Emniyet'in Açıklaması ve Medyaya Bilgi, Belge Sızdırması Suçtur



İstanbul Emniyet Müdürü Hüseyin Çapkın ile Yönetim Kurulu bu koşullarda bir araya geleceklerini sanıyorum hiç tahmin etmemişlerdi


Dakika geçmiyor ki ilginç bir şeyle karşılaşmayalım. Haber şöyle:
"İstanbul Emniyet Müdürlüğü’nden yapılan açıklamada, futbolda şike iddialarına yönelik soruşturma kapsamında, Süper Lig ve Bank Asya 1. Ligi’nde toplam 19 maçta şike ya da teşvik faaliyetlerinin gerçekleştirildiğinin tespit edildiği ve delillendirildiği bildirildi." [1]

Bir başka haber, "Futbolda şike ve teşvik soruşturması çerçevesinde dava devam ederken emniyetten polis kamerası ile kaydedilen görüntüler medyaya servis edildi.."[2]

5271 Sayılı Ceza Muhakemesi Kanunu
"SORUŞTURMANIN GİZLİLİĞİ


Madde 157 - (1) Kanunun başka hüküm koyduğu hâller saklı kalmak ve savunma haklarına zarar vermemek koşuluyla soruşturma evresindeki usul işlemleri gizlidir.


5/01/2006 Tarihli
ADLİ KOLLUĞUN GÖREV, YETKİ VE SORUMLULUKLARI İLE SORUŞTURMANIN GİZLİLİĞİ HAKKINDA GENELGE

"Bilindiği üzere;

Türkiye Cumhuriyeti Anayasasının; "Suç ve cezalara ilişkin esaslar" kenar başlıklı 38'inci maddesinin dördüncü fıkrasında; "Suçluluğu hükmen sabit oluncaya kadar, kimse suçlu sayılamaz."

Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesinin, "Adil yargılanma hakkı" kenar başlıklı 6'ncı maddesinin ikinci bendinde; "Bir suç ile itham edilen herkes, suçluluğu yasal olarak sabit oluncaya kadar suçsuz sayılır."

5237 sayılı Türk Ceza Kanunu'nun 285'inci maddesinin birinci fıkrasında; "(1) Soruşturmanın gizliliğini alenen ihlâl eden kişi, bir yıldan üç yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır. Ancak, soruşturma aşamasında alınan ve kanun hükmü gereğince gizli tutulması gereken kararların ve bunların gereği olarak yapılan işlemlerin gizliliğinin ihlâli açısından aleniyetin gerçekleşmesi aranmaz."

5271 sayılı Ceza Muhakemesi Kanunu'nun; "Soruşturmanın gizliliği" kenar başlıklı 157'nci maddesinin birinci fıkrasında; "(1) Kanunun başka hüküm koyduğu hâller saklı kalmak ve savunma haklarına zarar vermemek koşuluyla soruşturma evresindeki usul işlemleri gizlidir."

"Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi;

Allenet de Ribemont - Fransa davasında (10.02.1995), başvurucunun poliste gözaltındayken üst düzey bir polis memuru tarafından basın toplantısında bir cinayetin azmettiricisi olarak gösterilmesi üzerine, bunun masumiyet karinesinin ihlali olduğuna,

3/6

Sekanina - Avusturya davasında (25.08.1993), suçsuzluk karinesinin yargılama öncesinde olduğu kadar beraattan sonra da gözetilmesi gerektiğine, sanığın beraatı kesinleştikten sonra yerel mahkemenin başvurucunun suçuna ilişkin şüphelere dayanmasının artık kabul edilemez olduğuna,

Hükmederek, anılan ülkeler aleyhinde kararlar vermiştir."
" Bu itibarla;

1 - Soruşturmanın gizliliği ilkesi nazara alınarak;

Kişilik hakları ve suçsuzluk karinesi ile delillerin güvence altına alınması da göz önünde bulundurulmak suretiyle, gözaltındaki kişilerin suçlu olarak kamuoyuna duyurulmasına, basın önüne çıkarılmasına, kişilerin basınla sorulu cevaplı görüştürülmelerine, görüntülerinin alınmasına, teşhir edilmelerine sebebiyet verilmemesi, soruşturma evrakının basın organlarında yayınlanmasının önlenmesi,

Soruşturma evresinde dosya içeriğini inceleyerek istediği belgelerin bir örneğini alabilen şüpheli, mağdur ve vekillerinin de gizli kalması gereken hususları açıklamamaları yönünde uyarılması,

Kamuoyunda ciddi rahatsızlıklar yaratan bu nevi uygulamalara son verilmesi, bu bentlerin aksine tutum ve davranış sergileyenler hakkında derhâl yasal gereğine tevessül olunması,"

Konularında gereken dikkat ve özenin gösterilmesini rica ederim.


