Vizyon Meselesi (mi?)




Eli kulağındadır basın toplantısının. Büyük ihtimalle bir gelenek bozulmayacak ve şampiyon olamayan teknik direktörün görevine son verilecek. Fenerbahçe'nin Türkiye Kupası'nı aldığı günü hayal meyal hatırlayan bir taraftar olarak Daum'a olan borcumu da Papazın Çayırı'nda yerine getirmezsem içime taş gibi oturur.


Kovulan teknik direktörlerin hepsinde akibetleri konusunda bir kamuoyu birliği yoktu. Daum olayında ise taraftar da yönetimin arkasında duracak. Vizyonsuz, günü kurtarmaya bakan, elindeki süper kadroya rağmen bunu bile başaramayan hoca, Daum.

Arkama şöyle bir yaslanıyorum, Fenerbahçeli olarak değil, futbolsever olarak düşünüyorum. Zdenek Zeman, Löw, Hiddink, Zico bizdekilerin yalnızca birkaçı. Sonra Del Bosque var, Nevio Scala var, Lucescu var, şimdi belki bir de Rijkaard olacak. Artık bunların sayısı o kadar çok ki benim hafızam için, hepsinde de vizyon eksikliği mi vardı, yoksa şanssızlık, hakem hataları, beceriksizlik, yönetimle uyuşamama gibi sebepler de vuku bulmuş muydu?

Vizyon derken… Zico'yu, Avrupa'da başarılar kazanan takımın başında vizyonlu bir hoca olarak hatırlıyor taraftar. Zico takımın başına ilk geldiği sene eşyalarını alelacele topladığı için ''vizyon''u Japonya'da unuttu. Daha sonra getirtmek için Tokyo'dan kargoya verilen vizyon, yanlışlıkla Zico'nun İstanbul'daki adresine değil de Rio de Janeiro'daki evine gidince Fenerbahçe o sene Dinamo Kiev'e elenmek zorunda kaldı. Şükür ki, ilk sezonunda şampiyon olarak ''günü kurtaran'' Zico, ikinci sezon öncesi tatil için gittiği ülkesinden ''vizyon''unu da beraber getirince bu sefer Avrupa'da başarı da geldi. İkinci sezonunda günü kurtaramaması şanssızlık tabii. Hem vizyonun olacak, hem de günü kurtaracaksın. Kıçına korlar tekmeyi yoksa.

Daum'da ise hiç vizyon yoktu. Diyor taraftar. Ebru Köksaldı kadar futbol araştırmacılığım yok, Gürkan Kubilay kadar istatistiki veri ve bunlardan çıkarımlarım da yok elimde. Ama en azından Türk spor medyasının TV ve gazetelerinden uzak bir sezon geçiren ''berrak taraftar kafası'' na sahip olduğumu düşünüyorum.

Bir önceki gelişinde Aziz Yıldırım ve ekibi Daum ile 5 yıllık sözleşme imzalamıştı. Aziz Yıldırım'ın böyle ''aha bu da milad olsun'' gibi olayları vardır 40 yılda bir. Gerçi orucunu fazla tutamaz ama… Bende o sene başkan için, ''helal olsun! demek insan bu yaştan sonra huyunu değiştirip, uzun vadeli bir başarı için de kolları sıvayabiliyor'' düşüncesi uyanmıştı. İlk sene kendisinden şampiyonluk beklenmeyen Daum, o sene lig kupasını getirdi Fenerbahçe'ye. Ertesi sene daha da kolay yaptı bu işi. Üçüncü senesinde ise puan rekoru kırdı, ligin en çok gol atan, en az gol yiyen, en çok top kazanan, en çok topa sahip olan takımını yarattı.

Pardon !!! Bunu yalnızca 3. senesinde yapmadı Daum. İlk iki sezonda da Fenerbahçe, ligin en az gol yiyen, en çok gol atan, en çok top kazanan, en fazla topa sahip olan takımıydı.

Ama şampiyon olamadı.

Aziz Yıldırım de kendi kurduğu, bize allayıp pullayıp sattığı kumdan şatosuna tekmeyi koyuverdi. Günlük başarı, yine ilke, uzun vade, plan program gibi zırvaların üstünde yer almıştı.

