4-4-(1+Güiza)


Cristian

21 Eylül'de İBB maçı sonrası Güiza hakkında şunu yazmışız

aldığı her topu gol yapsın demiyoruz, fakat Fenerbahçe'nin şu sisteminde tek forvet verimli olmak zorunda. Zor pozisyonda topu kontrol edip sert bir şut çıkarır, bir kafa topu alır, bir adam eksiltir şutunu çeker, golü yine kaçırır ama takıma moral olur bu. Taraftarın da iştahı yerine gelir, takımı iterler. Güiza yöresine gelen her topu ezerek takımın iştahını kaçırıyor, taraftarın morali bozuluyor
Tek forvetli sistemi kastemişiz ama sistem fark etmiyor. Emre'nin Güiza'ya yaptıklarına ben kızamıyorum. Emre'ye en ufak sempati duymam, sahada yaptığı bu tür hareketlere öfkelenirim, geçen sene Deivid'e de yaptığında tepki gösterdik. Bu sefer kızamıyorum. Tek bir adam beceriksilikle, gamsızlıkla, yeteneksizlikle sizin iki dakika pres yapıp 50 metre sürdüğünüz her topu ezerse sinirlenirsiniz. Güiza takımın en çürük noktası. Sadece yapmadığı şeylerle 10 kişi oynatmıyor, takımın ve taraftarın iştahını kaçıran, moralini bozan bir numaralı adam.

Güiza'nın yalnız kaldığı ve yanında forvetle verimli olacağı söyleniyordu, böyle olmadığının kanıtı bugünkü maç. Birincisi Güiza 4-4-2 forveti değil, ikincisi Fenerbahçe bu kadro yapısıyla 4-4-2 oynamaz. Daha önce Diyarbakır'da Alex'in yokluğunda Semih-Güiza ile oynadık, sol kanadın daha formda olması ve Semih'in oyun zekasıyla yırttık orada, fakat bu sefer olmadı. Alex olsa da olmasa da Fenerbahçe tek forvet ve arkasında oyun kurucuyla oynamalı.

Birinci sebep, Fenerbahçe'nin bekleri. Özellikle Gökhan geniş alanı kullanan bir bek. Solda kim bek oynarsa o da benzer bir oyun tarzıyla oynamaya çalışıyor. 4-4-2 oynayıp önlerine kanat koymak onların özelliklerin faydalanmamızı engelliyor. Gökhan'ı yarı alanında 50 metrelik kanada sıkıştırmak ileri hücum yaparken bir kişi eksik kalmak demek.

İkinci sebep birincisi ile bağlantılı. 4-4-2'nin kanatlarında oynayacak yetenekte geniş alan oyuncumuz yok. Mehmet Topuz kesinlike 4-4-2'nin sağ kanadı olamaz, onu da dün kanıtladı zaten. Maç boyu ortalarda boş boş gezindi, Gökhan'la uyumları bozuldu. Gökhan ileri çıktıkça boş alan da bulamadı, savunmaya da katılmadı. Sağ kanadımız çöktü. Hücum olarak bir şey üretemediler, ikinci yarıda savunmanın sağ kanadı yoktu. Solda Vederson daha bir kanat oyuncusuna benziyor fakat o da adam geçme yeteneği olmayan, sürati düşük bir oyuncu. Eğer 4-4-2 oynuyorsak, şaka yapmıyorum, Uğur daha uygun bir oyuncu. Vederson son haftalarda yaptığı etkili ortaların hepsini önü boşken yaptı. Fenerbahçe kalabalık orta saha ile topa sahipken defansına yardıma gelen sağ bekin boşluklarını kullanıyordu Vederson. 4-4-2'ye geçtiğimiz an o kalabalık orta sahanın bir tanesini ileri atıp kenarlarını iyice kanada ittik. O da boş pozisyonda orta yapamadı. Zaten adam geçme ve süratli çizgiye inme yeteneği de yok, o da etkisiz kaldı.

