Hukuk Görünümlü Eyyam


Cemal

Karar tabii ki sürpriz değil, bekliyorduk bu puan silme cezasının kalkmasını. Normal bir hukuk devletinde herkes bir cezanın kaldırılacağını biliyorsa açıkça hukuka aykırı bir eylem vardır. Oysa söz konusu basketbol federasyonu olduğu için eyyam olacağı beklentisi yüzünden biliyorduk cezanın kaldırılacağını. Olay ortaya çıktığı anda küme düşme dahil her karara katlanacağını söyleyen Galatasaray yönetimi küme düşme cezası verilmemesine rağmen Tahkim'e gitti, taraftar forumlarında "onurumuzla düşeriz" sözleri egemenken bugün" haketmediğimiz bir cezaydı zaten hak yerini buldu" havası var. Galatasaray'a dair alıştığımız bir şizofreni hali... Bir yandan kendini batıya açılan pencere gibi görüp diğer yandan şark oyunlarına başvurmak... İki gün önce göreve getirdiği Genel Menajeri federasyonun isteğiyle görevden alan Galatasaray'a zaten gerekli mesaj verilmişti. Tahkimin puan silmeyi kaldıracağı da bal gibi biliniyordu.

Ne demiş hukuk abidesi kararında Tahkim Kurulu: "5 puanlık ceza hukuki dayanaktan yoksundur". Kardeşim bu suçun cezası zaten senin bizzat yazdığın yönetmeliğe göre ligden düşürme, hukuki dayanaktan nasıl yoksun olur? Şöyle bir mantık işletmişler galiba. İdamı gerektiren bir suç var ama mahkeme bu adama 5 yıl hapis vermiş, adam yüzsüzlük yapıp Yargıtay'a gidiyor, Yargıtay da şöyle bir yorum yapıyor: "5 yıl ceza bu adama verilebilecek bir ceza değil yani hukuki dayanaktan yoksun" ve adamı serbest bırakıyor. Böyle bir mantık olabilir mi?

Galatasaray kulüp olarak evrakta sahtecilik yüzünden küme düşürülmesi gerekirken Federasyonun kararıyla düşürülmüyor. Federasyon diyor ki; bunu yapmadık ama biz de bu hareketin cezası olarak Cemal Nalga 5 maç oynatıldığı için 5 maçta puan sildik. Tahkim 5 puan silmeyi kabul etmiyor ve ortada ceza falan kalmıyor. Yani Galatasaray evrakta sahtecilik yaptığı için herhangi bir ceza almadı. Tam bir danışıklı dövüş. Cezası bitmemiş bir oyunucuyu oynattığı için 5 maçta hükmen mağlubiyet ceza aldı sadece. Şöyle bir örnekleme yapalım: Cezasını kupada tamamladı diye düşündüğü bir oyuncuyu diyelim Bornova Belediyesi yanlışlıkla iki dakika oynatıp sonra bunu fark etseydi ve oyunuyu hemen oyundan alsaydı aynı hükmen mağlubiyeti onlar da alacaktı ya da bir anlık dalgınlıkla izin verilen yabancı oyunucudan fazla bir oyuncu sahada iki dakika yer alsa iki sene önceye kadar bunun cezası hümen mağlubiyetti. (Fenerbahçe bayan voleybol takımı bu iki dakikalık hata yüzünden iki yıl önceki Dicle Üniversitesi maçında haklı olarak hükmen mağlup sayıldı). Peki bu adı üstünde "hata"lara karşı Galatasaray'ın suçu ne? Cezası bitmemiş bir oyuncuya başkasının formasını giydirip, federasyona giden resmi belgeyi bilerek yalan beyanla doldurmak. Yani hata falan değil gayet nitelikli sahtecilik. Peki nasıl olurda hata sonucu verilecek bir yaptırımla nitelikli sahtecilik suçu sonundaki yaptırım aynı olur? Böylece basit bir hata ile organize bir dolandırıcılık arasında hiç bir fark olmadığını anlamış olduk yüce Tahkim sayesinde.

