Fenerbahçe'nin Sorunu



Fenerbahçe 16 maçta 21 gol yiyerek takım savunmasında ciddi sıkıntılar olduğunu belli ediyor. Dörder beşer atılarak kazanılan maçlarla 39 olan atılan gol sayısı da hücumda işlerin iyi gittiğine dair bir yanılgı yaratıyor. Fenerbahçe'nin bu sezon da hücumda ciddi sıkıntıları var. Üstelik bu sıkıntı geçen senelerdeki gibi oyuncu performansı ile değil, takımın sistemi ve taktikle ilgili ve takım savunmasını da olumsuz yönde etkiliyor.

Önce sezon içinde kadronun değişimine bakmakta fayda var. Alex'le sorun, sonra Alex'in ilk 11 oyuncusu olması; Dia, Stoch ikilisini deneme ve işlemeyince Mehmet Topuz'un tekrar sağda oynamaya başlaması ve Cristian'ın tekrar ilk 11 oyuncusu olarak forma bulması. Fenerbahçe, Ankaragücü maçında ideal kadrosu ile sahadaydı. Dia yerine Stoch da oynayabilirdi fakat son haftalarda takıma hiçbir faydası olmadığından yerini Dia'ya bıraktı. Şimdi istatistiklere bakalım

Orta sahalar
------------
Cristian: 1 asist
Emre: 1 asist, 2 gol

Kanatlar
------------
Mehmet Topuz: 4 asist, 1 gol
Stoch: 3 asist, 1 gol
Dia: 3 asist

Forvetler
------------
Alex: 5 asist, 11 gol
Niang: 4 asist, 9 gol
Semih: 5 asist, 7 gol

Dünya Kupası sonrası 4-2-3-1'leri değerlendirirken Brezilya'nın sistemine kısaca değinmiştik fakat en fazla onun üzerinde durmak gerekiyormuş. Aşağıdaki fotoğraf kupa başında Brezilya'nın sahaya ortalama yerleşimini gösteriyor. Burada dikkat edilecek husus 11 numarayla gösterilen Robinho ve 7 numarayla gösterilen Elano. Yani Brezilya klasik bir 4-2-3-1 yerine sol açığında forvet, sağ açığında klasik orta sahanın bulunduğu bir düzenle oynuyordu. Ortada da klasik oyun kurucu Kaka ve ileride Fabiano.


Oyun sistemleri de doğal olarak buna göre şekillenmişti. Defansif orta sahalar sol açıkta defansif özelliği olmayan forvet oynadığı için sol tarafı daha fazla kontrol ediyordu örneğin. Hücum planları ise orta sahanın ortasında oynayan iki oyuncunun hücum yetenekleri çok kısıtlı olduğundan, öndeki üçlüye ve beklerden hücumculuğu çok iyi olan Maicon'a kalmıştı. Tamamen defans yapmak için sahaya çıkan Kuzey Kore'yi Maicon'la, sonraki maçta Fildişi Sahili'ni öndeki üçlünün uyumuyla yendiler.

Fenerbahçe'nin ideal kadrosu dediğimiz kadroya ve yukarıdaki gol istetistiklerine bakarsak; sol açıkta hücumcu forvet, sağ açıkta daha defansif orta saha, sağ bekte hücumu kuvvetli bek, orta sahanın ortasında hücum özelliği çok düşük iki oyuncu ve önde gol makinesi bir klasik oyun kurucu ve bir forvet var. Bu kadro kağıt üzerinde Brezilya kadrosu ile yapısal olarak paralel. Bu durumda Fenerbahçe'nin Brezilya'nın başarılı olduğu (elendikleri Hollanda maçına kadar bu sistem hep işledi, puanlı grup gibi uzun vadeli yarışmalarda hep başarılı oldular) bu sistemi en azından denemeye başlaması fena olmazdı.

Buna rağmen bu yönde bir işaret yok. Fenerbahçe kadro yapısında asimetriye rağmen simetrik futbol oynamaya çalışıyor. Öyle ki; teknikleri, hızları, yetenekleri birbirinden tamamen farklı Mehmet Topuz ve Dia, farklı kanatlarda aynı işleri yapmak üzere sahaya çıkıyorlar. Bunu saha içinde her maç birkaç kez kanat değiştirmelerinden, topla çıkılırken veya savunma yapılırken aldıkları pozisyonlardan anlamak mümkün. Bunun ortaya çıkardığı dezavantajlar nedir peki?

1) Yukarıdaki istatistiklerde de görüldüğü gibi orta sahalar ve kanatlar gol sayısına katkıda bulunamıyor. Fenerbahçe özel hücum setleri üretmesi gerekirken sistemden gol üretmeye çalışıyor. Bunun anlamı şu; sol ve sağ kanadın belli bir görevi olsun ve o görevin içinde ters kanat akınlarıyla öndeki adamları beslesinler ve onlara destek olsunlar isteniyor. Bunun mümkün olmadığı, olmayacağı artık görülmüştür. Dia (veya Stoch), Alex ve Niang sürekli birlikte oynayıp (mümkünse pozisyon değişmeden), bu üçlünün verimliliğini en üst düzeyde kullanmak gerekiyor. Seneler boyu izlediğimiz için biliyoruz ki Emre, Cristian, M. Topuz bir anda sezonu 15 golle bitirecek oyuncular olamayacaklar. Artık pozisyon verimliliği değil oyuncu verimliliği üzerine hücum kurgulanması gerekiyor. Son maçta Alex'in en uca, Niang'ın sola çekilmesinden de şunu anlıyoruz galiba; ne böyle bir çaba var ne de böyle bir düşünce. Hücumcuların biraz da olsa yakalamaya başladığı uyum maç içinde ve maçtan maça pozisyonları değiştirilerek minimuma indirildi.

2) Fenerbahçe'nin sağ beki ile sol beki de bir değil. Bu oyunculardan aynı defans ve hücum verimini beklemek oyuna iki yönlü zarar veriyor. Çözüm aslında basit yine Brezilya takımında vardı. Sağ bek daha enerjik ve önünde orta saha özellikli bir oyuncu oynuyor, bu durumda yerini bırakıp hücum yapması daha güvenli. Sol bek ise hem yavaşlığı, hem verimsizliği hem de önünde defansı zayıf bir sol açık oynaması nedeniyle daha geride, defansif rolü daha ağır bir görev alabilir. Almazsa Ankaragücü maçındaki gibi rakip kendi sağ kanadının derinlerine doğru attığı her topla pozisyon yakalar.

Geçen sene şampiyon olunamayan puanı yakalamak için kalan maçlarda 2 mağlubiyet ve 2 beraberlik hakkımız var. 8 deplasman maçında 4 mağlubiyet, 1 beraberlik almışız. Kalan 9 deplasmanda (GS ve BJK deplasmanları dahil) sadece 10 puan kaybedip, evimizdeki tüm maçları kazanmamız durumunda bile geçen sene şampiyon olamadığımız puana ulaşıyoruz. Geçen seneki takımdan Bilica yerine Yobo, Özer yerine Dia ve Stoch, Güiza yerine de Niang var. Alex ve Volkan şu haftaya kadar geçen seneki ortalama performanslarının üzerinde oynuyordu. Buna rağmen hem hücum, hem savunmada geçen seneki sorunlarımızdan daha büyük sorunlarla boğuşuyoruz. Şu halde bulunmamızın bir numaralı sebebi oyuncuların yeterli verimlilikle kullanılamaması, başka bir açıklama bulamıyorum.


8 comments:

  1. Sıradanbirblog dedi ki...

    Özene bezene yazmışsın eline sağlık. Ben daha basit bir şey ekleyeceğim. Çok gol atıyoruz ama, kolay maçlarda. 1 den fazla gol yediğimiz ama kazandığımız maç şu anda aklıma gelmiyor. İşler zorlaşınca ofansta kayboluyoruz. Kaybettiğimiz pek çok maçta Alex ve Stoch çok etkisizdi. Son haftalar da Niang'ta eklendi. Alex'in kendi en üst limitini verdiğini düşünüyorum. Ama artık Alex'le şampiyon olamayacağımızı düşünüyorum. Fenerbahçelilerin büyük bir bölümü, kayıplarda Caner'i, hoca'yı Cristian'ı tartışıcaklar. Ama onların rolü, şampiyonluğun baş rolü değil. Zaten kazanılan maçlardada Alex'in yarısı kadar beğenilmiyorlar. İronik bir şekilde kaybedilince en fazla eleştiriliyorlar.

  2. benden bu kadar dedi ki...

    öncelikle çok güzel bir yazı olmuş. ben daum'u çok seven bir insan olarak zaten aykut kocaman'a hafiften kılım. bi de daum'un eline verilen kadronun üzerine 6 tane oyuncu alıp daum'dan az puan toplamasını hazmedemiyorum. bana öyle geliyor ki hiçbirimizi iyi teknik direktör olduğuna ikna edemedi aykut kocaman. tek pozitif tarafı iç sahada 3-0 lar 5-2'ler.. o maçları daum zamanında da 1-0 2-0 olsa da kazanıyorduk.. bana aykut hoca biraz göz boyuyor gibi geliyor eyyorlamam bu kadar.

  3. mori kante dedi ki...

    aykut hocanın yerinde bu sezon daum olsaydı olası gazete manşetlerini düşünemiyorum bile. daum bu adamlara ne yaptı bu kadar hala anlayabilmiş değilim.

  4. aspayze dedi ki...

    Yazın için söyleyecek bir şey bulamıyorum; binlerce euro karşılığı tvlerde, gazetelerde fubolu ve Fenerbahçe'yi yorumlayanlar şu yazıdaki analizin ve felsefenin daha çeyreğini ortaya koyamadılar. İşin gücün nedir, bu işlerin profesyoneli misin? bilmiyorum ama helal olsun.

    Sezon başından beri dikkat ediyorum, büyük, küçük takımların çoğu bizimle kafa kafaya oynamaya çalışıyorlar; dişlerini geçirebilirlerse, şansları yaver giderse istedikleri puan yada puanları alıyorlar. Yok olmazsa 3-5 gol yiyip yeniliyorlar. İşte çok gol atmamızın sırrı budur diye düşünüyorum.
    Kayseri ve Ankaragücü ise bunun dışında oynadı. Bu iki takım son yıllarda özellikle küçük takımların bize oynadıkları düzenin dışına çıkmadı; geriye gömüldü, hücuma çıkmadı ve tek bir şans anını kovaladı. Neticede başardılar.

  5. PVH dedi ki...

    Sagolasin aspayze.

    Yazi daha da uzamasin diye karistirmadim fakat boyle asimetrik bir sistem Alex, Semih ve Niang'i birlikte oynatmaya da imkan verebilir.

    Sol acik Niang, en uc Semih olacak ve Stoch ile Dia yedek kalacak bu durumda. Mac icinde gerekirse bir tanesi Mehmet Topuz yerine sag kanatta gorev alabilir. Tabii bunun oturmasi icin de temel plan olarak ele alinip takimin butun olarak kurgulanmasi gerek. Mac icinde arada bir yapilacak degisikliklerle cok verimli olmasi pek mumkun degil.

  6. Unknown dedi ki...

    Aslında orta sahada ki elemanlar görevlerini tam yapmıyorlar. Zaten golü düşünseler yediğimiz gol biraz daha az olurdu çünkü topu ilerde tutarlardı. En azından Türkiye'de bu böyle olurdu

  7. godzi1982 dedi ki...

    bence de niang alex ve semih birlikte oynamalı ancak bu şekilde niangdan verim alınabilir ve semih kullanılabilir tabi bu durumda stoch ve diaya ne gerek vardı denilebilir

  8. Cengizhan TÜRKİŞ dedi ki...

    bucaspor karşısına GÖKAY CRİSTİAN VE SELÇUK gibi 3 defansif oyuncuyla daha doğrusu ön liberoyla çıktık.. oturup ağlayacağım şimdi ya gelen gideni aratırmış.. hakikaten yazık.. bu sitede çok yazdım aykuta şans verelim hemen silmeyelim de haklıymışsınız arkadaş bu ne fiyasko ya?

Yorum Gönder