Daum ve Fenerbahçe'nin Sistemi - Bölüm 3: Önder'i 11'de Görünce Dehşete Kapılıyorum


sukru saracoglu stadyumu

Yabancı sınırı nedeniyle kadro yapmakta zorlanıyoruz. Önce defanstan başlayalım. Sanırım Bilica ilk 11 oyuncusu olacak, daha önce söylediğim gibi Daum onun topla oynama yeteneğine güveniyor. Genelde rakibe ileride basıyor, takım oyun kurarken de defansif orta saha gibi orta sahaya kadar çıkıp pas trafiğine giriyor. Geçen seneye göre defansta en belirgin fark bu. Bilica'nın yanında Önder oynayacak gibi görünüyor. Daha önce konuşurken hem aethewulf hem Fatih Önder'in oynayabileceğini söylediler. Şaşırdım çünkü Önder'in kötü bir oyuncu olduğunu düşünüyorum. Bilica, Lugano tarzı topa ilk hamleyi yapan, top rakipteyse rakibin geçmesine fiziğiyle izin vermeyen sağlam bir oyuncu. Önder'de ilk hamleyi yapma yeteneği yok, rakibini karşılıyor fakat onunla birlikte kaleye yaklaşıyor. Hamle zamanlamasını ayarlamakta sıkıntı çekiyor, ayrıca top ayağındayken de çok dengesiz. Önder yerine yabancı bir stoper alınacağı veya Edu'nun ya da Lugano'nun kalacağı söyleniyor. Edu, Önder gibi ilk hamleyi yapmayan ama hamle zamanlamasını daha iyi ayarlayabilen bir oyuncu. Önder'in yapacağı hataları Edu da yapıyor fakat Edu daha az yapıyor. Edu veya Lugano kalırsa geçen sene defansımızın en büyük sıkıntısı olan hızlı oyuncu eksikliği bu sene de canımızı sıkar. Yerlerine yabancı alınacaksa süratli bir oyuncu alınmasını tercih ederim.

Geçen sene rakip forvetlerin adını "kaleciyle karşı karşıya" söz öbeğinin yanında cümle oluştururken sıklıkla duyduk. Bunun üç sebebi vardı, defansın göbeğinin yavaş oyunculardan oluşması, sol bekin genelde biraz arkada kalması ve orta saha oyuncularının rakibi rahatsız etmeyen ve rakibe istediği şekilde ilerleme ve pas verme fırsatı veren oyunculardan oluşması. Gördüğümüz kadarıyla bu sene defansın göbeğinde yine yavaş oyuncular olacak ve sol bekimiz bir yaş daha yaşlanmış Carlos olacak. Bu durumda orta saha oyuncularının (kanatlar da dahil) rakip hücumdayken rakibi önden, yakın savunan, hemen geçilmeyecek ve birbirlerinin kademesine girecek oyuncular olması gerekiyor. Bunları yapmaları için de 90 dakika enerjileri tükenmeden koşmaları, tüm takım arkadaşlarından ve rakipten daha fazla yorulmaları gerekiyor. Bu orta saha baskısı sadece savunmamız yavaş olduğu için değil Bilica sık sık oyun kurucu orta saha gibi ileri çıktığı için de şart. Yavaş ve eksik defansın sürprizlerle karşılaşmaması için bu şekilde canlı bir orta saha gerekiyor ve yeni aldığımız Cristian'ın özellikleri bu sene çok belirleyici olacak.

Saydığım sebeplerden ötürü defansif orta sahamız çok önemliydi. Sadece orta saha savunmasında değil, oyun yapımız nedeniyle savunma eksik kaldığında da geriye koşup ikinci bir libero gibi oynayacak bir orta saha gerekiyor bize. Bu yüzden alınacak orta sahanın paslaşma yeteneği ve hücuma desteği tabii ki önemliydi ama savunma özellikleri bence daha önemliydi. Cristian'ın çektiği şert şutlar takım için mutlaka pozitif katkı sağlar fakat rakip oyun kurucuları nasıl savunduğu, savunmanın içine girip libero gibi oynayabilme sezgisi ve top çalma yeteneğinde eksiklik varsa Juninho gibi şutör olsa da bize fayda sağlamayaz. Bu açıdan Brezilya'dan ön libero almak büyük riskti.

