Kuyudan Çıkarılan Galibiyet 3-2



Maça beklenildiği gibi yabancı kontenjanından Nati, Sokolova ve Fürst'le başladı Ze Roberto. Sete fırtına gibi girip Nikoliç ve Gözde'nin arasına attığımız uzun servislerle farkı açtık. VGSTT manşette çok büyük problem yaşadı ve doğru düzgün hücum edemedi, bizim sahaya geçirebildikleri toplarıda Sokolova ve Nati'nin hücumlarıyla değerlendirip ikinci teknik molayı 16-7 önde geçtik. Glinka biraz devreye girip top öldürse de iş işten geçmişti ve seti 25-14 gibi iki takım arasındaki farkı yansıtmayan suni bir farkla kazandık.

İkinci set VGSTT'nin ilk setteki gibi kolay teslim olmayacağı belliydi, önce manşetlerini düzelttiler ve sonra hücum silahları devreye girmeye başladı. İlk sette ortalıkta gözükmeyen Gizem'in arka alan savunması ortaya çıkınca ikinci teknik moladan sonra tamamen kontrolü ele geçirdiler. Hücumda ilk set çok iyi performans gösteren Nati stop etti, Seda bloklara takıldı ve Sokolova dışında top öldürebilen kimse çıkmayınca VGSTT set sonunu rahat getirerek ilk setteki aleyhinde skoru aynıyla mukabele etti. 25-15.

Üçüncü set ikinci setin kopyası şeklinde cereyan ederken Nati ile Aylin Abla arasında geçti de diyebiliriz. Nati top öldüremedikçe yayında Aylin Abla delirdi. VGSTT yine inatçı arka alan savunması ve bitirici olarak daha güçlü silahlara sahip olma avantajıyla seti lehine çevirdi. Fürtst, Nati ve Seda aynı anda durunca ikinci teknik moladan sonra farkı açan VGSTT, bu seti de güle oynaya kazandı. 25-17.

Dördüncü sete yine çok kötü başladık. İlk teknik molaya 8-4 geride girdik. 10'lu sayılara doğru taraftar, uyuyan takımı kendine getirdi. Arka arkaya beş sayıyla geriden gelip öne geçtik. Nati'nin yine tamamen etkisiz olduğu bu bölümde Naz'ın servis turunda momentumu çevirebildik. VGSTT mola sonrası tekrar öne geçse de ikinci teknik mola sonrası Sokolova'nın etkinliğiyle dört sayı farkı yakaladık set sonunda. VGSTT son bir hamleyle geri gelip farkı bire kadar indirse de o ana kadar pek de parlak bir performans çizmeyen Seda'nın en kritik yerde öldürdüğü iki top ve Nilay'ın hatasıyla maç son sete taşındı. 25-22.

Final seti karşılıklı sayılarla başladı, ilk kez iki farkı yakalayan VGSTT oldu 7-5'le. 10-7 ile de üç sayılık avantajı ele geçirdiler. Bu sırada Nati sakatlanıp yerine Yağmur girdi. Yağmur'un servis attığı bölümde Eda'nın bir hücum bir blok sayısıyla farkı kapattık. Bu bölümde VGSTT de en kritik yerde iki servis kaçırıp ekmeğimize yağ sürdü. Nikoliç'in hücum hatasıyla 15-14 öne geçip maçın kötülerinden Fürst'ün bloğuyla maçı kazandık. 16-14.

İstatistikere baktığımızda bu maçı nasıl kazandığımız pek anlaşılmıyor. VGSTT bizden daha iyi manşet almış, daha yüzdeli top öldürmüş, servisten aldığı-verdiği sayı bizden +6 daha iyi. Blok sayısı eşit. Yani ana parametrelerin hepsinde bizden iyiler. Bu kadar kötü oynadığımız bir maçı kazanmak gerçekten ilginç. İlk setten sonra dördüncü setin ortalarına kadar Fenerbahçe diye bir takım sahada yoktu. Sokolova dışında neredeyse kimse top öldüremedi bu bölümde. Nati'yi iki senedir izliyoruz daha önce İtalya Ligi'nden de biliyoruz. Ben kariyeri boyunca bu kadar kötü bir maç oynadığını hatırlamıyorum.İstatistiklere baktığımızda % 41 le hücum ettiği gözüküyor ama bunların büyük bölümü çok iyi oynadığı ilk setin etkisi. En iyi oyuncularımız Sokolova ve Naz'dı bugün, Sokolova 24 sayıyla en skorer oyuncumuzdu. Naz'ı da tebrik etmek lazım, o kadar felaket manşetlere rağmen yine de bir şekilde topu havaya kaldırabilmeyi başarabildiği için. Takımın en iyi manşet alması gereken liberosu 20 manşette 6 kez doğrudan hata yapmış. Mükemmel manşet yüzdesi % 40. VGSTT'nin liberosu Gizem ise 25 manşette 4 hata yaparken mükemmel manşet oranı %48.

Arka alan savunmasında da Gizem'in Songül'den çok daha etkili olduğunu belirtmek gerek. Maçın ilk üç setinin sonucunu doğrudan manşetler belirledi. İlk set biz Nikoliç ve Gözde'yi pasifize ettik, ikinci ve üçüncü sette ise onlar Nati'yi dağıttı. Zaten Nati'nin hücum performansının bu denli düşmesinin nedeni de manşette dağılmasıydı. Son set Nati sakatlandıktan sonra oyuna giren Yağmur maçı çeviren oyunculardan bir tanesiydi. Attığı iyi servisler ve son topta yaptığı savunmayı not etmek lazım. Ze Roberto'nun moral olarak tamamen dağılan Nati'nin yerine Yağmur'u ancak sakatlanınca düşünmesi de ilginç, muhafazakar antrenörlüğün şahikası Ze Roberto.

İyi tarafından bakarsak bu kadar kötü oynadığımız bir maçı kazanmak umut verici, kötü tarafından bakarsak takımın sağının solunun belli olmaması final serisinin kalan bölümü için endişe verici. Yine de beş sete uzayan bir maçı geriden gelip kazanmanın VGSTT'nin bize karşı olan psikolojik üstünlüğünü kırdığını düşünüyorum.

Aylin Abla Notu: Taraftar gibi maç yorumlamak pek çok insana sempatik geliyor tamam anladık ama bir oyuncuyu da canlı yayında bu kadar hedef gösterecek şekilde eleştirmek insafsızlık. Aylin Hanım biraz otokontrolü öğrensin artık.

Nati'ye de geçmiş olsun umarım sakatlığı ciddi değildir, bu maç kötü oynamış olabilir ama iki senedir bu takımın en değerli parçası olduğunu unutup bir maçlık performansla yerden yere vurulmayı hak etmiyor.


3 comments:

  1. Adsız dedi ki...

    çok önemli değil ama doğru bilgi olması açısından 2. set sonucu 15-25'di.

  2. Unknown dedi ki...

    Nati'nin Nati gibi oynamaması ki sakatlanınca bir ara en azından bu maçta oynamasını bile diledim en azından kısa vadede bile olsa psikolojik eşiğin aşılması için önemliydi.Bir de fenerbahçe gibi bir spor kulübünün ki kadın basketbol kadın ve erkekler voleybol maçlarını sunacak daha kaliteli sunucuları kadrosuna katması gerekiyor. Her branşa yetişen insanlar muhakkak iyi niyetlerinden başka bir şey ortaya koymasa da beni seyrederken çilden çıkarttı.

  3. sincera dedi ki...

    Sırf onun yüzünden maçları Sports Tv den izliyorum.

Yorum Gönder