Vizyonlu yönetimin vizyonsuz hocası Daum'u yine de o döneminde camiaya verdiği 2 şampiyonluk ile hatırlamıyorum ben. Daum denilince aklıma hep şu geliyor:

İstanbul'da bir yaz günü, federasyonun görkemli binasında, rezerv lig ile ilgili bir panele, takım elbise-kravat ve gri metalik çantası ile gidişini hatırlıyorum. 3 sezon, 51 maçın naklen yayını, maç öncesi, maç sonrası program maratonu içinde, haberlerde 3 dakika verilen bir görüntüden aklımda kalanlar. Bir de yerli birkaç antrenör vardı. Fatih Terim mi yoksa Yılmaz Vural mıydı, o markalı kazağını omuzlarına atıp, eller cepte, kameralara gevrek gevrek pozlar veren? Tam hatırlayamadım. Haa bir de Daum'un gri metalik çantasının içinde Türkiye rezerv ligi için kendi hazırladığı 16 sayfalık raporu. Aranızda bilen var mı, o raporun içinde neler yazıyordu? Yoksa her yaz çıkan ''Fener süper santraforun peşinde, karısını razı etmeye çalışıyor'' haberleri arasında o rapor verildi de, siz mi gözden kaçırdınız?

Dün bir yerde okudum. Daum'un anlaşması 1 + 1 + 1 olarak 3 senelikmiş. Bunun ne demek olduğunu pek anlayamadım ben. İlk sene şampiyon olursan ikinci sene de sözleşme mi yapıyorlar? Ya da vizyonsuz hocanın ilk geldiği dönemden akıllandılar da ''ilk 2 sene şampiyon bile olsan, 3. sene olamadın mı kıçına tekmeyi koruz'' un hukuki formulü mü?

8 de 8, 10 da 9 yapan takımın bir de Barcelona gibi oynayıp 2-2- bitirdiği Manisa maçları var aklımda kalan. Aslında Barcelona gibi oynadığın bir de son Trabzon maçı var da, onu unutmak istiyorum. 10 tanesi net, 14 gol pozisyonunda 1 gol çıkartıp, rakibin yarım pozisyonundan 1 gol yemen… Ama tabii ''top o 3 direğin içinde geçseydi'' geyiğine de sarmamak lazım. Suçluların aradan sıvışmasına yarar bu. Gerçi onlar yine sıvışacak gibi. Daum gideceğine göre…

Geriye, vizyonlu yönetim ve vizyonun ne olduğunu Türk spor medyasından öğrenen bilinçli taraftar kalıyor. Hadi bakalım!!! Heyecanla bekliyorum.



15 comments:

  1. fenerlihüseyin dedi ki...

    Olmadı , öngörünüz tutmadı .
    Daum'u gönderdik , daha iyi kadro kuracağız , hatalardan ders aldık vs vs .... Tahmin edilenlerin hiçbirini söylemediler .

    Şimdi siz de istifa edecekmisiniz ?

    Yada en azından kendisine saygı duymasanız da , FENERBAHÇE'ye saygınızdan FENERBAHÇE Başkanına "Aziz" diye hitab etme mübtezelliğinden vazgeçecekmisiniz ?

  2. solo dedi ki...

    Aziz Yıldırım gitmesin diyen arkadaşlar, büyüklükle obsese, egosu kalkmış başkanınız kalıyor, hayırlı olsun. Ben artık bu adamın söylevlerini, yanlışlarını fenerbahçelilik uğruna bile olsa savunamam, midesi kaldıran savunsun.

  3. Salih dedi ki...

    Benim hala umudum var.

  4. PVH dedi ki...

    Daum kaldi da demiyorlar gitti de. Tazminatin pazarligini yapiyorlar galiba. Aziz Yildirim senelerce birakmayacak, o belli de "Hocamiza guveniyoruz, sozlesmesinin sonuna kadar kalacak" dese belki dusunce yapisi biraz degismis diye rahatlayacagiz, o da yok. Neyin pesindeler su anda cok merak ediyorum.

  5. Burçe dedi ki...

    vizyon/misyon kadar tırt bir söylem de yok haa... Aziz Yildirim da SWOT yapip duruyor zaten. lanet gelsin endüstriyel fitbola komple!

  6. Gurkan dedi ki...

    Hadi Aziz Yıldırım bugün yarın istifa etti. Kim gelecek? sorarım durmadan "gitsin, gözden ıraklaşsın" diyenlere..

  7. PVH dedi ki...

    Ben geliyorum gurkan. Manisaspor'dan Simpson'u transfer etcem, ust uste 5 sampiyonluk sozu veriyorum, erkek basketbol takimimiz da seneye final-4 oynayacak, kalibimi basiyorum buna da. Secmezseniz Allahsizsiniz.

  8. Sosyal_FB dedi ki...

    Gelişmiş ülkelerin gelişmiş rejimlerinde "Hadi o gitti. Kim gelecek onun yerine?" lafı edildiği zaman, eleştirenlere değil o makamı işgal edenlere sorulur; "12 senedir buradasınız, kulübü siz gittiğinizde korkusuz kaygısız kim devralacak?" diye. Efendim?

  9. solo dedi ki...

