Karabükspor Maçının Kilidi Forvet ve Zemin



Geçen hafta Ankaragücü-Karabükspor maçının oynanması iyi oldu. Önümüzdeki iki hafta oynayacağımız rakibi de görmüş olduk. (Bundan da komplo çıkarmayı beceren olur mu acaba?) Bu hafta Karabükspor'u nasıl motive edeceklerini şaşıracaklar. Muhtemelen sağlam defansla beraberliği kurtarmak üzerine bir motivasyon sağlamaya çalışırlar. Karabükspor'un çok da farklı bir sistemi olmadığı için bu konuda zorlanmazlar. Karabükspor'un gol yediği zaman rakip üzerinde baskı kurabilecek bir kadrosu yok, gol yerlerse de neden beraberliği yakalamak için saldırmadıkları sorgulanır ve suçlanırlar. Bütün sezon nasıl oynadığını bildiğimiz ve geçen hafta benzer bir performansını izlediğimiz Karabükspor'a bakarsak maçın nasıl şekilleneceğini anlamak zor değil.

Elbette maç içinde kartlar, sakatlıklar, sürpriz hatalar ve hakemler maçın şeklini her saniyede değiştirebiliyor. Yine de maç başlamadan takımların sahada uygulamaya çalışacağı planı tahmin etmek zor değil. Basın yaklaşık bir aydır bu maç için Emenike ismi üzerinde duruyor. Sarı kart sınırında olduğundan Ankaragücü maçında oynatılmaması telkinleri bile verildi. İlk maçta Yobo kendisine yetişemeyince Fenerbahçe'ye gol attığından en büyük ümitleri Emenike. Ankaragücü maçında ise gördük ki Karabük'ün hücum organizasyonu Emenike çıktıktan sonra daha derli topluydu.

Sezon başından beri Emenike'nin kuvveti ve hızı üzerine oyun planı geliştiren Karabük iyice kopuk bir takım olmuş. İkinci forvet İlhan Parlak bile çoğu zaman defansif orta saha gibi. Sürekli topun arkasında ve önde baskı yapmak yerine kendi ceza alanları önünde takım halinde defans yapıyorlar. Bursaspor maçı gibi bir maç olabilir fakat bu açıdan birkaç avantajımız var. Birincisi, Ankaragücü karşısındaki Karabük pres yapmayı beceremeyen bir takım. Özellikle karşı yarı alanda baskı yapamıyorlar. Topu ileriye taşımak rakipleri için rahat bir oluyor. Topa hakim olup bol pasla oynamayı seven Fenerbahçe için ciddi bir avantaj bu. İkincisi, Karabük defansının sağlam olmaması ve çok fazla hata yapmaları. Niang bu haftaya güçlü girebilirse stoperlerle gireceği bütün ikili mücadelelerde ayakta kalıp topu kaleye doğru taşıyabilir (İdmanı tamamlayamamış dün). Semih oynayacaksa son haftalardaki formunu kesinlikle arttırması gerek. Forvetin ne kadar sağlam ve güçlü olacağı bu maçın kilidi olabilir. (İstemeyerek not: Semih'in fizik durumuna göre maça Güiza bile başlanabilir ve Semih son bölümde kullanılır.)

Böyle bir anlayışla oynayan Karabük'ün hücum planı tabii ki kapılan toplarla yapılan kontra ataklara dayanıyor. Sadece Emenike ile değil, rakip defansı sayıca az yakaladıklarında 3-4 oyuncu ile çok hızlı çıkıp bir anda ceza alanı önünde üçe iki, dörte üç pozisyonlar yaratabiliyorlar. İBB maçındaki oyun anlayışı ile sahaya çıkıp ileride sürekli baskı yapacağımız düşünülürse bu hücum anlayışı bize ters gelebilir. O yüzden bu maçta beklerimizin defansif görevlerini daha ön plana alarak oynamaları olası. Özellikle bir bek çıktığında diğerinin stoperlere yakın bir pozisyon alıp bekleyeceğini görebiliriz.

Forvetin ayakta kalabilmesi ne kadar önemliyse orta saha ve kanatların kaleye yaklaşması da o kadar önemli. Bu kadar kalabalık defans yapan bir takıma karşı yine Stoch maçı çevirebilir. Alex'in performansı da oynadığı bölge çok kalabalık olacağından önemli. Onun için daha büyük sorun stadın zemini olacak. Bucaspor maçında zeminden şikayet edip ilk devredeki durgunluğunu ona bağlamıştı. Karabük'te daha iyi bir zemin olmayacak muhtemelen. Karabük'ün oyun yapısı ve kadrosuna bakınca rakibini yarı sahasına hapsedip yoğun bir baskı uygulaması zor. Bu yüzden geçen hafta olduğu gibi golü erken bulursak ciddi bir avantaj elde ederiz. İki farkı bulduğumuzda ise maç büyük ihtimalle biter. Geçen haftaki Ankaragücü maçında kalecilerinin birkaç tane fantastik kurtarış yaptığını da eklemek lazım.

Türkiye'nin dörtte üçü Karabük'e gaz verme derdinde ve çok ümitliler ama son maçlarından anladığımız kadarıyla gelecek hafta oynayacağımız Ankaragücü daha derli toplu bir takım ve daha tehlikeliler. Bir de bu sene bizi iki kez mağlup ettiler.


0 comments:

Yorum Gönder