Kadın Erkek Karışık 1. Futbol Ligi


semenya

Bu cinsiyet meselesi hep kafama takılıyor. Yakın geçmişte adını unuttuğum bir İtalyan takımı başkanı da takıma bayan oyuncu alacaklarını söylemişti, sonra sanırım olmadı o iş, olsa her yerde görürdük. Futbolun kural kitabında mesela Süper Lig için "sadece erkek futbolcular takımlarda oynayabilir" diye bir kural mı var? Böyle bir kural varsa sezon öncesi yeni gelen futbolculara cinsiyet testi mi yapılıyor? Eğer yoksa ve örneğin Türkiye Ligi'nde bir takım bayan oyuncuyla oynuyorsa Şampiyonlar Ligi'nde de kadroya alabiliyor mu? NTV Spor'da Dünya Atletizm Şampiyonası ile ilgili şu haber var

Bayanlar 800 metre finali öncesinde yaşananlar en az yarış kadar önemliydi. Güney Afrikalı 18 yaşındaki Caster Semenya'dan Uluslararası Atletizm Federasyonlar Birliği (IAAF) cinsiyet testi istemiş ve bu test yapılmıştı.

IAAF sözcüsü Nick Davies, "Bu çok karışık ve zor bir test. Sonucu almamız uzun sürecek" şeklinde konuşuyordu. İşte bu tartışmalı atlet favori gösterildiği 800 metrede altın madalyanın sahibi oldu. Hem de 1:55.45'lik yılın en iyi derecesiyle.

"Cinsiyet testi zor" açıklaması ilk başta bakınca komik, şunu donu bir indirir misiniz diyip bakınca anlarsın işte denebilir. Yalnız mesela cinsiyet değiştiren bir atlet veya futbolcu hangi kategoride yer alıyor. Örneğin erkekken kadın (erkekken kadın olmak da muğlak bir kavram ama şimdilik böyle diyip geçelim) olan bir sporcunun hormonlarına bakarak test yapılıyorsa ve sonuç erkek olarak gösteriyorsa bayan olarak yarışmasına izin verilmiyor mu, bu durumda erkek yarışlarına katılabiliyor mu? Tabii hormonlara bakarak test yapmak da öyle basit bir iş değildir, herkesin hormonları farklı derecelerde çıkıyordur. Sayıları çok az olsa da iki cinsel organla doğanlar var mesela, onların yarışmasına veya futbolcu olmasına izin verilmiyor mu? Cinsiyeti ayırt etmek veya insanları cinsiyete göre kategorilere koymak istisnalar sayısı çok az olduğundan ve bu kategorileri yapmak için ortaya çıkan farklar çocukluğumuzdan beri bilincimize yerleştiği için çok basitmiş gibi görünüyor. Yalnız işin ayrıntılarını düşününce garip teknik formaliteler aklınıza geliyor. Acaba spor için içselleştirdiğimiz ve doğru bulduğumuz ayrımcılık o kadar da doğru değil mi? Erkek ve bayan liglerinden sonra cinsiyet ayrımcılığı bu noktada artık olmasın diyenler de erkek-kadın karışık futbol ligini kursun. Rooney, C. Ronaldo direkt gidip o lige yazılır zaten.


1 comments:

  1. Sekhranikos dedi ki...

    kafa aynı kafa demek ki aynı soruyu halen merak ederim. bi öğreniversen elin değmişken PVH cım. mümkünse para toplar şöyle sağlam bi stoper alırız fenere:)

Yorum Gönder