24 Ağustos Kararı Nasıl Alındı?



Çok önceye gitmeyeceğim.

15 Ağustos, TFF Başkanı Mehmet Ali Aydınlar şu açıklamayı yapıyor:

"Bir hüküm verilmesi adil değildir. Adil olması için gizliliğin kalkması gerekiyor. İddianamenin kabul edilmesi gerekiyor. "

Soruyorlar: UEFA?

Cevap:

"''Şu anda Futbol Federasyonu henüz kulüplere bir yaptırım uygulamamıştır. Gizliliğin kalkmasını beklemektedir. Yani davanın açılmasını beklemektedir. Dolayısıyla şu an UEFA'nın da ne bize ne kulüplere yaptırım yapması söz konusu değil. Kişilerin savunma haklarını kullanma imkanı olduktan sonra kararımızı vereceğiz. Şu an için verilmiş karar yok. Sadece bir kısmı tedbirli olmak üzere PFDK'ya sevk edilmişlerdir. Şu an verdiğimiz karar bu."

16 Ağustos, Galatasaray Spor Kulübü bir açıklama yapıyor,

TFF nin 15 Ağustos 2011 tarihli bildirisi ile, kamuoyunun TFF tarafından atılması beklenen adımları yargı sürecinin bazı aşamalarına endekslemesi ve ortaya çıkan yeni belirsizlik önümüzdeki günlerde telafisi daha ağır ve önemli uygulama zorluklarına yol açabilecektir.


Sonra bir daha, bu sefer 19 Ağustos'ta, şöyle diyor Galatasaray:

Gün dövünme, tartışma, kavga günü değildir. Hep beraber oturup ortak bir akıl ve strateji oluşturma günüdür. Bu strateji “zaman kazanma”ya dayandırılamaz. Kendimizi yönetme becerisi ve erkine sahip olduğumuzu kanıtlamamız için atılması gerekli adımlar bellidir. Geciktikçe bedel daha da ağırlaşacaktır. En kötüsü bu adımları biz zamanında atmazsak, başkalarının bizim adımıza atması kaçınılmazdır. Kurallar çerçevesinde hatalarımızla yüzleşip gereğini biz yapmazsak dünyada bunu üst kuruluşlar yapar. Kendi kangrenli parmağımızı kendimiz kesmezsek, birileri gelir kolumuzu keser. “Biz yapamadık, onlar yaptı” diyemeyiz. Uygar dünyanın saygın bir üyesi olmak, öncelikle hatalarımızla yüzleşip, kendimize karşı dürüst olmaktan geçer.


Haber manşetleri "TFF'den Jet Cevap" başlığını taşıyor, içeriği aynen şöyle:

"Futbol Federasyonu Yönetim Kurulu olarak bugüne kadar aldığımız, doğru ve hukuki olduğuna inandığımız bu kararlarla, süreci en iyi şekilde sürdürmeye çaba sarfetmekteyiz. Kararlarımızın temelindeki en önemli dayanağımız, kararlarımızın hukuka uygun olmasını sağlamaktır.

Ancak bir süredir bazı kulüplerimiz ile olayla ilgili veya ilgisiz aynı zamanda da bilgisiz bazı kişiler, yasal dayanaktan yoksun açıklamalar yapmaktadırlar. Özellikle bugün bir Süper Lig kulübümüzün yaptığı açıklama ile federasyonumuz adeta Avrupa'ya, UEFA'ya ve FIFA'ya şikayet edilmektedir. Belirtmek isteriz ki, Türkiye Futbol Federasyonu; şeffaf, açık ve yasalarla yönetilen bir kurumdur. Federasyonumuzu hukuka aykırı davranan bir kurum olarak lanse eden ve yurtdışına şikayet etme gibi tarihi yanılgıya düşenleri, Türk futbol tarihimiz affetmeyecektir."


Tarih 22 Ağustos, Cornu İstanbul'a geliyor, savcı ile görüşüyor.

23 Ağustos tarihli haber şöyle:

"Bir gazetecinin ''UEFA soruşturmaya el koydu diyebilir miyiz?'' sorusu üzerine Aydınlar, ''Hayır, öyle bir şey diyemeyiz. Halen TFF'nin yürüttüğü bir soruşturma var. UEFA sadece bilgi amaçlı geldi, bilgi aldı'' dedi.
Mehmet Ali Aydınlar, ''UEFA'nın hazırlayacağı raporun nasıl bir yaptırımı olacak ya da yaptırımı olacak mı?'' sorusunu ''UEFA, rapor hazırlamayacak. Rapor hazırlamak için gelmediler, sadece görüştüler'' diye yanıtladı."


