Kafan mı İyi?


Daum

Şu maçta Fenerbahçe'nin gol atması bile mucizeydi. Zaten golü Güiza'nın atması da mucize olduğunun kanıtı. Daum ne yapıyor, anlamak imkansız. Şaka gibi. Zico'nun 5 hücumlu takımları, 3-5-2 denemeleri de dahil gördüğüm en skandal teknik adam performansı. Maç satılsa ancak böyle bir kadroyla, böyle bir sistemle sahaya çıkılır. Taraftarsızlık, eksikler, Galatasaray'ın mağlubiyetini falan kimse bahane etmesin. Ayıptır, bu kadar skandal yönetim, bu kadar rezillik olmaz.

Takım sahaya 4-3-1-2 ile çıkıyor. Bu Güiza normalde de bir işe yaramıyor ama 2 forvetli sistemde hiçbir işe yaramaz, daha 2 hafta önce yazdık. Geçiyorum bunları. Alex'i rakip takım durdurmak isterse ne yapar? Markajcı verir. Kendi teknik adamı durdurmak için ne yapar? 4-3-1-2 oynar, 3'lünün iki tanesi kesinlikle orta sahayı geçmeyen 2 tane kesici olur, bir tanesi orta saha önünde çok gezen, koşan bir oyuncu olur. İşte Fenerbahçe'nin oynadığı bu... Aslında Fenerbahçe kadrodaki oyuncular nedeniyle 4-3-1-2 oynamadı 4-2-2-2 oynadı. Selçuk ve Cristian geride, kesinlikle ileri oynamıyorlar, orta alanı geçen yok. Mehmet Topuz topu arayan, gezen, koşan oyuncu, doğal olarak öne çıktı, Alex'in yanına geçti. İlk devre boyu Alex'in sürekli yanında. İkinci yarı aynı rolde Özer var. Alex'in dibine oyuncu dikerseniz ne futbol zekasını gösterir, ne boş alanda pas verecek takım arkadaşı bulur ne de dripling yapacak alan bulur. Alex bunları bulamazsa da hiçbir işe yaramaz zaten. Daum bugün Mehmet ve Özer'le Alex'e markaj yaptırdı, Alex de bitti.

Selçuk ilk yarı bir kere, ikinci yarı bir kere topa vurdu ve 70 dakika oynayıp çıktı. Çıkınca duş almamıştır muhtemelen. Onun da suçu yok, bu maç Selçuk yüzünden kaybedildi demiyorum. Daum Selçuk'u yeni mi gördü geçen hafta? İleriye dikine oynayabilen, top çıkarabilecek genç yetenek mi sanıyor? Geçen hafta Bilica'nın yokluğunda defansın top çıkarma konusundaki büyük sıkıntısını yazdık. Bu belli, yapacak bir şey yok, bir haftada beyinlerine çip takıp pas vermeyi öğretecek değiliz. Geçen hafta Emre çıkana kadar top taşıma ve çıkarma işini Emre yapıyordu, o çıktı takım orta çizgiyi geçemedi. Bu hafta Emre yok. O zaman ne yapılır, takım içinde başka bir çözüm aranır bu soruna. Çözüme bakın, Önder ve Lugano'nun önüne Selçuk koyuluyor. Şaka mı bu? Nasıl bir tercih, nasıl bir mantığı var? Daum dalga mı geçiyor, bu tercihin saçmalığını bilmek için teknik direktör lisansına gerek var mı?

Şimdi dizilişi çizelim

Gökhan-----Önder-----Lugano-----Carlos
----Cristian-----Selçuk-----Mehmet----
----------------Alex-----------------
---------Güzia-----Semih-------------


Diziliş bu, fakat sahaya yerleşim şöyle

kasimpasa dizilis

Oyunun iki yönünü oynayan iki tane oyuncu var, onların da gezdiği alanları oklarla gösterdim. Daum, Selçuk ve Güiza tercihi sebebiyle takımı tek yönlü oyuncularla doldurdu. Yukarıdaki fotoğrafta orta saha çizgisinin gerisindekiler hücum yaparken hiçbir etkinliği olmayan oyuncular. Orta sahanın ilerisi içinde de Mehmet hariç defansif özelliği olan oyuncu yok. İlk yarının bence en iyisi Mehmet, ikinci yarı bakıyoruz oyundan alınıyor ve Selçuk hâlâ oyunda. İnanılmaz gerçekten, akıl alacak gibi değil.

