yegane kulübün taraftarlarının bir işkenceye dönüşen ak kaşık rolünü ve dünyanın en populist, en riyakar ağzıyla "biz de şike yapmışsak en büyük ceza verilsin, biz sizin gibi yönetime destek çıkmazdık"cıların sahte onur ve yandan yemiş delikanlılık gösterişlerini izlemek zorunda bırakmak ne kadar büyük beyinsizlik ve işgüzarlık örneği ise; bir kanunun, insanın akıl ve vicdanının ürünü olan bir kanunun, yaratabildiği bu suç(teşebbüs) ve ceza asimetrisindeki uçurum da, onun insan akıl, mantık ve vicdanından o kadar uzaklaşabileceğinin örneğidir. hukuk dersinde kanuniyet ve hakkaniyet farkı için baklava çalan çocuklar örneği verilirdi, bunu da anlatırlar artık.

  2. Okechukwu dedi ki...

    “Hocam bir şey sormam lazım sana ya Şimdi bizim hafta sonu Fener le maçımız var ya, Demişler ki İbo gol atmasın, YÜZ BİN DOLAR PARA VERELİM ona diye”

    Kim demiş?

Yorum Gönder