Buz Hokeyinin Virüsü - Kavga



Kuzey Amerika'nın Buz Hokeyi Ligi NHL'de kavga etmek serbest. Kavga serbest derken oyuncular ikişer dakika ceza alıyorlar fakat futbol veya basketboldaki gibi yumruk yumruğa birbirinize girerseniz 5 maç, 10 maç ceza almıyorsunuz. 2 dakika kenarda oturup maça bile devam ediyorsunuz. Kavganın da kuralları var, birisine haberi olmadan arkadan saldırmak oyundan ihraç ettiriyor. Kavgada sadece yumruk kullanılabiliyor. Hokey sopasını kullanmak oyundan ihraç ve çok fazla maç cezası demek. Birisi yere düştüğü anda hakemler devreye giriyor ve kavgayı ayırıyor. Kenarda oturan yedeklerden birisi kavgaya atlarsa 10 maç ceza alıyor. Kavgayı bu şekilde düzene sokmuşlar ve oyunun bir parçası yapmışlar.

Geçen hafta Cuma New York Islanders - Pittsburgh Penguins maçı neredeyse kavgadan oynanmayacak duruma gelince kavga meselesini yine konuşmaya başladılar. Aşağıdaki video biraz uzun ama tamamını izleseniz de sıkılacağınızı sanmam, her saniyesinde aksiyon var.


Aslında videonun her saniyesi korku filmi gibi. Tepedeki fotoğraf bir önceki maçlarından, iki kaleci kavga ediyor. NHL'de kalecilerin kavgaya girmesi birincisi çok daha fazla malzeme giydiklerinden kavga edemedikleri için, ikincisi takımlar için çok değerli olduklarından sakatlanma riskini minimuma indirmek için çok seyrek. Bu iki takımın daha önceden aralarında mevzu var yani. O yüzden videonun 4. saniyesinde dikkat ederseniz spiker "oo here we go, fight number #1 of the night" (işte başladık, gecenin ilk kavgası) diye heyecanla anlatmaya başlıyor. Ses tonunda bir heyecan var, ilk demesinden de devamını beklediklerini anlıyoruz. Videonun 36. saniyesinde başlayan kavgada dikkat ederseniz salonda Blur - Song 2 çalmaya başlıyor seyirciyi coşturmak için. Her kavga başladığında oturan taraftarların heyecanla ayağa fırladığını ve salondaki ses seviyesinin yükseldiğini de fark edersiniz.

İşler iyice karışınca "fakat hokeyde kavga bu değil!" falan deseler de kavgayı bu kadar normalleştirip, kuralları falan olan oyunun parçası yapmış olmaları oyunu gerçekten çirkinleştiriyor. Hokey aslında izlemesi eğlenceli bir oyun, oyunun her saniyesinde heyecan var fakat bu legal kavga olayı oyuna tamamen ısınmamı senelerdir engelledi. İlk kavgayı çıkaran Haley, videonun 10:15'inde göreceğiniz gibi bir kavgadan çıkıp başka kavga edecek bir adam arıyor. Bulamayınca boşta gördüğü tek oyuncuya, rakip kaleciye saldırıyor. Haley NHL'de her takımda birkaç tane bulunan "kavgacı" oyunculardan. Yani takımlarda birkaç tane kazma oluyor ve sırf sahaya girip birilerini dövsün, rakibe biraz gözdağı için sertliğin suyunu çıkarsın diye para veriyorlar. Bu maç o da kadar çığrından çıkmış ki kaleci, yedek dinlememişler. Bir oyuncu bençten atlayıp kavgaya girdiği için 10 maç ceza aldı örneğin.

Fiziksel mücadelenin, sürekli temasın getirdiği kavgalar olsa ve ciddi cezaları olsa ciddiye alabilirsiniz. Fakat böyle arkadan müzik destekli, önceden planlı (bu maç öncesi kaç kavga çıkar hesabı yapıyorlardı), kavga için para verilen boksörlerle yapılınca iyice tiyatro havası veriyor. Kavgaya "arkadan vurmak yok", "eldiveni çıkarmak lazım", "yere düşen bırakılır" diye kural koyarak tiyatroyu iyice sulandırıyorlar. "Kavgasız hokey düşünemiyorum" diyen o kadar taraftar, gladyatör dövüşü izler gibi kendinden geçerken kavgaları izlediğinden yasaklamak da işlerine gelmeyecek hiçbir zaman. Ben yine hokey izliyorum da bu kavga işi bitene kadar asla düzenli hokey takipçisi olamam sanırım.


1 comments:

  1. Adsız dedi ki...

    Hadi NHL'de ayırıyorlar bir müddet sonra. Bir de buna ne demeli? http://biltonhockey.blogspot.com/2011/01/head-shots-echl-brawl.html

Yorum Gönder