Yani dün. Dün! Dün! Sadece dün!

Yani Mehmet Ali Aydınlar'a göre, UEFA'nın TFF'den bir mektupla Fenerbahçe'yi Şampiyonlar Ligi'nden çekmesini istediği gün.

UEFA, 23 Ağustos 2011'de Türkiye Futbol Federasyonu'na gönderdiği yazıda


Tarih 24 Ağustos. Sabah Associated Press, Fenerbahçe'nin Şampiyonlar Ligi kura çekimine katılacağını bildiriyor, arkasından Mehmet Ali Aydınlar Cumhurbaşkanı ile görüşüyor, Cumhurbaşkanı "uluslararası kurumlar önemli" diyor, bir kaç saat sonra da TFF, UEFA bizden talep etti diyerek Fenerbahçe'yi CL'den men kararı alıyor!

UEFA! Büyülü kelime! Koca bir kalabalığa da bu medya kararı sanki UEFA almış gibi yansıtıyor.

Hayır UEFA almadı. TFF aldı.

Şu yukarıdaki açıklamaları yaptıktan hemen sonra.

Adalet? Onu öldürdüler. Hukuk? Onu öldürdüler.

Buyrun alın sokun liginizi lavabonuza, kirliliğinizi bir değil bin Fenerbahçe çıkartamaz sizin.


22 comments:

  1. Cengiz dedi ki...

    TFF görünürde bu kararı resmen alan taraf ancak rüzgar nerden eserse ona göre karar veren adeta bir şamaroğlanı gibi hareket ediyor. Soruştutma ve operasyonların başlangıcında savcıyla görüşüp durum çok ciddi deyip daha sonra Türk Futbol ailesi olarak tek yüreğiz açıklaması yapan İlhan Cavcav'ı tasdik eden, ardından Galatasaray cephesi bu ateş üfleyerek sönmez açıklamasıyla önce ligleri tehir edip kozmik odalarda dosyaların incelenmesini isteyen ve nihayet 9 gün önce savunma almadan hüküm verilemez, hukuka aykırı hareket edilemez diyerek soruşturma sonucunu bekleme kararı alıp yine Galatasaray'ın jurnalciliği sonucu müstemleke valisi gibi gelip telkin veren UEFA müfettişinin (o UEFA'ki şikesi tescillenmiş kulüplere kucak açıp en büyük markası dediği Şampiyonlar Ligi Şampiyonluğu ile taçlanmasına seyirci kalmış) etkisinde bu aciz kararı veren kifayetsiz, cibiliyetsiz bir federasyondan bahsediyorum. Bir de bu federasyona başkanlık eden dirayetsiz Fenerbahçe'ye başkan olacakmış. Hadi ordan!...

  2. FBlackmamba dedi ki...

    Derhal Takımı ligden çeksinler.Yönetim hemen bu acziyetin içinden çıkıp radikal kararlar vermesi lazım.Yapılan bu muamelelere karşı tepkilerini en buyuk olçüde göstersinler.Bu oyunu taraftar için oynamıyo musunuz??Bu taraftar ligden çekilme kararının arkasında duracaktır.yeter artık bu kadar şerefsizlik olmaz.

  3. barbar dedi ki...

    tff fenerbahçenin hakkını tehdit ile gasp etmese uefa milli takım hakkında şike soruşturması mı açacaktı acaba?

  4. gumgumok dedi ki...

    uefa'nın açıklamasındaki bir ifade şu şekilde: "the decision of the Turkish Football Federation to withdraw Fenerbahçe SK from the UEFA Champions League 2011/12 due to the fact that the club has been involved in match-fixing"

    Yani "...TFF'nin Fenerbahçe'nin maç şikesi içinde yer alması gerçeğinden hareketle TFF'nin Fenerbahçe'yi şampiyonlar liginden çekmesi kararı"

    uefa, 1 saatlik bir görüşme sonucu kanaatini getirmekle kalmamış; şike olduğu ıspatlanmış gibi açıklama yapabiliyor. bunlara böyle açıklama yapma hakkını hangi yasa veriyor acaba?

  5. orkuns dedi ki...

    Galatasaray'ı haklı göstermek için mi? yoksa şikayet için mi kullandınız burada?

  6. nowanda dedi ki...

