"Ntvspor'un Spordan Anladığı"



Ntvspor ilk açıldığında futbol dışı sporların bu kanalda bolca yer bulabileceğine dair derin bir umudum vardı. Spor olarak tematik bir ek kanalı olmadan bile basketbola Formula 1'e, atletizme zaman ayırabilmiş bir kanalın sadece spora odaklı kanalında bunların sayısının ve süresinin artacağını düşünmüştüm. Kurulduğundan beri bu anlamda Ntvspor tam bir hayalkırıklığı oldu. Futbol dışı programlarda bir çeşitliliği geçtim, eskiden Ntv’de zaman ayırabildikleri programların yerini bile futbol programlarıyla doldurdular. Ntvspor’un Euroleague konuşulan bir programı yok mesela, dostlar alışverişte görsün diye Beko Basketbol Ligi’nin suya sabuna dokunmadan konuşulduğu İhsan Bayülken-Murat Kosova lı bir program var sadece. Reklamları çıkarsa yarım saat ya sürüyor ya sürmüyor, voleybolda yine reklamları çıkardığımızda 15 dakika süren bir programları var Son Set diye. Fenerbahçe Acıbadem 4 gün sonra final-four oynayacekken bu 15 dakikayı da Eurochallenge üçüncüsü Avrupa Fatihi Galatasaray’a ayırmış Burcu Hakyemez dünkü programda mesela sağolsun. Böyle de gündemi takip eden bir program yani! Atletizmle ilgili bir tane bile program yok, Formula 1 ile ilgili program yok, tenis, diğer olimpik sporlar falan hak getire doğal olarak.

Haftanın 5 günü ekrana Rıdvan’ı koydun mu araya da Mehmet Demirkol’u Sergen’i kilitlersin oldu mu sana spor kanalı. Ntv ilk kurulduğunda spor haberlerinde Amerikan Buz Hokeyi maçlarının özetlerini bile verirdi. Arada sırada bile olsa Kenan Onuk hafta sonu atletizm konuşulan bir özel program falan yapardı, şimdi kapılarını tamamen kapatmış durumdalar bunlara, varsa yoksa futbol. İspanya ya da İtalya Liginden maç yayınlanmasına kimsenin bir şey dediği yok ama koskoca bir gündüz kuşağın var, bari buralara doğru düzgün diğer sporların da konuşulabildiği spor programları koyun da adınızın hakkını verin. Fuat Akdağ’dan çok nitelikli bir şeyler beklemiyorum, vizyonu bu zaten de, Murat Kosova, Erkan Arseven falan nasıl kayıtsız kalıyorlar bu duruma anlamış değilim. 7 gün 24 saat Rıdvan dinleterek araya da Burcuları serpiştirerek spor kanalı falan olunmaz biraz kendinize gelin artık.


24 comments:

  1. Ortega dedi ki...

    Bahis programı da olmasa, hiç bahsetmeyecekler aslında basketten, diğer sporlardan.

  2. joe kleine dedi ki...

    Kesinlikle katılıyorum...

    Ama bir de şu tarafı var adamlar bu kanalı para kazanmak için yapıyor, spora bir faydamız olsun diye değil her şey para endeksli olunca kim takar atletizmi...Anca Bolt rekor kırsında onlarda haber yapsın o da sırf arada Puma var diye...

    Ben zaten kendi adıma böyle bir spor kanalından geçtim de en azından futbol için ilginç yaratıcı programlar yapmaya çalışsalar, yani birinde Sinan Engin'in yorumları varken bir diğerinde Demirkol'unkiler var yani teknik olarak sıradan yorum programları...Peki Mkosovayla, Serhat Ulueren'in farkı ne o zaman, en nihayetinde yaratıcılık seviyeleri aynı...

