Efes Maçı ve Ergin Ataman


ergin ataman

Dün hakikaten inanılmaz bir maç izledik, artık şunu kabul edelim ki bu ülkedeki en büyük basketbol rekabeti Fenerbahçe-Efes Pilsen arasında. Belki seyirci ilgisi olarak derbi maçlar daha çok ilgi çekiyor ama Efes maçlarının atmosferi bir başka oluyor. Önce maçın teknik tarafına bir bakalım diğer olaylar üzerine de yazılacak çok şey var. Efes’ iki kez, maçın başında ve üçüncü periyodun sonunda darbeyi vurduk ve her ikisinde de ayağa kalkmayı başardılar ve maç kafa kafaya geldi, Tanjeviç’in akıl almaz hatalarıyla az daha maçı da kazanıyorlardı.

46 saniye kala 4 sayı öndeyiz ve ve o hücumda topu en vermememiz gereken Preldziç top kaybı yapıyor ,top kaybı sonunda Kerem tüm sahayı geçip turnikeyi atıyor ve bir de faul atacak. Faul sırasında Efes olası ribaund için Kaya’yı alıyor Tanjeviç uyuyor ve dört kısa devam ediyor, Sahada tek uzun olarak o anda Mirsad var, Semih Oğuz ve Vidmar yanında oturuyor, ribaundu veriyoruz ve yine Preldziç 5 saniye kala top çalmak için saçma sapan bir hamle yapıp Thornton’a faul yapıyor. Thornton iki faulü de atıp skor eşitlenince Tanjeviç molayı alıyor. Son hücum için birşeyler çizeceğini düşünüyoruz, kariyerinde son anlarda topu eline almaya en alışmış adam Gricek kenarda top Green e teslim ediliyor ve Green tek dripling yapmadan üçlük sallıyor. Ve maç uzuyor. Uzatmaya o ana kadar takımın en iyi iki oyuncusu Semih ve Ömer’le başlamıyor Tanjeviç. Efes arka arkaya sayı bulup 5 sayı öne geçince Ömer ve Semih giriyor mecburen ve giden maç tekrar geliyor. 20 saniye kala Gricek’in top kaybı yüzünden son topu yine Efes’e teslim ediyoruz Kerem’ e çalınan steps maçı bize getiriyor. Kritik anlarda takımda topun kime teslim edileceği hala belirsiz, Gricek takımın hem savunmada hem hücumda ritmini bozuyor, Preldziç’ten Bodiroga yaratma isteği hem Preldziç’e hem takıma zarar veriyor.

Dün Ergin Ataman Ender’le başladığı için ve Ender atmosferi yüksek maçlarda saçmalayan bir oyuncu olduğu için uzun zamandır görmediğimiz ön alan savunmasını oturtabildik. Cenk Ender ve Thornton sertliğe karşı yıldılar ve öne fırladık Devin Smith çok iyi oynadı bu bölümde. İkinci periyodun sonlarına doğru Kerem Tunçeri’nin oyuna ağırlığını koyması ve Kaya’nın biraz da şansın yardımıyla attığı şutlarla Efes farkı kapattı. Üçüncü periyod da Devin Smith’in hücumda Semih’e yarattığı pozisyonlar, ve savunmada Rasim-Semih ikilisinin çok iyi performansı yine farkı açmamızı sağladı ancak Rasim’in diskalifiye olması, son periyod Gricek ve Emir’in saçma sapan hücum tercihleri Kakiosis ve Thornton’un şutlarıyla Efes’ e bir kez daha yakalandık. Son periyot 7 sayı atabildik, hücumda bazen öyle bir tıkanıyoruz ki topu eline alıyor bir oyuncu ve diğer dördü bir santim bile hareket etmeden öylece bekliyorlar bu hareketsizlik son periyotta üst üste çok kritik pas aralarına ve top kayıplarına yol açtı. Sonunda takımın uzatmada gitti denilen bir maça tepki gösterip tekrar kazanmayı başarması çok önemli ve ligin bizim adımıza en önemli galibiyetini zor da olsa kazanmak çok güzel. Şimdi kesinlikle gevşemeden normal sezonu ikinci bitirmek için bütün maçları kazanmamız lazım. Telekom’un bir, Galatsaray’ın iki galibyet gerisindeyiz ikisyle de maçımız var. Galatasaray’ın Telekom’la da maçı olduğunu düşünürsek ikincilik için üçlü averaj bile söz konusu olabilir. Play off a 4. girmek yarı finalde Efes i karşımıza çıkaracak üçüncü girersek ve Galatasaray ikinci olursa saha avantajının Galatasaray’da olduğu bir yarı finalde Galatasaray’ı elemek çok zor. İkinci olursak üçüncünün Telekom ya da Galatasaray olması çok farketmez ama ben Telekom olmasını tercih ederim.