Daha önce hep verilen bir örneği tekrarlamaktan haz duymuyorum fakat Maldonado da Türkiye'ye gelirken Brezilya'dan çok iyi referanslarla gelmişti. Sadece Brezilya futbolunu takip edenler oyuncuların Türkiye'de neler yapabileceğini pek kestiremiyor. Bu konularda hem Türkiye hem Brezilya ligini çok iyi bilenlerin referansına bakınca da çok umut dolu olamıyorum. Antu'da futbol bilgisine çok güvendiğim böyle bir abimiz var, o "çok iyi oynar" veya "tutunamaz" demedi ama Cristian'ın özelliklerini anlattı. Yorumladığım kadarıyla kesicilik özelliği Aurelio kadar üst düzeyde değil, bu bizim için sıkıntı yaratabilir. Bu noktada bizi umutlandırması gereken şey kanatlarda bu sene Uğur ve Deivid yerine M. Topuz ve Andre Santos'un oynayacak olması. Bu oyuncuların orta saha savunmasındaki eksikleri kapatma yetenekleri daha yüksek, bu yüzden Cristian'ın aksayan noktaları olsa bile sistem içinde bunlar minimize edilebilir. Yine de risk alınması yerine Avrupa'dan savunmacı, sert, top kesici olan ve bu tür futbolun içinde büyüyen bir oyuncu alınmasını tercih ederdim, keşke Poulsen ikna edilebilseydi.

Yine de oyuncuları tek tek ele almaktan ziyade sistemde nasıl oynayacakları ve ne görev yapacakları önemli. Nobre, Aurelio gibi oyuncuların yeteneklerini maksimize edip beceremediklerini unutturan da zaten oturan sistemdi. Bu yüzden Cristian'ın görevini anlatırken kanatlar ve savunmanın zaaflarını kullanarak anlattım. Aynı şey Andre Santos için de geçerli. Geçen sene orta sahada kaptırılan toplar orta sahadaki en büyük sıkıntıydı. Andre Santos bu açıdan ümit veriyor. Konfederasyon kupasında oyuncuların başarılı müdahaleleri/top kaybı/isabetli pas sayıları ve oyuna katkıları hesaba katılarak ayrıntılı bir puanlama yapıldı. Şuradan görüleceği gibi Andre Santos 5. sırada, yani oyun içinde çok verimli bir oyuncu. Ayrıca çok süratli ve ceza alanı içinde etkili olabilen bir oyuncu. aethewulf geçen gün attığı başlıkla tam isabet ettirdi, "artık bir kanadımız olacak". Andre Santos hızıyla ve bitirici yeteneğiyle 2 sezondur sıkıntısını yaşadığımız Tuncay eksiğini kapatacak gibi görünüyor.

Emre çok kritik başka bir oyuncu. Sakatlıkları atlatıp oynamaya başladığı geçen sezon sonunda takımın en etkili oyuncularındandı. Fakat geçen sene sadece 25 lig maçına çıkmış ve sadece 14'ünde ilk 11'de. Aynı sakatlıklar devam edecekse yine istikrar sağlayamayacak, çok faydalı olamayacak. Geçen seneye göre avantajımız yerine Mehmet Topuz'u çekebilecek olmamız, ya da Daum'un kafayı Deniz'e takmadığı için ona da fırsat verecek olması (Deniz Selçuk'tan daha iyi bir oyuncu). Emre sezon başındaki kadar fazla ve kritik top kaybı yapmaya devam ederse maç başına ancak 2 tane atak yapabiliriz. Emre'nin sakatlanmaması ve en az 25 maça sağlam şekilde 11 çıkması için dua edelim.

Bizim dizilişimizde sol ve sağ kanatların hücumcu özellikleri çok önemli. Kanatların sezon başına en az 10-15 gole katkıda bulunmaları gerekiyor. Solda Andre Santos hücum gücü yüksek bir oyuncu gibi görünüyor, asist ve golleriyle bu katkıyı sağlaması olası. Sağ kanatda da Mehmet Topuz oynarsa aynı katkıyı verebilir. Kayserispor gol açısından sıkıntılı bir sezon geçirse de geçen sene 9 gol 4 asistle oynamış, ondan önceki sezon da 9 gol 9 asisti var. Mehmet Topuz'un yaşayabileceği sıkıntı onun 4-2-3-1'in sağında tam olarak hücumcu bir sağ açık gibi ceza alanına da girerek hücum edememesi olabilir. M. Topuz pozisyon olarak tipik bir orta saha oyuncusuna daha yakın fakat bu sorunu da Daum'un çözeceğini düşünüyorum. Üstelik sağ açıktan daha fazla hücum beklediğimiz maçlarda Özer'i de oynatabileceğiz. Dizilişimiz maçtan maça veya maç içinde 4-4-1-1 veya 4-2-3-1 şeklini alabilir, o zaman sağda Mehmet Topuz, Deivid, Özer hatta Kazım arasında tercih yapar Daum, bu sene oluşturulan alternatifli kadro sayesinde taktisel varyasyonlar artacak.