    Yani biraz zekaya ve yaratıcılığa ihtiyaçları var....Buraları okuyorlarsa yaratıcılık konusunda yardım edebilirim kendilerine :)

  3. Unknown dedi ki...

    İlginç şu anda 20 dakikadan beri fb acıbadem basın toplantısı veriyoruz..:) Euroleague programı yapmıyoruz çünkü tek kare görüntü alamıyoruz keza beko basketbol liginden de...
    Atletizim sezonu şuanda kapalı, sezon açılınca grand prixler yine bizde olacak..
    Nba'yi basketboldan saymıyorlarsa onu bilmem bir de..
    Son set programına gelince, onun yayın hakkı dspor'da ama yine de özel röportajlarla program yapılıyor...hem de zararına..
    Herkes herşeyi ntvspor'dan bekliyor, star tv'den ya da dspordan değil..
    Bu bir yandan iyi ama bir yandan da meyve veren ağacın taşlanması durumu..
    Burası bir ticarethane sonuçta diyince kızıyorlar onun için öyle demiyoruz, futbola ağırlık veriyoruz ama araya hiç seyredilmediği halde motogp'yi, amatörler kulübünü, rüzgar üstü'nü, son set voleybol programını sıkıştırıyoruz tekvando milli takımı 3 altın madalya ile yurtdışından dönüyor havaalanına canlı yayın arabası götürüyoruz, hatta bilardocuları karşılıyoruz..
    Üstelik tüm bunları tek sporun, ya da para eden tek sporun futbol olduğu türkiye'de yapıyoruz...
    Basketbol bile türkiye'de para etmiyor seyirciler farkında değil...
    Gelecek sene hep beraber göreceğiz basketbol liginin trt'ye dönüşünü, yani vatandaşın vergileri ile devlet tarafından satın alınacak..
    Çünkü ntvspor el atmayacak.

    sevgiler
    emek ege
    ntvspor editörü

  4. wesnley dedi ki...

    Akdağ yönetiminde ntvspor ülkedeki 2. Televole dönemini başlatmış gibi görünüyor. Derbi haftasındaki "spor aşkı" yeni televolelerin habercisi. Rahmetli Kenan Onuk'un mirasını yiyip bitirdiler.

  5. oneblood dedi ki...

    ntv futbol olmalı adı

  6. laktat dedi ki...

    fb tv bile neredeyse çeşitlilik açısından daha zengin. yalandan da olsa altyapı atletizm antrenmanlarına dahi yer veriyorlar programlarında. çok sevdiğimiz ntv spor'u bu yönde gelişim göstermesi açısından eleştirmek önemli. euroleague'de dehşet maçlar olurken biz sadece haber aralarında minicik görüntülerle izleyebiliyoruz ntv spor'dan. maç yayını veremiyorlar ancak en azından geniş bir değerlendirme bekliyoruz. fenerbahçe acıbadem mevzusuna ise girmek bile istemiyorum.

  7. fairtail dedi ki...

    hislere tercüman olan bir yazı..

  8. plaki dedi ki...

    yeni reklam kampanyalarında hiç öyle demiyorlar ama ;

    http://twitpic.com/1c5oek

    ntvspor'un canlı yayın sayısını arttırması gerekiyor. içerik olarakta tabi.

  9. Metality dedi ki...

    Doğuş grubu, diğer medyalara göre daha kaliteli ve seviyeli olduğundan bu kanaldan oldukça ümitliydim. Şimdi ise şu an ne var diye hiç açasım gelmiyor. O ümit hayal kırıklığına dönüştü.

  10. fatih dedi ki...

