"O Maç" (volume 3)


(fotoğraf: fenerbasket.com)

Perşembe akşamı Euroleague'de ilk deplasman maçına çıkıyoruz. Drazen Petroviç Spor Salonunda Cibona Zagrep önüne çıkacağız, hazır o maç yaklaşmışken bundan 11 seneki önceki bir başka Cibona Zagrep maçını hatırlamanın zamanıdır.

Tarih 10 Şubat 1999. İlk kez yer aldığımız Euroleague'de evimizde geleni geçeni yenerken deplasmanda bir türlü galibiyet alamıyoruz. İlk grupta oynadığımız 5 deplasmanda sadece Rus Saratov'u yenebilmişiz,ikinci gruptada ilk iki deplasmanda TDK Manresa ve Kızılyıldız'a mağlup oluyoruz. İçerdeki bütün maçları kazandığımız için 6'lı grupta 2. sıradayız Cibona deplasmanına giderken. Cibona'yı yenersek grubu ilk ikide bitirmeyi garantileyebileceğiz. Sezona başladığımız rüya takımdan dengesiz Abdul-Rauf gitmiş, sezona yedek guard olarak başlayan Levent Topsakal kadro dışı, Miliç ülkesine dönmüş.

Erdal Koşan'ın kulübün kapısından girmesiyle başlayan oyun kurucu problemini yine hissediyoruz. Kalamiza - Gilmore ikilisiyle guard pozisyonunu idare ediyoruz. Barış Manço'nun ölümü üstünden on gün geçmiş, her tarafta Barış Manço şarkılarının melodilerinin yükseldiği zamanlar... Diğer yanda da iki ay sonraki genel ve yerel seçimlerin hazırlıkları sürüyor. 1 gün sonra Ahmet Kaya'nın toplumsal linciyle sonuçlanacak fitilin ateşlendiği MGD ödül töreninden ve 6 gün sonra Öcalan'ın yakalanacağından habersiziz henüz.

Bir Çarşamba gecesi nefes nefese dershaneden gelip geçiyorum televizyonun başına. İlk yarı başa baş geçiyor, o seneyi Euroleague sayı kralı olarak kapatan İbrahim Kutluay şutun kitabını yazmış Hırvatlara nasıl şut atılacağını gösteriyor, takımın liderliğini eline alıyor, arka arkaya sayılarla ilk yarı başa baş bitiyor. İkinci yarıda da skorda geriye düşmezsek deplasmanda şeytanın bacağını kıracağımızı düşünüyorum.

Avni Küpeli'nin 20 sayıyı geçen herkes için söylediği "dile kolay x sayı sayın seyiriciler" kalıbını o gün 20 kez duyuyoruz, İbo önce 20'li sayıları sonra dile kolay 30'ları ve en sonunda dile kolay 40 sayıyı buluyor. Kafası sargılı da olsa maçı bir şekilde Avni Küpeli'nin tüm nazar değdirme girişimlerine rağmen kazanmayı kafasına koymuş vaziyette. Maçın sonuna doğru bir kaç şut ve faul kaçırıyor İbo doğal olarak. Son hücuma yine de 84-82 önde girmeyi başarıyoruz. Son topta Cibona'nın denediği şut potadan dönüyor topa doğru uzanan Zan Tabak'ın ellerini görüyorum, maçı kazandığımızı düşünüp zıplıyorum, ribauntu alıp topu havaya atsa maç bizim, Tabak topu tutmak yerine çelmeyi tercih ediyor, göz açıp kapayıncıya kadar hafif sol çaprazda üçlük çizgisinin dışında bekleyen Chucky Atkins'in eline geliyor Tabak'ın çeldiği top. Atkins topu kaldırıp atıyor, top havadayken kırmızı olan potayı ve korna sesini duyuyoruz önce ve sonra da topun çemberden geçiş sesini. Hırvatlar Atkins etrafında sevinç yumağı olurken ben koltukta çökmüş vaziyetteyim. Tabak'ın elleri kafasında, İbo'nun 43 sayısı yetmiyor, Avni Küpeli sözü merkez stüdyolara bırakırken, hüznümüz baki kalıyor Zagrep semalarında.

Bize üçlüğü atan Atkins o sezonun sonunda NBA'e dönüp önemli bir rol oyuncusu haline geldi, belki de o basket adamın şansını döndürdü. Ne zaman Atkins ismini duysam (aynı adlı rejime adını veren mütevaffa Robert Atkins de dahil) ve ne zaman Cibona ismini işitsem İbo'nun sargılı kafasını, Tabak'ın o meşum elini ve o buz gibi Şubat gecesini hatılarım.

Bu Perşembe o günkü kadar şanssız olmamayı umalım.


6 comments:

  1. Adsız dedi ki...

    ibrahim kutluay dan hiç bahsetmemişsin ,o maçta ibo destan yazmıştı sanıyorum 7 üçlük atmıştı toplamda da 43 sayı atmıştı galiba , inanılmaz oynamıştı.

  2. PVH dedi ki...

    Yazının dörtte üçü İbo'dan bahsetmiş Maçanın Papazı.

  3. Adsız dedi ki...

    sadece ironiydi :-) , o maç sadece ibo dan ibaretti manasında söyledim .

  4. PVH dedi ki...

    Pardon :)

  5. Adsız dedi ki...

    o maçı daha dün gibi hatırlarım ,o son şut kalbime ok gibi girmişti , siyahi oyuncu sevgi seli içinde kaybolmuştu ,zan tabak ın topu tam adamın eline tokatlaması ayrı bi konu ? maçtan sonra gs li bjk liler bile bana maçla ilgili takılmışlardı onlarda büyük bi heyecanla (?) izlemişlerdi sanırım ...

  6. Bozkurt K.Yılmaz dedi ki...

    sahamızdaki dolu maçlar,halil uner dallamasinin real madridli oyuncuya faul yapmasi(hem de ondeyken), ibo'nun bu maçı ve sezonu bitiren gilmore'un kaçan faulleri...ne sezondu !

Yorum Gönder