Bu Grup Gelecek Seneye Yatırım Olmalı


CL

The two points for the group stage of the Europa League are a minimum and will not be added to the points obtained during the group stage. So, all participating teams get at least some qualification or bonus points.
Yani; UEFA Avrupa Ligi'nde gruplara katılım için verilen 2 puan takımın alacağı minimum puan ve gruplarda alınan puanlara eklenmeyecek. Yani gruplara kalan bütün takımların katılım için minimum bir puan almaları sağlanıyor.

Avrupa Kupalarında galibiyetlere 2 puan, beraberliklere 1 puan veriliyor. Bu bahsettiğimiz UEFA takım sıralamasındaki puanlar tabii. UEFA Avrupa Ligi'nde gruplara kalırsanız bonus olarak 2 puan alamıyorsunuz. Grupların sonunda 1 galibiyet ya da 2 beraberlikten az almışsanız minimum 2 puan veriliyor. Fakat örneğin grubu 3 galibiyet, 3 mağlubiyetle yani 6 puan alarak tamamlamışsanız o zaman 2 puandan fazla aldığınız için bu bonus 2 puan olarak eklenmiyor ve grubu 6 puan alarak tamamlıyorsunuz. Şampiyonlar Ligi'nde ise durum farklı, gruplara kalana bonus olarak 3 puan her durumda ekleniyor. Ayrıca anladığım kadarıyla UEFA Avrupa Ligi'nde tur atlamaya da bonus verilmiyor (net bilgi bulamadım bu konuda, o yüzden emin değilim). Yani puan kazanmak için sürekli maç kazanmak gerek.

Fenerbahçe ilk galibiyetini ve 2 puanı aldığı için bu bonus artık geçersiz, şu anda 2.76 puan almışız. 2 dünkü galibiyete, 0.76 da ülke puanından gelen bonus. Fenerbahçe, Galatasaray ve Beşiktaş bu sene bir miktar puan alıp ülke puanına katkıda bulunacak ve 0.76 muhtemelen 1-2 puan arası bir yere çıkacak. Yani şu anda 3-4 arasında bir puan garanti.

Daum lig maçlarında yapmadığı rotasyonu 3-4 oyuncu ile Avrupa Ligi maçlarında yapıyor. O yüzden bu seneden çok beklentimiz olmasın. Tek beklentim takımın en azından grupta alabileceği bütün puanları alması, böylece gelecek sene Avrupa'daki kuralar için puan toplaması.

09-10 coefs

Bu seneye böyle girdik. Biliyorsunuz UEFA Avrupa Ligi'nde ilk torbaya giremedik, ikinci torbanın ilk takımı olduk. Şampiyonlar Ligi'nde ise ikinci torbanın son takımı Glasgow Rangers'ın 56.575 puanı vardı. Fenerbahçe'nin Avrupa'da kısa vadede hedefi CL'nin ikinci torbasına girmek olmalı.

Bu sene dün itibariyle durum şu

10-11 coefs

Geçen seneki puanla CL ikinci torbasına gireceğimiz garanti değil ama böyle varsayarsak 13 puan daha gerekiyor, yani en az 6 galibiyet 1 beraberlik daha. Deplasmanda çok zor galip geldiğimiz düşünülürse çok zor. Grupta evdeki kalan iki maçı kazanıp kalan iki deplasmanda bir galibiyet alsak ve şanslı bir kura çekip gelecek turda bir maçı da kazanıp deplasmanda berabere kalıp tur atlarsak 9 puan topluyoruz. Yine 4 puana ihtiyacımız olacak, o da bir dahaki turu da geçmek ve çeyrek finale çıkmak demek. Çeyrek final demek beklentimiz olmasınla çelişen bir nokta, oraya ulaşırsak beklentimiz de olur hedefimiz de. Yani şu andaki durumumuzla gelecek sene CL'de ikinci torba takımı olmak pek gerçekçi bir hedef olmuyor.

Yukarıdaki son fotoğrafta geçmemiz gereken takımlar da var. Steaua zaten bizim grubumuzda ve iyi gitmiyorlar, onları grupta geçmek demek bu tabloda da geçmek anlamına gelecek. Atletico Madrid'in CL grubunda APOEL var, o yüzden Avrupa Ligi'nden devam ederler, geçmemiz zor. Bordo iyi gidiyor CL'de, bu sene onları da geçmek zor. Panathinaikos GS'nin grubunda, dün galip geldiler, muhtemelen çıkacaklar gruptan. Fiorentina da Debrecen'le aynı grupta, en kötü Avrupa ligi'nden devam ederler. Ajax kötü başladı Avrupa Ligi'ne, iki maçta iki puan aldılar. Sporting 6 puanla başlamış, Juventus'u geçmemiz imkansız, Marsilya CL'de grup sonuncusu olup elenecek gibi.

Yani baktığımız zaten önümüzdeki takımlardan Steaua, Panathinaikos, Ajax, Marsilya geçebileceğimiz takımlar, üstümüzde an itibariyle Avrupa'da oynamayan Espanyol, Schalke ve Tottenham da var. Yani biraz da şansla 7 sıra yükselmemiz ve 29. sıraya yerleşmemiz mümkün, fakat bunun için de minimum 54.5 puan gerekiyor. Geçen sene Glasgow'un 28. sırada olduğunu dikkate alırsak 54.5 puanla da CL ikinci torbasına girme şansımız olur. Bu da yukarıdaki hesaptan iki eksik puan demek, yani 1 eksik galibiyet. Fazla bir faydası olmuyor, nereden baksanız yine çeyrek finale çıkıyor o kadar puan.

Daum ve takım bu sene Avrupa'yı önemsemiyorsa bile gelecek sene CL'yi önemsesin. Biraz da şansla ikinci torbaya girersek büyük avantaj olur. O yüzden Sheriff'den 1 puan iyi değildir, Allahtan kazandık. Şu gruptan en az 4 galibiyet 1 beraberlik ve 9 puan çıkarmak gerekiyor.


3 comments:

  1. Sekhranikos dedi ki...

    En çok merak ettiğim şudur PVH; senin oturup incelediğin şu tabloyu kulüpte inceleyen bunun üzerine düşünen bunun üzerine plan inşaa eden herhangi bir ademoğlu mevcutmudur yoksa bunun için kulübün seni mi kadrolu yapması gerekmektedir? En sıkıntı vereni bu sanki. Kongrede 3 sene şampiyonuz diyebilen bir başkan ve buna oy veren üyeler mevcut.

    Benden inanmak istiyorum fenerbahçede plan yapan adamlar olduğuna ileriye dönük aşamalı hedefler onduğuna ve sair güzelliklere. ancak neredeyse çeyrek asrına şahit olduğun bu kulüpte buna benzer vizyonu hissemedim bile.

    Ellerine sağlık :) ne diyeyim.

  2. Turklerklani dedi ki...

    Ellerine sağlık keyif verici bir yazı

  3. DenizEr dedi ki...

    Sekhranikos cok onemli bir noktaya deginmis. Ben sahsen guzel ulkemin hic bir kurumunda boyle bir planlamayi yapacak bilgi birikime sahip bir ekip/sahis goremiyorum. zaten de uygulmalar bunu gosteriyor. en azindan futbol da bi umut gormek istiyoruz ama onu da henuz goremedik...

Yorum Gönder