    İstedikleri Fenerbahçenin kolunu kanadını kırmak, taraftarın kulübün futbolcuların psikolojisini bozarak diğer leş yiyicilere dikensiz bir gül bahçesi bırakmak..Ama Fenerbahçe'yi ligde tutarak ölüsünden de nemalanmak. Kesinlikle ligden çekilmemiz lazım, aman ağır sonuçları olur filan gibi zırvalıklara prim vererek bu yağmanın devamına izin vermemeliyiz. 3 Temmuzdan beri uyuyan yönetim, Allah rızası için bir silkelen, kaldır kafanı bak ne olup ne bitiyor, yönetim kurulunu ağlama duvarına çevirdiniz, uyanın artık, azıcık sorumluluk alın ve bu takımı ligden çekin. Korkmayın taraftar bu kararın arkasında duracaktır. Göreyim ondan sonra bizsiz ligde ne halt edecek bukalemungiller, Fenerbahçe olmadan ortada lig ve dijitürk diye birşey kalacak mı?

  7. Dohavo dedi ki...

    ulan herşeyin sorumlusu şu satılmış orospu çocuğu medya!!Aydınlar açıkladı bu kararda medya etkili olmuştur diye!!Ama en kötü gün bugünse bugünde Fenerbahçe!

  8. Ertuğ Kaya dedi ki...

    http://www.uefa.com/uefa/footballfirst/matchorganisation/disciplinary/news/newsid=1666823.html

    http://www.uefa.com/uefa/mediaservices/mediareleases/newsid=1666864.html

    Bu haberin metninde iki cümle dikkat çekiyor.

    The UEFA Emergency Panel, ... met today following the decision of the Turkish Football Federation to withdraw Fenerbahçe SK from the UEFA Champions League 2011/12 due to the fact that the club has been involved in match-fixing.

    Burada Fenerbahçe şikeden suçlu ilan edilmiş, "the fact that the club has been involved in match-fixing" deniliyor. Fact kelimesi hakikat ve delil gibi anlamlara geliyor. Yargı yok, iddianame yok, hüküm var. Hükmü veren TFF.

    ve

    The panel considered that the Turkish Football Federation took the right decision to protect the game, fully in line with our zero-tolerance policy against match-fixing.

    Consider fiilinin çok anlamı var ama buradaki anlamı daha ziyade farzetmektir. UEFA, TFF'nin doğru kararı aldığını farzediyoruz diyor.

    Artık herşey çok netleşmiştir. Fenerbahçe kurgu yargılama sonucu küme düşürülecektir, TFF aldığı talimatla, UEFA'nın olası soruşturmasını devredışı bırakabilmek için Fenerbahçe'nin ŞL'ne katılımını engellemiştir. Böylece kurgu yargının yanlarına kar kalacağını düşünüyorlar.

    Bu iş bugüne kadar Aziz Başkan ile alakalı görünüyordu, ama artık hedefin başkan değil doğrudan Fenerbahçe olduğunu düşünmeye başladım. Yargılama süreci de önceki tahminimin aksine yıllar sürmeyecek muhtemelen bir kaç ayda bitirilecektir. Bir ihtimal bu hafta küme düşürülme kararı açıklanabilir, daha yüksek ihtimal lig ortasında açıklanır, böylece 2 yıl kaybederiz.

    TFF'nin aldığı kararlardan limitsiz yabancı ile sözleşme imzalanabilme kararı, Fenerbahçe küme düştüğünde yabancıların sözleşmesini fes etmek zorunda kalmasın diye, play-off kararı, Fenerbahçe küme düştüğünde oluşacak kaos bir miktar azalsın ve Lig TV geliri az da olsa toparlansın diye alınmış gibi görünüyor. Yönetmeliklerinde de sanırım bazı değişiklikler yapıldı, içeriklerini bilmiyorum ama onlar da diğer kararlar gibi Fenerbahçe küme düştüğü için alınmış olabilir.

  9. nowanda dedi ki...

    Ve MAA böylelikle kendini bitirir, Federasyon Başkanlığındaki ömrünün bir yılı tamamlayacağını sanmıyorum. O çok heveslendiği Fenerbahçe Başkanlığı koltuğunu hayatı boyunca zaten göremez. Nacizane tavsiyem o çok meşhur hastanelerinden birinde terapi görmesidir, ben ne bok yedim herşeyi yüzüme gözüme bulaştırdım diye.

