Galatasaray Taraftarının Protesto Hakkı



Dün Galatasaray taraftarı Beşiktaş'la oynanan basketbol maçının başında "Turgay Demirel istifa" diye bağırdı. Yaklaşık 30 saniye sonra hakemler maçı durdurup anons yapılmasını istediler. Ardından pota arkasında yine Turgay Demirel'e yönelik zerre kadar küfür ya da hakaret içermeyen bir pankartı da kaldırdılar.

Basketbol oyun talimatlarına göre hakemlerin herhangi bir kötü ya da küfürlü tezahürat sırasında anons yaptırma hakları, bu devamlılık arz ederse salonu kısmen ya da tamamen boşaltma yetkileri var. Peki küfür içermeyen bir şekilde bir taraftar gurubunun haklı ya da haksız bir gerekçeyle bir Federasyon Başkanı'nı istifaya çağırmasının neresi suç?

Galatasaray taraftarının Turgay Demirel'in istifa etmesini istemesinin nedeni Fenerbahçe ile oynanan kadın basketbol maçındaki hakem yönetimleri. Bu gerekçeye katılmıyor olmamız bu taraftar grubunun protesto etme hakkını savunmamızı engellemez. Galatasaray taraftarı bir basketbol maçında o ülkenin federasyon başkanını protesto edemeyecekse nerede protesto edecek.

Olayın diğer boyutu hakemlerin herhangi bir disiplin talimatına aykırı olmayan böyle bir protesto karşısında anons yaptırma ihtiyacı hissetmesi. Maçın hakemleri de bu tezahüratın anons gerektiren bir durum olmadığını biliyorlar ama başımıza bir şey gelmesin, başkana karşı mahcup olmayalım diye yaranma içgüdüsüyle böyle bir şeye gereksinim duyuyorlar. Dünkü bu tutumdan sonra federasyon başkanıyla hakemler arasında bir ast-üst ilişkisi olmadığına kimi inandırabilirsiniz ki?

Turgay Demirel'le ilgili daha önce de bir sürü şey yazdım. Kendisinin Türk basketbolunun başına gelmiş en büyük musibet olduğunu düşünüyorum. Fenerbahçe'nin geçen yıla kadar federasyonla çok yakın görüntü çizmesinin mide bulandırıcı olduğunu Mahmut Uslu-Tanjeviç-Demirel üçlüsü arasında hesapların önünde sonunda kulübü yaralayacağını da yazdık.

Galatasaraylıların düşündüğü gibi Turgay Demirel Fenerbahçe'nin ya da Aziz Yıldırım'ın adamı falan değil. Turgay Demirel tıpkı aynı soyadlı siyasetçiden de bildiğimiz gibi Türkiye'de iktidarda kalmanın formülünü bulmuş "her devrin adamı olmuş" sonuna kadar da kirlenmiş bir spor adamı.

Kendi aleyhinde bir durum olduğunda birilerini suçlamak protesto etmek tabii ki her taraftarın hakkı ama asıl önemlisi işler lehinizeyken de adaletsizliğe tepki koyabilmek. Galatasaray taraftarı Cemal Nalga olayından sonra da Galatasaray'ı ligden düşüremeyen Turgay Demirel'in istifasını isteyebilseydi, Efes'in toplu doping olayında herşeyden haberi olmasına, Kakiozis'den olayın içyüzünü öğrenmesine rağmen ligi niye tescil ettiğini sorgulayabilseydi o zaman bu protestonun değeri çok daha anlamlı olurdu.

Yine de geç kalmış sayılmazlar, yanlış gerekçelerle de olsa doğru sonuca varmışlar. O yüzden eski açık "Turgay Demirel" diye bağırırsa biz de karşı tribünden "İstifa" diye bu protestoya katılırız.

Bir ülkenin Başbakanı kendisini yuhalayanları kamerayla tespit ettirme peşine düşerse (Dünya Basketbol Şampiyonsu final maçı), aynı Başbakan stadyum açılışında protesto edildiğinde gazetecesinden, kulüp başkanına herkesin eteği tutuşursa, Federasyon Başkanı protesto edildiğinde derhal sus emri veriliyorsa bu ülke iflah olmaz. Protestoya izin verilmeyen ülkenin yönetim biçimi demokrasi falan değildir. Muhafazakar iktidara şirin gözükmek için dansçı kızların şovunu bile iptal edebilen bir adamdan da Türk basketboluna hayır gelmez.

Galatasaray taraftarının Turgay Demirel'i Başbakanı ya da TOKİ Başkanını, ya da herhangi birini küfürsüz bir şekilde protesto etme hakkı engellenemez. Yazarları, gazetecileri, sokakları susturdunuz, bari salonları bize bırakın. Basketbol hakemleri de "dokunanı yakmasın."


3 comments:

  1. Adsız dedi ki...

    hiç , GS dua etsin demirel e , normalde ikinci ligde , üçüncü sınıf yoğurt veya makarna markalarının sponsorluğunda lige çıkmaya çalışıyorlardı .

  2. tosun dedi ki...

    Eline sağlık, her cümlenin altına imzamı atarım. Sesimiz olmaya devam papazınçayırı!

  3. Sosyal_FB dedi ki...

    Bu yine iyi... Vakıfbank GSTT - Fenerbahçe maçında, salatalık resmi açtık. Polis gerginlik oluyor diye aldı. ÖSYM skandalları sonrası tatmin olmak, salatalık fotoğrafından tedirgin olmak. Tuhaf bir devlet anlayışı.

Yorum Gönder