Hokey de Olabilir, Neden Olmasın?


Kanada Hokey Takimi
Adeta bir sevinç yumağı olan Kanada Takımı

Flying Dutchman hokey yazmış, bugün alternatif spor önerip ızdıraptan kurtulma günü olduğuna göre benim neyim eksik? Üstelik olay yerine muhabir bile gönderdik biz. İşte böyle. Dünkü Kanada-ABD hokey maçı finali nedeniyle Kanada'da hayat durdu, bunu söylememe gerek yok galiba.

Vancouver
Ajanslardan almadık, alın teri. Kanadalılar çok iddialı.

Şunlar şunlar oldu diye aklıma gelen her şeyi sırayla yazıyorum şimdi. Birincisi Kanada ve ABD grup maçlarında da karşı karşıya geldi, o maçı ABD 5-3 kazandı. Yalnız şu var, Tanjeviç misali rotasyonlar yapan hoca o maçta Vancouver'ın anlı şanlı kalecisi Luongo'ya şans vermedi. Luongo da adı Lugano'ya benzediği için ismini öğrendiğim ilk hokey emekçisi, bende yeri ayrı bak, hocaya çok kızdım o gün. Zaten o maçta bir ara ABD kalecisi Miller 35 kurtarış yapmışken Kanada kalecisi 15 şutta 3 gol yemişti. Gerçi bizim basketbol milli takımı gibi grup maçlarına kasıp sonradan oyuncuların pestilini çıkartmamak için yaptı belki o rotasyonu, o kadarını bilemem.

Bugün kalede Luongo başladı tabii, canavar gibi de oynadı. Zaten salon da kendi mekanı. Yan top zaafiyeti de yok, orta falan varsa çıkıp alıyor, muazzam kaleci işte. Bir de tabii herkesin gözü takımın yıldızı Crosby'nin üzerinde ama yıldızlık pek sökmüyor bu müsabakada. Kaleciyle karşı karşıya kaçırdı da takım set yaparken gol atma ihtimaliniz karşı karşıyadan daha fazla diye kızmadı Kanadalılar. Zaten kızsalar üzüleceklerdi.

Bu buz hokeyinin en eğlenceli tarafı son dakikası. Eğer bir takım 1 sayı gerideyse kalecisi çıkıyor, oyuncu alıyorlar. Yani başka kelimelerle yazalım; kaleleri boş kalıyor ve 1 kişi fazla hücum ediyorlar. İşte dün de ABD aynen bunu yaptı. Grup maçında ABD 4-3 öndeyken Kanada bunu yapıp boş kalesine golü almış ve maç 5-3 bitmişti. Dün tam tersi oldu, ABD maçın bitmesine 30 saniye kala golü atıp maçı uzatmaya götürdü. Kanadalılara dokunsanız ağlayacaklar.

Robson St.
Halk sokaklara akın etti, vatandaş kutlama yapamıyor.

Final maçının uzatması normal maçların uzatması gibi değil. Yine altın gol kuralı var fakat 20 dakika uzatma oynanıyor, NHL play-off'ları da böyle. Bir şey daha var, maçlar normalde 5'e 5 oynanırken uzatmalarda 4'e 4 oynanıyor ki aksiyon olsun. Dünkü uzatmada da gayet aksiyon oldu. Luongo iki tane top çıkardı, Kanada Miller'ı yine geçemiyordu (üstelik normal sürede 2 de top direkten döndü) ve fakat iki maçta da daha iyi oynayan Kanada sonunda asıl ödülü kazandı ve Crosby altın gol atan İlhan Mansız gibi taraftarına koştu. Çok normal çünkü o da altın gol attı.

Bu da sizler için yerel halkla bir olup maçı izleyen muhabirimizin kamerasından gol anı.


Sevinç ve coşku yerinde tabii ama sokak kutlamalarında bir eksiklik var. Neden herkes birbirine "çak beşlik, beşlik, çak çak çak çak" yapıyor bunu muhabirimiz de anlamamış. Halay çekmek işte bu noktada devreye giriyor. Kutlama yapacaksanız bir noktada coşkuyu dışa vuramama sendromu sizi vuruyor. O noktada gelebildikleri en yaratıcı şey "çak beşlik hacı" oluyor. Bu olmaz. Halbuki halay kültürü olsa hemen sokaktan 5 kişi çevirecek, dönecekler ortamda 3 kere ve coşku katlanarak büyüyecek. Maç öğlen 3'te bitti, gece 12 oldu ve hâlâ sokakta beşlik çakıyorlar.


8 comments:

  1. Burçe dedi ki...

    çak beşlik çok saçmaymış bak. türkün halay gücünü kanadalılara gösterseymişin iyiymiş. neyse hokey siporunun bir an evvel ülkemizde de gelişmesi lazım. ayrıca okurken keyif aldım, demek ki hokey izlerken de keyif alabilirim. şu kalenin boş kalması olayı da ayrıca iyiymiş, rüştünün son dakikalarda kullanılan bir kornerde, gol atmanın elzem olduğu zamanlarda rakip ceza sahasına koştuğu günler geldi aklıma. hey hey de hey hey!

  2. PVH dedi ki...

    Bir halay akimi baslatacaktim da adamin bir tanesi cak beslik yapti, "eh yeter lan high five'inizdan aaaa cocuk musunuz" bakisi yaptim, elimi uzatmadim, nasil uzuldu adam. Ben de yufka yurekli bir insanim, dondum "cak beslik kanka, iki elle cak hatta ya" dedim. Yazik bu adamlara da yahu, 50 yasina gelip hala beslik cak yapanlar var, uzulmemek mumkun degil.

  3. medgallis dedi ki...

    ben hala opera bestelemek taraftariyim...
    bana birak futbolu haber okutturmayan su gunlerde beni bu paklar.

  4. mcD dedi ki...

    robin olsaydı barneyden bi beşlik isterdi hemen :)

  5. fatih dedi ki...

    maçı izledim hokeyle alakası olmayan "şu pakı nasıl görüyor da heyecanlanıyor adamlar" diye düşünen birisi olarak tahmin ettiğimden daha keyifliydi. uzatmada atılan gole "sudden death" diyorlarmış galiba political correct olarak "altın gol" diye çevirebiliriz herhalde şiddetle araya mesafe koymak için.

  6. linguisticsfc dedi ki...

    "hockey is canada's game" den kasıt hokeyi biz icat ettik, dağılın şimdi ulen mi acaba?

  7. PVH dedi ki...

    Iki anlamli sayilir, birincisi dedigin gibi hokeyin icat edildigi ulke Kanada; ikincisi sabah aksam hokeyle yatip kalkilan, hokeyin bir numarali spor oldugu tek ulke de Kanada'dir. Amerika'da en iyi ihtimal 4. siraya denk gelir populerlikte.

  8. huseyin dedi ki...

    Futbol okuya okuya statikleşen beynime iyi geldi bu hokey yazısı. Hatta Obama'nın da bu maç için iddiaya girdiğini duydum, aslında gerek hokey gerek amerikan futbolu içeriği açısından ilgi çeken konular gibi. Yazı için teşekkürler.

Yorum Gönder