Vizyonlular



Dünkü maçı izlemedim bile. D-smart peşinde koşacak gücüm de yok isteğim de. Fenerbahçe yayın gelirleri çok düşükmüş gibi hazırlık maçlarını ve ön eleme maçlarını tutup farklı bir şifreli platforma satmaları kulübü yöneten anlayıştan tam olarak beklediğim bir hareket. Beş yüz bin dolar zarar etme pahasına Lig tv veya şifresiz bir kanala satmak ve bu nispeten az önemli maçları taraftarların da izlemesini sağlamak gibi bir hedefleri yok. Aziz Yıldırım Fenerbahçesi için önemli olan 1 kuruş da olsa fazla kazanmak.

Tabii Tanjeviç hamlesi gibi, konulan uydurma hedefler gibi yalanları bize vizyon genişlemesi olarak sunanlar bu anlayışı da vizyon değişimi olarak anlatıp şöyle diyeceklerdir; Fenerbahçe'nin çağ atlaması için maddi olarak çok güçlü olması gerek, önce maddi çağ atlamayı yaşayalım, sonra taraftarın gönlünü ederiz. Bunun büyük bir yalan olduğunu da ortalama sentez yeteneği olan bir insan kolaylıkla anlayabilir. Her sene teknik adamlara ödenen milyonlarca eurolar, artık kulüplerin Fenerbahçe ismini görünce bonservis pazarlığını 10 milyon eurodan başlatması, gelen yabancıların 2 milyon eurodan aşağı imza atmaması aslında bilet paralarıyla, formalarla, birkaç yüz bin dolar için 20 türlü şifreli kanala mahkum edilen taraftarlarla kazanılanlarla elde edilenlerin sokağa bol bol atıldığının resmi.

Fenerbahçe'nin başına teknik direktörlük başarısının ne olduğunu bilmediğimiz bir hoca getiriliyor. Fenerbahçelidir, 1 senedir takımın başındadır diye ses çıkarmıyoruz, bari Aykut'un başını yemeyelim, bari Aziz Yıldırım'ın sene sonunda günah keçisi olacak hocaya biz destek çıkalım diyoruz. Diyoruz da ses edilmeyecek gibi değil. Aykut Kocaman 1 senedir sportif direktör. 1 senedir futbolcu falan izlediği söyleniyordu. Fenerbahçe'nin bu maçta forveti kim? Semih. Ayakta durmaya dermanı olmayan Semih. Fenerbahçe Gyan için uğraşıyormuş, Gyan ismi Dünya Kupasından sonra duyuldu, 1 sene falan izlemeye gerek yoktu. Maliyeti yüksek gelince Niang ismi ortaya çıktı, onun teknik direktörü "Ligin başlamasına bir hafta kala oyuncu mu satılır?" demesinden anlıyoruz ki onunla da 2 aydır falan uğraşmıyormuşuz, Gyan olmayınca geçen günlerde çıkmış ortaya. Yani 1 senedir sportif direktör olan sayın Aykut Kocaman'ın elinde bir forvet listesi falan yok. Gyan için 15 milyon euro'ya yaklaşan teklif yapılmış ve daha fazla isteniyormuş. Yani transfere harcayacak 15 milyonunumz var. Yani 1 senedir oyuncu izleyen teknik direktörümüz tüm dünyada 15 milyon euroya alınabilecek iyi bir forvet bulamıyor. İşte yerli teknik adam vizyonu.

Fenerbahçe geçen sene şampiyonluğu hangi arada kaybetti? Lugano sakatlandığında. Demek ki Lugano'ya iyi bir alternatif yokmuş. Yerine kim alında? İlhan. Lugano'nun yerini tutacak oyuncunun milli takım formasını bir kere giymişliği yok. Aziz Yıldırım'ın pek sevdiği Deivid gönderilip yerine bir stoper yedeği alınamıyor. Artık Fenerbahçe şampiyonlar liginde yok. İşte büyük yönetim vizyonu.

