İlk 11'de Kimler Olur?



Dünkü Fenerbahçe analizi ve şu ana kadar oynanan 4 maçın ardından bir Fenerbahçe şablonu çıkarmak gerekiyor galiba. Şu ana kadar oynanan maçlarda yeni oyuncuları izleme şansımız pek olmadı, yine de az çok nasıl oynayacaklarını, dizilişin hangi kısmında yer alacaklarını anladık. Bir de yabancı sınırı nedeniyle elimizdeki en iyi 5 yerliyi ilk 11'de kullanmak zorundayız. Bu parametreler yan yana gelince aşağıdaki gibi bir diziliş çıkıyor.


Dün takımın hücum yapısından bahsederken kanatların artık hücumcularla kurulması gerektiğinden, forvetin de hareketli ve boş alanlar yaratacak bir oyun zekasına sahip olması gerektiğinden bahsetmiştik. Bu açıdan bakıldığında Dia, Stoch ve Niang isabetli transferler. Nasıl bir performans göstereceklerini daha bilmiyoruz fakat teoride bu transferlerin hatalı olduğunu söylemek haksızlık olur. Dün bahsettiğimiz oyun yapısında en büyük eksiklik orta sahanın ortasında duruyor hâlâ.

Yukarıdaki kadroda stoperlerin bir tanesi, orta sahanın bir tanesi ve sağ açık boş. Kadroda Andre Santos, Lugano, Stoch, Alex, Niang olmak üzere 5 yabancı var, yani bir yabancı hakkımız daha var. Volkan, Gökhan Gönül ve Emre'yi kadroya yazınca elimizde kadroya yazabileceğimiz kalitede tek yerli kalıyor o da Mehmet Topuz. Onu sağ açığa veya orta sahaya yazsak bile bir yerliyi daha takıma koymamız gerekiyor.

Çeşitli ihtimaller var:

1. Defansta Bilica (veya yerine yabancı transfer) oynayacak ve orta sahada Selçuk + Emre ile sağ açıkta Mehmet Topuz oynayacak.
2. Defansta Bilica (veya yerine yabancı transfer) oynayacak ve orta sahada Emre + M. Topuz ile sağ açıkta Özer oynayacak.
3. Defansta Bekir oynayacak, orta sahaya yeni bir yabancı transfer edilecek ve M. Topuz sağ açıkta oynayacak.
4. Defansta Bekir oynayacak, orta sahada Emre + M. Topuz ile sağ açıkta Dia oynayacak.

Tabii kaliteli bir yerli stoper veya orta saha transferi ihtimalleri arttırır ve daha dengeli bir kadro yaratırdı fakat gündemde öyle bir oyuncu yok sanırım. Ben şahsen 3 numaradaki alternatifi tercih ederdim. En büyük sebebi de dün bahsettiğim orta saha dağınıklığının 4-2-3-1'in tüm potansiyelini yerle bir etmesi. Lugano'nun varlığı defansı tek başına bir seviye yükselttiği gibi Appiah tarzı güçlü bir orta saha da o bölgenin direncini arttıracaktır. Defansta Lugano'nun varlığı yanında kim oynarsa oynasın iyi görünmesini sağlıyor. Bekir veya başka bir yerli stoperde inat edersek Lugano ile birlikte iyi bir uyum yakalayabilirler.

Mehmet Topuz'un sağ açıkta oynayacak olması yine orayı bir orta saha oyuncusuna emanet etmek anlamına geliyor. Dunga'nın Brezilya 4-2-3-1'i de buna benzer bir özellik taşıyordu. Üçlünün solundaki Robinho neredeyse ikinci forvet gibiyken sağındaki Elano klasik orta saha oyuncusu gibiydi. Sağ bekte Maicon'un hücum gücüyle bu asimetriyi lehlerine kullanmayı başardıkları maçlar oldu (Brezilya elemelerde çok iyi maçlar oynayıp rahatça çıkarak gelmişti). Böyle bir kadroyla oynamaya karar verirsek Gökhan'ın benzer özelliklerinden faydalanırız. Bu durumda Mehmet Topuz'dan da biraz daha defansif görevler yaptığı bir oyun beklememiz gerekir.

