Ertuğrul Sağlam'a Sorular


Ivan Ergiç maçtan sonra şöyle diyordu: "1 puan kötü değil. Maçtan önce hedefimiz savunma çok iyi olacaktı. İyi giti ortayı iyi kapattık. Çok zor burda 3 puan almak. Benim için iyi 1 puan."[1] Gerçekten de "önce savunma" anlayışını Bursaspor en iyi seviyede ortaya koydu. Maçın çok önemli bir kısmını 7-8 oyuncu ile kendi ceza sahasında Çanakkale geçilmez tipi bir ruh haliyle oynayıp, özellikle defanslarının ortasındaki iki stoperin hiçbir hata yapmaması ile de istedikleri sonucu aldılar.

Ertuğrul Sağlam maçtan sonra, "Bu beraberliğin bir tek karı, burada Fenerbahçe'den puan almanın yanı sıra altımızdaki rakiplerimizin puan kaybettiği haftada onlardan bir puan uzaklaştırdı. Ancak şampiyonluk yarışında Trabzonspor'dan 2 puan daha uzaklaştık, Fenerbahçe ile puan farkı aynı kaldı. O yüzden bu beraberlik bize çok katkı sağlamadı." diyecekti.

Maç son derece gerilimli geçmiş, Bursaspor sertliği ziyadesiyle kullanmış, Fenerbahçe de kapanan Bursaspor'u açmakta zorlanmıştı. Penaltı pozisyonları, sarı kartlar, söylemek lazım Fenerbahçe açısından ciddi bir maçtı.

Ertuğrul Sağlam'ın 3 puan almak için çıktığı bir maçta futbolcularına önce defans güvenliğini almalarını telkin etmesi tabi bir mantığa sahip. Bursaspor ligin en çok beraberlik alan takımlarından, zor gol yiyen bir takım, defansta kapandıktan sonra hızlı oyuncuları ile kontraatak yaparak pozisyon bulabiliyorlar. Fenerbahçe maçında da bu tip pozisyonlar yakaladılar.

Bütün bunlar tamam.

Peki o zaman merakımdan soruyorum, Trabzon karşısında bir kere bile böyle 7-8 kişiyle defans yapmamalarının, Trabzon deplasmanında harereti alınmış açık bir futbol oynamalarının sebebi ne olabilir? Trabzonspor çoğu maçını tek golle kazanmış bir takım, bu maçı mutlaka alması gerektiği de ortada. Özellikle Avni Aker'de belirli bir süre gol bulamazlarsa tribün baskısını da yiyecekleri rahatlıkla söylenebilir. O halde katı bir defans yapan Bursa'ya karşı oyunun ilerleyen bölümlerinde mutlaka açıklar verecek, Bursaspor da kontra pozisyonlarla bu açıklardan istifade ederek sonuç alabilecekti. Bursasporun amacı üç puan almak ise, deplasmanda aynı Kadıköy deplasmanında yaptıkları gibi bir süre kapanmak, zamanın sonuca muhtaç Trabzon aleyhine geçmesini beklemek ve sonra oluşacak boşluklardan istifade etmek herhalde Trabzon gibi açık takımlara karşı hızlı oyuncuları ile kolay pozisyona giren bir takıma açık bir futbol oynamaktan çok daha uygun düşecekti.

Bir hile hurda imasında bulunmuyorum. Ancak Fenerbahçe maçında aldığı bir puanı beğenmeyen, Trabzonla arasındaki puan farkını kapatmak isteyen Ertuğrul Sağlam'ın bütün bunları görememesini, Bursaspor'un maçın hiçbir bölümünde katı-sert bir savunma yapmamasını da anlamakta zorlanıyorum. Maçın tamamı izlendiğinde Trabzon hakettiği bir maçı kazanmıştır, hiç lafım yok, ancak Bursaspor'un ona bu pozisyonları sağlayabilecek bir sistem ve düzenle deplasmana çıkmasını da ifade edebilmek zor. Şöyle de söylenebilir, arkadaş üç puan almak için takımın açık futbol oynaması gerekiyor idiyse, gene üç puan almak için çıktığın Fenerbahçe maçında neden bütün maç defans yaptın?

Ertuğrul Sağlam'ın elbette iyi bir izahatı vardır. Bu izahatların hiçbirimizi tatmin etmeyecek olması da onun kederi. Biz Fenerbahçe tüm rakiplerini yenerek şampiyon olsun isteriz, puan kaybettiysek bu önce Fenerbahçe'nin hatasıdır, ondan başka ne denebilir?


[1] http://www.bursasporfan.com/news/view/3291-ivan-ergicin-aciklamalari/


4 comments:

  1. aspayze dedi ki...

    Herkes gerçeği biliyor!
    Herkes gerçeği görüyor!
    Ama herkes üç maymunu oynuyor!
    Alanen hatır şikesi yapılıyor ama ispatı imkansız.

  2. MustafaS dedi ki...

    Bursaspor bence de hatır şikesi yaptı. Bursaspor'u tuttuğu halde kendi takımından çok Fenerbahçe'ye laf atma derdinde olan bir arkadaşıma yazdığım cümleyi aynen yazayım :

    "Fenerbahçe'ye puan kaybettirmek için katı defans, Trabzon şampiyon olsun diye açık futbol oyna! Ondan sonra Beşiktaş'a laf at "bizi küme düşürdünüz, şikecisiniz" diye!"

  3. feneraki dedi ki...

    Onlara her yer Trabzon, bize her rakip Trabzon.

  4. mergung dedi ki...

    tüm takımı tenzih ederim ama başta batalla olmak üzere ibrahim ve ali tandoğan inanılmaz isteksizdi.

Yorum Gönder