    @emek
    emek bey dikkate alıp cevap verdiğiniz için teşekkürler önce.
    sizinde takdir ettiğiniz gibi d spor dan tabi ki bir şey beklemiyoruz uefa maçlarının yayın hakkını aldık onun etrafına da bir şeyler serpiştiririz diye düşünen bir platformla ntv yi kıyaslamayacağız herhalde.
    benim anlamadığım nokta beko basketbol ligi ve euroleague le ilgili program yapmamanız sadece görüntü olmadığı içinse o zaman lig tv yle anlaşmanız bozulsa ve üç dakikalık görüntü alamasanız futbol programı da yapmıyacaksınız demek ki.
    golden league i yayınlıyorsunuz allah razı olsun da eskiden ntv zamanında arada cumartesi ya da pazarları atletizm aktüel diye de bir tartışma programı da olurdu şimdi onlar hak getire. voleybol programı olarak sadece yayın hakkı d sporda olan son seti yapabiliyorsanız zaten söylenecek bir şey yok. spor kanalı olmayan cnntürk'ün voleybol programı bile sizinkinden daha uzun sürüyor. rayting yapmıyor bunlar demek çok kolaycı. siz formula yayınlamadan önce bir allahın kulu da formula 1 in türkiye de bu kadar popüler hale gelebileceğini düşünmezdi. o zaman vizyon gösterip doğru insanlarla tüm türkiyeye formula 1 i sevdirdi ntv. ama 2007-2008 sezonunda ispanya liginden sonra avrupanın en kaliteli 2. basketbol ligi olan Beko Baketbol ligini doğru düzgün yayınlayamadınız. Haftada sadece iki maç İstanbul dışında maç yayınlamama gibi nedenlerle. Yayın hakkı kendinde olmamasına rağmen 1998-1999 da tüm maçlardan görüntü verip maç sonu röpörtajları verilen (Pazar gecesi önceleri Yiğiter Uluğ'un daha sonra Barboros Çıdal'ın sunduğu Baketbol Panaroma ) Ntv den yayın hakkı elinde olmasına rağmen yayınlamadığı maçlardan görüntü vermeyen maç sonu röpörtajı yayınlamayan bir Ntvspor'a dönüştünüz 10 sene de. Kenan Onuk'un bıraktığı mirası iyi yönetemediğinizi düşünüyorum çok şey vaadeten ve potansiyeli olan bir kanal olabilecekken Rıdvan'ın yorum yaptığı kanala dönüşmek bence trajik.
    Saygılar.

  11. revenant dedi ki...

    niye alamıyorsunuz euroleague den görüntü? yabancı haber kanallarında kısa özetleri görüyoruz(uzun olanlarını da eurosportta izlemişligim var)
    bbl den özet alınamamsı ise ayrı bi skandal bence ve irdelenmesi lazım,orada digiturk un bi katakullisi vardır adım gibi eminim

  12. Unknown dedi ki...

    kısaca cevaplayayım..

    1- Türkiye'de futbolsuz spor kanalı olmaz, basketbolla aynı görmemek lazım.. Yani illaki futbol programı yapılacak. Ama yeni bir stateji belirlenir, kısa yapılır...

    2- Atletizm Aktüel hiçbir zaman düzenli bir program olmadı, konu olunca yapılırdı, rahmetliler Onuk ve Koryürek tarafından, Uluç katılırdı arada.. Sezon açılınca yine yapılır..

    3- Voleybola bence Türkiye ölçeğinde gereken önemi veriyoruz. Hafta sonu cannes yayınlarını izlemenizi tavsiye ederim.. bu arada namağlup Fenerbahçe'nin bile bu sezon seyirci sayısı konusunda indesit'ten uyarı aldığını hatırlatırım, 800 kişilik ortalamayı tutturamadığı için.. Bu arada uzun voleybol programı yapan cnntürk eşittir dspor biliyorsunuzdur bunu heralde.. Yani doğan grubu

    4- Basketbolu doğru düzgün yayınlamamak konusunda size hak veremiyorum. Özellikle geçtiğimiz 2 sezonu gördükten sonra.. Anlaşma gereği kotamızı uyguladık. Hele İstanbul dışında maç yayınlamama tabiri tamamen subjektif, zira en yakın arkadaşım basketbol muhabiri Irmak Kazuk'u 2 yıl doğru düzgün göremedim bu yüzden

    5- ben ntv'ye 2000'de başladım. 1998-99 bilmiyorum ama bildiğim tek şey.. hiçbir zaman lojistik olarak her maçın sonundan görüntü verme şansımız olmadı, keşke olsaydı, bu arada basketbol panorama pazar gecesi değil pazar öğlenleri yapılan bir programdı ve Barbaros Çıdal ile Batur abi birlikte yapıyorlardı, sonra Kosova devraldı. Bölge muhabirlerine çektirdiğimiz görüntülerle gerçekleşiyordu. Artık sahaiçine bizim kameralarımız giremiyor.