Hakemler
Maç için bugün pek çok yerde hakemlerle ilgili olumsuz şeyler okudum. Kaan Kural Rasim’in 5 kez atılması gerektiğini söylemiş de bir zahmet hangi gerekçeyle atılması gerektiğini anlatmamış, Rasim’in 5 kez atılması gerekiyorsa Kaya’nın kaç kez atılması gerekiyor?.Rasim diskalifiye edildiği pozisyonda hiçbir şey yapmadı, arkası dönükken dirseği Ender’e geldi tıpkı ilk yarıda Kaya’nın dirseğinin Mirsad’ın kaşını açması gibi. Efesli oyuncular o sırada olayı provoke edip Rasim’in üzerine yürüdüler ve hakemler de yerde yatan Ender’i görüp gaza gelerek Rasim’i diskalifiye ettiler. Eğer Rasim diskalifiye edilmese Efes’in oralardan geri gelmesi çok zordu o ana kadar hücumda da savunmada da Rasim müthiş katkı yapıyordu takıma. Fener yanlısı olduğu iddia edilen hakemlerin Devin Smith’e verdiği teknik faul ise akıllara zarar. Bir önceki pozisyon basket sonrası Kerem Gönlüm topa yumruk attığı için teknik faul veriliyor doğal olarak ve kural gereği. Bir sonraki pozisyon Devin Smith basket sonrası topu hakeme verdiği için teknik faul alıyor. Topu kime verecekti acaba , ne yapması gerekiyordu eline gelen topu. Onlara çaldık bari bunlara da çalalımın en bariz örneği Kaan Kural’ın kendi sözünü hatırlatalım. “Telafi düdüğü hakemlerin en kötü anlarıdır.”

Son iki düdüğe gelelim maçın tekrarını sırf hakem mevzusu çok konuşulacak diye iki kez seyrettim. Kaya’ya çalınan hücum faul yüzde yüz doğru, hareketli perdeleme var ve dirseklerini çıkarıyor Ömer Onan’ a karşı. Hakem de zaten tam önündeki pozisyonu çok net çaldı. İkinci düdük yani Kerem’e çalınan steps hatalı bir düdük, pozisyonda steps yok Kerem drive sırasında kendi arkadaşı Kaya’ya çarpmak üzereyken topu elinden çıkarıyor ve muhtemelen top kaybıyla sonuçlanacak hücum steps düdüğüyle kesiliyor. Hakemler maçın sert oynanmasına müsaade ettiler ki iki Euroleague takımının maçı için gayet normal, Maçın kaderini etkilediler mi yani maçı Efes’ten alıp Fener’e verdiler mi? Kesinlikle hayır ama Efes cephesinin ve bir sonraki paragrafın konusu Ergin Ataman’ın bilindik Fenerbahçe nefreti bu gerekçeyi kullanmakta bahis görmüyor.