Üçüncü sebep, Kazım-Güiza ikilisinden 4-4-2 çift forveti olmaz. Çift forvet oynamakta ısrarcıysanız yanındaki kim olursa olsun bir tanesi Semih olmalı. O da formsuz ama Güiza'dan kötü oynayamazdı. 2 forveti eğer forvetleriniz Anelka-Drogba ise oynayabilirsiniz. Bu oyuncular durmadan sağa sola çıkan, top sürebilen, adam geçen, etkili paslar veren oyuncular. Daha da önemlisi 2 forvetinizden en az birisinin sürekli geriye çıkıp boşluk bulması ve markajdan kaçması gerekiyor. Adamını beraber getirirse ne âlâ, diğeri tek markajcıyla kalır. Fakat bu işi ne Kazım ne de Güiza yapabilir. Kazım topla ilerleyebilen bir oyuncu ama sadece açık alanda. Forvete koyduğunuzda yanında bir markajcı garanti oluyor, zaten topu saklama, tutma, oyunu ve boş adamları okuma gibi bir yeteneği yok. Öyle olunca geri gelip boşluk bulma işini yapmaya çalışıp yapamadı. Bu işi Semih çok daha iyi yapıyor. Gelelim Güiza'ya. Tek olumlu özelliği çizgi defansın arkasına iyi sarkmak. Bu da arkasında çok teknik, hızlı düşünen, fiziğiyle topu saklayan, arkaya dengeli ve iyi pas atan bir oyun kurucuyu gerektiriyor. Yani Güiza formda olduğunda bile yanında bir forvetle değil, arkasında iyi bir oyun kurucu orta sahayla daha etkili olur. İki forvetli sistemde de gezip boşluk aramadığı, top alıp sürmediği, sağa sola gidip adam geçemediği için daha da etkisiz olur, dünkü rezalet oyunu oynar.

Volkan maç sonrası açıklamasında öne geçince geri yaslandık demiş, ona katılan da çok. Bence sorun o kadar basit değildi dün. Hiçbir noktası etkin olmayan bir takım vardı. Değişen sistem nedeniyle takımın bekleri de, kanatları da, forveti de etkisizleşti. Golü atmadan önce de, attıktan sonra da oyun düzeninde bir fark yoktu. Nerede duracağını bilmeyen oyuncular, orta sahanın 40 metre önünde bekleyen iki forvet, kenarlara sıkışmakla orta sahaya girmek arasında kararsız kalmış kanatlar... Yapılması gereken Bükreş deplasmanından çok açıktı. Alex yoksa bile 4-2-3-1 sistemi bozulmayacak, 4-4-2 gibi bize uymayan bir sisteme geçilmeyecek, Kazım tek forvete, Özer Alex'in yerine başlayacak, Mehmet de sağda oynayacaktı. Güiza, Kezman neden oynatılıyorsa o sebeple oynatılıyor, parasını çıkarmak için. Oynatılmaya devam ederse parasını değil de bizim kafalardaki keli ortaya çıkaracak. Berbat oynuyor. Galatasaray'ın 3, bizim 5 derbimiz kaldı, Sami Yen deplasmanına gideceğiz, puan farkı 3. Geçen haftaki galibiyetin hiçbir anlamı kalmamış oldu. Özer'i oynatmama ve sistem değiştirme pahasına Güiza'yı oynatma inadı kaç puan geri düşünceye kadar sürecek bakalım.


12 comments:

  1. Griffith dedi ki...

    Gelen gideni aratırmış.Kezman olsa bundan kötü oynamazdı.

  2. benden bu kadar dedi ki...

    hani olmaz da, henry gelse şu yaşta, ortalığın afedersiniz **ına koruz. nasi s**eriz abi ortalığı dimi. eheh.

    şaka bi yana henry harbi tam şu fenerlik adam. bana zaten ilerde bi top alsın, bi verkaça girsin, plasesini koyuversin yeter. hatta fenerde henryi görsem daha şampiyonluk filan da istemiyorum.

  3. DenizEr dedi ki...

    Gercekten de onunde her topu ezen bi forvet varsa orta saha hem moral hem fizik olarak gocuyor. Adamlar ileri-geri kosmaktan oluyor kaptirilan toplar yuzunden...