Şu ana kadar yapılan yabancı transferlerini isabetli buluyorum. Yalnız hâlâ eleştirilecek çok şey var. Özellikle forvetin bu kadar geç gelmiş olması (Şampiyonlar Ligini kaçırdık) ve Kazım, Önder, Deivid gibi oyuncuların senelerdir oynadıkları verimsiz oyuna rağmen üst üste mağlubiyetler alındıktan sonra gönderilmesi kabul edilebilecek bir durum değil. Üstelik Aykut Hoca bu oyuncularla bir seneden fazla bir zamandır çalışıyorken daha da anlaşılmaz bir durum oluyor. Yukarıda kadroyu düşünürken yerli sıkıntısı nedeniyle elimiz kolumuz bağlı alternatif aradık. Buna rağmen Fenerbahçe'ye geçen sene yapılan Mehmet Topuz dışında kaliteli yerli oyuncu transferi yapılmıyor. Bu yıl yine aynısı oldu ve kadroya Selçuk'u yazmak zorunda kalıyoruz. Yerli alternatifsizlik bu sene yine büyük sıkıntı yaratabilir. Umudum orta sahaya yerli veya yabancı bir transfer yapılması ve bu transferin Emre ile bir an önce uyum sağlayıp Appiah-Aurelio ikilisine benzer bir orta saha gücü oluşturması. Bu durumda ciddi olarak şampiyonluk için yarışabiliriz.


20 comments:

  1. FASLI dedi ki...

    Hayal gibi ancak yazıyorum 11'i...

    Volkan - Gönül, lugano, yeni transfer - yeni transfer - Dia, Topuz, Emre, Stoch - Niang, Semih

    nasıl? :))

  2. GÜRAY İŞDAŞ dedi ki...

    Bir senelik de olsa insan Türk statüsünde oynayabileceği için,Aurelio'yu getirmenin mantılı olabileceğini düşünüyor.En azından gidenlerden bir farkı olmayan Selçuk'ta gündemden düşmüş olur...

  3. asfsaf dedi ki...

    Dün yazdığım mesajdaki kadroyu tekrarlamak istiyorum ve 2 numaralı seçeneğin en iyisi olduğunu düşünüyorum. Bekir'den falan Allah korusun.

    http://this11.com/topics/show/3580/6-kisitlamasina-en-uygun-ve-en-iyi-kadro

  4. crespo dedi ki...

    Yazinin ana fikri: Fener'in bir on libero almasi lazim.

    Sonuna kadar katiliyorum. Aurelio bile isimizi gorurdu.

    Yabancilardan da Etienne Capoue'yi cok izlemedim ama okuduklarim/izlediklerimden cok begendim.

  5. cem. dedi ki...

    dia'nın yerini neden boş bırakıyorsun ki , o kadar para ödendi ve umut bağlandı . üstelik stochla aynı tipte bir oyuncu .

    dia'yı sağ kanada koyup , ilk 11'in en zayıf halkaları olan bilica ve christian'ı elemek lazım

  6. Cenk Akın dedi ki...

    Volkan
    Gökhan-Lugano-Bilica-Santos
    Özer-Emre-Mehmet Topuz-Stoch
    Alex
    Niang

    bu takım transfersiz çıkabilecek en makul kadro bence. Transfer olacaksa Bilica'nın yerine olmalıdır. Her şeye rağmen Bilica'nın eldeki yerli stoperlerden daha iyi olduğuna inanıyorum.

  7. İlker Yılmaz dedi ki...

    Ben de orta sahaya bir isim alınmasından yanayım. ayrıca rotasyonu da es geçmeyelim. alex-stoch-dia-niang 4 lüsü kaç kere beraber oynayabilir ki. illaki sakatlık, kart, formsuzluk gibi etkenler olacaktır. hem alex'in sene sonu gidecek olmasından dolayı alex'i sık sık kesip, alex'siz oyunu görmek isteyecektir.

  8. mstfkabakci dedi ki...

    Ben de Cristian'ın biraz eksik yönleri olduğunu düşünenlerdenim.Çok da kötü değil bu kesin.Ama verilen istatistikleri de genel olarak her maça yayan bir oyuncudur.Ama Cristian'dan ilk olarak beklediklerim bunlar değil.Mesela kademe yapraken pozisyon bilgisi beğeniyorum.Kritik toplar da kesiyor.Ama iş ikili mücadeleye gelince zayıf kalıyor.Aslında ikili mücadeleden biraz da kaçıyor.Çok da kötü oyuncu değil ama daha iyi de olabilir.Gözümüzü o efsane Appiah profili boyamış.N'apalım? :D

  9. PVH dedi ki...

    Simdi izliyorum da Volkan Sen gibi bir adami alsak su anda cok daha rahat kadro yapiyor olurduk. Selcuk Inan gibi oyuncular da var. Bursaspor'dan bile oyuncu alamaz olduk tabii o baska, Volkan, Sercan desek "alinmaz abi onlar" deniyor. Gyan icin 15, Guiza icin 14 milyon euro ayirabiliyoruz ama yerli oyuncu olunca "o para verilmez abi" oluyor. Onlarca senedir altyapidan cikan tek bir oyuncu olmayinca hala Selcuk'u kadroya yaziyoruz iste.

