2010-11 Sezonunda Mehmet Topuz



Mehmet Topuz bu sezon ligdeki 34 maçın 34'üne de ilk 11'de başladı. Bizim istatistiklere göre toplam 2980 dakika forma giydi. Maç başına ortalama 87.6 dakika ediyor. Yine bizim istatistiklere göre geçen sezonu ligde 2 asist 1 gol ile tamamlamışken bu sezonu 9 asist 1 gol ile tamamlamış. İstatistikleriyle ilgili birkaç ilginç nokta var:

turkfutbolu.net'e bakınca ligde en son 34 maçın tümüne ilk 11'de başlayan oyuncu 2005-06 sezonunda Ümit Özat olmuş. Toplam 3060 dakika yani maçların tümünde 90 dakika forma giymiş, gol atamamış, 6 asist yapmış, 2 kez sarı kart görmüş. Ümit Özat'ınki inanılmaz bir istatistik fakat Mehmet Topuz'un istikrarını da görmezden gelmemek gerek. Bu sezon 6 maçta oyundan alınmış fakat sadece 80 dakika kaçırmış, gördüğü kart sayısı da 3. transfermarkt'taki verilere göre bu sezon ligde en fazla forma giyen oyuncu. Fenerbahçe'de de 5 sezon aradan sonra tüm lig maçlarına 11'de başlayan ilk oyuncu.

Oyundan alındığı 6 maçtan 5 tanesi sezonun ilk 5 maçı. Sezona en iyi durumda başlayamasa da tek golünü bu periyotta attığını not etmek gerek. Sonraki haftalarda ise takımın en istikrarlı oyuncularından oldu. Çoğu maçta 4-2-3-1 sağ kanadı olarak kullanılsa da bazı maçlarda orta saha üçlü kurulunca sağ iç, bazı maçlarda Emre'nin yanındaki orta saha oyuncusu rolüyle de oynadı. Geçen sezonun çoğunu verimsiz geçirip son beş, altı haftada açılmıştı. Yükselişini bu sezona taşıdı. Bunu asist sayısından anlamak da mümkün. Rehavet'in de söylediği gibi biraz eski günlerini anımsasa, biraz şut çekse, biraz kaleci avlasa daha da faydalı olacak, takımı direkt bir üst seviyeye çıkaracak ama bu çıkışından memnun değiliz desek yalan olur.


3 comments:

  1. fatih dedi ki...

    kendi kalesine de bir golü var üstelik rakip kaleye attığından daha güzel bir goldü hakkını yemeyelim.

  2. Sıradanbirblog dedi ki...

    Çok iyi bir sezon geçirdi.

  3. A . A dedi ki...

    önemli bir eşiği geçtik bu sene. boşu boşuna kocaman umutlarımızın sahibi değildi kocaman. bundan sonrası aydınlık elbette ama alınması gereken önlemler‚ kafalardan kalkması gereken soru işaretleri var.

    hemen herkesin hem fikir olduğu öncelikle "kesici ve ayağı iyi bir yabancı önlibero" nasıl şartsa‚
    "andre santos ve caner´den daha defansif bir genç solbek" nasıl ki şartsa en az onlar kadar şart olan diğer unsur "mehmet topuz´un yaşaması gereken dönüşüm"


    34 maçın 34´ünde de oynayıp sadece birkaç maçta o da sene başında oyundan alınan mehmet topuz bizde iki yılda yaşadığı‚ takımın merkeziyken savaşçısı haline gelme dönüşümünü bir kademe ileri taşırsa yani bu savaşçı kimliğine kayserispor´daki kimliğinden bir şeyler ekleyebilirse -bunlar şut‚ gol‚ ceza sahasına girme‚ gol pası- yani hücum istatistikleri çok çok daha fazla bir mehmet topuz´a dönüşürse bir iddiadan bahsedebiliriz avrupa kupalarında. oldukça ciddiyim bu konuda.

    yani:
    - andre defansif açıdan kendini geliştirir ya da transferle buna önlem alırsak
    - önlibero sorunu transferle çözülürse
    - mehmet topuz daha fazla skora katkı yapan daha ileriye dönük oynayan bir sağ açığa dönüşürse enerjisini savaşçılığını kaybetmeden
    - ve üzücü bir sakatlık yaşamazsa takımımız şamp. liginde ya da avrupa liginde bu sene başarı çok uzak değil.

    ama bunlar sağlanmazsa tıpkı 2007´deki gibi gelip geçici‚ oyuncuların keyfine bağlı suni başarılar ortaya çıkar ancak.

    bunlar çok zor şeyler değil. bu konuda diğer bir alternatif ise -ki ısrarımızın nedeninin bu olduğunu düşünüyorum- sezer´in sanılanın aksine alex´in değil mehmte topuz´un alternatifi olarak düşünülmesi.

Yorum Gönder