    Son olarak kendi değerlendirmemi bir kez daha yapayım..

    Spor televizyonculuğu kendine özgü dinamikleri ve yüksek maliyeti olan bir iş..
    Eminim içinizden Eurosport gibi bir kanal yapın o zaman diyorsunuzdur..
    Emin olun Eurosport gibi Curling yayınlayan ya da binicilik yayınlayan bir kanal açsak 2 ay dayanmaz..
    NTV Spor, Türkiye'nin spor kanalıdır..
    Türkiye'de sporun boyutları bellidir. (bkz: olimpiyat oyunları..

    Tabi ki Türk sporuna katkı yapmak gibi bir misyonumuz var. Belirli ölçülerde, bir önceki entryde girdiğim gibi bazı şeyleri Türk insanına "zerk" etmeye çalışıyoruz..
    Sonuçta geniş anlamda hedef kitlesi "futbolseverler" olan bir kanalız ve ayakta kalmak için bir ölçüde bu kitleye hitap etmemiz şart..

    kısa dedim uzun olmuş neyse..:)

    Sevgiler

  13. solo dedi ki...

    burcu hakyemez'den tiskiniyorum

  14. Unknown dedi ki...

    Bu arada Voleybol Teledünya Kupası yayıncısı kim?
    :)

  15. wesnley dedi ki...

    Durmadan kadın spiker transferi yapacaklarına özet görüntü alsa nasıl olur acaba? Aa pardon, yaz sezonu geliyor ya "futbol tatilde" garabetini sunacak kadın spiker lazım değil mi? Elinde o kadar değerli spikerler, sunucular varken ekranı burculara teslim etmek neyin nesi. Hedef kitle erkekler hesabı... Türkiye'nin "Burcucum çok güzel çıkmışsın" kanalı

  16. Cengizhan TÜRKİŞ dedi ki...

    burcu hakyemez ve hıncal uluç ntvspor gibi bir kanalda nasıl yer buluyor inanılmaz

  17. Unknown dedi ki...

    Benden bu kadar..
    herkese iyi eğlenceler..

  18. fatih dedi ki...

    @emek
    basketbol panaroma ya da basketbol aktüel pazar gecesi 12 haberlerinden sonra yayınlanıyordu ve maçlardan röpörtaj oluyordu. o zaman tıfıl bir liseli olarak bu maçların sonuçlarını,görüntülerini ve maç sonu görüşlerini seyretmeden uyumadığım için gayet net hatırlıyorum. ama yayın hakkı sizdeyenbir şey yapmadınız bu gayet açık. skytürk ve spormax birlike dört maç canlı verebiliyor, siz sadece iki maç veriyordunuz basketbol federasyonuyla doğuş grubunun ilişkileri gözönüne alınınca artırılmayacak bir şey değildi sanırım. nba yayınlarını küçümsemiyorum ama euroleague'in ntv de sadece nba stüdüyoda en iyi 10 hareket sonrası 2 dk konuşulması pek çok basketbolseveri kahrediyordur eminim. cannes yayınlarınızı da merakla bekliyoruz umarım fenerbahçe'nin olası bir avrupa şampiyonluğu sizi voleybol programı yapmaya zorlar:)
    türkiye'nin gerçekleri böyle ne yapalım savunmasını daha önce de belirttiğim gibi kolaycılık olarak görüyorum iyi anlatıldığı takdirde fransa bisiklet turu da salon atletizm şampiyonası da seyredilir bence.

  19. joe kleine dedi ki...

    Konu gelmiş dolaşmış yok onu yayınladın yok bunu yayınlamadın...Konu futbol olunca bu bir oyun, entertainment aracı diyorlar tv kanalı olunca onu yayınladık bunu yayınladık. Kardeşim yayınladın da akan görüntü ve üzerine çene dışında ne yaptın hani senin spor bilgin, hani yaratılığın, bu nasıl entertaining.