Gyan için önerilen paranın 15 milyon euroya yaklaştığını duyuyoruz. Niang kariyerimin son iyi sözleşmesini yapmak istiyorum, izin verin gideyim diyor. Fenerbahçe artık Avrupalıların Katar Ligi oldu. Parayı basar alırım zihniyetinin takımı getirdiği nokta bu. Her sene bonservis rekorları kırılıyor artık, üstelik takımın kalitesi düşerken. Altyapı sorumluları Aziz Yıldırım'la arası iyi olan eski futbolcular. Bonservislere yüzlerce milyon dolar ödenirken en son bonservis geliri elde edilen futbolcu Anelka oldu. Büyük bir transfer başarısı diye tanıtılan o alım satımdan da 4-5 milyon dolar civarında bir kar elde edildi. Aragones'in tazminatını bile karşılamıyor.

Kulübün kısa vade için de uzun vade için de bir planı yok. Mali kongrede borçlanarak büyüme gibi bir plan sunuluyor, takım 20 sene önce Cannes'a, 10 sene önce MTK'ya elenirken bugün Young Boys'a eleniyor. Büyümeden anlaşılan bu. Türkiye Liglerinde oyuncu takip eden, raporlayan kim var bilmiyoruz, varsa işini nasıl yapıyor anlamıyoruz. Selçuk Şahin ve Önder Turacı gibi adamlar neredeyse 10 seneyi devirecek bu takımda. Yüz binlerce futbolcu arasında bu kadar kötü oyunculardan daha iyileri bulunamadı.

Şimdi Aykut Kocaman Alex'e sallıyor, Aziz Yıldırım antremanları kurmaylarıyla takip eder ve sorunlar çözülmüş olur. Lig başlamak üzere; Fenerbahçe forvetsiz, stopersiz, sağ beksiz oynuyor. Avrupa'da ligler başladığından oyuncu almak iyice zorlaştı. Takımlar Avrupa Kupalarında play-off maçları oynayacağından 2 hafta sonra oyuncu almak imkansız hale gelecek. Taraftarımız da en naif duygularıyla önündeki 2 ayı bile planlayamayan yönetimden ve teknik adamdan Avrupa başarısı bekliyor. Aykut'un 1 seneyi bile görmesi mucize, fakat bu sefer teknik adamın yanında yönetimi götürmesi en büyük dileğim. Herhangi bir başkan Fenerbahçe'yi daha kötü yönetemez.


8 comments:

  1. JEUNESTURCO dedi ki...

    üstad beim anlamadığım gyan 15 milyon avro edermi ? bence etmez.eğer verirse aziz yuhh derim artık.20 veririm amauri,darren bent,pavluchenko,huntelaar v.s gibi deneyim li bi isim alırım.seninde belirtiğin gibi gyan w.cup ta ünlendi tv kanallarında bile gyan diyip arkaya w.c da abd ye attığı gol koyuluyo.yahu bu adam 15 milyon avro ise şöle film bile yapılmalı gollerinden.ayrıca üstad sana sorularım var ?
    - hak veririmisin bilmem ama geçen sene kayseride oynamış bu ligi bilen makukula fb ye ilaç olmazmıydı ?
    - niang + makukula 15 milyon auro verilseydi bitirilemezmiydi ?
    - 4-2-3-1 inadından vazgeçip youngboys gibi 4-4-2 ye dönsek.alex o taktikte ki forvet arkası değil ve biz yıllardır alex için böle oynuyoruz.mesut bile press yaparken alex sadece bakıyo.sağda dia solda stoch önde makukula ve niang efsane olmazmı ?
    - birde fb tv ne işe yarar yahu.maç biter yarım saat progam.sonra filede fener.ne meraklıyım filede feneri izlemeye.yenilsekte yensekte fbtv ye bakacağım kardeşim.işte aziz mantığı bu değilmidir ?

  2. Sekhranikos dedi ki...

    Nihayet Aykut üzerine yazı, tüm yazarları okudum nerdeyse bir aykut eleştirisi yok. Yahu PVH gözünüzü seveyim daha bol yazın. Mubarek bu fenerbahçe yahu mahalle takımı değil ki bizden biri diye teknik adam seçelim! Bu Aykut tamda daumun aylar öncesi söylediği gibi kuyusunu kazıp yerine geçti üsteli teknik adamlık kariyerinin zirvesi Ankaspordaki 17 bereberlik aldığı sezondur. Onun bıraktığı enkazları toplamak mümkün olmamıştır. Yönettiği dönem ankaraspor ligin en pahalı 4. kadrosu idi.