Hukuk kuralları açık. Sırayla.

1- Emniyet güçlerinin 19 maçta şike yapıldı yönünde açıklama yapması, adil yargılanma ilkesine aykırıdır. Emniyet, adli kolluk hizmetini kanun hükümlerine göre sunmaktan başka bir yetkiye sahip değildir. Henüz iddianamesi kabul edilmemiş, dava aşamasına gelmemiş, birinci derece mahkemesinde görülerek hüküm tesis edilmemiş bir davada nihai hükmü peşinen vermek, kamuoyu ile paylaşmak açıkça mevzuata, yerleşik içtihatlara ve bağlayıcı AİHM kararlarına aykırıdır.

2- Emniyet 157. madde kapsamında delilleri, bilgi ve belgeleri medyaya servis edemez, sunamaz, paylaşamaz. Bu suçtur ve cezai işlem gerektirir.

3- Bir takım suçlar isnad edilen ve gözaltında olan şahıslar şu an kendilerini savunabilecek imkanlara sahip değildir. Zira dava açılmamıştır. Şu noktada, kamuoyu önünde suçlu olduğu yönünde tek taraflı bilgi, belge, delil sızdırılması masumiyet karinesine, adil yargılanma ilkesine, savunma hakkına, CMK'nin 157. maddesine açıkça aykırıdır.

4- İstanbul Emniyet'inin hangi gerekçe ile hem yasaya, hem yerleşik içtihatlara hem de genelgelere aykırı şekilde bu tip eylemlere giriştiği de herhalde ayrıca izahata muhtaçtır.



[1] http://www.trt.net.tr/...c-4429-bdb1-f8504cf52b47
[2] http://www.internetspor.com/..ilk-goruntuler--83392.html?v=1309964231


10 comments:

  1. burakcelik dedi ki...

    Tüm kalbimle aklanacagımızı umut ediyorum bunu bir kenara not düşeyim fakat aklansak da aklanmasak da bu süreçte yapılan usülsüzlüklerin cezasız kalmaması için çaba göstermek bütün takımdaşlarımın görevidir diye düşünüyorum. Protestolar olur, hukukçu arkadaşların yapacagı suç duyuruları olur... Artık en azından şu bilgi kirliligi bitse de önümüze bakabilsek.

  2. msmxcom dedi ki...

    herşeyi geçtim de, google a Fenerbahçe yazınca ikinci sırada şike çıkıyor.. O koydu bana..

  3. Sinan dedi ki...

    Bir Galatasaraylı olarak Fenerbahçeli arkadaşlarımıza -naçizane- desteklerimi gönderiyorum, hem yalnız değilsiniz (ihlaller bağlamında) hem de içine kirli ilişkiler sızan tek kulüp Fenerbahçe değil. Konunun esasına ilişkin bir yorum yapmak istemiyorum ama izlenen usul, esas üzerinde bir çok problem yaratacaktır; esasa gölge düşmüştür (sonuç ne olursa olsun). Fakat şunu da belirtmek gerek soruşturma evrakının basına sızdırıldığı ilk soruşturma bu değil, bu genel bir sorun; kamuoyunu amiyane tabirle erkenden kafalamak için yapılan hamleler bunlar. Umarım hukuksuzlukların bir ucu kendine değer arkadaşlarımız da artık bu konuya ilişkin genel bir bilinç kazanır. Öte yandan şu an büyük bir gaflet içinde bulunan çeşitli GS, BJK, TS ve diğer takım taraftarları şunu unutmamalılar; Türkiye'de futbol camiası -özellikle büyük kulüpler- çok büyük kirlilik içinde, kendi takımları da bu tür soruşturmalara ve soruşturmaya gölge düşüren usul katliamlarına maruz kalabilirler (ihlallere değil ama kesinlikle soruşturmalara muhatap olmalılar). Eğer bir insanın -nefret etseniz dahi- evinde yapılan aramalar tüm ayrıntılarıyla 70 milyonun gözü önüne sunuluyorsa, burada alınması gereken tavır salyalar saçarak gülmek değil, bu ihlallere ses çıkarmaktır. Ama malesef ki akıl Türkiye futbolunu çoktan terketti.

  4. FBlackmamba dedi ki...

    Tam bir rezalet kimi kime şikayet edeceğiz onuda bilemiyorum bir ülkede insanların güveneceği hiçbir kurum kalmamışsa ne yapılmalı??? ben önce ülkem için sonra insanlarım için sonrada fenerbahçe için üzülüyorum...mesele ne fenerbahçe ne futbol meselesi ülke olarak öyle bir bataklığa batmışız ki çırpındıkça içine gömülüyoruz.