  4. FASLI dedi ki...

    Bence tek forvetli sistemde Semih'te ısrar edilmeli. Klişe bir cümle oldu ama gerçek bu. Ayrıca Gökhan Gönül gerçeğine dikkat çekmek istiyorum. Gökhan hücumlarda takımı destekliyor ancak topu stop etme konusunda berbat. Topu yere indiremediği zamanlarda hücumda gol kaçırıyoruz savunmada tehlike yaşıyoruz.

  5. NYG dedi ki...

    forward to: daum@fenerbahce.org.tr

  6. sallanyuvarlan.blogspot.com dedi ki...

    Guiza yine bizleri çıldırttı. Memet topuz da ikinci yarı yoktu bir şutu vardı o da direkte patladı. Guiza'nın yerine forvette kazım oynasaydı maç daha farklı olurdu.Ayrıca hakemede iki laf etmek doğru olur. 4-5 defa kol hareketi yapan cangele'ye niye kart göstermez anlamam.Daum'un oyuncu değişiklikleri de yanlış,herhalde daum takıma 1 puan kazandırın ne de olsa haftaya 3 puan alırız demiş. Maçın en iyilerinden biri volkan'dı. 1 Puana sevinemiyorum.Sen Fenerbahçe isen büyük takımsan böylelerini yeneceksin arkadaş.Lamı cimi yok bunun.

  7. arttvendelay dedi ki...

    guiza kotu, daum kotu, hakem kotu, berbat bir pazar gunu oldu

  8. ben buradayim dedi ki...

    Güiza hala kötüdür herhalde...salı kötü, çarşamba kötü, perşembe kötü, cuma kötü, cumartesi kötü...eee, pazar akşamı niye iyi olsun bu herif? AAAARRGGG ÖLDÜRECEK BENİ BU HERIF!

  9. Sekhranikos dedi ki...

    Tek merak ettiğim şudur ki bu hacı guizanın bi menem olmadığı görüşünde herkesler hemfikir lakin anlamadığım -gerçekten anlamıyorum- bu adam hala milli takıma çağrılıyor, daum hala ısrarla oynatıyor -aragones için hemşehri ayağı diyorduk- aziz gayet güzel oturup bunu 90 dakika canlı canlı izleyebiliyor velhasıl hiç bir şey değişmiyor. Yahu hakikaten biz malmıyız da bu guizanın bokundaki boncuğu göremiyoruz. Gürcülerle maç izlerken dahi aaa eşek gene 11 de diyorlar. Bir tuhaflık mevcut ama çözemedim.

  10. linguisticsfc dedi ki...

    volkan bi de öne geçtiğimizde topu oyuna sokarken falan zaman geçiriyor onu da belirtseymiş. hiç hoş olmuyor bu. antepte de yapmıştı bunu. ayrıca guizanın neden iyi oynayamadığını çok iyi açıklamışsın guiza dışı etkenler yani orta sahanın efektif çalışmaması. o yuzden guizaya fazla yuklenmeye gerek yok, yani yerine gelecek forvetin de ben çok pozisyona gireceğine inanmıyorum, daha önce nobrenin gelişmişi bu sistemde iş yapar demiştin, ha o olur bak

  11. arttvendelay dedi ki...

    sistem falan degil sorun, guiza top surmekten, pas vermekten, sut cekmekten, kafa vurmaktan aciz bir adam. daum mu gorecek kim gorecek bunu artik bilmiyorum ama biri gorsun. +40 mac oynadi bu adam fenerbahce'de, ayni tas ayni hamam

  12. Adem dedi ki...

    Fenerbahçe'nin Zico ile taçlanan Brezilyalı akımı içerisinde neden hiç Brezilyalı santrafor düşünmediğini hâlâ anlamaya çalışıyorum. Para var, imkan var, Roberto Carlos, Zico, Alex var. Ama forvet Kezman, sonra Güiza...

    Bu kişisel bir iddiadır, Fenerbahçe şu anda Brezilya'nın en çok gelecek vaadeden forvetini rahatlıkla getirebilir Türkiye'ye. Ama neden yapmaz, orasını bilmiyorum.

    Adem

Yorum Gönder