Hayırdır, ne aceleniz var?



"Gereken yapılsın, suçlular hemen cezalandırılsın." Böyle açık açık ne istediğini söylemeyip klişelerin arkasına saklanan adamların suratına tükürmek lazım. "Fenerbahçe hemen düşürülsün, bence şüphe suçtur çünkü Fenerbahçe şüpheliyse suçludur" diyemiyor, "adalet hemen yerini bulmalı, acele" diye bir şeyleri yetiştirme derdine düşüyorsanız derdiniz adalet değil. Bugün UEFA'nın yaptığı iddia edilen ve heyecanlı 'rakiplerin' buluşma noktası taraftar siteleri ve pek sorumlu bazı gazeteler tarafından yayılan "UEFA, TFF'yi arayarak % 1 şüphe varsa bile gereğini yapın dedi" haberinin ciddiyetine inanmış olmanız bile aslında ne istediğinizin kanıtı.

Eğer Mars'tan dün ışınlanmadıysanız evrensel hukukta % 1 şüphe üzerine kimseye ceza verilmeyeceğini, suç % 100 kanıtlanana kadar kimseye dokunamayacaklarını bilmeniz lazım. Bu açıklamayı futbolun Avrupa'daki patronu UEFA'nın yapıp evrensel hukuk ilkelerinin çiğnenmesini talep ettiğine inanmanız için de insanların yüzüne "biz tarafsız, objektifiz, adalet istiyoruz" diyen, arkasını döndüğünde Fenerbahçe'ye küfürü basan ciğersizlerden olmanız lazım.

İlk günden beri futbol federasyonuna öyle bir baskı kurdunuz ki yaydığınız yalan haberler planı, gönlünüzden geçeni bir bir ortaya çıkarıyor. Derdiniz şike bulunsun, adalet sağlansın, haksız kazanç varsa ortaya çıkarılsın falan değil. Yarın Fenerbahçe küme düşürüldü, soruşturma kapandı diye haber çıksa "ne oluyor?" bile demeden bayram edeceksiniz. Sırayla çıkarılan haberlere bir bakın.

- Emenike, Sezer şike karşılığı transfer edildi, çok önemli belgeler var.
- Oyunculara para transferi kanıtlandı, çok ciddi deliller var.
- TFF'nin 15 Temmuz'a kadar süresi var, 10 gün içinde toplanıp hemen karar vermesi gerekiyor.
- Diğer kulüpler Fenerbahçe küme düşsün istemiyor, -30 puandan başlasın istiyor.
- UEFA % 1 şüphe varsa bile gerekeni yapın dedi.

Bu iddialardan bir tanesi bile doğru değil. Hepsi ortak bir merkezden çıkma, özellikle Fenerbahçe taraftarı arasında kamuoyu oluşturmaya yönelik manipulasyon haberleri.

TFF Fenerbahçe'yi 10 gün içinde küme düşürecekse diğer taraftan mahkeme niye devam ediyor? Suçlu kesin var ama şimdilik uğraşamayız, hele bir Fenerbahçe düşsün sonra düşünürüz mü oluyor bu? TFF Fenerbahçe'yi küme düşürür ve mahkeme 2 sene sonra maçlarda şike olduğuna dair kanıt bulunmadığı için masum bulursa ne olacak?

Sürekli örnek verdiğiniz İtalya'da takımlar hemen sezon bitiminden 2 gün sonra mı küme düşürülüyordu? Aceleniz ne? Neden korkuyorsunuz? TFF'nin acele karar vermesi falan gerekmiyor, mahkemenin kararını beklemekte hiçbir sakınca yok. Mahkeme gelecek sezon biterse ve suç ispatlanırsa ceza gelecek sezon çekilir. Yine küme düşeriz merak etmeyin, artık üzerinden geçti düşürmeyiz demezler.

TFF ve mahkemenin ayrı kararlar vermesi, "tek arzunuz" temiz olması olan Türk futbolunu iyice batağın dibine sokmaz mı? Yoksa Taurasi meselesinden alıştığımız o iğrenç yüzsüzlüğünüzle çıkıp "TFF öyle bir kanaate vardı, hem başkanı da Fenerliydi, yapacak bir şey yok" der geçer misiniz? Mahkemenin kararını bekleyip takımın da cezasını öyle kesmek neden bu kadar batıyor size? Yoksa derdiniz temiz futbol falan değil de el değiştirecek para, Avrupa Kupasına katılım, sevmediğiniz hatta nefret ettiğiniz takımın alacağı cezayla yapacağınız bayram mı?

