Şampiyonluğa Bir Adım Kala



Bu sene izlediğimiz en kaliteli maçtı muhtemelen. Zaman zaman çok basit manşet hataları olsa da uzun rallilerin olduğu, iki takımın da bir an olsun maçı bırakmadığı ve her topa atladığı müthiş bir final maçı izledik. İlk maçta maçı çeviren Alice Blom ve Naz'la başlamayı tercih etti Jan de Brant. İlk sette belki de bu sezonki en iyi oyununu oynadı Fenerbahçe Acıbadem. Sadece köşelerden değil ortadan ve arka alandan da çok farklı hücum çeşitlemeleriyle ve müthiş bir blok performansıyla ilk seti fazla zorlanmadan kazandık. 25-16.

İlk set makine gibi oynayan takım, kadın voleybol takımlarında sık görülen bir şekilde bir anda evrim geçirip durdu. İlk set gayet iyi oynayan Naz bu set özellikle köşelere attığı paslarda sorun yaşamaya başladı. Dricx ve Seda'nın oyuna girmesi de gidişatı terse çeviremedi. Final serisinde manşetine bir haller olan Nati'nin üzerine üzerine servis atan Vakıfbank seti rahat bir şekilde kazanıp skoru eşitledi. 25-18.

Üçüncü set müthiş bir çekişmeye sahne oldu. Bol miktarda manşet hatalarımıza rağmen bloklardaki etkinlik ve setin sonlarına doğru Neslihan'ın arka arkaya hatalarıyla iki üç kez set sayısı da atmamıza rağmen 30'lara kadar uzayan seti Güldeniz'in servisini kötü karşılayınca hücumda bloğa yakalanarak Vakıfbank'a verdik. 31-29.

Dördüncü sete iyi başlayıp 4-0'ı yakalık. İkinci teknik molaya kadar farklı bir şekilde önde götürdük maçı... 20. sayıda Stam'ın servisleriyle krize girip 7-8'lerde dolaşan farkın 2 sayıya kadar düşmesine engel olamasak da Nati'ni blok-aut'uyla Stam'ın servisini kırıp arka arkaya sayılarla maçı artık Vakıfbank maçlarında bir zorunluluk olmaya başlayan final setine taşıyabildik. 25-20.

Türkiye Kupasındaki ikinci maçta da, final serisinin ilk maçında da 5. seti açık ara kazanmıştık. Bu sefer daha çekişmeli bir final seti oldu. Saha değişimine kadar bir kopma olmadı. İyi servis atıp 3 sayılık bir avantaj yakaladık 10'lu sayılara gelindiğinde. Gamova'nın nispeten daha etkisiz olduğu bu sette Nati'nin ağrlığını koymasıyla seti 15-11, maçı da 3-2 kazanarak final serisinde durumu 2-0 a getirdik. Şampiyonluk için tek bir galibiyete ihtiyacımız var. Perşembe günü 18:30'da ismi tweeter mesajı olabilecek uzunlukta bu takımı bir kez daha yenersek üstüste ikinci kez şampiyon olmuş olacağız.

İstatistiklere bakarsak yine fazlaca Nati ve Gamova yı kullamışız hücumda. Gamova'nın 49, Nati'nin 40 hücum girişimi var. Onlardan sonra hücumda en çok kullandığımız oyuncu 12 kezle Eda ve Seda. Görüldüğü gibi arada uçurum var. Naz'ın oynamasıyla ortaların daha çok kullanılacağını düşünülüyordu ama bugün ilk set dışında ortaları kullanma konusunda yine çok da yeterli değildik. Daha önceki maçlarda manşetine yüklendiğimiz Nikoliç bugün %83'le manşet almış. Mükemmel manşet oranı ise %48 olmuş. Bizim manşetine en güvendiğimiz oyuncu olan ama iki maçtır manşette sallanan Nati'nin manşet oranı ise %52 de kalmış. Onun mükemmel manşet oranı ise %37. İlk maçta Seda'nın aksaması ve onun yerine Blom'un girmesi manşette rahatlatmıştı bizi ama Nati'nin bu alışık olmadığımız manşet hataları bugün de maçın 5 sete uzamasında en büyük etkenlerden biriydi.

İki takımda 8 servis kaçırıp 3 kez servisten sayı almış. Burada mutlak bir eşitlik var. Bloklarda 20-15'lik bir üstünlüğümüz var. İlk maçta sadece 8 kez bloktan sayı alabilmişti Vakıfbank. Bu sefer sadece Poljak'ın 7 blok sayısı var. Bizde de Eda'nın 7 bloğu var. Naz mı Dricx mi oynamalı konusunda ben Naz'ın oynaması gerektiğini düşünüyorum ama ikisi arasındaki tercih nedenim pasları ve hücum opsiyonlarını nasıl kullandıklarından ziyade savunmaya katkıları. Naz'ın blok tutmada da arka alan savunmasında da Dricx'den çok daha iyi olduğu bir gerçek. Naz bugün özellikle köşelere gönderdiği paslarda epey bir hata yaptı, belki Dricx'den daha fazla da hata yapmış olabilir ama takıma totalde katkısı Dricx'den daha fazla. Zaten seneye büyük ihtimalle birinci pasör olacak Dricx'in gitmesiyle fakat final serisinde ilk maçı çeviren oyuncu olması, diğer maçlarda da ilk altı başlaması biraz kaybettiği özgüveninin yerine gelmesi açısından çok önemli. Eğer Türk voleybolunda bir hegemonya kuracaksak takımın ruhunu taşıyacak Türk oyuncular etrafında olacak bu. Yani Eda-Seda-Naz. Dolayısıyla bu üç isme güvenip sonuna kadar arkalarında olmamız, iki tane hata yaptı diye bu gitsin bu gelsin yorumları yapmamamız lazım.

Şampiyonluğun kenarındayız bunun keyfini çıkaralım, daha sonra bol bol konuşuruz zaten bunları. Perşembe bir kez daha kazanıp hasat mevsiminde ikinci şampiyonluğu almak dileğiyle.


2 comments:

  1. solo dedi ki...

    Takım iskeleti açısından Eda-Seda-Naz üçlüsüne İpek ve Nihan da katılmalı bence, ayrıca songül de bugün sonradan girerek savunmaya çok iyi katkı yaptı. Kadro korundukça ve kaliteli yabancılarla bu takım bize her sene farklı heyecanlar yaşatır gibime geliyor.

  2. Murat YILMAZ dedi ki...

    Arkadaşlar malesef bu takımın en zayıf halkası Nihan. Yerine daha iyi bir libero şart.

Yorum Gönder