Savunma hariç her bölgede daha alternatifli bir kadromuz var bu sene. Bu gözle görülen en büyük avantaj. Böyle olunca kimlerin dışarıda kalacağı da başka bir soru işareti oluyor. Benim ideal kadrom şu olurdu

-----------------Semih------------------
-----------------Alex-------------------
Andre------Emre----Cristian------M.Topuz
Carlos-------Bilica------xxxx------Gökhan
----------------Volkan------------------

Defansın göbeğinde yabancı (mümkünse Lugano veya yerine hızlı bir stoper) oynattığım için Guiza dışarıda kaldı. Bu sistemde Deivid mükemmel bir kurtarıcı golcü olur. Sıkıştığımız maçlarda muhtemelen Cristian veya Andre Santos yerine girer ve ceza alanı önünden veya karambolden bolca gol atar. Yalnız Guiza - Semih meselesi yine başımızı ağrıtır bu kadroyla.

Bu durumda yedekleri seçmek de zor. 18 kişilik kadroya 7 kişi kalıyor.
Volkan Babacan
Önder(sağ bek, stoper)
Deniz(sol bek, stoper, orta saha)
Özer(sağ, sol açık, forvet arkası)
Guiza(forvet)
Deivid(sağ açık, forvet)
Uğur(sol bek, sol açık)

Görüldüğü gibi Vederson, Selçuk, Kazım gibi geçen sene ilk 11'de oynayan oyuncular 18'e bile giremiyor, hatta yeni transfer Bekir de giremedi. Bu durum tabii tartışma yaratıp baş da ağrıtır. En büyük korkum Daum'un Guiza'yı oynatmak için yabancı stoper almayıp Önder'i oynatması veya Cristian yerine Selçuk'u 11'de başlatması veya Andre Santos yerine Uğur'la başlaması olur. O zaman kadrolar açıklanır, İstiklal Marşı'na kadar ağlarım, gözyaşlarım sel olur, şiirler yazarım. Benim tercihim bu sorunun veya Guiza'nın yedek kalması sorununun ortaya çıkmaması için Guiza'nın hazır piyasası varken ne kadar ediyorsa o kadara satılması ve Semih'le rotasyon yapacak bir Türk forvet alınması olur. Ayrıca Volkan'ın yedeği olacak iyi bir Türk kaleci de şart, buna en uygun isim de Ufuk Ceylan fakat nedense hâlâ bir girişim olmadı onun için.

Yukarıdaki kısmı Boluspor maçı öncesi yazmıştım. Boluspor maçı bize gösterdi ki savunma gerçekten zayıf, eğer bir takviye yapılmazsa tüm yatırım çöpe gidebilir. Andre Santos sadece hücumculuğuyla değil orta sahada alan daraltması ve topa sahip rakibi rahatsız etmesiyle de faydalı olacak gibi. Mehmet Topuz Emre sakatken orta sahada iyi bir alternatif olacak ve Cristian'ı tam anlamaya elverişli bir maç olmasa da ben ondan pek ümitli değilim, umarım yanılırım. Ayrıca Deivid alternatifli kadroda Daum tarafından ne kadar etkili kullanılabilir bunu da görmüş olduk, tek forvet çıktı maça ama tipik bir tek santrfor gibi değildi, Daum bu taktiği Alex'i kilitleyen takımlara karşı sürpriz olarak kullanabilir. Bence bu sene Deivid'in girip kurtardığı bolca maç olacak.

Yine hepsini okumaya üşenenlere belki son cümlelere bakar diye özetleyelim o zaman. Bu sene Fenerbahçe'nin ligdeki yerini defansta Bilica'nın yanında kimin oynayacağı, Emre'nin kaç kere sakatlanacağı ve Cristian'ın nasıl bir futbolcu çıkacağı belirleyecek, bir de geçen senelere göre daha alternatifli bir kadromuz var ve Daum bunu etkili olarak kullanacak, bazen bizi bile şaşırtacak.

devamı var...


Yarın: Daum'un uçakta uyuklarken ağzından kaçırdığı oyuncu ismi ne? Daum "ya Alex ya ben" dedi mi? Brezilyalılar çete kurup tesislerdeki şaraplı konseri ne zaman protesto etti?