Kimsenin bir şey için acele etmesine gerek yok. Kanıtlar neyse toplanır, iddianame yazılır, lig normal haliyle devam eder. Suç kanıtlandığı anda da verilecek cezalar bellidir, kanunda da yönetmelikte de yazar. Geç gelen adalet adalet değildir klişesine de başlamayın düşük zekanızla, o zaman niye adamları içeride tutup yargılıyorsunuz? Adalet herkes için ne zaman gelecekse Fenerbahçe'ye de o zaman gelsin.


19 comments:

  1. fairtail dedi ki...

    duygu ve düşüncelerimin yazıya dökülmüş hali...

  2. travisbickle dedi ki...

    TFF Fenerbahçe'yi küme düşürür ve mahkeme 2 sene sonra maçlarda şike olduğuna dair kanıt bulunmadığı için masum bulursa ne olacak? tersini söyleyelim o zaman fenerbahçe devam eder ve 2 sene sonra şike yapıldığı açıklanırsa nolucak ? hadi diyelim o 2 senede şampiyon oldunuz,onlar alınırsa nolucak daha fazla acı vermiycek mi ? Burada sorun şu bence aceleden öte,bu işlerin yürütülmesinden niye bu kadar rahatsızsınız? 15 temmuza kadar bi karar verilmek zorunda çünkü avrupa kupaları için gerekli listeler verilmek zorunda. burdan tffden istenen şu,savcıdan dosyayı alıcak bakıcak delillere (tabiki karar aşaması tff değil ) ama bir şekilde kendi insiyatifini kullanıcak.Ortada çok net bi durum varken fenerbahçeyi düşürmeyip,2 sene sonra çıktığında bunun hesabını kim verebilir.? Ama gel gelelim yeterli delil yoksa fenerbahçe gibi bir kulübü kimse öyle düşüremez bu ülkede.

  3. mc u dedi ki...

    Kanıtları olsa içim yanmayacak...

    http://www.youtube.com/watch?v=I32Fcd-tZpM

    19 şikeli maç için suçlanan tek futbolcu, onun da hakkında kesin delil yok. Ne hakem var, ne de başka bir futbolcu. Nasıl yapılmış bu şike?

    Hakkında "çok ciddi deliller var" diye ısrar edilen (bu Ekrem Açıkel'i de Allah bildiği gibi yapsın)futbolcular serbest, demek ki onlar hakkında da hiçbir şey yok.

    Nasıl bir ülkedeyiz ben anlamadım.

  4. cem. dedi ki...

    yeter artık düşürecekseniz düşürün. her geçen gün adımızı daha da çok lekeliyorlar...

  5. PVH dedi ki...

    travisbickle, Juventus'un 3 sezon sonra sampiyonlugu elinden alindi, kume dusuruldu. Ortada net bir durum sana gore var, sen Fenerbahce dussun istedigin icin var. Ortada suc, kanit varsa gostersinler o zaman. Laf ebeligiyle takim dusureceksiniz oyle mi, sark kurnazlari sizi.

  6. LosTurcos dedi ki...

    Bu kadar mı olur, millet Fenerbahçe düşsün diye çatlıyo. Arkadaş, bir kişi adam öldürmekten suçlanıyor, valla deliller kesin gibi önce asalım, sonra davaya bakarız mı denir? Yoksa önce davaya bakıp suçluysa mı asarsın? Ya suçlu değilse adam?
    Şike çıkarsa iki sene sonra küme düşürürsün yine. Aradaki iki sene de Fenerbahçe olduysa da aradaki şampiyonlukları alınmaz, ancak o seneki şampiyonluğunu geri alırsın.

  7. travisbickle dedi ki...

    Unuttuğun birşey var yalnız,fenerbahçenin sadece şampiyonluğu alnmıyor,küme de düşürülüyor.E o zaman geç gelen adalet adalet olmuyor.? O sene küme düşmesi gereken fenerbahçe 2 yıl daha şike yapmamış gibi ligde boy gösteriyor./burda aslında anlatmak istediğim bnm bırakın dava sürsün,tff insiyatifini mutlaka delillerin ciddiyetine göre karar verecektir bence.

