Dünya Şampiyonası: Üçüncü Günün Ardından



Üçüncü günü İzmir ve Ankara bay geçerken İstanbul ve Kayseri'deki maçlar devam etti. Kayseri grubunun ilk maçında Sırbistan Ürdün'ü 43 sayı farkla 112-69 yenerken antrenman havasında bir maç oynadı. Cezası biten Teodosiç'in önderliğinde ilk periyot farkı çift hanelere taşıdılar. İlk periyot attıkları 15 şutun 12'sini soktular. İkinci periyodun ortasında fark 20'lere, 25.dakikada 30'a kadar çıktı. Maçın sonunda da 40'ı buldu. Savanoviç ve Keselj'nin 21 Kosta Peroviç'in 20 sayısı dikkat çekiyor. Angola'ya 50 sayı farktan sonra Ürdün'e de 43 sayı fark atarak zayıf rakip bulduklarında acımayacakları mesajı veriyor Sırbistan. Krstiç'in de dönmesiyle Arjantin önünde belki de grup birinciliği için mücadele edecekler.

Günün ikinci maçı beklentilerin aksine yine ilk çeyrekte koptu. Bir gün önce iki uzatmalı maçta Sırbistan'ı yenmeyi başaran Almanya, Avustralya önünde hücumda bir türlü şutları sokamayınca daha ilk periyotta 15 sayı civarında farkla geri düştü. İlk periyot sadece 7 sayı atabildiler devreyi de 20 sayıyla tamamladılar. Koç Bauerman'ın hamleleri de yetersiz kaldı ve Almanya bildiğimiz savunma performansını hiç gösteremediği maçta 35 sayı farkla kaybetti Avustralya'ya. Atabildikleri 48 sayı Almanya için şaşırtıcı değil aslında. Çok sınırlı bir hücum takımı ve organizasyon kilitlenince bireysel olarak öne çıkabilecek hiç bir oyuncuları yok. Avustalya'da öne çıkan istatistikler Mills'in 16 sayı 7 asisti. Geçen maç faul problemi yüzünden bir varlık gösteremeyen Aleks Mariç de 15 sayıyla skora katkı yaptı.

Günün son maçında her ne kadar maç skorunu görüp rahat maç olmuş gibi algılama oluştursa da Angola Arjantin'i epey zorladı.Üçüncü çeyrek bittiğinde Arantin sadece 5 sayı öndeydi. Maçı ancak son periyod koparabildiler 91-70. Angola'nın bu kadar uzun süre maçta kalabilmesinin nedeni kendi enerjilerinin yanı sıra Arjantin'in 5/23 lük üçlük yüzdesi. Angola'da Cipriano'nun 15 Gomez'in 16 sayısı var. Arjantin'de yine takımın ağır topları Scola ve Delfino devredeydi. Arjantin için tehlike bu iki oyuncunun üzerine çok yük binmesi. Rotasyonun sınırlı olması bu oyuncular üzerindeki yükü çok artırıyor. Uzun soluklu bir turnuvada Arjantin için kötü göstergeler. Kendileri için rahat geçmesi umulan bir maçta Scola'nın 32 Delfino'nun 34 dakika sahada kalması düşündürücü. Arjantin'in kullandığı 67 şutun 33 ünü bu iki oyuncu kullanmış. Scola'nın 32 sayı 8 ribaunt Delfino'nun 22 sayı, 5 ribaunt, 4 asisti Arjantin'e 3'te 3'ü getirdi ama Sırbistan önünde işleri çok zor olacak.

