İran'da Kadınlar Var



Yukarıdaki İranlı kız fotoğrafını bir kaç yerde orta parmağı gösterirken gördüm. Elbette photoshop, ancak photoshop bu hanımın duruşunu yansıtıyor. Tiananmen Meydanında elinde poşetiyle tankların önünde durmak bir erkeğe düşmüştü, bir başka Totaliter devlete karşı itiraz ise kadınların omuzları üstünde. Otoritenin jeepi, tankı, uçağı, korumaları varsa, insanların omurgaları, zalimin zulmu varsa İran'da kadınlar var.



10 comments:

  1. anti dedi ki...

    Generalim Tankınız Ne Güçlü

    Tankınız ne güçlü generalim,
    Siler süpürür bir ormanı,
    Yüz insanı ezer geçer.
    Ama bir kusurcuğu var;
    İster bir sürücü.

    Bombardıman uçağınız ne güçlü generalim,
    Fırtınadan tez gider, filden zorlu.
    Ama bir kusurcuğu var;
    Usta ister yapacak.

    İnsan dediğin nice işler görür, generalim,
    Bilir uçurmasını, öldürmesini, insan dediğin.
    Ama bir kusurcuğu var;
    Bilir düşünmesini de.

    Bertolt Brecht

  2. Sekhranikos dedi ki...

    Iran konusunda türk basınının veridği bilgiler ile pek zulüm derdine düşmemekte yarar var aethwulf. Tıpkı pek çok avrupa ülkesinin türkiyeyi şalvarlı sarıklı adamlardan zannetmesi gibi burdan iran'ı zulüm ülkesi gibi görmek tuhaf. Emin ol pek çok özgürlükte bizden çok daha ilerirler, pek çok avrupa ülkesinden ileriler. Suudlarla karışıtırılıyor iran. Araplarla aralarında çok ciddi farklar olan ülke.

    En basitinden sen bu fotoğrafı türkiyede tayyibin veya abdullah gül'ün önünde bir türk vatandaşı olarak çekemessin:) o yollar kapatılmış olur, olaki yolda isen seni korumalar çoktan alaşağı etmiş olur:)

  3. PVH dedi ki...

    Sekhranikos, Iran'da zulum var. Binlerce Iranlinin yasadigi bir sehirde yasadigimdan, onlarca Iranli arkadasim oldugundan haberdarim olan bitenden. Gecenlerde yabanci bir ulkeden diploma alan bir adama is veren birisini yargilayip suclu bulmuslar. Dunyanin her yerinde zulum olan zorunlu askerlik Turkiye'deki ile karsilastirilamaz derecede agir sartlarda var Iran'da. Arkadasim iki ay once haftalar once ailesini ziyaret etmek icin aldigi ucak biletini iptal ettirdi. Can guvenligi olmadigi icin ve o sirada yurtdisindan gelen bir ogrenci ajan muamelesi gorup ya yargilanacagi ya da donusune izin verilmeyecegi icin. Rusvet ve hirsizlik diz boyu. Ingiltere'de doktora yaptigini iddia eden bir bakanin lise mezunu oldugu ortaya cikmisti gecen bahar. Hukumet sadece asiri dinci ogrencilere burs veriyor. Kulturel haklara saygi gibi konularda Turkiye'den ilerideler, orasi dogru, fakat Suudilerden ilerideler diye zulum olmayan bir ulke gibi gostermemek lazim. Turkiye ile karsilastiriliyorsa cok ilerici olduklarindan degil Turkiye insan haklarina saygida Iran'la ayni seviyelerde gezindiginden.

  4. Sekhranikos dedi ki...

    Türkiye ile kıyaslama konusunda elbette haklısın bizim geriliğimiz. benim demek istediğim ordan bir şekilde dışarı çıkan iranlılarda doğru söylemiyor olabilirler. benzer sıkıntıyı gürcistada gördüm. Gürcülerle türkiye hakkında konuştuğunda dehşete düşüyorsun kafalarındaki türkiye imajı hakkında. Tıpkı buraya ilk geldiğimde 30 sene türkiyede bize anlatılan komunizmin aslında hiç anlatıldığı gibi olmadığını anlayınca. Benzer sıkıntıları arabistan ve ırakta yaşıyor. O ülkelerde de zulüm emin ol avrupa amerika veya türkiyede farklı değil. Oranın islam tabanlı olması -olduklarını iddia etmeleri- bir şeyi değiştirmiyor. Güç sahiplerini bunu kaybetmemek için nasıl dünyanın her yerinde zulüm yapıyorsa onlarda ancak o kadar yapıyor dediğim budur. Başörtülüyü üniye almamak ne kadar zulümse baş açma hakkını elinden almak da o kadardır, veya her doğuluya terörist muamelesi yapıp kanadada şivan perweri karga tulumba gözaltına almak da ayndır gibime geliyor.