Çözüm nedir? Bu tek yönlülüğü yenebileceğin ne kadar oyuncun varsa oynatacaksın. Mehmet ve Özer aynı anda sahada olacak, yaratıcılık sorununu çözmek için ne kadar zayıf da olsalar Deivid ya da Andre Santos'u oynatacaksın, onların iki yönlü alternatifi yok çünkü ve Alex'i oynatıyorsan takımı ona göre oynatacaksın. Yanı başına adam dikmeyeceksin, önüne iki forvet koymayacaksın, onun alanını daraltan sen olmayacaksın. Emre daha önce de ceza alarak yoktu, yerine Mehmet'i koydun ve o takım çok da kötü değildi. Şimdi neden Selçuk? Neden takımı orta saha gerisindekiler ve ilerisindekiler diye ikiye ayırıp bir tarafa topa vurmayı bilmeyen, diğer tarafa eli belinde gezen oyuncuları dolduruyorsun?

Roberto Carlos'u neden oynatıyorsun? Defans yapmıyor, ileri çıkamıyor, top kaptırıyor, koşmuyor, isabetli pas oranı çok düşük. Neyin peşindesin? SSK'den emekli olması için gün doldurmasını mı bekliyorsun. Vederson vasat bir oyuncu, fakat üst üste oynayarak ritm kazamışken kesildi ve yerine Carlos kondu. Takıma ihanet ediliyor, bu kadar olmaz, olmamalı.

Daum'un ne yaptığı belli değil. Özer'in suçu, günahı nedir? Tamam Andre Santos zayıf ama Güiza bugüne kadar ne yapmış da Andre Santos'u kesmek uğruna sistemi bu kadar değiştiriyorsun? Andre Santos'tan memnun değilsen Uğur bile, Vederson bile oynar, neden bu takımın sistemiyle bu kadar oynanıyor? Daha geçen gün "bize haksızlık yapıyor" açıklaması yaptı Yılmaz Vural ve dalga geçildi. Haksız değil. İki takımın bütçesi de, kadrosu da ortada işte. Asıl dalga geçilmesi gereken de Daum'dur. Bugüne kadar hep savundum Daum'u ama bu maça çıkan kadronun da sistemin de savunulacak bir yanı yok. Dalga mı geçiyorsun, adam mı seçiyorsun?


20 comments:

  1. canoğlan dedi ki...

    En büyük Fener düşmanı Aziz'in sahadaki tetikçisi Daum. Ben başka yorum yapamıyorum.

  2. Adsız dedi ki...

    Butun yazdiklarina katiliyorum, Santos haric. Bugun Santos oynasa onu da elestirirdin. O da eli belinde gezenlerden cunku. Yetenek olarak oyunun iki yonunu de oynayabilmesi beni ilgilendirmiyor. Cunku bunu yapacak fizigi yok, istedigi kadar yetenegi olsun. Kac macta da gorduk bu halini.

    Ha ikinci katilmadigim nokta Selcuk noktasi. Bence mac Selcuk yuzunden kaybedildi. Daumun bu berbat sistemi bile bizi kurtarabilirdi, Selcuk ve Cristian gerektigi gibi oynasaydi. Bu sistemde kesiciler rakibi ataga cikarmayacakti. Adamlar daha cikarken gerekirse kendi yarisahalarinda basip yavaslatacaklardi. Ama Selcuk naapti? Butun mac faul bile yapmadi galiba. Kacarak savunma yapti, bir rakibi bile yakalayamadi. Yillardir bu adam boyle. Ben artik biktim.