  10. Sekhranikos dedi ki...

    @alextro haklısın mubarek. Appiah yüzünden ne maldonado, ne josico ne christian ne başkası kesmiyor artık.

    Benim ise nianbg öncesi bir fantezim vardı -gülmeyin:)-

    Volkan
    Gökhan-Bekir-Lugano-Santos
    M.Topuz(Chritian)-Emre
    Dia-Özer-Stoch
    Alex

    Kurban olsunlar alexe:)

  11. Sekhranikos dedi ki...

    @PVH

    Hadi aziz ıskaladı da aykut nasıl ıskaladı volkanı onu anlamadım. Yerlilerin en iyilerinin toplanması lazım her sene. Bunca bütçe varsa yabancıları denemektense yerli denemek daha akıllıca olur gibi.

  12. Burçe dedi ki...

    haha okurken emre'nin yanına direkt appiyiiah'ı hayal ettimdi <3 dia sağ açık oynamayacaksa ne oynayacak demek istiyorum bir de (attacking midfielder right/left yazıyodu fm'de sdfsdf)

    iki göbee takviye bizi ihya edecek gibi. lugano'nun yanına da uche'yi istiyorum. bu durumda

    Volkan
    Gökhan-Lugano-Uche-Santos
    Dia-Appiah-Emre-Stoch
    Alex
    Niang

  13. PVH dedi ki...

    Ahaha bravo 8 yabancili cok guzel kadro olmus, ama Uche Deniz Uygar olmustu o yuzden 7 yabanci oluyor. Niang'i da normalde Nihat yapardik ama bir tane Nihat var piyasada, Mujdat yapalim nostalji olsun. Boylece yabanci siniri sorunumuz cozuldu.

  14. Burçe dedi ki...

    ben appiah'ı da türk saymıştım sdfjskldfsdjfl

  15. PVH dedi ki...

    Aptullah.

  16. Adsız dedi ki...

    Bu takımın tek eksiği stoper.
    Lugano ve Bilica'yı yedek bırakabilecek kadar iyi bir stoper.

    Evet defans oyuncularının bonservisine diğerleri kadar para verilmez ama bir istisna yapılmalı...

    Fulham'da oynayan Hangeland'ı sezon başından beri her yere yazıyorum biri görür diye.

    Yok gören yok...

    Stoper !!!

    https://yedincisamuray.wordpress.com

  17. Serkan dedi ki...

    alex paok maçında 90 dakika oynamışken form olarak trabzonspor gibi diri bir rakibe karşı yetersiz kalır bence. pek böyle oynayacağımızı sanmıyorum ama aykut hocanın çıkarmasını umduğum kadro şöyle

    ----- stoch - niang - mehmet ------
    ----- emre - cristian - özer ------
    -- santos - lugano - bilica - gg --

    mehmetin paok maçında yapamadığı topsuz alandaki hareketi, top istemeyi, boşa çıkmayı en iyi yapacak oyuncu özerdir benim gözümde. dolayısıyla takımın ortasahası için çok önemli buluyorum kendisini. onun dışında alex'siz çıkarılabilecek en iyi 11 bu benim gözümde. belki ileride semih-niang oynatıp 4-4-2'ye de yönelebilir aykut hoca, bekleyip göreceğiz. bu durumda ortasahada stoch-emre-cristian-topuz olur herhalde.

  18. AykanGulten dedi ki...

    Alex'in kesik yiyip Semih ve Niang'ın beraber oynadığı kadroyu da es geçmeyin, hem bu 1 yabancı tasarrufu sağlıyor. Gerçi bu tasarrufu sağlamanın en güzel yanı Baroniyi yollamak ya neyse.

    sezon içinde Aykut Hocanın 4-2-3-1 den 4-3-3 e geçiş yapacağını en azından deneyeceğini düşünüyorum, o diziliş için de kadro alternatifi şudur:

    volkan
    Gökhan-Lugano-Bilica/Yeni transfer-A.Santos
    M. Topuz - Emre - Özer
    Dia - Niang - Stoch

    Topuz ve Özer iki yönlü futbollarını ve pozisyon bilgilerini geliştirebilirlerse 4-3-3'ü Avrupa düzeyinde oynayabilen Türkiyedeki ilk takım olabilir Fenerbahçe.

  19. Burçe dedi ki...

    uche yerine yobo geldi ya, uche-högh gibi bi yobo-lugano dönemi başlar mı acaba pvh karşim?

    bi de gerçek bi nigga gibi şunu söylemek istiyorum: yobo says YO! YO! yO! sdfjsdfsdf

  20. PVH dedi ki...

    Hehe evet bizim xx'lerden bir tanesi yer degistirecek simdi. Bir ara yeni kadro yapayim, bir hafta mac yok zaten anca kadro yapariz.

Yorum Gönder