    Beni rahatsız eden şu oluyor mubarek, biz ülke olarak emin ol özgürlüklerde ve kişisel haklarda pek çok ülkeden geriyiz bunları düzeltmeden etrafı eleştiriyoruz. Amerikanın kendi halkını köle edip ortadoğuya özgürlük getirme girişimleri gibi duryor. Sakil duruyor. Eğitim konularımdan biri din olması hasebi ile iranı biraz bilirim o açıdan bu konuda biraz olsun bilgilendirme yapayım istedim. Yoksa dediklerimden zulüm yok gibi bir anlam çıkmasın. Zulüm bu yüzyılın insanoğluna getirisidir.

    Zaten PVH insan hakları üzerine çok konuşuluyosa orda insan hakları yoktur. Ne bizde ne avrupada ne amerikasında nede ortadoğusunda. Gene ortadoğunun pek çok ülesinde insanlar bizden rahat -maddi durumları hasebiyle- olan gene bizim gibi ülkelere oluyor.

  5. aethewulf dedi ki...

    @sekhranikos: verilere göre iran nüfusunun yaklaşık %20'sı yani 13 milyon insan açlık sınırının altında yaşıyor, ekonominin en büyük ihraç kaynağı petrol ürünleri iken, bunu "kuruyemiş" takip ediyor, üstelik iran petrol ihracatçısı bir ülke olmasına rağmen dünyadan işlenmiş petrol ithal ediyor. iran'da serbest seçimler yok, en azından bizim anladığımız gibi değil, iran dini lideri uzmanlar kurulu tarafından seçiliyor ama aynı zamanda uzmanlar kurulunun adaylarını oraya atayan da iran dini lideri, bunun yanında genelkurmay başkanını, televizyon kanalının yöneticilerini ve türlü çeşit ofisi de bu kişi atıyor. tahmin edileceği gibi iran'da sadece 2 kişi dini lider olabildi, ayetullah humayni ile ayatullah hamaney. Şura-i Negabani Kanun-i Esasi yani gene 6'sı dini lider 6 üyesi de meclis tarafından seçilen anayasa koruyucuları konseyi esasında dini lidere bağlı olarak çalışacak olan cumhurbaşkanlığı makamının adaylarını denetliyor ve kimi adayları reddediyor.

    Fikir ve ifade hürriyeti devlet baskısı ve kontrolü altında, siyasi örgütlenme hakları gene devlet kontrolü ve toplu baskısı altında, özellikle yenilikçi akımların büyük oranda faaliyet gösterdiği üniversitelerde dahi yüzlerce öğrenci ağır istibdat şartları altında yaşayıp yasaklandı, kadınların temel hak ve hürriyetleri üzerinde türkiye ile karşılaştırılamaz baskılar var ve ekonomik özgürlükler de tahmin edileceği gibi devlet baskısı altında.

    Şimdi bu ülke örneğin bir kanada veya danimarka kadar insan özgürlüğe değer veren, insanların temel hak ve hürriyetlerini koruyan bir ülke olabilir mi? Politik, ekonomik ve siyasi tüm hakların böyle tahdit altında iken “ben bir hollandalı kadar özgürüm” diyebilir misin?

    Elbette dünyada istenilen ölçekte ideal bir özgürlük sunan ülke yok. Her ülkenin sorunları var, ancak kimi ülkeler diğerlerinden ileride. Örneğin hukuk devleti garantileri, temel hak ve hürriyetlerin korunması ve ekonomik haklar bakımından almanya şüphe yok insanların toplu katliama uğradığı sudan’dan daha ileridedir. Sudanlılardan duydum, o kadar da kötü değilmiş dersek bir de darfurlulara sor demek de haktır. Örneğin kanada demokratik standartlar bakımından türkiye’den kuşkusuz ileride ancak türkiye de iran’dan ileride. “bazı konularda bizden bile iyidirler” filan demek de saçmalığın daniskası. Bir kere bahsedilen ortadoğu ülkelerinde halklar yönetime bile ortak değil, büyük kısmı krallar, şeyhler, bir takım monarşiler tarafından yönetilen, kendi halklarına bile zulüm ve eziyetten başka bir gelecek sunmayan bu insanların neresini biz niye savunalım? Bu halklar dahi çok daha fazla özgürlük ister ve talep ederken, biz niye oturup da “iranlılar esasında kanadalılardan daha özgür” gibi kusura bakma ama gerçekle hiçbir alakası olmayan bir görüş beyan edelim?

    Ha onu da diyeyim, ben isterim ki iranlılar bir fransız kadar özgür yaşasın, ben isterim ki özgürce örgütlenebilsinler, siyasi parti kurabilsinler, siyasi partiler serbest seçimlerde rekabet etsin, halk özgür seçimlerde hür iradesi ile karar versin, isteyen kadınlar başları açık isteyenler kapalı yaşasın, isteyen içki içsin istemeyen içmesin, isteyen liberal isteyen sosyalist isteyen de radikal islamcı bir politik akımın mensubu olsun, özgürce dilediği gibi yaşasın. Vakia bu mu? Değil. O halde böyledir diyerek neyi ispat ediyor, ne söylemiş oluyoruz onu da bir düşünelim.