  3. linguisticsfc dedi ki...

    ohh be. bu blogun bana göre tek olumsuz özelliği sezon başından beri fazla daumcu olmasıydı, sonunda sizi de çileden çıkartmış, bu posttan sonra eskişehir ve trabzon maçları sonrası daumun yol alma ihtimali daha da arttı gözümde. hakaten ilk yarının en iyisi mehmet topuzdu, maç 1-1, alacaksın tabii özeri ok. ama topuz niye çıkıyor ya, sanki daha önce emrenin bölgesinde oynamadı adam ve mehmet oyundan çıkıtığında maç 1-1di. biraz da volkandan bahsetmek lazım, maçın daha başında takımın moralini bozan o. yav bu adam hep böyle saçma sapan goller yiyor, sırf tipi düzgün, boy pos yerinde, yakışıklı hafif karizmatik, arada belini açıyor, deli dolu samimi çocuk bazen kodu mu oturtuyor diye mi sabrediliyor, bi de yazın beyimizin imza kaprisini çektik, piyasada başka kaleci yok sanki. arkasında kendisini korkutacak yedek yok onun da rahatlığı var. luganoyu da gördük cenk işleri foulle falan aklı sıra yine cinlik yaparak durdurdu, ucuz çirkeflikler falan filan, hele topu oyuna sokuşları dan dun. en azından ciddiyet bekliyor taraftar ama neyse. yazı için gerçekten teşekkürler. açıkçası ben as oyuncuların eksikliğinden, seyircisiz stadtan, yapılan haksızlardan bahsedeceğini düşünüyordum, ama olan biteni anlatmışsın, teşekkürler.

  4. Son_Silahsor dedi ki...

    en büyük sorun iki tane kesicinin yan yana oynamasıdır. Cristian'ın yanına oyunu çift yönüyle oynayan Mehmet'in oynaması lazımdı...

    Şu dizilişi en aznıdan düşünmek çok mu zor...

    Gökhan --- Önder --- Lugano --- Vederson
    ------- Mehmet Topuz --- Cristian ------
    Özer --------------------- Uğur (Santos)
    ---------------- Alex ------------------
    ---------------- Semih -----------------

    Artık ne sözler verilirse verilsin, işin yürümeyeceği apaçıktır. Yepyeni bir başkan seçilmeli ve yepyeni (yabancı olacaksa adı sanı bilinmeyen) bir teknik direktör takımın başına getirilmelidir.

    Not: Yıllardır arkadaşlarıma söylerim. Şu yabancılara gösterilen sabır, Yılmaz Vural'a gösterilse Fatih Terim'de Mustafa Denizli'de konuşulmazdı...

  5. Tuğberk dedi ki...

    4-3-1-2 oynamak fikir olarak sorun değil hatta aksine sezon başından beri içeride dışarıda 1-0'ın üzerine yatan takımı eleştirirken keşke Alex+çift forvet oynasa diyordum..Çünkü eğer böyle olursa skor ne olursa olsun mevcut takım skorun üzerine yatamazdı..

    Bu maç bu sistem denendi ve felaketle sonuçlandı..Neden mi..?Çünkü Fenerbahçe orta sahasının ne yazık ki tek işe yarar oyuncusu Emre bu maçta oynamadı..Eskiden Daum yine 4-3-1-2 oynatırdı takımı fakat ortadaki 3'lü Appiah - Aurelio gibi iki kilit adamın olurdu..

    Şimdi yazıda yazdığı gibi tamamen kendi yarısahalarına kilitlenmiş Cristian ve Selçuk ile oynayınca ne doğru düzgün defans yapabildin ne top çıkartabildin..Fenerbahçe 8 adamıyla kendi sahasında , topu aldı mı ileri vuruyor ve duvar gibi geri dönüyor Kasımpaşa..

    Fenerbahçe kadrosu çok zayıf ve en önemlisi kişiliksiz..Bu kadar isteksiz ve vurdumduymaz adamlarla 4-3-1-2 4-4-1-1 4-4-2 falan farketmez abicim..Sistem ne olursa olsun top senin ayağında..İnsanda biraz utanma arlanma olur..