  5. Bolat dedi ki...

    su anda cnn türk ta orhan bursali isimli bir adamin konusmalari caliniyor kulagima. fenerbahce nin son bes haftasinda etrafindaki arkadaslarinin nasil olsa aziz yildirim birseyler yapar demekteymis. futbola az cok ilgi duyan birileri de bizim futbolumuz üzerinde bu tür olaylarin olabilecegini her zaman bilirmis... o yüzden bu olaylarin olmasi su anda hic süpriz degilmis filan falan diyor...

    gazetelerde de bugün savcilarin, fenerbahce nin son bes macindaki sonuclari bildigini ve bu maclari gülerek izlediklerini söylüyor...

    yahu delircem... hadi hicbirinizde futboldan anlamiyorsunuz, maclari da izlemiyordunuz, önünüze geleni veri kabul edip yorum yapiyorsunuz, iyi ama aykut kocaman in bugünkü cigligini duyduktan sonra da mi aklinizin ucundan gecmiyor, ya bu fener nasil yenmis su maclari... nasil kazanmis bu maclari... buna mukabil rakibi nasil almis bu maclari diye bakmaz mi yav... akil alacak gibi degil... kimse bu basit gercegi görmeye calismiyor... kimse bu soruyu sormak istemiyor... bunca kelli felli adam cikiyor tvlerde ahkam kesiyor, bir türlü su husustan bahsetmiyor...

  6. Mattt dedi ki...

    Artik birilerini iceri almak zorunda olduklarindan dolayi bu surecin sonunda, varsa hem ergenekon, hemde s. pekerle baglantilari olan sahislar ceza alacak gibi.

    Ayrica, aklim takildi.
    TC’de baska savci kalmadimi da ergenekon davasi gibi askeri tabani bir sorusturmadan spor gibi bir konuya atlamalarini, bizim yargi sistemimiz cerez olsun, eglenirsiniz diyemi vermis acaba?

    Emniyet’te dasak gecer gibi her gun baska bir muz atiyor bize…

    Neresinden tutarsaniz tutun, bu sorusturmayi anlamli kilan hicc birsey yok!!

    Yani, bizim yargi yada emniyet sistemimiz daha dunmu olusturuldu ki, bu kadar acemi ve is bilmez davraniyorlar?! yoksa dalgami geciyorlar?!

    Yani butun bunlar tayyip’in ali-cengiz oyunlarimi?!

  7. Mattt dedi ki...

    msmxcom, mesajini nasil gormedim?! …

    uzuldugun seye bakk…

    17 macin 16sinda saha da a.koduk, yetinmedik para verdik orospu yaptik.

    Tadini cikar ;)

  8. rene gallimard dedi ki...
    Bu yorum yazar tarafından silindi.
  9. Erdem Güven dedi ki...

    savcı HSYK'ya şikayet edilmiş.
    http://www.youtube.com/watch?v=ZKB12ygJmbg
    aklı başında olanlarımızın başkanı körü körüne desteklemeksizin baştan beri sürecin prosedürün işleyişiyle ilgili isyan ettiğimiz noktaları içeren gayet özenli bir metin gibi duruyor. teknik bilgiye sahip olmasam da aklım mantığım vicdanımla şu şikayette haksız bir gerekçelendirme bulamıyorum, bulan varsa yazıversin.
    bir yandan kimi kime şikayet ediyoruz, doğru, ama insan onuru adına olsun bunları haykıralım.

  10. Mattt dedi ki...

    AZIZ BASAKNIMIZIN sikayet dilekcesinden okuyup-okuyup orgazm oldugum paragraflar…

    "Temiz topluma ve saygın hukuk devletine, kirli ve hukuka aykırı yollarla ulaşılmasının mümkün değildir" denilen dilekçede şu ifadelere yer verildi: … … İstanbul Özel Yetkili Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından yürütülen soruşturma dosyasındaki hukuka aykırılıklar nedeniyle sorumluluğu bulunan yargı mensuplarından şikayetçiyiz… …"

    “…"Yargılamalar esnasında basında kamuoyu infiali oluşturacak ve yargılamayı etkileyecek şekilde yayınlar yapılmaması konusu belirginleşmelidir.
    Sporun bütün alanlarında şike ve yolsuzluk iddialarının ayrım yapılmaksızın TFF dahil bütün taraflarıyla incelenmesi için komisyon kurulsun.
    Ülkemizde hemen her çok sanıklı soruşturma dosyasının örgütlü suçluluk diye tanımlanmasına ilişkin yasal düzenlemeler önerilerek, görev yapamaz hale getirilen avukatların ve ülkemizin itibarını sarsan sanık hakların ihlalleri önlensin… …"

    Heyyt beee… iste bu AZIZ YILDIRIMdir.

    Iste buyuk adamlar boyledir, kendileri ne kadar zor kosullarda olsalar dahi adalet ve hukuk icin son nefeslerine kadar savasirlar.

    Biliyorum sen daha olmedin…

    ADAMIM BENIM!!!

Yorum Gönder