Daum ve Fenerbahçe'nin Sistemi - Bölüm 1: O Son Oyuncuyu Almayacaktın
Daum ve Fenerbahçe'nin Sistemi - Bölüm 2: If it ain't broke, don't fix it
Daum ve Fenerbahçe'nin Sistemi - Bölüm 4: Avrupa Birliği'ne Girdiğimiz Şu Günlerde...


3 comments:

  1. memduh95 dedi ki...

    En çok sıkıntısını çektiğimiz bölgeye, ön liberoya aldığımız -söylenene göre- 7 milyon euro'luk bir adamı +2'de oturtacaklarsa oturup gözyaşlı şiirlere katkıda bulunabilirim. Uzaktan vurmasın, hatta asist bile yapmasın sorun değil. Mümkün olduğunca az kartla "adam geçmez" olsun yeter ki. Bu transfer isim olarak hayal kırıklığına uğratmıştı beni, sahada yanılmayı ümit ediyorum. Ben orada Selçuk'u da Deniz'i de zorda kalınmadıkça görmek istemiyorum.

    Mehmet Topuz sanırım ideal bir sağ iç. Ön liberoda zorda kalınmadığı sürece oynatılmamalı zira ofans düşüncesi hep ön planda her ne kadar kompleyse de. Kazım'ın yedeği olmamalı, 11 çıkmalı sağda.

    Önder kontenjan sıkıntısından çok ekmek yiyecek gibi. Kulakları çınlayabilir. Bu sene defans arkasına ve araya atılan toplar yüzünden en azından tandem oturana kadar epey sıkıntı çekeceğimizin sinyallerini aldık. Her zaman sıkıntımızdı ama bu sene hücum tablosu nasıl daha iyimserse bu da böyle.

    Güiza'ya 10+ bir teklif varsa keşke satılsaydı, tünelden daha bir küçük emrah bakacaksa bu yıl da geçen yıl saçını başını yolan taraftar bu sene çocuğunu keser.

    Deivid'in miadını doldurduğunu düşünsem de +2 için sorun yaratmayacaksa bulunması iyi olan biri.

    Ufuk Ceylan için sanırım Manisa "satmazük" dedi en son ve kapattı kapıyı. Denizlili Cenk alınsaydı diyeceğim de ona da yüksek fiyat çektiler herhalde piyasadan gazı alıp.

    Bir de keşke Andre Santos'un %100'ünü alsaymışız.

  2. Beercholic dedi ki...

    Önder Almanya Kampı'nda hayal kırıklığı yaşattı bana. Ben mi yanlış hatırlıyorum yoksa bu adam eskiden iyi miydi? Önder2in şu Fenerbahçe'de ilk 11 başlaması defansımız için hiç te iyi bir fikir değil. Stoper yedeği bile olamaz, olmamalı bana göre.

  3. Diego dedi ki...

    en cok sıkıntının defansta oldugu gorusune katilmiyorum. seninde yazdığın gibi en azından yedekleyecek oyuncu bol. kaliteleri tartısılır ama onder edu dan kotu oynamaz o bolgede daha once de gorduk. sadece takım olarak savunma yapabilir kanatlarda savunmaya destek verebilirse gecen senenin aksine o zmn onder de aksamayacaktır. bence asıl eksiklik forvet hattında. 2 forvetin var guiza ve semih onlarında gecen seneki performansları ortada. ama sakatlık cezalı durumlarda onları yedekleyecekler o kdr ii diil bu nedenleki daum 2 mactır kazım ı ve deivid i denedi orda aceba olurmu yoksa bi forvet almak lazımmı die. herseye ragmen yinede 2 forvette yetebilir kadrobndaki. ama burdada senin soylediin gibi kanatların ve orta sahanın hucuma en etkin sekilde katılması gerekiyor. santos ve topuz bu acidan umit verici. ve guiza kadrodayken ve bu kdr sorunluyken semih i oynatmaz daum. ki lugano ile anlasılmamasının sebebi de budur kadrodaki yabancı sınırlamasıdır.yoksa burnu surten ve tıpıs tıpıs gelip ne veriosak oynayacak olan luganoya simdiye kdr imza attirilmişti. dos santos u cristian i ve bilicayi sabit tut dierlerini istediin gibi deiştir.ha luganoyu yada baska yabancıyı alırsan o zmn dier yabancılardadn kısmak zorunda kalacaksın. bu yuzden onder bekir hatta gokhan yada deniz i ikinci stoper olarak gormeye alişmamiz gerek bence simdiden.

Yorum Gönder