    Hani kurumsaldı bu klüp, kişilerden bağımsızdı, öyleyse niye bu kim gelsin telaşı?

  10. Rehavet dedi ki...

    pvh gelmesin lan.. kendi kendine muhalif olur, takım şizofrene bağlar, yanardöner bi şey olur valla.. benim adayım müjdat yetkiner, göbeğini koysa kazanır..

  11. 5 Posta dedi ki...

    @fenerli hüseyin,

    nerden istifa edeyim? taraftarlıktan mı? aziz kim? senin, benim gibi bir adam. fazlası, müteahit. sen herr daum diyor musun? ya da christoph daum?

    tüm basın toplantısı boyunca söylemedi daum ile devam edip etmeyeceklerini. eğer % 100 devam edecek olsalar, göğüslerini gere gere ''biz hocamızla devam ediyoruz'' derlerdi. önümüzdeki günlerde göreceğiz bence bunu.

  12. fenerlihüseyin dedi ki...

    @ 5posta

    Taraftarlıktan değil önyargıdan , peşin hükümlülükten ...

    Diyecek dedin demedi.

    Şimdi de , aksini de demedi , yaşasın ben haklıyım mı diyorsun?
    Peki sen haklı ol.
    Devam edin böyle .
    Bu adam giderse hepinizin boyu uzayacak , bizden nefret (!) eden edi büdüler birden bize aşk beslemeye başlayacak falan mı sanıyorsunuz ?

  13. linguisticsfc dedi ki...

    @pvh
    neyin peşinde olacaklar, bu zorlu süreçte koltuklarını nasıl koruyacaklar, onun peşindeler.

  14. barbobey dedi ki...

    Eski yöneticimiz,son kongrede yönetime talip olup kongre üyelerinin yeterli oyuna mazhar olamayan,muhalif kanattan Hakan Bilal Kutlualp ''kan mı dökülmesi gerek ''demiş.
    Alın size ''Vizyon''...
    Hep beraber tepe tepe kullanalım.
    Daha yeni kongreden çıkmış bir camiaya ve de kongre üyelerine serzenişte bulunarak''kemikleşmiş bir kesim var devamlı Aziz Yıldırım'a oy veriyorlar'' diye şikayet ediyor.Kime? Taraftar stadı yaktı git dedi diyor.Getiren götüren belli değil.Bu da bir vizyon elbet.
    Hatta 2 dönemden fazla başkanlık olmasın diyor.
    Gelen gideni aratır
    derler daha gelmeden aratıyorlar...

  15. husnupol dedi ki...

    Aziz Yıldırım Daum'la devam eder ve seneye de kötü sonuçlar alırsa hele ki bu daha senenin başında gerçekleşirse, kendisinin de gideceğini bilir..O yüzden Daum'u tutamaz..Aziz Yıldırım'ın politik açıdan yapacağı en iyi hamle Aykut'u takımın başına getirmesidir..Her açıdan olumludur..Rijkardlar Aragonesler Del bosque ler geldi yapamadılar, burada artık farklı bir futbol oynanıyor, bunu da en iyi yerli hocalar yapıyor tezini savunanlara alın size yerli hoca demiş olur..Taraftar tarafından ve medya tarafından şu günlerde meşhur olan 'Adam gibi Adam' sözüne de en uygun adaylardan biridir.. Taraftarın vereceği kredi de çok fazla olacaktır..Hem takımın içindeydi takımı tanıyordu yeni hoca gelse tekrar takımı tanıyacak, yabancı gelse ülkeyi tanıyacak geyiğinden de uzaklaşmış olacak.. Barca'dan sonra çok fazla duyduğumuz Hoca istikrarı, yapılanma gibi söylemler için de , uzun vadeli bir kontrat yaparak bu sene olamasakta biz yapılanmaya gidiyoruz bunun için de camiamızın çoçuğu aykut en iyisiydi sözleriyle de bu söylemleri yapan kişilerin önünü tıkamış olacak.. Bu sözlerinin arkasında durabilir mi bilmem ama en azından seneye olası bir başarısızlıkta kılıfı hazır olucak.. Bu sene 1-2 yıldız oyuncu da alıcaktır eminim..Sonuç olarak ben elimden geleni yaptım ama olmadıya kılıf çok iyi hazırlanacaktır.. Aynı bu sene Adnan Polat'ın yaptığı gibi..Gs'lılar bu sene nasıl kimi eleştireceklerine şaşırmış bekliyorsa, seneye de aynı başarısızlıkta bu olaylar bizim başımıza gelicektir..En azından Aziz Yıldırım düşen kredisini biraz daha artırarak sezona girektir.. O kredi seneye de başarısız olursa yeter mi orasını bilmem ancak..

Yorum Gönder