Bu Dünyayı Yıkarız Şampiyonluk Gidince


Vancouver Riots

Perşembenin gelişi çarşambadan belliydi aslında. Vancouver Canucks 7 maçlık seride önce 2-0 öne geçip 2-2 yaptırdı, sonra 3-2 öne geçip 7. maça 3-3 çıkıldı. 7. maç Vancouver'daydı ve 3-3 olan seride iki takım da hep kendi sahasında kazanıyordu. Vancouver'da bunun rahatlığı vardı ama kazandıkları 3 maçı da tek farklı kazanıp, diğerlerinde en az 5 gol yiyerek kaybetmişlerdi. Seride son maça kadar 11 averaj yapmıştı Boston Bruins. Sonunda 7. maçı da 4-0 net skorla alıp kupayı aldılar.

Buz hokeyi Vancouver'da açık ara bir numaralı spor. Basketbol takımı yok, futbol takımı hafta sonu eğlencesi, Amerikan futbolu takımının stada giden taraftar ortalaması yüksek ama şehirde spordan haberi olanlar sadece oraya gidenler, beyzbol takımının da varlığından bile haberdar olan pek kimse yok. Buz hokeyi tek tutku. 4 yıl önce play-off'a bile giremeyen takımın bilet fiyatları NHL'in en yükseği. Takım son iki senedir konferans finali göremeden Chicago'ya eleniyordu. Bu yıl maceralı bir serinin ardından ilk turda Chicago'yu 4-3'le eleyip konferans finalini kazandılar. Canucks 17 yıl aradan sonra NHL finalindeydi.

1994'teki final ne zaman akla gelse ne seriyi 4-3 kazanan rakip, ne Vancouver'ın efsane oyuncuları akla geliyordu. İlk akla gelen kupa kaybedildikten sonra şehirde başlayan isyan. Kalabalık bir grup yenilgi sonrası isyan edip bankaların, dükkanların camını indiriyor, sokak lambası, çöp kovası, trafik işareti, ne bulursa yıkıyor. O isyanlar hâlâ insanların aklındayken dün oynanan 7. maç öncesi de akla farklı bir şey gelmiyor. Herkes seri kaybedilirse benzer şeyler olacağını biliyordu. 2 maçtan sonraki gidişata bakınca serinin kaybedilmesi de dünkü olaylar da sürpriz olmadı.

17 yıl önceki isyana da tanıklık eden gazetecilerin anlattığına göre bu sene olanlar iyice çığrından çıkmış. Sadece sokakta önüne geleni yakıp yıkmak değil, 4-5 tane araç yakılmış, 3-4 tane de mağaza yağmalanmış. Avrupa'da ve Türkiye'de futbol şiddetine aşina bizler için bile şirazesinden çıkmış işler.


Aslında bizim coğrafya için iyice garip bir isyan şekli. Maçın oynandığı yerden kilometrelerce uzak, takımla, oyuncularla, maçla alakası olmayan yerlerde, maçla hiçbir alakası olmayan insanların arabalarını yakıp mağazalarını yağmalamak Kuzey Amerika tarzı isyan çıkarma şekli. Olanları anlamdırmak o yüzden biraz zor. Hayal kırıklığının mağaza yağmalamaya dönüşmesi çok kolay açıklanabilecek bir süreç değil.

Şurada taraftar isyanları ile alakalı bir makale var. Burada akla yatan birkaç nokta anlatılmış. Makale, oyunun içindeki şiddetin taraftara doğru orantılı etki yaptığını söylüyor. Buz hokeyindeki legal şiddet de kendisini sporla ilişkilendirenler için seviyeyi arttırma bahanesi oluyor. İkincisi daha önceki play-off maçlarını herkes evinde izlerken bu final serisi için herkesin sokaklarda dev ekranların başına toplanması. Topluluk psikolojisi ile istediklerini yapacaklarını düşünüyor insanlar ve topluca bir yerde bulunmak isyan fikrine cesaret veriyor.

Bence olayların bu seviyede yaşanmasının en mantıklı açıklaması da takımla kendini ilişkilendirme. Kuzey Amerika'daki sporların Avrupa futbolundan ayrıldığı nokta da bu. Daha önce söylediğim gibi hokey Vancouver'da bir numaraları, hatta tek sporken şehirde yaşayanlar için bir kimlik nesnesi haline gelmiş durumda. Buna rağmen salona gidip takımı izleyebilen çok az insan var çünkü bilet fiyatları inanılmaz pahalı ve takımı canlı izlemek zengin bir zümrenin eğlencesi haline gelmiş. Türkiye ve Avrupa'da ne kadar sporun endüstrileşmesinden şikayet etsek de insanların takımlarını canlı izleme şansı çok daha olası ve tutkulu taraftar da bir şekilde takımının maçlarına gidiyor. O yüzden şehrin alakasız yerlerinde araçlar yakılırken salonda taraftar sahaya şapka bile fırlatmadan Boston'ın kupa kaldırmasını seyrediyordu. Kimliği haline gelmiş takımı sadece televizyonda görebilen insanların biraz da alkol takviyesiyle verecekler bağlılık mesajı böyle oluyor. Büyük olaylar çıkarıp mesaj gönderiyorlar, bütün dünya onları konuşuyor, şimdi de takım bize baksın diyorlar.

Sonuçta Canuks'ın tarihinde hâlâ Stanley Cup yok ve son 20 senede oynadıkları iki final de maç sonrası yağmalanan şehirle hatırlanacak. Bir dahaki finalde sokağa çıkma yasağı koymaktan başka çare yok galiba, çünkü şu dakikadan sonra kazansalar da kaybetseler de aynı şeyler yaşanacak.


