Adalet Temel'in Mülküdür



Futbolun hayata benzediği falan yoktu da biz futbolu çoktan kendimize benzettik, o yüzden şimdi rahat rahat "futbol fena halde hayata benziyor yaaaa" muhabbeti yapabiliriz. Daha bir ay olmadı, ülkede bir savcı başka bir savcıyı tutuklattı, onun üzerine diğer adalet insanları araya girdi onu görevden attı, tutuklanan savcı serbest bırakıldı. Onun üzerine siyasiler hakimleri suçladı. Bu basbayağı anormal bir durum, muz cumhuriyeti olmayan herhangi bir ülkeyi derinden sarsar. Oysa bunun üzerinden 5 gündem maddesi daha atlattık biz sağ salim, bize koymuyor evelallah.

Adalet duygusu kalmayınca insanların tutunacak bir şeyi de kalmıyor. Savcıların savcıları tutuklamaya başladığı, o savcıları hakimlerin kovduğu bir ülkede kime, nasıl güveneceksiniz? Kime neyi şikayet edeceksiniz? O adalet duygusu zedelenince aramanın da anlamsızlığı kalmıyor mu? Öyle olunca tüm fırsatçılığınızla yandaş toplamaya çalışmanız, bir gün demokrat numarası yapıp ertesi gün insanları ülkeden sürmekle tehdit etmeniz kime batıyor? Batmaz kimseye, insanların adaletin vicdanla değil yandaşlıkla, fırsatları değerlendirmeyle sağlanacağına inandığı ülkede batmaz.

Futbolda adaletsizlikler oluyormuş, çok mu? Hiç değil. Galatasaray'ın almadığı cezadan şikayet ediliyor, neden ediliyor ki? Bugüne kadar yaşadıklarımızdan anlamadık mı derbiyi seyircisiz oynatmayacaklarını? Bugüne kadar yaşadıklarımızdan anlamadık mı adaletin o terazinin içinde değil de satranç tahtasında dağıtıldığını? Dün de İBB-Diyarbakırspor maçının cezası açıklandı? Şaşırdık mı, hayır. Halihazırda küme düşmüş bir takım olmasa başka karar verileceğini bilmiyor muyduk? Biliyorduk. Bugüne kadar ne zaman bilmiyordunuz ki?

Fenerbahçe 2007'de kendi sahasındaki son maçında seyircisiz oynama cezası aldı da şampiyonluk maçı olunca tarafsız saha yapılıp İzmir'e verilmedi mi? Sadece Galatasaray'a mı oluyor sanıyorsunuz? Anelka'nın gol attığı Beşiktaş-Fenerbahçe maçı seyircisiz oynatılacakken o ceza da kaldırılmadı mı? Şimdi de Diyarbakırspor. İlk yarıda talimatta ırkçı tezahuratla ilgili madde bulunmasına rağmen Bursaspor-Diyarbakırspor maçından sonra madde unutulmadı mı? O maçtan sonra Bursaspor'a verilecek ağır bir ceza "milli hassasiyetlerimizi zedeler" diye sorumluluktan kaçılıp verilmeyince bugüne yol hazırlanmadı mı? Şimdi de kitapta açık seçik yazan kurala göre Diyarbakırspor küme düşürülmeliyken bir şekilde yanından dolanıp o da atlatılmadı mı? Bir sezonda futbolsuz küme düşürülen iki takım "ligin imajı"na zarar vermez miydi?

Sadece futbolda mı oluyor sanıyorsunuz? Kerem Gönlüm gelecek sene Dünya Şampiyonasında oynayabilsin diye kendi yazdıkları kuralı inkar edip 1 sene ceza verildi. Galatasaray'ın sahtekarlığı ortaya çıktı, bütün yöneticilerin cezası kaldırıldı, yine kendi elleriyle yazdıkları maddeye göre düşürülmesi gereken takım düşürülmedi, sonra Fenerbahçe çok büyütmesin diye en alakasız maçlarda yenik sayıldılar ve o olay da kapandı.

Bu ülkede teknik adama taş geldi, oyun devam etti, federasyon başkanı "magnumla ateş mi ettiler" dedi. Bu ülkede sahaya atılan koltuk ve şişelerden top hareket edemez oldu, hakem soyunma odasına gitti, oyunu devam ettirdiler. Diyarbakır'da insanlar taş atarken "magnumla ateş mi ettik yahu" demezler mi? Neden o maçı tatil edip hükmen mağlubiyet veriyorsunuz demezler mi? Fenerbahçe taraftarı Manisa'da olay çıkardı diye sahası kapatıldı, aynı olaylar bu sene Ankaragücü-Galatasaray maçında çıkınca Galatasaray ceza aldı mı? Beşiktaş stadındaki cinayet münferit değil miydi? Ortak organizasyon mu karar verdi çocuğun öldürülmesine? Bakın senelerce tahkim kurulu başkanlığı yapan yani adalet dağıtan Türker Aslan ne demiş

İki kişinin kavga etmesinin bu kadar büyütülmesini anlamıyorum. Toplu bir olay değil. Maç bitmiş‚ 20 dakika sonra olay oluyor. Bir bıçak veya başka kesici aletle yaralanma yok. Eğer böyle bir şey olmuş olsaydı‚ tribüne kesici bir cisim aldığı için Galatasaray´ın sorumluluğu olurdu.
Yani bu adalet dağıtıcısına göre bir insan sadece kesici, patlayıcı aletle yaralanabilir, linçle, yumrukla, tribünden atılarak yaralanamaz. Yani Beşiktaş stadında çocuk silahla değil de 4 kişi tarafından linç edilerek öldürülseydi bir ceza verilmesine gerek kalmayacaktı.

Adalet dağıtıcımız bu işte. Gelecek hafta ne olur diye adalet dağıtılmasına mı şaşıracaksınız? Ülke kurulduğu günden beri böyle olmamış mı? Başımızı ne yana çevirsek aynısını görmüyor muyuz?

Kimse futbolu kabahatli bulmasın, memlekete ayna tutuyor o. Yıllardır politik meseleleri tartışıyoruz. Türban serbest bırakılırsa kesin mahalle baskısı olur; Kürtlere hak tanınırsa Çerkezi, Lazı da ister; Ermenilere bir göz kırparsak toprak da isterler diye tartışılıyor 100 senedir memlekette. Futbolun adalet dağıtanları bir sonraki hamleye göre adalet dağıtmış, çok mu? Neye kızıyorsunuz?


4 comments:

  1. Sekhranikos dedi ki...

    Ellerine sağlık. Lakin sadece bizim ülkemiz değil neredeyse dünyanın %99unun böyle olması daha da acı. yani hadi hicret edelim dendiğinde edebilecek ülkelerin olmaması daha beter PVH. Gürcistandayım aynı teraneler ufaltılmış halde burda. başka ülkelerdeki arkadaşlarla muhabbet ediyoruz aynı sıkıntılar.

  2. Hagi_10 dedi ki...

    çok güzel yazı ve ülkemiz gerçeğini yansıtıyor. herkes biliyor ki bu ülkede seyircisiz derbi oynatılmaz. hele ki gs-fb derbisiyse. hukukmuş, yasaymış, kuralmış... bu futbol camiasında tek bir kural geçerlidir her zaman, "çevir kazı yanmasın."

  3. f ı R a t dedi ki...

    Valla bravo çok güzel bir yorum.

  4. Unknown dedi ki...

    Muhteşem bir analiz yapmışsın.
    Hem de tarafsız yorum nasıl yapılır? ı bilmeyen medyamıza örnek ( kapak ) olmuş.

Yorum Gönder