  10. barbar dedi ki...

    bu ülke için, bu tff için, bu ülkedeki gereksiz insanlar için sporcu yetiştirmenin anlamı yoktur. feberbahçe sporcu yetiştirecek, onlar senin adına olimpiyatlara/dünya şampiyonasına katılacak, madalya kazanacak, sen de oturduğun yerde bağılacaksız "temiz futbol" diye. lanet olsun bunlar için sporcu yetiştirmeye. fenerbahçeli olarak hiçbir sporcumuzun milli takım içinde yer almasını istemiyorum. sadece ligden çekilmek yetmez, sporcu yetiştirmesin fenerbahçe, milli takımlara sporcu vermesin. eğer fenerbahçeli bir sporcu milli takımda yer alırsa ....

  11. barbar dedi ki...

    bu saatten sonra hiçbir sporcumuzun ulusal takımlarda yer almaması gerekiyor. özellikle ulusal basketbol takımındaki oyuncuların bu gece tampı terkmesi gerekiyor. fenerbahçe üzerinden geçinen asalaklara dur demenin zamanıdır...

  12. fishersad dedi ki...

    bomba! aydınlar cnntürkte "nihat özdemir ve ali koç'a sabah 7 de uçak var, gidin uefa'nın yetkili kurullarına kendinizi anlatın" dedi! YUH ARTIK! sen kimsin? sen ötekilerin federasyon başkanımısın? ts'nin mi? bjk'nin mi? gs'nin mi? konu fenerbahçe olunca kendisini savunacak! diyor ki "siz de kendinizi anlatın" açıkça "GALATASARAY ŞİKAYET ETTİ" "TRABZONSPOR KONUSUNDA BİRİLERİ BİŞEYLER ANLATTI" "SEN DE GİT ANLAT" yuh. dangalaklığın bu kadarı da fazla! gizli saklı yok artık. herşey ortada! itiraf var! BEN ARTIK MAHKEME SONUCUNA DA GÜVENMİYORUM! tıpkı balyozda tıpkı ergenekonda olduğu gibi! bu rezillik. çekilin ligden. çekin bütün milli sporcuları milli takımlardan. çekilin bütün liglerden!

  13. fishersad dedi ki...

    darağacındayız! tekmeyi aydınlar vurdu! ey fenerbahçeli. süreci iyi izle. özgenerin gitmesiyle başlayıp bu güne kadar gelen bütün açıklamaları. yasanın çıkışını. savcının kimliğini. aydınların seçtirilişini. gülle yapılan pazarlık... (editör bütün bu süreci madde madde özetlermisin iyi anlaşılsın) EY FENERBAHÇELİ, DAR AĞACINDAYIZ, İLMEK BOYNUMUZDA, TEKME VURULMUŞ, ZOR NEFES ALIYORUZ! GÜN BİR ARADA KALMA GÜNÜ... gün tepki günü... hukuğa, yasalara uygun. ama en güçlü. en sesli.

  14. Mattt dedi ki...

    Bu omurgasizlar UEFAnin elemanina bizim sike yaptigimizi soylemisler! henuz ortada iddianame yokken.

    ALLAH BELANIZI VERSIN

  15. 5 Posta dedi ki...

    MAA'nın çıktığı programın tamamını seyrettikten sonra bu yazıyı da okudum ve sonucunda biraz daha farklı bir noktaya vardığımı görüyorum. TFF ve başkanı, bu olaylarda en az suçlu kişiler. Anlaşıldığı kadarıyla (MAA'nın ifadesinden çıkarıyorum) UEFA'ya yoğun bir baskı var. Kimlerden? TR'deki taraftar ve belki de bazı kulüplerden. Ve belki de siyasi bir baskı bile var UEFA'ya. Canlı yayında ''polisin 19 maçta şike var demesine baktılar, medyada çıkan haberlere baktılar'' demesi ise işin trajikomik bir başka boyutu. (Mehmet Baransu tüm akşam öttü twitter'da. MAA'nın programından sonra göremedim kendisini)

    Tüm bunlar olayın bir yönü. Hepimizin bildiği, tahmin ettiği, burada kanıtlarıyla, araştırmalarıyla dökülen şeyler.

    Oysa bir de aramızda çok konuşmadığımız, konuşmaya fırsat bulamadığımız etkenler var. Fenerbahçe Yönetimi.... 3 saati geçen bir kriz toplantısının çıkışında, canlı yayına bağlanan 2. başkanın iki kelimeyi bir araya getirememesi bir... Ama daha önemlisi, ciddi spor yorumcularının dahi ''Fenerbahçe bu toplantıda çok radikal kararlar alabilir, ligden bile çekilebilir'' dediği bir ortamda, bu toplantıdan Acıbadem ile olan sponsorluk anlaşmasının yenilenmeyeceği kararı gibi gülünç, zırva bir sonucu çıkarmaları.