  8. yunus bilge dedi ki...

    ne medyada ne bizim yönetim kademesinde bir allah'ın kulu çıkıp da olayın bu iki boyutunu öne çıkarmadı. sanırım tff ve savcı görüşmelerinde dile getirmiştir yöneticiler. ama yazılı görsel medyadaki çete / şike ayrımı konusundaki sessizlik, öyle görülüyor ki operasyonun kısa vadeli tek amacı. geceli gündüzlü süren yalan haberlerle fenerbahçelilerin zihni iğfal edilecek, diğer taraftarların da orgazmı sağlanacak. böylece tff'nin vereceği yanlış karar fenerliler tarafından kötünün iyisi gibi algılanacak. ştokolm sendromu nanesi. korcan'ın avukatının beyanına göre hareket edersek tff'nin aleyhimize vereceği bütün kararlar garabettir. olayda saklı tutulan tek yön ise ümit karan, bülent uygun hakkındaki ithamların boyutu ve deliller. karan da maçta oynamıştı. sanıyorum tff, kendini karan/eskişehir üzerinden aklayacak. ateşimiz sönmeyecek bunu bilsinler.

  9. ömer örer dedi ki...

    o hep örnek verdikleri italya daki şike sıkandalı italya da yine gündemde.takip edenler bilir juventus dan alınıp inter e verilen şampiyonlukda inter inde suçsuz olmadığı konuşuluyor.juventus şampiyonluğunu geri istiyor, roma da kendisine verilmesini istiyor.yani 2006 yılında ortaya çıkan skandalda çok doğru karar verilmemiş.o dava ne kadar sürdü hatırlamıyorum ama sadece juventus ve milan üzerinden araştırma yapılmış sanırım inter in ne yaptığı 5 yıl geçtikten sonra konuşuluyor.yani olay tam netleşmeden karar alınmış.

    Eğer bizim varsa suçumuz cezasını çekeriz, ama bu bahsedilenlerin sadece bir takım üzerinden araştırılması yanlış şu sporun içindeki tüm pislikler temizlensin herkes sadece hakettiğini alsın gerekiyorsa amatöre kadar atsınlar bizi ama olay tam anlamıyla netleşmeden acele ile bir karar alınmasın , kimsenin canı haksız yere yanmasın.

  10. ecdatca dedi ki...

    Her zamanki gibi güzel bir yazı. Yazının güzelliği değil içeriğinin doğruluğu önemli tabii.

    harika tespitler ve öneri ki öneri değil o evrensel hukukun çalışma prensibidir.

  11. Yamanni dedi ki...

    guzel bir yazı olmuş.juventus olayı biraz daha farklı aslını sorarsanız orada adamlar ikrar ettiler şike yaptık diye.burada öyle bir olay yok.ama benim dikkatimi şu çekti olayda sanırım polisler fenerin trarnsferlerini beklemiş gibi.fener başka oyuncuları alsa onları tutukluyacaklardı gibime geliyor.

  12. PVH dedi ki...

    Gencler-Fener macinda bile sike varmis. Orhan Sam gol atmasa o da gozaltiydi.

  13. Utku Ozan ÇANKAYA dedi ki...

    Fenerbahçe taraftarlarının bakış açısını son derece sağlıksız buluyorum. Takımına sahip çıkmak elbet güzel bir şeydir ama tüm taraftarlar ağızbirliği etmişcesine Fenerbahçe'nin suçsuzluğuna olan inançlarından bahsedip, takımın küme düşürülmemesi konusundaki görüşlerini beyan ediyorlar.

    Kimse de çıkıp kardeşim ortada bir şike iddiası var. Türk futbolu lekelenmiş, biz de bunun bir parçasıyız temizlenelim demiyor. Tek söylenen "Ötekiler de yapmıştı, neden o zaman onları yakalamadılar".

    Nedense şiddetli bir şekilde camiayı savunan ağızlardan Türk futbolunu savunan sözcükler duymakta zorlanıyoruz.

    Bir kendinize uzaktan bakın. Bu şekilde suçsuzluğunu ispatlamaya çalışan masum insanlara mı, yoksa kabahatinin üstünü örtmeye çalışmak ortalıkta bağrınan çocuklara mı benziyorsunuz?

  14. PVH dedi ki...

    Utku Ozan ÇANKAYA,

    Blogdaki yazilari okumadan ezbere bir yorum mu yaziyorsun, yoksa derdin gelip bu yazilari okuyan insanlari kiskirtmak mi?

  15. Utku Ozan ÇANKAYA dedi ki...

    PVH,

    Blog'un düzenli bir takipçisi değilim ama konuyla ilgili olarak yazılmış yazıları okudum.