    Bu memlekette ne zaman yaratıcılık-zeka değer kazanacak ben anlamıyorum, yani bir arge kurup yeni yayın denemeleri -ki bu futbol da olur başka spor da- yapılmaz, dünya yayıncılığı niye takip edilmez insanların nelerden hoşlanabileceği üzerine tonlarca çalışma varken yıl 2010 olmuş hala güzel kızlardan sporu sevdirmelerinin istenmesi garip değil mi?
    Üstelik elinizde bu kadar kaynak var bu kadar ölçümlenmeye müsait araç var, gördüğünüz gibi bir kanal üzerine bu kadar yazı yazabiliyoruz ki bu bile bir ölçümdür.

  20. alde dedi ki...

    Emek Bey voleybol Türkiye Kupası'nın yayın hakları elinizde de maçları yayınlamak dışında ne yapıyorsunuz acaba?

    Geçen yıllarda en azından Bayan Basketbol'da Türkiye Kupası'nı yayınlıyordunuz ama bu yıl o da şifreli bir platforma kaydı ve artık NTVSpor'da bayan basketbolla ilgili altyazılar dışında bir haber bulabilmek mümkün değil.

    NTVSpor'u DSpor'la karşılaştırmak temelden yanlış bir kere. DSpor paralı bir platformda doğal olarak belli bir ücret karşılığı izlenebilen bir kanalken NTVSpor karasal yayında bile izlenebiliyor. İki kanalın en azından bize yansıyan felsefeleri bile birbirinden çok uzak. Doğan grubunun ülkeye sporu sevdirelim gibi bir yaklaşımı olduğunu sanmıyorum. İzleyici tarafından bakıldığındaysa NTVSpor'u DSpor'la karşılaştırmanız her şeyden önce kendinize bir hakarettir. Tabi siz profesyonel açıdan bu doğal bir karşılaştırma diyorsanız bilemem ama iki kanalın izleyicinin gönlündeki konumları apayrı.

    NTVFutbol yakıştırmaları sadece buradaki yazıya özgü bir şey değil. İnternet üzerinde birebir izleyicinin görüşlerinin yer aldığı her platformda bu şikayeti duymanız mümkün. Burada temel sorun NTV grubunun canlı yayınları alıp almaması değil. Yayın haklarının astarı yüzünden pahalıya çıkar eyvallah kimse bir şey diyemez ancak buradaki temel eleştiri NTVSpor'un içerik olarak Futbol ve biraz da NBA dışında diğer sporlarla ilgili doğru dürüst hiçbir programının olmamasıdır. Ben bu kanalı günün herhangi bir saatinde açtığımda ekranda futbolla alakalı bir şeyler görme ihtimalim hiç abartısız yüzde 99. Yayın haklarını alamamak bu sporlardan bahsetmemek için bahane olamaz. Son Set'in yayın hakları DSpor'daysa ilk set diye başka bir program yapın ona da mı izin verilmiyor? Ülkede voleybolla ilgili program yapmak bile Dspor'un mu tekelinde? Siz x takımın x sporcusunu veya antrenörünü konuk etmek istediğinizde Dspor gelip engel mi oluyor? TBL'den görüntü alamasanız bile en azından haftada bir saat konuşacak kadar bir program da mı yapamıyorsunuz? TBL'i ne kadar konuşacağınıza Digiturk mü kota koyuyor? Bayan Basketbolla ilgili son yaptığınız haberi ya da Hentbolla ilgili en son ne zaman bir altyazı geçtiğinizi hatırlıyor musunuz acaba? Bunlar bu ülkede aktif olarak yapılan ve belli ölçüde takipçisi olan sporlar. Bu branşların takipçileri görüntüden çok içerik bekliyorlar. Voleybol, hentbol, basketbol vs. bunlar bir futbol değil ki önemli pozisyonlardan 15 dakika özet geçeseniz. Size demiyoruz ki prime time'a bayan basketbol programı koyun, o haftanın en iyi beş hareketini gösterin ya da bize Finlandiya Hokey Ligi'nden haber yapın veya İtalya Voleybol Liginde ne olmuş ne bitmiş onu konuşun ama siz bu ülkede bu sporlarla ilgili organizasyonlara bir NCAA ya da Afrika'nın bilmem ne ülkesinin bilmem ne futbol ligi kadar bile ilgi göstermiyor, hak ettiğinin yarısını dahi vermiyorsunuz ve kalkıp görüntü alamıyoruz gibi ucuz bir bahaneye sığınıyorsunuz. Bu branşlardaki insanları konuk edip, iki kelam etmek için görüntüye ihtiyacınız yok. Tartışmalı pozisyonları, hakem kararlarını değil o hafta ne olmuş ne bitmiş, gündem ne bunları konuşacaksınız. Türkiye'nin spor kanalı olduğunu iddia eden bir yayıncı tüm bunları ve daha burada yazamayacağım onca spor dalını yarım saat konuşacak kadar bile sallamıyorsa, özel program yapmaya gerek duymuyorsa o zaman lütfen o kanalın ismini değiştiriverin ya da bu kadar iddialı ama içi boş sloganlar kullanmayın.