Ergin Ataman
Ergin Ataman’ın maç sonrası demeci arşivlenmesi gereken bir röpörtaj. Beyimiz eskiden “Selanik deplasmanlarında bizi döve döve yenerlerdi bugün de böyle oldu zaten bizi ancak böyle yenebilirler” buyuruyor. Bu takım Efes’e karşı son 13 maçın 11 ini kazandı. Efes’i 10 kez üstüste yendi Ergin Bey. Hepsinde Selanik’de mi hissettiniz kendinizi. Ataman devam ediyor “play off’ta bize yapılanları biz de yapacağız ve aynı oyunları biz de oynayacağız.” 8.000 seyirciyle bir taraftar baskısı mı yaratacaksınız Abdi İpekçi’de evsahibi olduğunuz maçta hayrola, size oynadığımız oyunlar neler ki play off ta siz oynayacaksınız. Ligin ilk yarısında ve kupadaki maçta da bahsettiğiniz oyunları oynadığınız için mi kazandınız Fenerbahçe maçlarını. Türkiye Kupasındaki maçta Efes’e iki sayı fazladan yazılması mesela bahsettiğiniz oyunlar sayesinde mi olmuştu.

Ergin Bey hakemlerin Fenerbahçe’yi kolladığını hissetmiş ve onun için müdahalede bulunmuş, ne zaman hissetti acaba, daha beşinci saniye de Ender’in drive ında niye faul çalmıyorsun diye hakeme bağırıp çağırdığı zaman mı hissetti ? Ergin Bey maçların beşinci saniyesinde hakemlerin niyetlerini okuyabilecek kadar müthiş bir basketbol zekasına mı sahip. Hakeme beşinci saniyede şiddetli bir şekilde itiraz edip bir daha yaparsan teknik faul alırsın denen ve daha ilk periyot teknik faulü alan bir koçun hakemin niyetini sorgulamadan önce kendi niyetine bakması lazım. Türkiye Kupasındaki Fener maçından sonra ukala ukala konuşup “biz Fenerbahçe’yi yenmeyi gelmedik kupayı almaya geldik” deyip aklı sıra Fenerbahçe bizim rakibimiz değil mesajı veren Ergin Bey’e İslam Çupi’nin sözünü hatırlatalım. “Bu formayla dalga geçilmez”

SPORMAX
Yayıncı kuruluşa da bir çift sözüm var. Maçları yöneten arkadaşlar oturup br NBA maçı ya da İspanya’da bir Euroleague maçı nasıl yayınlanıyor diye bir izleyin. Maç oynanırken hiçbir pozisyonun tekrarı verilmez, o anda biri 20 metre yükselip smaç yapsa da, 300 metre çıkıp blok yapsa da o pozisyon oyunun durduğu ilk anda tekrar gösterilir. Basketbol maçı futbol maçı değil yayıncı arkadaşlar bir dikkat edin şu tekrar meselesine Allah rızası için.Phoenix maçlarını bizim Türk yönetmenler verse pozisyon tekrarından Phoenix’in hiçbir basketini göremeyiz herhalde adamlar 5 saniye de hücum ediyorlar. Bir de rica edelim de Melih Gümüşbıçak’a basketbol maçı anlattırma sevdasından da vazgeçin bir zahmet.


6 comments:

  1. Sosyal_FB dedi ki...

    "Efes boyle centilmen, Efes soyle iyi niyetli, hatta o kadar ki yari yariya tribunlere izin verdi. Eeeeeeey Efes Pilsen, sen ki basketbolumuzun pirildayan yuzusun" diye Han Duvarlari gibi ovguler duzen forum taraftarlari vardi bir aralar. Hala da vardirlar. Allahim, akil fikir ver, diyecegim ama Rabbime sordum, vermem dedi.

  2. tozlu parkeler dedi ki...