    Ayrıca transfer için tesadüfmü bilemeyeceğim lakin Hakan Bilal yönetimden gideli beri adam akıllı tek bir futbolcu transferi yapılmadı. Bu işi kanaatim o yönetiyormuş. Appiah, anelka, alex, ortega gitti yerlerine gelenler 2. sınıf sıra takımı topçuları!

  3. okul açık dedi ki...

    daha gerilere gitmeye gerek yok yönetimin vizyonu daum'un gönderilme sürecinde net bir şekilde ortadaydı. maddi vizyonda da 10 krş kazanmak için herşeyi feda edebiliyoruz ama yıllık 2 milyon euro alan niang'a 3.5 milyon euro'yu gayet rahat bir biçimde verebiliyoruz mesela.

    bir de ezbere semih'i de harcamışız yine, iki maçtır santraforumuz gökhan ünal, semih'e göz dağı vermek için transfer edilen gökhan ünal. ama bana kalırsa sorun santraforda da değil futbolcular üzerinde yaratılan algılarda. para peşin kırmızı meşin.

  4. Serhan Afacan dedi ki...

    "Herhangi bir başkan Fenerbahçe'yi daha kötü yönetemez" malesef bu cümleye sportif açıdan katılmamak artık pek elde değil. Dün Aykut hoca çok basit kararlarla (örneğin Christian yerine Selçuk, Bekir yerine Gökhan, İlhan yerine Bekir, solda Caner sağda Stoch ortada Dia gibi) maçı farklı alabilirdi ama olmadı, gitti bir de maçtan sonra Alex'e salladı ki zaten Alex de maç içinde tavırlarıyla ilginç işler yaptı (Stoch'la arasındaki birkaç pozisyon gayet manidardı)artık kimler gider bilmiyorum ama bunlardan birisi mutlaka Aziz başkan olmalı, miadı dolmak denen şey bu olmalı sanırım!

  5. Muhteşem Atilla dedi ki...

    Ruhsuzluk takıma işlemiş. Yarıdan fazlası el belde, geziyor. Brezilyalılar topa ayak koyma cüretini göstermiyorlar. Anlaşılan bu takıma gelmiş en iyi yabancı futbolcu olan Aziz Pierre'in başını yakan Brezilya lobisi, Aykut'un da başını yakacak. Umarım birileri kısa zamanda yere ayak basar da bizler de tribünde kahrolmaktan kurtuluruz.

  6. Unknown dedi ki...

    Avrupa'da transfer zorlaşacak da Brezilya ne güne duruyor? Geçen kışı Brezilya'da geçirmedi mi şimdiki teknik direktörümüz?

  7. Dr Hasan Batuk dedi ki...

    Herşey tamam da kantarın topuzunu da fazla kaçırmıyor muyuz? Aykut Kocaman bu kadar kolay harcanacak adam mıdır? Hiçbir başarısı yok diye eleştirilmiş,Guardiola Barcelona'nın başına geldiğinde ne başarısı vardı? Hiç çünkü B takımını çalıştırıyordu. Alex Ferguson ilk 4 yıl M. United'da ne yaptı? Kocaman bir hiç...
    Lütfen değerlere sahip çıkalım, şu anda kulüpte yazılan diğer yorumların %100 doğruluğundan futbolcu izleyen değil, Fenerbahçe'yi seven ve O'nu içinde hissederek değişim yapaması gereken bir teknik direktöre ihtiyaç var.
    Bu kadar acımasız olmakta bize mahsus bu dünya üzerinde, başkası yok..

  8. Dr Hasan Batuk dedi ki...

    Ek olarak, maçı bile izlemeyen ve bunun için kendine değil de, şifreli kanala veren yönetimi eleştiren bir zihniyet bence bu muhalifliğini tıp deyimiyle korteks altına yerleştirmiştir denebilir.
    Not: Bende de D smart yok ama bu sıcaklarda onca yolu gidip maçı bir kafede izledim. Fenerbahçeliyim ben diyen onbinlerce taraftar gibi..
    Not: Kimsenin fenerbahçeliliğini sorgulamaya muktedir değilim tabi ama hınç gözleri kör etmemeli ve ekseninden sapıp bu kulübe zarar vermemeli.

Yorum Gönder