  21. canoğlan dedi ki...

    şu anda 25 yaşındayım, ntv ilk açıldığında akşam spor haberlerini kaçırmazdım bayılırdım. akşam 6 buçukta oluyordu galiba, önce show'da sıdıka sonra ntv spor. internetle alışa alışa da sevdiğimiz futbol adamlarıyla irtibat kurmak durumunda istiyordum kendimi, hatta murat kosova ve emek ege'nin icq'larını bulup onlarla muhabbet etmişliğim çoktur kendileri hatırlamaz pek tabii : )

    haftasonları 1'den 7'ye kadar olan spor dolu günleri unutmam mümkün değil. futbol mundial, basketbol panorama, 6'da başlayan avrupa'dan futbol. çok özlüyorum o günleri, şimdi devir başka tabii olsa bile izleyemem dışarlarda olduğumdan.

    bi şey düzelteyim bu arada emek abi, fenerbahçe'nin taraftar ortalaması 800 olduğundan dolayı uyarı verilmedi. rumen takımıyla oynadığımız maç lille maçıyla çakıştığı için ve ilk maçı zaten klasik 3-0 aldığımızdan dolayı az seyircili geçmiştir. dinamo moskova'yı 0-2'den 3-2 aldığımız maç, altay kupa maçı olmasına rağmen 3-0 alınan gs maçı ne kadar önem verdiğimizin göstergesidir bu branşa.

    ben ntv spor'da burcu esmersoy gibi gerçekten spikerliği çok kötü insanların magazinel programlarını izlemek istemiyorum. kadın figürü önemli ekranda eyvallah, ama niye burcu'yu sevmeyip sanem altan'ı seviyorum mesela bunu düşünebilir ntv.

  22. sannti dedi ki...

    Ntvspor'un spordan anladığı değil bence sorun olan. Fuat Akdağ'ın spordan anladığı kesinlikle. Kenan Onuk'un vefatından beri iyice belirginleşti bu futbol dışı sporların yeteri kadar yer alamaması olayı çünkü ntvspor'da. Kenan Onuk'un başında olduğu bir ntvspor olmuş olsaydı, işte o zaman gerçek anlamda ilk spor kanalını kazanmış olurdu Türkiye.

  23. Dr Hasan Batuk dedi ki...

    ntv spor benimde yakından takip ettiğim bir spor kanalı ama yukarıda önde gelen bir muhabirinin fenerbahçe acıbadem 800 ortalamayı tutturamadı ve ceza yedi diyerek bu konudaki bilgisizliğini iddialarına sos yapmasını yadırgadım.O sayı ortalama değil bir maçtaki toplam seyirci sayısıydı..

  24. frknlbhr dedi ki...

    Vay be üzerinden nerdeyse bir sene geçmiş, ntvspor euroleague yayın hakkını almış ama sadece fenerbahçe maçlarını veriyor, eurobasket diye program yapıyor gecenin bir buçuğunda, nba zaten 2 haftada 1 maç falan... ama en dandik kral kupası maçını bile canlı veriyor büyük spor kanalı vesselam!

Yorum Gönder