6 comments:

  1. Cybat dedi ki...

    Vancouver'dan yaziyorum. Cikan olaylarin macla yakindan uzaktan ilgisi yok. Yerlesim yapisi cok farkli Kanada'da. Cevre iller cok yakin. Daha dogrusu ulkemiz gibi dusunuldugunde her semt bir il seklinde. Maclarin oynandigi Vancouver, ve sehir merkezi. Olaylar disardan gelen insanlar tarafindan cikarildi. Tek alaka uzerlerinde Canucks formasi olmasi. Zaten hemen ertesi gunu sehrin sakinleri gonullu olarak temizlik yapip, yaralari temizledi ve bu olaylari cikaranlari lanetlediler. Bu daha cok cevre sehirlerdeki dusuk sosyal statudeki insanlarin toplumsal bir ofkesi. Hokey maci yalnizca bir bahane oldu. Netekim atilan molotof kokteyleri dusunuldugunde, bunun planlanmis bir eylem oldugu kesinlik kazaniyor. Burda son konusulan bilgilere gore 3 tanesi polis araci olmak uzere 15 arac yakildi, bir cok dukkanin camlari kirildi ve yagmalandi, 2 kisi bicaklandi, 100'den fazla yarali var, ve yine yuzlerce kisi biber gazindan etkilendi. Hic olum olmamasi buyuk bir sans olarak degerlendiriliyor. Sosyal medyada olaylara karisanlarin resimleri yayinlanmaya basladi. Herkes olay yerinden cektigi goruntuleri polisin verdigi adrese yolluyor. Ulkemizden farkli olarak burda sonuclari cok agir olacaktir bu eylemin. Bir kucuk duzeltme, hokey 1 numarali spor dogru, ancak sporda siddet burda olan bir sey degil. Zaten Boston takiminda Canucks'tan daha fazla Kanada'li oyuncu var. Burda rakip takimin taraftari olarak, formasiyla gidip, Canucks'lilarin arasinda mac segredebilir, takim gol atinca bagirip kutlayabilirsin, kimse karismaz. Dedigim gibi bu sosyal bir olaydi ve mac bahanesi oldu. Yalniz sonuclari cevreden gelen bu akli-evveller icin cok aci olacak.

  2. Cybat dedi ki...

    Daha fazla bilgi, resim ve goruntuler icin, polise ihbar anlaminda acilan su siteye goz atabilirsiniz. Burda bir cok olay cikaran farkli adreslerde ifsa ediliyor. Bu arada Canucks sezonun en basarili takimiydi. Final serisini de kesin kazanacak diye bakiliyordu. Ancak Boston'un fiziksel ustugunlugu ve sert oyununa hakemler pirim verince, cok daha yumusak ve teknik bir takim olan Canucks tabir yerinde ise sindi. Sezon oyunundan cok geride bir performans sergiledi. Ozellikle serinin 3. maci, Boston'daki ilk mac kirilmadir. Canucks hem buyuk bir hezimet yasadi, hem de en iyi oyuncularindan birisini cezaya kaptirdi. Tim Thomas'in inanilmaz oyunu da bu psikolojik baskiyi artirinca, Boston 7. macta ilk kez Hockey oynadi ve domine etti. Heyecanli ancak heyecanli oldugu kadar kaliteli bir final olmadi.

    http://vancityriotcriminals.tumblr.com/

  3. Cybat dedi ki...

    Bu arada su anda burda saat 23:35. Sanirim Turkiye'de 09.35 bri gun sonrasi. Fenerbahce'mize bugun (yanlis bilmiyorsam) oynayacagi final musabakasinda sonsuz basarilar diliyorum. Umarim sampiyonluk bu macla gelir ve 5 tamamlanir.

  4. PVH dedi ki...

    3. macta Rome'un ceza almasi Hamhuis'in sakatligi uzerine cok etkiledi takimi. Bir de Boston'da Kesler ve Sedinler ayarinda yildizlar olmasa da takim olarak daha derli toplu, averaj oyunlari bile belli bir seviyenin uzerinde. 4. macin ilk periyodunda ustun olan Canucks o periyotta bir gol atabilseydi her sey farkli olurdu. Seride ilk golu atan hep kazandi.

  5. Cybat dedi ki...

    PVH'ye katiliyorum. Bence seri 3. macta bitti. Rome'un cezasi defans derinligini cok etkiledi. Ayrica ceza almasina sebep olan Horton'un sakatligi Boston uzerinde onemli bir 'hirs' etkisi yaratti. Yalnizca 4. mac degil, tarihi bir yenilgi aldigi 3. macin ilk periyodunda da cok iyi bir oyun cikartmisti. Boston fizik ve 'NHL'in ev sahibi olma avantajini sonuna kadar kullandi. Ev sahibi degil, 'NHL'in ev sahibi. ;) 3. ve 4. maclarda elde ettikleri psikolojik ve fiziksel ustunluk, canucks'in sonunu getirdi. Her oyuncu Tim Thomas'i gecebilmek icin daha uygun bir pozisyon aramaya basladi ki bu da hep 'gec' kalmalarina yol acti. 6. macin 20. saniyesinde Raymond'in sakatlanmasi ve seriyi kapatmasi ise aslinda geleceklerin habercisi gibiydi. Canucks gercekten cok iyi ve cok genc bir takim. Bu kadro bence cok daha buyuk isler yapacaktir. Cok tecrubesizler ve yumusak bir takim. Tek ihtiyaclari gerektiginde daha sert olabilecek bir line-up. Aslinda formul basit, yeni sezon icin bir kac tane daha Torres lazim. ;)

  6. fatih dedi ki...

    tim thomas'ı da kaleci arayan galatasaray'a önerelim eğer çim sahaya uyum sağlarsa iyi transfer olur :)

Yorum Gönder