Türk Futbol Klişeleri #4
Kapalı Defanslara İş Yapmaz.



Ne zamandır bir şey yazmadığımız seriyi transfer sezonu canlandırsın. Geçen sezon Beşiktaş ve Galatasaray'a Avrupa Kupaların ön elemesinde adı bilinmeyen takımlar çıktığında o zamanlar NTV'de yorumculuk yapan Sergen'e takımlar hakkında fikrini sormuşlardı. Maçlardaki bütün pozisyonları "Ne yapmaya çalıştığını anlayamadım" diyerek analiz eden futbol uzmanımız Sergen, adını bilmediği her takımı "Valla şimdi tam bir kapalı kutu" diye analiz ediyordu. Bizim büyük takımlara transfer olan her forvet için adamın maçını 3 kere izlememiş yorumcuların ezberden söylediği sihirli cümle de "O takımda coşması kolay da kapalı defanslara karşı iş yapacak mı?"

Birincisi; Anadolu takımlarının kendi aralarında oynadıkları maçlar için özel, 3 büyükle oynadıkları maçlar için özel taktikleri falan yok. Tek farkı üç büyüklere karşı kendi evlerinde oynadıkları oyun deplasman oyunlarına biraz daha yakındır. Bu sezon ligimizde 1.35 gol averajını geçen sadece 6 takım vardı. 18 takımdan 12'si maç başına 1.35 veya altında gol atabiliyor yani. Birbirlerine "haydi buyur geç arkayı da bıraktık, takılın geniş alanda" deseler Hollanda ligi gibi 6-4 falan bitmesi lazım her maçın. 3 büyüklerle toplam 6 maç oynayan ve kalan 28 maçı iddia edilene göre çok geniş alanlar buldukları maçlar olan takımlar 1.35 gol ortalaması bile yakalayamamış. Bu kapalı defansa oynamaz dediğiniz adamlar sizin izlemediğiniz 28 maçı böyle oynuyor ve golleri o maçlarda atıyor.

İkincisi; bu sezon Fenerbahçe oynadığı 34 maçın 20 tanesinde 30. dakikaya önde girmişti. Ünlü kapalı defans teorisine göre bu Anadolu takımları gerideyken bile tüm güçleriyle defans yapıyorlar, gol falan atmaya uğraşmıyorlar. İlk yarım saati, sonra ilk devreyi, sonra üç çeyreği geride tamamlıyorlar ama son 5 dakika falan ne kadar gol lazımsa atar maçı berabere bitiririz diyorlar sanırım. Anadolu'dan çıkmış muhteşem bir taktik olmalı. Total defans futbolu: Skor ne olursa olsun gol attırmamaya oynuyoruz beyler.

Üçüncüsü; Alex de kapalı defanslara iş yapamıyordu, ikinci kere gol kralı oluyor. Fenerbahçe'nin 1. ligde en fazla gol atan ikinci oyuncusu oldu. Şimdi bu Alex kapalı defanslara gol atamıyorsa o zaman defanslar pek kapalı değil. Bunların altı kaval üstü şeşhane. O zaman neden güzel beyninizi yoruyorsunuz da her gelen forvet kapalı defansa iş yapar mı yapmaz mı onu çözmeye çalışıyorsunuz? Ha bu defanslar kapalıysa o zaman bizim Alex aslında kapalı defansa iş yapan futbolcu mu oluyor? O zaman Alex gibi 5 tane oyuncu koyalım orta sahaya, mesela orta sahamız Lincoln, Alex, Ricardinho, Yusuf Şimşek olsun. Kapalı defansa iş yapma taktiğimizle her maç 12 gol atarız, ligi toz ederiz.

"Anadolu takımında oynar da kapalı defanslara iş yapacak mı?" Arkadaşım Sergen misin yahu? "Bu adamı izlemedim, ismi de Drogba, İbrahimoviç veya Higuain değil o yüzden bilmiyorum, sırf transfer hakkında yorum yapmak için kapalı defans diyorum" de samimiyetinin önünde eğileyim.


2 comments:

  1. Metonet dedi ki...

    kapalı defans ile sistemli defans kargaşası bu sanırım. Kapalı defans biraz çabuk ve hızlı hareketlerle çözülüyor ki, bunu Avrupa'dakiler yaptığından defans yapan Avrupa takımı pek kalmadı.
    Ama iş 2 stoper-2 bek-1 ön libero arasındaki mesafe ve kapattıkları metrekare üzerinden yapılırsa iş ayrı. Bu da sistematik defans olur, tabi türkiye'de bunu anlayabilen pek yorumcu olmayınca "real madrid bile kapalı defans yapıyor." oluyor.
    Alex kapalı defansı Türkiye'de açabilen tek adamdır belki de. en azından son bir kaç senede böyle biri yok. Avrupa'da iş yapamıyor demelerinin sebebi, markajdan değil, sistematik defansı açamamasından ama bunu da bir yorumcudan bile duymadım. Zaten adamlar bizden çabuk oynuyor, daha güçlüler, daha fitler, Alex orada tıkanıyor. Sadece Alex değil tüm Türkler tıkanıyor. Zaten tıkanmayanları Real Madrid alıyor.
    barça, mourinho ve manu'yu defans halinde izlersek, her şey ortaya çıkıyor. Ön libero ortaya giriyor, 2 stoper biraz açılıyor, beklere yanaşıyor falan filan. bir ton atraksiyon yapıyorlar, o yüzden adamlara gol atmak zor oluyor. Misal Evra frikiklerde barajın arkasında ve kaleye dönük duruyor, top direkten ya da kaleciden dönerse rakipten önce müdahale etmek için. şunu düşünen hatta düşünmeyip manu'dan taklit eden bir hoca olsa bizde alnından öperim.

  2. miguel_lienzo dedi ki...

    X Avrupa takımıyla maç yapıldığında, rakip için fizik gücü yüksek, disiplinli yorumunu yapan kimse bu saçmalıkları uyduranlarda Aynı adamlar. Az Akmaar için bile savunması kuvvetli demişti bizim savunma fetişisti medya. Bu adamlar yüzünden Harcadığımız paraya göre en kazma lige sahibiz.

Yorum Gönder