Transfersizlik


Transfer

Biz transfer beklerken takım ikinci devreye sayıca ilk devreden az bir kadroyla giriyor. Diğer taraftan Galatasaray'ın sürekli transfer yapması bu sezon sonu Fenerbahçe yönetiminin geleceğini belirleyebilir. Daha önce takımın transfere ihtiyacı olduğunu yazmıştık, bugün de her spor yazarı gibi kendimle çelişip transfer yapmamış olmanın faydasını yazacağım.

Tembellik kötü alışkanlık. Bu yazıyı yazmayı bir haftadır planlıyordum çünkü yaklaşık bir haftadır transfer yapmayacağımız belliydi. Yazıyı bugüne sarkıtmam pratikte çok ciddi bir sorun doğuracak; Sivasspor maçı eksik kadroya rağmen iyi oyunla farklı kazanıldığı için transfer ihtiyacı tespitinin hatasını anladığım ve transfersiz idare edebileceğimize ikna olduğum düşünülecek. Değil. Hâlâ transfer yapılması gerektiğini, takımın bazı bölgelerine takviye gerektiğini ve transfer yapmadığımız için çok zorlanacağımızı düşünüyorum.

Transfer yapmamış olmamızın temelde iki tane olumlu tarafı var. 1) Tranfer yapılsa takımdan ilk kesilecek ismin Özer olması. 2) Galatasaray'ın sürekli transfer yapması sebebiyle girilecek transfer rekabetinde ölçüyü tutturamayıp takımın dengesini bozma ihtimali

Özer'in bu takımda oynamasını istemek için neden çok. Senelerdir iyi kalitede yerli alınmadı takıma, bu yaşta, taraftarın bu kadar sevdiği bir ismin takımda bir şekilde yer bulması gerekiyor. Daum'u az çok tanıyoruz, transfer yapılsa sol açık alınacaktı ve şimdiki kadrodan çıkarılan isim Özer olacaktı. Tek başına bu neden bile yeterli. Özer oynayacaksa bu sezonun ikinci yarısını transfersiz kapatalım. Tuncay'ın ilk sezonunda da şampiyon olamadık ama 4 senede 3 şampiyonluk getirecek bir oyuncu kazandık. Taraftar da Özer'den çok umutlu ve çok heyecanlı. Bazen başarıyı getiren, defansına sürekli yardım eden kanat oyuncusundan başka nedenler olabiliyor.

İkincisi Galatasaray'ın "ucuz ama kariyeri parlak" oyuncu getirme şovuna karşılık vermeye çalışmamış olmamızdan memnunum. Fenerbahçe Anelka'yı getirdi zamanında, üstelik kâr ederek de sattı. Fakat o Anelka transferi bir şampiyonluğa mâl oldu. Daha önce onun analizini uzun uzun yaptık, tabii ki tek sebep yapılan bir transfer değildi fakat bir etken de oydu. Galatasaray'ın şovuna karşı verilecek Anelka transferi şovu benzeri bir transfer hareketi ancak yeni yeni düzen bulmaya başlayan takımın dengesine ciddi zarar verebilirdi. Plansız, göz boyamaya ve isim sunmaya yönelik transferleri panik halinde yaptığımız da düşünülünce rakibin transferlerinin yaratacağı paniğin geri dönülmez sonuçları olabilirdi. Hatta bunu düşününce tozlu parkeler'in daha önce söylediğine ikna oldum ve Guiza'nın yerine forvet alınmamasını bile makul karşılıyorum.

Tabii çok bariz eksiklerimiz gözden kaçmasın. Birincisi defanstaki alternatifsizlik. Sivasspor maçında Deniz çok iyi oynamış olsa da defansın göbeğine iyi bir alternatif gerekiyordu, özellikle de yabancı kontenjanı boşken o bölgenin yedeklerinin Önder ve Deniz olması büyük bir risk. Diğer sıkıntılar da orta sahada ilk yedek alternatifinin Selçuk, solda da Uğur olması. Sezon boyu uzun süreli sakatlık veya ceza sorunları yaşamazsak bu bölgelerde sorun yaşamadan sezonu bitirebiliriz. Tabii bir sorun yaşarsak ve sonucunda şampiyonluğu kaybedersek yönetimi bugüne kadar beklemediği ciddi sıkıntılar bekliyor.

Galatasaray'ın transferleri taraftar arasında büyük beklenti yaratmıştı. