Sol Açık Merkeze



Niang sol açıkta başlatıldığı zaman taraftar genelde tepki gösteriyor, hatta son zamanlarda yaşadığı düşüşü buna bağlayanlar da var fakat bu sistem o kadar da işe yaramayan bir sistem değil. Selçuk cezalıyken Cristian orta sahada oynatıldı ve Stoch, Dia, Niang üçlüsünden birisi solda oynayacaktı, hoca da aralarında en formda ve golcü olanını seçti. Buraya kadar pek gariplik yok. Daha önce Fenerbahçe'nin asimetrik oynayabileceğini ve hatta eldeki oyunculara bakınca oynaması gerektiğini yazmıştım. Oradaki fikri özetleyip Manisa maçının nasıl geliştiğine geçeyim.

Asimetrik sistemle kısaca sol ve sağ açıkların birbirinin simetriğinde aynı işleri yapan oyuncular olmaması gerektiği, sağdaki Mehmet Topuz'un mücadeleci, savunmacı orta saha olduğu ve sol açıkta oynayan Dia veya Stoch'un forvete yakın özellikleri olduğunu söylemiştim. Böyle olunca Brezilya'nın Dünya Kupası sistemi denenebilir ve orta sahadaki defansif oyuncuların merkezi biraz sola kaydırılarak ileride bir tanesinin daha solda konumlandığı üç hücumculu bir sistem denenebilir demiştim. Aslında Niang solda oynayınca bu tip bir oyun oynamaya çok daha uygun bir kadromuz oluyor. Buna rağmen Niang klasik sol açık gibi oynamaya çalışınca verimi gerçekten düşüyor. Simetriğindeki Mehmet Topuz'un aksine topu ve adamını kovalamayı sevmiyor ve beceremiyor, bu yüzden ne kadar klasik sol açık gibi oynasa da defansif olarak aksıyor. Sol bek pozisyonu da takımın en zayıf pozisyonu olunca büyük bir sorun haline geliyor bu. Manisa'da yediğimiz golde sağ ve sol bekin saçmalaması kadar Niang'ın sol açıklık görevi yapmaması da rol oynuyor. Mehmet Topuz tarzı bir sol açık olsa o pozisyonda sağdan topu taşıyan oyuncunun en azından dengesini bozardı.

Golü yedikten sonra ise açıldık ve bunun en önemli sebebi Niang'ı merkeze çekip Semih'i biraz daha Alex'in yanına çekmemizdi. Yani tam bu olmasa da buna benzer bir dizilişe geçtik


Bu tür oyunda önemli roller

1. Orta sahadaki tutucularda, yani defansif orta sahalardan birinin sol alanı kapatması. Yani top rakipteyken sol açığın yapacağı adam kovalama, kanatta baskı işini devralması ve ilerideki hücumculardan birinin ona zaman zaman destek vermesi. Aşağıdaki fotoğraflarda Emre'nin, Semih'in ve Niang'ın pozisyonuna bakınca bunun nasıl paylaşıldığı daha net görülüyor. Özellikle Emre'nin görevi kritik.



2. Sağ bekin orta sahadaki oyuncunun sola yardım etmesiyle oluşacak orta saha boşluğunu doldurması. Bu görev Mehmet Topuz için ideal bir görev ve bunu hakkını vererek yaptı. Aşağıda bir örneği var.


3. İleri hücum üçlüsünün ölümcül üçgenler oluşturması. Bu zaten Fenerbahçe'nin gol atması için tek yol. Yukarıda bahsettiğim yazıda da anlattığım gibi Emre, Cristian, Selçuk hatta M. Topuz golcü, asistçi oyuncular değiller. Bu durumda gol atma, attırma işi ileride kalan üçlüye düşüyor. Onlara Gökhan Gönül gibi bir bekin zaman zaman gelen desteği de önemli fakat temel hücum planı bu üçlünün işleyişi üzerine kurulu. Aşağıdaki pozisyonu aldıklarında gol geliyorum diyor zaten (ve 30 saniye sonra gol geliyor.)


