Ruhani Lider Aranıyor



Dünkü maçta PAOK golü attığında maçın bitmesine neredeyse 20 dakikalık bir süre vardı. 20 dakikada PAOK gibi Avrupa tecrübesi olmayan bir takıma iki gol atılabileceğini düşünen, bunun için arkadaşlarını harekete geçirebilecek bir Allahın kulu ise sahadaki oyuncular arasında mevcut değildi. Fenerbahçe’nin koordinasyon ve organizasyon problemlerinin de ötesinde saha içindeki en önemli meselesi bu bence.

Üç sene önce takım Az Alkmaar maçında 3-1 gerideyken, taraftar bütün oyuncuları ıslıklamaya başlamışken oraya buraya deli danalar gibi koşturan Tuncay vardı. Maça isyan eden, düştüğü durumu kabul etmeyen bir tane adamın olması bile takımı harekete geçirmiş maç 3-1'den 3-3'e gelmiş, İspanyol hakem Deivid’in pozisyonuna penaltı çalsa 1-3'den 4-3'e çevrilecek bir son 25 dakika olmuştu.

2005-2006'daki İnönü’deki Beşiktaş maçını hatırlayalım. 1-0 öndeyken ve penaltı kaçırmışken 90. dakikada 40 metreden bir gol yiyorsun rakip ve tribünler çoşmuş, dünya başına yıkılmış, buna rağmen santradan sonra topu alıp iki kişiyi geçip Nobre’yle ikiye bir yapıp Cordoba’nın altından topu bırakabilecek bir isyan, bir motivasyonun var. Bunu yapanın adı da Tuncay.

Bir de dünkü son 20 dakikaya bakalım. Golü yedikten sonra sanki altın gol yenilmiş ve tur kaybedilmiş gibi koskoca bir 20 dakikaya heba eden takıma. Bir tane “ne oluyoruz daha maç bitmedi” diyen adam yok.

Maçın sonucundan ya da turun kaybedilmesinden çok problem Fenerbahçeli oyuncuların kaybetmeyi bu kadar kolay kabullenmeleri, fiziksel tükenişten çok daha çarpıcı olan mental tükenmişlikleri. Alex’in de en çok eleştirilmesi gereken yanı bence burda. Ne pres yapmaması ne modern futbola uymamasıyla eleştirmek saçma Alex’i. Fenerbahçe tarihinin efektif bazda değerlendirirsek en iyi yabancısı bunda zaten kimsenin şüphesi yok. Benim derdim Alex’in oyun içinde kaptan olarak o isyan ışığını o kabullenmeme kıpırtısını göstermemesi.

Bu takım son 5 yılda ikisi son maçta üç kez tek maçla şampiyonluk kaybetti. İstisnasız bu üç maçın en kötü oyuncusu Alex’ti. Denzili’de de Ali Sami Yen'de de son Trabzon maçında da takımın sakin olması gereken yerde sakin kalması, coşkulu olması gereken yerde coşkulu olması konusunda hiçbir katkısı olmadı. Alex takım için çok önemli oyuncu ama Fenerbahçe’nin saha içi lideri falan değil. Ne bir isyan ateşi yakacak kıvılcımı, ne de herkes panik halindeyken sakinleştirici bir hali tavrı var. Saha içindeki en önemli eksiklik de bu bence son üç senedir Fenerbahçe’de. Hala Tuncay’a burun kıvıran, onun İngiltere’de kendisinden beklenenden daha düşük performansıyla dalga geçip Fenerbahçe’den gitmesini çok da kayıp olarak görmeyen insanlar görüyorum sağda solda. Tuncay’ın gittiği ilk sene takımın Şampiyonlar Ligi’nde çeyrek final oynamasını bile Tuncay’ın gidişine yoranları da gördüm. Tuncay, Fenerbahçe için performansından çok da öte bir kimliğin taşıyıcısıydı. Yeri doldurulmayacak bir performans bırakmadı ama yeri doldurulmayan bir oyun karakteri bıraktı geride. Dün 20 dakika kala gol yiyince maçı bırakan takımı görünce o boşluğun hala ve korkarım ki daimi olarak boş kalacağı konusunda eminim artık.