    Aydınlar'ın ''hemen uçağa atlayın UEFA'ya gidin'' ve öncesinde de benzeri bazı öğütlerinin kulak arkası edilmesi ise cabası.

    Aziz başkan etrafında gerçekten de iş bilen adam adam bırakmamış. Tamamen fiyasko bir yönetim! Şu an Fenerbahçe'nin bulunduğu yerde hatırı sayılır yeri var Aziz'in geride bıraktıklarının.

  16. aethewulf dedi ki...

    o kesin. yönetim çok büyük beceriksizlik yaptı. aziz yıldırım'ın tek adamcılığı ile şu anki yönetim kurulundakilerin fenerbahçe adına kıllarını oynatmamaları da bu süreci doğurdu, getirdi. öyle izlemişler süreci. fenerbahçe yönetilmiyormuş, onu iyice görmüş olduk.

  17. emre dedi ki...

    Bundan sonra da yonetemeyecekleri asikar aslinda. Tamamen ruzgar nereden eserse ona gore kararlar almalari cok muhtemeldir. Umarim Genel Kurul'dan matikli tutarli bir fikir birligi cikar ve Fenerbahce adina en dogru kararlar orada verilir

  18. Mattt dedi ki...

    @fishersad

    Daha 2 gun once burada “…Hep ikircikli konusmalar… isinize nasil geliyorsa… sen oole soledin ama biz boole anlamak istiyozz…” bole bisey demistim…
    Ve bugun 2. Baskanimiz bizi ligden dusurun diyor,
    MAlinin verdigi cevap: “Tribunlere oynuyorsun”

    ALCAK HERIFLER !!!!!

  19. Mattt dedi ki...

    Bunlar Play-off sistemini bu karar icin cikartmislar…
    Yani UEFA’ya FENERBAHCE sike yaptigi icin boole bir system cikarttik demisler…
    MAlin bu system bizim urunumuz demesinin sebebi de bu iste.

    ULAAANN SIZIN YATACAAK YERINIZ YOKK…

  20. Mattt dedi ki...

    Yani Polis ve savcinin raporuna gore UEFAya demislerki; Turkiye de Futbolun icinde 2 tane illegal grup var bunlardan biri sedat peker giresunun baskani ikincisi AZIZ YILDIRIM.
    UEFA bu yuzden bizi CLden cikarmis.

  21. MustafaS dedi ki...

    El birliği ettiler sonunda amaçlarına ulaştılar. Yakında ligden düşürüldüğümüzde açıklanır. Suçu ispat edilmediği halde "kamuoyu" tatmin olsun diye haksızlık yapılabilen tek ülke biziz herhalde. Kamuoyu derkende vicdan falan anlamayın ha! Medyanın istediği gibi fikirlerle yönlendirdiği, manipüle ettiği koyun sürüsünden bahsediyorum.

    Siyaset spora alenen grmiş, cirit atıyor ses eden yok!

    Siyaset "şu takım şampiyon olsun" diyor ses eden yok!

    Biz son maçımızı 4-3 zorla kazanıyoruz rakip takım kalecisi şike yaptı diye içeri alınıyor, Trabzon 4-0 kazanıyor ses eden yok!

    Bizim yöneticilerimizi içeri atıyorlar ama TS nin yöneticileri savcılığa çay içmeye gidiyor o da canları isteyince. Ses eden yok!

    Ama konu Fenerbahçe olunca herkes cadı avına çıkmış! Her türlü şerefsizlik, iftira serbest. Bağla boynuna taşı göle at, eğer ölürse masumdur, ölmezse cadıdır! Ama ölsünde, masumluğu falan çok mühim değil!

    İçimdeki futbol sevgisini öldürdünüz lan, aşık olduğum kadına kollarımda iken silah sıktınız birde utanmadan "ölürse tazminat davası açarsın" dediniz.

    Allah hepinizin cezanızı versin! Hem dünya hem ahirette iki elim yakanızda olacak!

    Bizim acımızla sevinenler sizde çok sevinmeyin! Alay ettiği şey insanın başına gelmeden insan ölmezmiş! Bugün bize yarın size! O zaman bizi anlarsınız!

  22. fairtail dedi ki...

    Herşey çok güzel yazılmış, şimdi de sahneleniyor..
    Yönetim Kurulunada düşen takımı ligden çekmektir..

Yorum Gönder