Bu ülke hukuk garabetleri konusunda dünya literatürüne veciz örnekler verdi yakın tarihte. Baklava çalan çocuklara hapis, işkenceci polislere defalarca beraat verildi. Son olarak Cumhurbaşkanlığı seçimindeki 367 kararıyla hukukun nasıl zorlandığını hepimize bir kez daha gösterdiler. Yeterince ceza hukuku konusunda garabet kararlar vermiş olduklarına kanaat etmiş olacaklar ki artık spor hukukuna da el atmışlar. Sorun sadece Galatasaray değil bunu daha önce de bu blogda yazdık; Fenerbahçe de olsa aynı eyyam yapılacaktı, belki yüzde 10 az olurdu, çok olurdu önemli değil.

Türkiye de gerçekten hukuk olsa gerçekten Spor Bakanlığı gözetim ve denetim yetkisini kullansa Turgay Demirel 15 senedir başkan kalabilir miydi? Hakkında ortaya atılmayan iddia, çıkmamış dedikodu kalmayan bir adamın başında olduğu bir organizasyondan hangi kulübe adalet dağıtmasını bekleyeceğiz ki? Türkiye'de pek çok kurum kötü yönetiliyor bunu hepimiz biliyoruz ama Basketbol Federasyonu kadar kötü yönetilen ikinci bir kurum yok. Galatasaraylı aklı selim sahibi taraftar da bu duruma üzülüyordur eminim, koskoca kulübün Basketbol Federasyonunu minnetine muhtaç hale gelmesini utançla karşılıyorlardır.


19 comments:

  1. Arkhe dedi ki...

    Sindirebilenlere afiyet olsun.

  2. Adsız dedi ki...

    taraftar forumlarında "onurumuzla düşeriz" sözleri egemenken bugün" haketmediğimiz bir cezaydı zaten hak yerini buldu" havası var. Galatasaray'a dair alıştığımız bir şizofreni hali... Bir yandan kendini batıya açılan pencere gibi görüp diğer yandan şark oyunlarına başvurmak...
    Aynen İmza.. Yok E.A ali sami diyor insan bu karara

  3. yes dedi ki...

    Mahmut Uslu federasyonu biz seçtirdik diye övünmeye devam etsin.

  4. Chemedya dedi ki...

    Ben hala hayretler içindeyim.
    1- Cemal Nalga'nın özel bir madde çıkartılarak cezasını hazırlık maçında çekmesi
    2- Galatasaray'ın bu kıyakla yetinmeyip Cemal Nalga'yı Tufan formasıyla oynatması
    3-Bu sahtekarlığın ortaya çıkması
    4- Galatasaray'ın küme düşürülmemesi.
    5- Cezanın kuşa çevrilmesi

    Bu kadar rezalet üst üste dünyanın neresinde olsa o federasyon görevinde kalamazdı.Bizde kalıyor. Hayretler içindeyim.

  5. Adsız dedi ki...

    Bir Galatasaraylı olarak çark eden Federasyon karşısında aynı şekilde çark edip şark'a kayan Galatasaraylılar'a Turgay Demirel demek istiyorum buradan.

    Açıklaması olmayan bir skandalın açıklaması olmayan karar süreci. Türk sporunda bir başka kara leke.

  6. birkan dedi ki...

    Bence bunun sorumlusu Aziz Yıldırım, o bir şer odağı.Aziz Yıldırım Türk sporundaki bütün kötülüklerin kaynağıdır.Ha Gsli kardeşlerim?

  7. tozlu parkeler dedi ki...

    Burada sorun Cemal'in Tufan formasıyla oynaması değil evrakta sahtecilik yapılmasıydı. Olayın patlak vermesinden bu yana ısrarla ''cezalı oyuncu oynatan Galatasaray'' ibareli haberler yapılıyor, işin aslı bulanık suda kayboluyor.
    Yapılan sahtekarlığın cezası zaten küme düşürmek olmalıyken, -5 puan cezanın hukuki dayanağı olmamaması konuşulup duruldu.
    Ceza kalktı ama tarihe not düşerken ''cezalı oyuncu oynatan Galatasaray'' dezenformasyonuna karşı ısrarla olayın ''sahtekarlık'' olduğunu vurgulamak lazım.

  8. Adsız dedi ki...

    Galiba bir şey yanlış anlaşılıyor.Kurallar normal bir ülkede uygulansaydı, Galatasaray'ın yaptığı sahtekerlığın cezası ihraç değilmi?O zaman mahalli ligden başlamaları gerekiyor.

