Türkü Savaşları


liverpool manchester

Hikayemiz 1960'ların ortasında İngiltere'de başlıyor. Ezeli rakipler Liverpool ile Manchester United arasında oynanan bir maçta başlıyor şarkı savaşı. Bir Manchester United bir Liverpool'un şampiyon olduğu yıllar. Aynı yıllarda Liverpool'dan çıkan bir rock grubu da Dünya'yı sallıyor. Manchester United kendi evinde Liverpool'u mağlup ediyor ve maç bitiminde Ob-La-Di, Ob-La-Da çalıyorlar.

The Beatles Liverpool türkücüleri, Ob-La-Di, Ob-La-Da Liverpool halk türküsü bir nevi. Liverpoollular çok sinirleniyor, basının sorularına sadece gülerek yanıt veriyorlar, "neden böyle bir şey yapıldı anlamadık" diyorlar. Manchester United yönetimi açıklama yaparak "Biz Amerika'yı bile sallayan yeni grubumuzun şarkısını çalarak futbolun festival yanına vurgu yaptık" diyor fakat Liverpool cephesi şarkı ve grup seçimini manidar buluyor. Gazetelerdeki haberlere göre acil yönetim kurulunu toplayıp bir dahaki maçtan sonra çalınacak bir şarkı seçmeye çalışıyorlar, fakat bir sorun var, Manchester'da The Beatles yok. Bir yönetim kurulu üyesi Bee Gees diyor, başkan sinirlenip onu görevden kovuyor, anlatılana göre "Adam mı seçiyon lan ne Bee Gees'i, Beatles'la aşık atmamız lazım" diye bağırıyor, dosyayı kapatıp yere fırlatıyor. O günden sonra bir daha ağızlarını açmıyorlar fakat içlerinde biriktikçe birikiyor bu öfke, bir gün Manchester gelecek buraya, patlacatağız bir Manchester halk türküsü, boylarının ölçüsünü alacaklar umudu var her bir Liverpoollunun gönlünde. İşte futbol dünyasında şarkı savaşları böyle başlıyor.

Hikayemize dönecek olursak Liverpoolluların istediği 7 sene sonra 1976'da Londralı bir grup sayesinde gerçek oluyor. Sex Pistols'un 1976'da Manchester'da 50 kişiye verdiği konser 50 kişiye de eline gitar aldırıyor ve Manchester'da müzik patlıyor. Önce Buzzcocks, sonra Joy Division, sonra The Smiths. Aradan bir 10 sene geçtikten sonra da The Stone Roses, James ve Oasis. Manchester'ın da artık dilden dile dolanan türküleri var. Bu kadar yıllar sabırla bekleyen Liverpool için büyük gün geldiğinde şarkı seçimi çok zor oluyor, rivayet odur ki 4 yönetim kurulu üyesi Joy Division, 4 tanesi The Smiths çalınmasını istiyor, kalanlar yeni jenerasyondan anlamlı bir şey olsun diyorlar, kavga çıkıyor, son grup kazanıyor. The Stone Roses'tan I Am the Resurrection çalıyorlar, manidar olsun istiyorlar fakat o günden beri şampiyonluk yüzü göremiyorlar. Ian Curtis'in laneti şeklinde bir dedikodu bile var. İşte şarkı savaşlarının hikayesi bu, bir yörenin ünlü şarkılarını çalmanın o yörenin takımını yendikten sonra çalmanın manevi anlamı burada yatıyor, hiç anlamadık diyenler için anlatmak istedim. Bahsi geçen şarkıları da koyayım dinleyin bari.







0 comments:

Yorum Gönder