Fenerbahçe, kadrosunun özellikleri nedeniyle bu üçgenleri sürekli oluşturmalı. Manisa maçında sonra kurulan müthiş baskının ilk ve en önemli sebebi Niang'ın merkeze, Semih'in biraz geriye Alex'in yanına gelmesi ve sol ve ortada oluşan boşluğun diğer oyuncular tarafından etkili biçimde kapatılmasıydı. Semih yerine Dia veya Stoch olması da fark etmiyor. Fenerbahçe'nin hangi üçlü oynarsa oynasın onları merkezde yukarıdaki üçgenleri oluşturacak şekilde oynatması gerekiyor. Bunun sebebi de diğer kanat oyuncuları ve orta saha oyuncularının defansif ve ofansif özelliklerini teraziye koyunca defansif özelliklerinin ağır basması.

Bu hafta muhtemelen Dia, Niang, Alex üçlüsünü izleyeceğiz ileride ve umuyorum Dia sol çizgiye sıkışmak yerine Alex'in yanına doğru kayar ve merkeze yakın oynar. Orta sahalara biraz daha defansif yük biniyor ama zaten ofansif olarak çok az verim verdikleri için bundan şikayetçi olacaklarını sanmıyorum. Manisa maçında son 30 dakikada oynadığımız oyunu maçların 90 dakikasına yayarsak ligi daha iyi götürebiliriz.


7 comments:

  1. Ortega dedi ki...

    Niang'ın Marsilya kariyerinin ilk dönemlerinde solda oynadığını bilmiyor muhtemelen onu eleştirenler. Burada tabii Aykut Kocaman'ın Niang transferi öncesi, biz Gyan'ın peşinde koşarken yani, hücumun merkezine bir oyuncu alacağız demeci de böyle düşünmelerine sebebiyet veriyor olabilir.

    Açıkçası şu an deplasmanlarda kullandığımız Semih-Alex-Niang üçgeninden ben de mutluyum. Bu 3 üretken ve rakip için tehlikeli adamla gol bulmak kolay. Mühim olan arkadakilerin de o klişe tabirle oyunun iki yönünde olabilmeleri. M. Topuz son haftalarda iyi bir çıkış yaptı. Emre konusunda ise şüphelerim var. Emre ya çok iyi, çok faydalı ya da neredeyse hiçbir pozitif katkısı olmuyor. Belki vasatı biraz aşan oyunlar ortaya koysa, çok daha farklı bir takım olabiliriz.

  2. inan şencan dedi ki...

    bu planın ileri için aynı ama geri için daha detaysız olanı Mehmet Demirkol tarafından 30 kasım yazısında kaleme alınmış hatta tarafımdan çok beğenilip fm 2011 de denenmiş ve başarılı olunmuştu. bu sezon semih-niang-alex veya stoch-niang-alex üçlüsünü aynı anda bu tip bir planla sahada görememek çok büyük kayıp olur gerçekten.

  3. nadas dedi ki...

    niang'ın sol forvet gibi oynmasında sorun yok. hatta bence olması gereken bu. gol opsiyonunun çoğalması için..

    sorun semih'in santrfor işlevlerinde ki düşüş. ağırlaşmış fazlasıyla silik, pas akışında, topun fenerbahçe'de kalmasında rol oynayamayan bir semih var sahada.

    topu önde tutamayınca, oyun daha geniş bir alanda oynanıyor, niang da pozisyonu gereği forvetleşmekten uzaklaşıp bir sol açık gibi oynamaya başlıyor.

  4. nadas dedi ki...

    belki mehmet'in solda niang'ın sağda oynaması daha etkin bir çözüm olabilir. gökhan'ın kanadını kullanma becerisi niang'ın işini kolaylaştırabilir... daha önde ve merkezde kalmasına olanak verebilir.

  5. Unknown dedi ki...

    Bence Niang-Alex ve önlerinde Semih ile oynuyoruz veya daha risk almak istersek Alex önlerinde Niang-Semih oynuyoruz. Ancak çok yanlış bir sistem gibi görünse de kondisyonunuz iyiyse çok öldürücü olabilir. İlk başlarda bende çekingendim bu sisteme ancak olabilir diye düşünmeye başlıyorum ama hala aklımın bir köşesinde Dia oynasa daha mı etkili oluruz diye düşünmüuyor değilim :)

  6. FASLI dedi ki...

    ''Niang sol açıkta başlatıldığı zaman taraftar genelde tepki gösteriyor''

    Eli belinde dolaşıyor, beni o kahrediyor :)

  7. Sekhranikos dedi ki...

    Gelen her oyuncuyu formdan düşürmeyi nasıl başarıyoruz beni daha çoko ilgilendiriyor. Bu çarka giripde dağılamdan duran bir Aleximiz var.

Yorum Gönder