    Bu takımın geçen sene sorunlu halkaları kimlerdi..?Aragones..Tamam o gitti..Saha içine gel..Uğur-Deivid-Carlos-Guiza-Ali Bilgin..Hangisinden vazgeçtiniz yönetim..?Revizyon dediğiniz skor anlamında takıma sıfır katkı ile oynayan iki tane düz brezilyalı mıydı..?Yoksa ilk senesinde olduğu gibi Daum'dan şapkadan tavşan çıkarmasını mı umdunuz..?Üstelik o Daum'un hiçbirşey beklenmeyen ilk senesindeki takımında Tuncay Van Hooijdonk Serhat Nobre gibi gol ayakları vardı..Dayamışınız kendinizi bir Alex'e gidiyor..

    Ne guiza ne semih kaldıramıyor bu takımı..

    Şampiyon mu olmak istiyoruz..?O halde devre arası Carlos-Deivid-Guiza'yı yollayacaksınız adam gibi 3 tane AVRUPA'LI adam alıcaksınız ve bu takımın çehresini değiştireceksiniz..Yoksa bu takım şu kadrosuyla ve oyun planıyla ilk 2'de bitiremez ligi..

  6. Rosso Relativo dedi ki...

    performansa göre ceza ve forma uygulaması olmadan keyfe göre forma dağıtılırsa, messi-ronaldinho gelse sonuç aynı kalır.

  7. birkan dedi ki...

    Senden benden daha şarklı Daum boşuna gelmedi.
    Dalaverelerin piyonluğunu yapacak kadar midesiz başka adam bulamazsın.
    Ne kadar heyecanlı çekişmeli lig değilmi?
    Rezil takımın taraftarı nasıl seviniyor, çıkışa geçtiler Allahım ne kadar mükemmel bir hikaye.
    Böylesini filmlerde bulamazsın.
    Şimdi Şansal çıksın boncuk gözleriyle bize masallar anlatsın, bu arada Fenerbahçe hiç Türkiye Kupası alamasın, orayada heyecan lazım.
    Bu arada Türkiye Ligi Aziz ve Daum'un öncelikli hedefiydi değilmi.
    Fazla uzatmamayım, sene sonu bu takım şampiyon olsa bile zerre sevinmem.Çünkü ben bu filmi daha önce gördüm.Senaryo şöyle:
    Daum'un ilk senesi malum.
    İkinci senesi sondan birinci haftada anca şampiyonluk ilan ediliyor.
    Üçüncü senesi yine malum.
    Bu esnada dünyanın en zorlu liglerinde Barcelona ve Chelsea, üstelik Şampiyonlar Lignde ortalığı dağıtırken kendi liglerinde 10-12 puan farkla şampiyon oldular.
    O yıl İngiltere ve İspanya'da herkes decoderlerini iade etti.Çünkü liglerinde heyecan kalmamıştı.Ama biz şanslıydık.Geçmişte, bugün ve daima hep heyecanlı bir ligimiz oldu.
    İsterseniz Zico'nun 2 yılına da bakalım.
    Yine heyecan fırtınası.Son haftalara kadar nefes nefese bir yarış.
    Fransa Ligine hiç girmiyorum, ölmüş ağlayanı yok.Elin gavuru Gs gibi değilki parasız şampiyonlukla 7 senede 1 kez Lyon'un önünü kessin.Gavur ne bilsin iman gücünü.
    Neyse efendim ben bu bayat senaryoyu kabulenmiyorum.
    Niyetim kimsenin tadını kaçırmak değil isterseniz yorumu yayınlamayabilirsiniz.

  8. Sekhranikos dedi ki...

    Daum yaptığı dengesizliktir doğrudur PVH ancak Daum'un kariyeri bu tip takım mıncıklamalarla doludur. Beşiktaşta iken babam deli olurdu bu adam neden her hafta takım mıncıklıyor diye.

    Beni bu maçta bir kez daha gördüğüm için deli eden şey iki adet forvetimiz. Tuğberkin dediği gibi bu forvetler büyük takım forveti olamaz. İyi forvetimiz olsa idi şu boktan maçı bile 4-3, 5-3 yapardı.