    Doğrusu hakemler bir iki pozisyonda lehimize haksız düdükler çaldılar ama bu bir iki pozisyonu maçın genelinden süzüp yenilgiyi bunun üzerine oturtmak pek cahilce oluyor. Ergin Ataman tam da bunu yaptı. Ama kabul etmesi gereken bir şey var, henüz maçın ilk hücumunda hakemlere saldıran kendisiydi, Mehmet Keseratar'ın hoşgörülü tavrı olmasa henüz 30. saniyede teknik faulü alırdı ki sanırım bu bir rekor olurdu. Maç sonrası mazlum rollerine girip, pişkin pişkin açıklamalar yapıyor ama top bizim oyunculardan dışarı çıkarken topa atlamayıp dışarı çıkmasını bekleyen oyuncusuna fırça atıp kenara alırken, Kasun boş şutu kaçırdı diye apar topar kenara alıp onu oyundan düşürürken ne kadar kontrolsüz ve gergin olduğuna bakıp kendisini sorgulamalı.
    Ayrıca Rasim'in savaşçı oyunuyla başedemeyip onu oyundan attırmak için çabalayan, tuzaklar hazırlayıp, hakeme şikayet tiyatroları sergileyen Kerem Gönlüm ve Kaya Peker'e de en içten duygularımı yolluyorum. All star maçında bile sportmenlik dışı faul almayı becerebilen Kaya'yı zaten biliyoruz da Kerem Gönlüm'e neler oldu anlayamadım.
    Galibiyete rağmen özellikle de son haftalarda iyi oynayan Green'in düzeliyor oluşuna rağmen guard sorununumuzun çok açık ortaya çıktığı bir maçtı.Son maçlarda kötü hücum ettikçe topu her ne pozisyonda olursa olsun Griçek'e emanet edip sorumluluktan kaçma hastalığının bu maçta başgöstermemesi olumluydu, oyuncularımızın topu kaybetmemek için kendilerini parkelere attıklarını yeniden görebilmek ise sevindiriciydi.
    Ama yetersizlikler halen çok belirgin, iyi, hareketli ve yardımlaşmalı savunma yapıyoruz ama çok top çalma tehditinden gayrı savunmaya dair numaraları olmayan Green'le ön alanda rakibi karşılarsanız onlara kolay hücum etme şansını kafadan tanıyorsunuz işte.
    Ayrıca maçı ellerinde sıkıca tutup biz bu maçı vermiycez diyecek bir lider hala aranıyor.

  3. Murat YILMAZ dedi ki...

    PVH harika bir maç yazısı yazmış, teşekkürler. hakemler ve Tanyeviç maça damgasını vuran isimlerdi. Tanyeviç gibi tecrübeli bir koç nasıl böyle hatalar yapar anlamıyorum. Ayrıca Gricek neden hala form tutamadı. Bıraksın rotasyonu bu adamı birkaç maç direkt oynatsın 30 dakika kendine geldin. Gricek'e sıradan bir oyuncu gibi davranmamalı. Bir de Semih smaçları basarken onu oyundan alıp unutmak nedir? off ki off. Savunma konusuda ilginç. Beş dakika elektrik yemiş gibi çılgın savunma yaparken diğer beş dakika uyuyoruz.
    Maçta dikkatimi çeken bir pozisyon üç kere tekrarladı. Kerem, Green'i arkasına alıp geri geri top sektirerek bizim sahamıza gelirken top kendi sahasında (parkeyle temas ederek) ama kendi bizim sahamızda kaldı, hem de üç kere tekrarladı bu. Bunun adı saha ihlali değil mi?

  4. Adsız dedi ki...

    Ergin Ataman maçın sonunda tam önümüzde hakemlere "Turgaydan prim mi aldınız?" diye bağırdı ki bu iğrenç biir ithamdı. Umuyoruz ki bu hakem raporlarında da yer alır.

  5. PVH dedi ki...

    Bu yazi Fatih'in Murat Yilmaz. Boyle bir yazinin kredisini almak istemedim :)

  6. Murat YILMAZ dedi ki...

    O halde Fatih'in ellerine sağlık :)

Yorum Gönder