    Sadece son günlerde medyada yapılan haberlere karşı gösterilen tepkilerin ve yorumların bana düşündürdüklerini yazdım.

    Benim görüşüm blog yöneticisinin de yaptığı gibi tamamen kendi düşünce ve yayınlarına ters düzen bir görüşün de yayınlanabilmesi ve okunabilmesi. Katılmayabilirsin ama seninle aynı fikirde olmayan birisinin görüşlerinden kışkırıyorsan bu tamamen senin sorunun. Kısa eteğin tecavüze tahrik sayıldığı, ilin takımının formasını giymediği için bir genci tahrik olduğu gerekçesiyle darp edip ve formasını çıkarttıran insanların olduğu bu ülkeden tuttuğun takımın adının karıştığı şike skandalında taraftarlarının tutumlarını beğenmeyen bir kimsenin görüşlerinden dolayı "kışkırılabiliyor" olunması beni hiç şaşırtmıyor.

  16. PVH dedi ki...

    Okudugunu anlamakta ciddi sorunlarin var o zaman.

    Tecavuzcu analojilerini de kendine sakla, siniri asmayin. Bir yaziya yorum yapma hakki veriyoruz size, terbiyesizlik yapma, hakaret etme degil. Hem ne yazildigini okumayacaksin, hem cocuk gibi aglamayin yazacaksin, hem de insan gibi tepki goster diyince tecavuzcu analojileri kuracaksin. Yok oyle is, suratima soyleyemeyecegin seyleri gelip buraya yorum olarak yazamazsin.

  17. Yamanni dedi ki...

    utku beye

    bi kere blogtaki ve yorumlarda herkesin dediği eğer sucumuz varsa lig dusursunler.ama sizin dediginiz sey hani takımınızı hic sucsuzmuş gibi savunmayın dıyorsunuz peki siz niçin hep suçluymuş gibi yaklaşıyorsunuz.biraz tezat yok mu dusuncelerinizde.bize akıl vereceginize biraz kendinize baksanız daha dogru olmaz mı.sizin gibileri gorunce hep kedim aklıma geliyor.3 yaşındaki yigenim kedimin kuyrugundan tutup tekmelerdi onu kedi cocuk oldugunu bildiginden bikac dakika seslenmezdi ama bizim yigen azıtınca elini tırmalayıverirdı.sonra bizim yigen kacardı kediden.şimdi burada suçlu ses cıkarmayan kedi mi yoksa bizim yigen miydi? siz de benim 3 yaşındaki yigen gibi saldırıp duruyorsunuz ses cıkarmadıkca şiddeti artırıyorsunuz ,biz de kedi gibi canı yanınca bir tırmaladık diye suclu oluyoruz.garip degil mi sizce ?

  18. LosTurcos dedi ki...

    @travisbickle:
    Geç gelen adalet adalet olmuyor da arkadaş, bu mahkeme sürecinin işleme süresi ile alakalı. O zaman sürecin hızlı işletilmesi lazım bir şekilde, daha mahkeme karar vermemişken, neyin ne olduğu belli değilken takımın küme düşürülmesi vs. değil.
    Artı şu anda riske girilerek verilecek böyle bir kararın, Fenerbahçe ve borsadaki yatırımcısının yanı sıra, diğer süper lig takımlarına vereceği ekonomik zararı(sadece ekonomik zarardan bahsediyorum) düşünsene. Bu işten belki Trabzonspor karlı çıkabilir, o da belki ve kısa bir süreç için. TFF'nin sonuç belli olmadan alacağı küme düşürme kararı vs. çok kötü sonuçlar doğurabilir, dava Fenerbahçe lehine bittiği takdirde. Fenerbahçe iki sene sonra da küme düşürülebilir. Burada herhangi bir kurumun inisiyatif kullanma hakkı olduğunu düşünmüyorum. Şöyle ki

  19. LosTurcos dedi ki...

    Şöyle ki bu sürecin uzun olması bizim için de kötü bir durum. Ne kadar uzun sürerse bu dava, Fenerbahçe ve şike sözcükleri o kadar uzun süre yan yana kullanılacak, bu bir. İkincisi, bu süreçten FB taraftarının duyacağı rahatsızlığı da tahmin edebilmeniz gerekir. Elde etmekte olunan bir başarı olduğu takdirde, bunun sevinci bile rahatça yaşanamayacaktır. Buna rağmen yine de TFF'nin inisiyatif kullanarak küme düşürme vs. bir karar alması yanlıştır bana göre.

Yorum Gönder