Hoş Gelişler Ola Daum Paşa


daum

81 puanla ikinci olunan sene Daum’un neden gönderildiğini anlamak pek mümkün değildi. Nitekim o sezondan sonra 81 puanı gördüğümüz bir başka sezon olmadı. O sezon sonunda Daum, “Futbolcular takımı benim yaptığıma inanmamaya başlamışlardı. Başkanın müdahaleleri, soyunma odasındaki tavırları, tüm takımda bu fikri oluşturdu. Devam etsem, hiçbir şey yapamayacaktım"[1] diyordu. Ondan sonraki sezon Zico geldi, takımı Şampiyonlar Ligi Çeyrek Finali oynattığı sezon kovuldu. Başkan “içine sindirememişti” bu takım “yürüye yürüye şampiyon olmalı”ydı. Aragones önüne atılan, kendine ve formaya inancı kalmamış yürüyen bir takımın neler başarabileceğini gösterdi.

Bilmiyorum Yıldırım bunların muhasebesini yapıp bir tür pişmanlıkla 3 sene önce yapması gereken bir şeyi mi yapmaktadır? Soyunma odasına girdiği ve kendisini işlevsiz bıraktığı için yakınan bir teknik direktörü “betonu bıraktım” dediği “daha fazla müdahil olacağı”nı söylediği bir sezon takımın başına getirmesi bir ders aldığı umudunu yaratmıyor bende, daha çok kendi dilinden anlayan, nazını kaprisini çeken ve Türkiye’yi tanıyan bir teknik direktörün avantajlarından istifade etmek gibi.

Daum’un bir başka dezavantajı bıraktığı takım ile aldığı takım arasındaki devasa fark. 2006 sezonunda Daum takımı bıraktığında Alex, Tuncay, Appiah, Aurelio’lu bir orta saha vardı. Mehmet Yozgatlı veya Anelka sağ kanatta oynuyor. Nobre, Semih, Anelka forvette görev alıyordu. Defansta Luciano, pek yararlanılamayan Servet, Ümit Özat bulunmaktaydı. Selçuk, Deniz, Önder, Zafer Biryol takımın yedekleriydi.

Genel olarak bakıldığında Lugano – Edu- Gökhan Gönül ve Roberto Carlos’lu defans 2006 yılındaki defanstan iyi olabilir. Ama bugün kadroda bu defansın bel kemiği Lugano’nun gitmesi, Roberto Carlos’un Brezilya’dan dönüp dönmeyeceğinin belirsiz olması gibi sorunlar var. Edu bana kalırsa sıradan bir defans oyuncusu. Yani Daum defansı da düzeltmek ve adam etmek zorunda.

Orta Saha ise Fenerbahçe’nin en zayıf yeri. Selçuk, Deniz, Emre, Alex, Uğur Boral ve Deivid’den kurulu orta sahanın mücadele kapasitesi yok, beklenilen baskıyı karşı takım üstünde kuramıyor, doğru düzgün pas yapamıyor, bireysel yetenekleri çok kısıtlı ve istikrarsız. Emre bir hafta var bir hafta yok, Selçuk ve Deniz’in yetenekleri belli, Uğur Boral ne kadar iyi niyetle oynarsa oynasın en iyi ihtimalle iyi bir yedek ve Deivid geçen sezon hiç yoktu. Bu sene gönderilmesi büyük bir kayıp olmaz. Böyle bir orta sahanın ortasında kişisel kredisini de harcayan Alex ile bir başına Daum’un yapacak çok işi var. Dolayısıyla orta sahaya 4 transfer yapmak lazım. İki kanat ve iki tane orta saha oyuncusu.

Forvette Guiza son haftalardaki performansını sezonun tamamına yayarsa bir problem olmaz. Bu sene Fenerbahçe her şeye rağmen 60 gol ile ligin en çok gol atan takımlarından bir tanesiydi. Forvet hattındaki problem çoğunlukla orta saha desteğinin gelmemesinden, kaptırılan topların geri alınamamasından, doğru düzgün bir varyasyonun sahada gözükmemesinden kaynaklanıyordu. O sebeple bence Guiza kalsın mı gitsin mi tartışması anlamsız. Bu sene Guiza’dan bu takımın alabileceği performans bu kadardı, seneye daha iyi bir orta saha ile çok daha başarılı olabileceğine inanıyorum.

Daum’un defansın göbeğine ve soluna bir transfere, orta sahada da en az 4 transfere ihtiyacı var. Toplamda 6 oyuncu demek oluyor. Eğer takımda Alex, Deivid, Edu, Roberto Carlos ve Guiza kalacaksa o zaman bu 6 oyuncunun 3 tanesi yabancı olabilir. Demek ki en azından 3 adet kaliteli yerli oyuncu alınması gerekiyor. Mehmet Topuz bahsedildiği gibi Beşiktaş’a imza atmışsa o zaman kimi alacağımızı da merak ediyorum.

Bana kalırsa zor bir sene bekliyor Fenerbahçe’yi. Yalnız bu senenin başarısızlık küllerini ciğerlerimize iyice çektiğimiz için değil, yönetimin de umut vermek için şu ana kadar pek bir şey yapmadığını gördüğümüz için.

[1] http://www.spor3.com/author_article_detail.php?id=148



0 comments:

Yorum Gönder