    Forvet kötü olduğu zaman sadece kaçan goller önemli olmuyor birde o forvetin kötü oluşundan dolayı girilemeyen pozisyonlar oluyor, ona pas vermek istemeyen ortasahaların geri dönüşleri oluyor ki maç içinde defalarca bunlarda gerçekleşti. Çünkü sağolsunlar her iki forvetimizde bu konuda yetersizlikde pik yapmış vaziyetteler.

    Aziz yıldırımın maç sonuçlarına çok takıldığını sanmıyorum çünkü beyefendinin kaybettiği bir şey yok. Onun için Guizanın Carlosun sahada yer alması dahi yeterli çünkü amaç marka değerini korumak, gerisi hikaye.

  9. fatihk dedi ki...

    Maçtan önce "Alex + Çift Forvet..Yiğit Daum Can Daum", maçtan sonra "Kafan mı Güzel". Ben de bunu anlamadım kusura bakmazsanız..

  10. PVH dedi ki...

    Hastradamus? Ben cok mu calisiyorum su aralar ne oluyor? Alex + cift forveti kim istemis bizim blogda, atladigim yorum falan mi oldu? Degil Alex varken yokken bile tek forvet oynamaliyiz yazdim, 3 hafta gecmedi daha uzerinden. iyice kafam karisti.

  11. Adsız dedi ki...

    @PVH "Alex + Çift Forvet..Yiğit Daum Can Daum" Antu'da açılmış bi başlıktı.

  12. PVH dedi ki...

    Hastradamus'e gore ilk yazan hakli mi cikiyor o zaman? antu'da yazilmis diye aynisini mi dusunelim? daha da kafam karisti vallahi :)

  13. linguisticsfc dedi ki...

    off antunun takımın taktiğini belirleyecek kadar lobisi mi varmış lan takım üzerinde, biraz da burayı oku herr daum, gerçi daum futbolcular istedi çift forveti dedi ama basın toplantısında..

  14. Arkhe dedi ki...

    Forvet, forvet, forvet.

  15. fatihk dedi ki...

    Yahu bu blog antudaki papazınçayırı nickli üyeye ait blog değil mi..mahcup olma hatta gerekirse yerin dibine girme smiley'i falan :D bir tuhaflık olmalıydı zaten bu işte, kusura bakmayın valla :))

  16. PVH dedi ki...

    ha simdi anlasildi mesele :) Hastradamus ne kusuru, ilk sen yapmadin bu hatayi. Yok biz degiliz o.

  17. husnupol dedi ki...

    Şu selçuğun yerine maçta emrenin yerine oturan zat oynasa biz bu maçı alırdık bence..Abdülkadir diye bir adam aldık genç yetenek 20 yaşına geldi daha bu takıma giremiyor..Furkanlar onurlarda o yaşlarda..Rooney, Cristiano Ronaldo, Messi ilk şampiyonlar liginde maça çıktıklarında bunlardan küçüktüler..Bıktık artık Selçuktan da Ali Bilginden de Ugurdan da..Kurtulun ya bunlardan bugune kadar ne vermişlerde hala uğraşıyorsunuz..Oynat Abdülü oynat Guizanın yerine furkanı..Bu Guizadan daha ne kadar kötü oynayabilir bu çoçuk biri anlatsın lütfen..

  18. baho dedi ki...

    en büyük fener düşmanı aziz'in tetikçisi he yaaa

    şöyle zeka yoksunu yorumları yayınlamayın yahu

    maça gelince hakikaten skandal bi yönetim

    benim aklıma tek gelen daumun yönetime"görün işte forvetlerimiz bunlar sıkıyosa adam almayın devre arasında" mesajı verdiği ihtimalidir,beklerim cindir daum..

  19. Adsız dedi ki...

    Ya neredesiniz yaw kaç gündür yeni yazı yok, Kazım'dı Kasımpaşa'ydı ortalık çalkalanıyor, sizin de görüşünüzü merak ediyoruz. Hazır kadroyu da genişlettiniz, aktivite bekliyoruz :)

  20. PVH dedi ki...

    Adsiz hakli, ihmal ettik. Ben cok yogunum o yuzden yazamadim acikcasi, ama dun bir yazi yazmaya basladim, sabah saatlerinde bitmis olur diye tahmin ediyorum :)

Yorum Gönder