6 comments:

  1. Erdem dedi ki...

    O boş geçen 15 dakikanın sorumluları arasında sahaya sürekli bişeyler atıp oyunu soğutan hatta bunu PAOK'lulardan onlar adına daha iyi yapan seyircilerin suçu daha fazla. Öyle bir kaybedilmişlik havası sindi ki futbolcular sahada dolaşan zombilere döndüler. Uzatmaların ikinci yarısı da heba oldu gitti. Dikkat diyoruz, uyarıyoruz ama nafile. Sahaya bişeyler atma kültürü yerleşti bizim stada artık.

  2. mekanikpower dedi ki...

    futbol isyan futboludur, isyankar futbolcularla istenen skorlar elde edilebilir.haksızlığa, yenilgiye skora isyan edecek, hırçınlığa da kaçmayacak özverili futbolcular almak şart.ama sinir katsayıları sıfıra inmiş bizimkilerin malesef...

  3. PVH dedi ki...

    Tespit dogru ama neden bu isi Alex'ten bekliyoruz kadroda 20 tane oyuncu varken? Takimda topa vurmayi bilen baska oyuncu yok diye bu sorumlulugu da ona mi yukleyelim?

  4. husnupol dedi ki...

    Kaptanlık pazubandını ben takmıyorum ki bana yuklesen PVH..Beğenilmeyen emre son 20 dakika sahada olsa o tepkiyi bir nebze olsa verirdi..Hatta ve hatta Tümer Metin bile bu tepkiyi gösterebilecek bir futbolcuydu..Fakat aman Alex canım Alex triplerine yıllarca girerse bu taraftar, Alex ben oynamışım veya oynamamışım ne farkeder triplerine de girmesi çok normal..Adam her daim baştacı zaten..Aurelio ya kaptanlık teklif edlimişti adam istemedi o zaman..Adamın yapısından yok çünkü..Alexin de yapısında yok..Niang'ın yapısında var her halinden belli..PVH'un yapısında vardı her halinden belliydi..Bunu şunun için yazıyorum PVH da Alex kadar koşan basan bir adam değildi ama o isyanı gösteriyordu..Alex'ten kaptanlık bandı alınmalı ve gerekirse ligin ikinci yarısında kendisine teşekkür edilmelidir..

  5. PVH dedi ki...

    Kaptanlik verilirken sozlesme mi imzaliyor ben isyankar futbolcu olacagim diye? Zorla mi almis kaptanligi? Kaptanin boyle gorevleri varsa ve yapamiyorsa alin kaptanligi. Uyduruk bir sifata yuklenen anlamlara bak. Zico'nun ikinci senesinde kadro super ama oyuncular mac seciyor diye analiz yapilirdi, ayni mantik. "Kaptan". Ne de sihirli bir kelimeymis.

  6. nadas dedi ki...

    ayrıca bahsedilen denizli maçında hem tuncay hem de appiah sahadaydı.

    alex lehine hatırlanacak maçlarda o kadar az değil ayrıca. ikinci cska maçı, ilk sezonundaki gençlerbirliği maçı aklıma ilk gelenler.

    ama mevzu ruhtan ziyade akılda düğümleniyor sanırım. tek tek bazı sıkışmış maçları kurtarabilir ruh ya da isyan.oysa bütün sezon için plana ve akla ihtiyaç var ki bunu ispatlayan bir sezonu hep beraber yaşadık zico ile. şampiyonlar ligi sezonunda ondan fazla maçta yüksek standartta futbol oynadık. tuncay' da yoktu appiah'ta. tartışılıp duran deivid,deniz,selçuk, uğur,kezman vbleriyle.

    kaçan şampiyonluğa gelirsek kadro derinliğinin yetersizliğiyle kaybedilmiş bir şampiyonluktur o sezon benim için altmışa yakın maçı on dört kişiyle oynamanın doğal sonucudur.
    şimdi chelsea'ye karşı oynayan on biri yazsak fenerbahçe taraftarlarının oy birliğini sağlayacak kaç oyuncu var o kadroda?
    yürüyerek şampiyon olmalıydılar ruhsuz oldukları,disiplinsiz oldukları için başaramıdalarla açıklandı ve zico gönderildi.

    sonra ne oldu, üç hoca,onlarca transfer o sezon oynadığımız oyuna yaklaşmış bile değiliz.

Yorum Gönder