Trabzonspor - Erdoğan - Milyonlarca Dolar


05ANKARA3199 numaralı belgede geçen ifade aynen şöyle: "Erdogan reportedly agreed to transfer several million dollars from one of the Prime Ministry's hidden reserves to permit TRABZONSPOR under Ozak to purchase better players." meali, "Erdoğan gizli kasalarından biriyle (veya örtülü ödenek) Trabzonspor'a daha iyi futbolcular transfer etmesi için Özak'a milyonlarca dolar yollamayı kabul etti." [1]

Osman Acar'ın "Plaka Kardeşliği" yazısına yaptığı yorumdan sonra öğrendiğim bu durumun nasıl bu güne kadar bu kadar az konuşulduğunu, içinde bulunduğumuz ülkenin halini bir an olsun düşünmek için vesile sayabiliriz.

Başbakanın gizli kasaları olduğu, bu kasalarda da anlaşıldığı üzere bir kaç milyon doları bulunduğu yönündeki Amerikan Büyükelçiliği resmi yazısı yabana atılabilir bir şey değil. Başbakan'ın gerçekten gizli kasaları var mı? Gizli kasaları varsa neden gizli? Başbakanın verdiği mal beyanını hepimiz biliyoruz, mal beyanında "bir kaç milyon dolarını" beyan etmiyor ve milletle paylaşmıyorsa o zaman bu en başta bir suç değil mi?

Başbakan bu milyonlarca doları nasıl kazanmış? Hangi işleri ve eylemleri milyonlarca dolarlık bir ödemeye konu olmuş? Başbakanlık yaparken Başbakanlık maaşı dışında ne tipte kazançlar sağlıyor?


Şayet bahsedilen örtülü ödenek ise, Başbakanın örtülü ödeneği kendi siyasi amaçları için harcama hakkı olmadığı da ortada.

Bu iddia doğru mu değil mi? En azından araştırmaya değmez mi? Bir ülkenin Başbakanının milyonlarca dolarlık gizli kasaları olup olmadığı veya örtülü ödeneği bu şekilde keyfi kullanıp kullanmadığı bir millet için önemli bir husus değil mi?

Ancak olayın bir yönü daha var, gerçekten de Başbakan Trabzonspor daha iyi transferler yapsın diye milyonlarca dolar verdi mi? Bir Başbakan bir spor kulübü transfer yapsın diye, gizli - kapaklı milyonlarca dolar nasıl verir? Bu parayı kulüp kabul etti mi? Yoksa bu para kulübün kasasına hiç girmedi de Özak kendisi mi bu parayı kabul edip transfer yaptı? Nitekim Nuri Albayrak'ın Trabzonspor başkanlığı yaptığını biliyoruz. Nuri Albayrak'ın Başbakanla yakınlığı da bir sır değil. Nuri Albayrak'ın ibra edilmediği olaylı kongreden sonra seçilen Sadri Şener de bir dönem Nuri Albayrak ile çalıştı.[2]

2004 yılında yapılan yerel seçimlerde biliyorsunuz Trabzon Belediye Başkanlığı'nı CHP'li Volkan Canalioğlu kazandı. Aynı dönemlerde AK Parti'nin futbol üzerinden bir strateji geliştirdiği konuşulmaya başlandı. İddialara göre AK Parti, futbolun çok önemli yer tuttuğu Trabzonla bağlarını Trabzonspor üzerinden tekrar kurmak istiyordu. Tayyip Erdoğan'ın yakınındaki iki ismin, Özak ve Nuri Albayrak'ın, doğrudan kulübe müdahale etmeleri, Nuri Albayrak'ın da Başkanlığı kazanması bu stratejinin eseriydi. Gerçekten de 2009 yılında yapılan yerel seçimlerde, Trabzon belediyesi AK Parti tarafından kazanıldı.

Seçim hesaplarının, gizli kasalardan milyonlarca dolar verilerek Trabzonspora yatırım yapılması iddiasıyla bir ilişkisi var mı? Gerçekten de seçim kazanmak için böyle bir operasyon yapıldı mı?

12 Haziran seçimleri yaklaşırken, Trabzon'daki tüm milletvekilliklerini kazanmak isteyen AK Parti başka operasyonlar da yapıyor mu?

Futbol, gerçekten sadece sahada oynanmıyor. Sormak lazım, acaba bugün sahadaki sonucu neler belirliyor?

[1] http://www.wikileaks.ch/cable/2005/06/05ANKARA3199.html#par7
[2] Radikal, Tayyip Erdoğan'a Ağır Suçlama, 14.02.2002,
http://www.radikal.com.tr/haber.php?haberno=29277


5 comments:

  1. Adsız dedi ki...

    öncelikle cesaretinden dolayı seni tebrik ederim , hepimizin düşündüğü ama cesaret edemediği bir konu bu, malesef bu sene ki şampiyonluğun bizden alınıp göz göre göre TS ye verilmesinde üst kadamede bir takım anlaşmalar olduğu aşikar , hatta işin içinde aziz yıldırım ülker arena ve tapu konuları bile var bence , bu sene şampiyonluğun Ts ye verilmesi karşılığında son derece rahat ve güleç bir aziz yıldırım bana tuhaf geliyor , üstelik sürekli bir takım konular ile başbakanın yanında ,gbirliği maçından sonra Ts lehine 10 büyük hata oldu FB aleyhine 2 , oysa biz o süre içinde medya nında bu işin içindeki kalemşörleri sayesinde hep o ofsayt golünü konuştuk , ortada büyük bir komplo var ve FB kurban edildi .

  2. PVH dedi ki...

    Su belgede Trabzonspor yerine Fenerbahce yaziyor olsa lig tatil edilir, diger kulupler bu iddialar arastirilana kadar maclara cikmayacaklarini bildirirdi.

  3. Miles dedi ki...

    çok tatlı çok güzel bir konuyu kaleme almışsın,gizli işlerin nerelere vardığını anlatmışsın...lakin ordan yine şampiyonluk trabzona verildi,fener olsa böyle olurdu yorumları olmamış...yazı için eline sağlık yorumlar olmadı...

  4. hopelives dedi ki...

    biz bu gizli kasaların şifresine "sümeyye'ye 20-25 gitmesi lazım" diyoruz. tiksindirici...

  5. Adsız dedi ki...

    zamanında lube ayar sergenin ve sinan enginin sedat pekerle olan telefon konuşmalarını duyurmuştu. aynı sene sergen 4e 2 giderlerken inönüde gs maçında topu geriye çekmişti, kupa bjknin olsun şamp gs olsun diyen başkanları vardı bunların. ben denizli'de ömrümün çeyreğini bıraktım.. şimdi de ebru köksaldı'nın blogunda bahsettiği bu wikileaks belgeleri.. ben takımımı şampiyon görmek istiyorum.

Yorum Gönder