  6. aşkın dedi ki...

    Sekhranikos'un dediklerine benzer görüşleri ben de duydum.Mesela orada bürokrasi ve özel şirketlerin her kademesinde müthiş bir şekilde kadın çoğunluğu var anlatılanlara göre.Bu belki İran-Irak savaşındaki kayıplar nedeniyledir ama sonuçta iğrenç Hürriyet gazetesi diliyle konuşacak olursam gayet de bakımlı makyajlı kadınlar görmek mümkün.
    Kültürel olarak İran'ın ileriliği zaten tartışma götürmez bunun yanında Aethewulf'un dediği gibi söz konusu kişisel özgürlükler ise göreceli bakış açısı işe yaramıyor.Değişim isteyen sonuçta o ülkenin insanıysa orada akan sular durur.Zaten bir çok ülkenin ortak sorunu, değişim isteyen insanlara artniyetli yakıştırması yapılması.Devletin insanlar için olduğu ve altını çizmek lazım ''kendi insanının istediği gibi olması gerektiği '' gerçeğini unutalı yüzyıllar oldu sanki.

  7. Sekhranikos dedi ki...

    Aetwulf ortada bir savunma mevcut değil. Iran'ın avunan biri zaten değilim. Lakin son parağrafta dediğin iranlı biri bir fransız kadar özgür yaşasın kısmında benim problemim. iranlı sanıldığı kadar baskı altında değil.

    Halklar ne bizde ne batı da zaten yönetime ortak değiller. Siz herhangi bir ükede şeçim sonrası memnun halk kitleleri gördünüzmü? Bunun olması zaten mümkün değildir. yönetimler ne olursa olsun -demokrasi monarji farketmez- başa gelen zat-ı muhteremin mizacı ile yönetilir. Aynı sistemde, aynı rejimde ecevit, özal, inanü, tayyip vs farkları nasılsa orda da farklar bu kadar değişir. Evet başta ayetullah mevcuttur -ki bizdeki genelkurmayın bundan farkı olduğunu düşünmüyorum yönetime müddahale açısından- ancak ahmedinejad dönemi muhammed hanefi dönemi gibi değildir. Musavi gelmiş olsa onun döneminde de iran farklı olabilecekti.

    Demek istediğim tam anlaşılmıyor. Dışarıdan anlatılan ile içeriden yaşanan aynı olmuyor. Ve batının bizzat düşamnı olarak bilinen bir ülke için batı kaynaklarından bilgi almak akıllıca olmuyor. Tıpkı saddam hakkında onca teraneden sonra yaşananlarda olduğu gibi. Iraklılara sorun ne kadarlık bir kesim durumdan memnun ve ne kadarlık bir kesim saddam dönemini özlüyor. Emin olun türkiye içinde benzer üstü kapalı propagandalar sürekli sıcak tutuluyor ki ola ki bir gün müdahale ihtiyacı olursa sebep bulunabilsin.

    BAşında da söyledim, gürcistan türkiyey sınır, türkiyede onca gürcü var lakin gelin bir türkiye dinleyin buralarda. HAyal dahi edemezsiniz nasıl bir ülkede ne felaket şartlarda yaşıyormuşsunuz.

    -güzelim blogu ne hale getirdim affedin-

  8. aethewulf dedi ki...

    yok estafurullah, güzel bir şey bu, fikir teatisini seven bir bloguz.

    evet iran muhtemelen bir cehennem değildir, ama bu biraz da kimin ayrımcılığa uğradına göre değişir. iran genel olarak bize göre halkına çok daha yüksek dozajda bir baskı uygulayan, temel hukuk garantileri bulunmayan, devrim muhafızları gibi gestapo benzeri örgütlenmelerin bifiil faaliyet halinde olduğu kapalı bir toplum. türkiye göreli olarak daha açık. burada mutabıksak, zaten kalanı üstünde tartışacak bir şeyimiz de yok demektir, zira türkiye bile daha açık bir toplumsa, iranlılara allah sabır versin demekten gayri bir şey gelmez elimizden.

  9. Sekhranikos dedi ki...

    Son cümle enfes olmuş:) Bu arada halen bir hayalim var bir gün bir ülke gelicek asr-ı saadet dönemi gibi adalet ve hürriyet getirecek. -evet hayalperestim ben biraz :)-

  10. Unknown dedi ki...

    ben bir iranli kadinam yazilarinizi okudum ben bir iranli kadin olarak bu olkede yasamakdan biktim yasaklar gercekden bizi rahatsiz ediyor.benim tek dilekim ozgurluk.ozgur yasamak benimde en buyuk halim bu .belke bizlerde bir gun demokerasini olkemizde gururuz.insallah

Yorum Gönder