  9. moneywise dedi ki...

    enterasan olan gs'li blogcular sanirim bu haberi henuz almamislar.henuz yorum yapana denk gelemedim.

  10. Charlie Kelly dedi ki...

    Fotoğrafa bakıldığında her şey çok rahat anlaşılıyor aslında. Suçlu suçundan utanmadığı zaman ne yapsanız nafile.

  11. Adsız dedi ki...

    haklısınız cezanın kaldırılması yanlış karar oldu da buna hemen itiraz edenin salyalar saçarak gs camiasına en önde saldıranların fbliler olması traji komik mesela tarihlerinde bir samsunspor maçı varken hani şu cihan oskaylı kazandığınız o yüzden ardan bahsetmeyin sizler alanen şikeler yapan bir camiasınız önce kendi pisliklerinize bir bakın bi zahmet

  12. PVH dedi ki...

    Ilk debil ne zaman gelir diye merak ediyordum. Gec kaldin, gozumuz yollarda kaldi.

  13. fatih dedi ki...

    @ adsız
    bahsettiğiniz samsun maçında fenerbahçe'nin yenilmesi ve galatasaray'ın trabzon'u 4 farkla yenmesi gerekiyordu galatasaray'ın şampiyonluğu için. tahmin edin bakalım galatasaray trabzon maçı kaç kaç bitti atılan o goller kaçıncı dakikalarda atıldı.

  14. birkan dedi ki...

    Adsız, sana kötü bir haberim var.Herkes ağzından salyalar saçar olmuş :(
    Trabzonlusu, Beşiktaşlısı.
    Cihan Oskay denen düveli muazzama sana selamlar gönderdi, bu kadar etkili olabildiğini bilmiyormuş.

  15. Sekhranikos dedi ki...

    Genel cahiliniz gene geldi. Bilen bir kardeş beni bilgilendirse iyi olucak. UEFA ve FIFA gibi bir kurum yokmudur dünyada basketbola dair ve bu tip konularda kulüpler buralara başvuramıyorumu bir nevi üst mahkeme gibi? uygulama açıkca rezil ve hukuka aykırı lakin bunu çözebilecek ve hatta ülkeyi uluslararası turnuvalardan men etme gibi yaptırımlar uygulayabilecek bir kurum yokmu?

  16. Mete dedi ki...

    Ben olaya şu açıdan bakmak istiyorum..Bir takımın ligden düşürülmesi için daha ne yapması lazımdı ki yapılmadığı için bu kadar ucuz cezalarla kurtuldular? Şu şu da olsaydı o zaman küme düşürülürdü denebiliyor mu? Hayır . O zaman bu yüzde yüz kayırmacılıktır başka bişey değil..
    Onuruyla düşemeyen galatasaray camiası bu onursuzlukla yaşayacaktır , tek tesellim bu.

    En azından ne yaptıkları ortada , Kerem Gönlüm olayındaki gibi üstü örtülemedi...

  17. Onur Tirkes dedi ki...

    kume dusme tehlikesi yada ihtimali olan takimlar bu karara itiraz etmeli...

    lig sonunda galatasaray kume dusme hattinin 4 puan ustunde ligi bitirirse ne olacak?

    hemen verelim cevabini.. elbette hicbirsey olmayacak.. birakin kiyamet kopmayi gundeme bile gelmeyecek..

    olayin oznesi fenerbahce olsa kiyameti koparacak olan maglum odaklarin giki bile cikmayacak..

  18. todor dedi ki...

    adsız atlamış geç de olsa ama yanlış atlamış. o seneki 6s maçı neredeyse 90a 0 bitecekti.

  19. Adsız dedi ki...

    cihan oskay olayi tahir kiran serefsizinin organize ettigi Aziz Yildirimi yikma amaci tasiyan Fenerbahcenin ic hesaplasmalarindan dogan bir yalan olaydi. Cihan oskay programda dedi ki fenerbahce samsun macini satin aldi trabzoonspora da gs dan puan almasi icin tesvik primi verdi.

    Ulan be gs'li gerizekalilar madem samsun maci satin alinmis ne diye trabzonspor satin alinsin. Hem dee trabzon o maci 4-0 kaybetmis hani gs.ye gerekli olan averajla kaybetmis.

Yorum Gönder