İstanbul grubunda perdeyi bir Balkan derbisiyle açtık. Sloven seyircisinin yine şov yaptığı müthiş bir atmosfer oluşturduğu maç son derece keyifliydi. Başa baş geçen Hırvatistan'ın 3-4 sayıyla sürekli önde götürdüğü ilk yarının ardından üçüncü periyodun son bölümümde Slovenya'nın arka arkaya bulduğu dört üçlük momentumu bir anda değiştirdi. 7-8 sayıyla öne geçen Slovenlere Ukiç ve Popoviç'in üçlükleriyle yanıt veren Hırvatistan bir kez daha maçı dengeye getirdi. Bir hamle yapmayı daha başaran Slovenler seyircinin de verdiği ekstra motivasyonla daha çok istedikleri maçı kazanmayı bildiler. Vidmar oyunun emek bölümünde yine son derece verimli işler yaptı. Dragiç zaman zaman sıkıntı yaşasa da son bölümde oyunu ağırlığını koymasını bildi. Hırvatlarda Ukiç'in 20 sayısı Popoviç ve Tomas'ın 17 sayısı uzunlardan yeterince katkı gelmeyince işe yaramadı. İki takımın da deli gibi üçlük attığı maçta (Hırvatsitan 11/20 Slovenya 11/22) uzunlarının faul problemi ve Slovenlerin kararlılığı karşısında 91-84 lük skorla pes etti Hırvatlar. Artık grup ikinciliği şansları pek kalmadı. Brezilya'ya kaybederlerse ancak 4. olarak çıkabilecekler ve Kayseri grubunun birincisine düşecekler 1/16 maçında.

İkinci maçta Tunus'la İran gruptaki prestij maçında Dünya Şampiyonasında bir galibiyet alabilmek için karşı karşıya geldi. İran'ın hızlı başlayıp öne geçtiği ve 15-20 sayı civarlarına kadar çıkardığı farkı son periyod Tunus 6 sayıya kadar indirmeyi başarsa da İran tekrar kendine gelip 71-58'le maçı kazanmayı başardı. İran'ın süperstarı Haddadi 23 sayı 11 ribauntla yine takımın en efektif oyuncusu. Tunus'da çift haneli sayıları görebilen iki oyuncu 10'ar sayıyla Mejri ve Romdhane olmuş. Tunus bu sonuçla grubu sonuncu bitirecek ve galibiyetsiz evine geri dönmek zorunda kalacak.

Günün son maçı beklendiği gibi müthiş bir çekişmeye sahne oldu. Maça Huertas ve Splitter'in ikili oyunları ve Barbaso'nun üçlükleriyle giren Brezilya'ya karşı ABD Durant'le ayakta kaldı. Brezliya müthiş bir yüzdeyle şut atmaya devam edip ABD baskılı savunmayı istediği gibi yapamayınca ilk yarıyı da Brezilya önde kapatmayı başardı. Üçüncü periyod Billups'ın devreye girmesi ve Huertas'la Splitter'in faul problemine girmesiyle ABD geriden gelip 5-6 sayılık bir fark yakaladı. Bu bölümde Vinicius ve Machado'yla direnen Brezilya son ana kadar maçta kalmayı başardı. Maçın sonlarına doğru Brezilya yorgunluğa bağlı olarak müsait durumdaki boş şutları kaçırıp ABD de acemice hücumlardan boş dönünce maç bir süre 4 sayılık farkla gitti geldi. Huertas'ın basketiyle iki sayıya düşen fark son hücumda Huertas'ın atamadığı fauller ve bilerek kaçırdığı ikinci faul sonrasında Barbosa'nın potanın içinden çıkan topuyla ABD'ye gitti. Eğer Varejao olsaydı Brezilya büyük ihtimal kazanacaktı diye yorumlayabiliriz maçı. ABD maç sonu oynama konusunda Billups dışındaki oyuncular açısından problemli bir takım. Tempoyu yükseltemedikleri sete set kaldıkları bölümlerde çok bireysel oyuna başvuruyorlar ve hata yapıyorlar. Kevin Durant 27 sayı 10 ribauntla yine bu takımın lideri olduğunu gösterdi. Billups'un 15 sayısı var. Brezilya'da Vinicus 16 Splitter 13 sayıyla oynadı.

Bu maç bizim açımızdan da önemliydi. ABD bu sonuçla grubu birinci bitirmeyi garantiledi. Dolayısıyla eğer Ankara grubunda ikinci olursak çeyrek finalde ABD'ye toslama ihtimalimiz var. Bu yüzden Yunanistan maçı ve grup birinciliği çok önemli. Çeyrek finalde ABD'yle karşılamak yerine birinci olmamız durumunda Slovenya ya da Brezilya'dan biriyle karşılaşacağız. Tabii bu iki takımın ikinci turu geçeceğini varsayarak.


0 comments:

Yorum Gönder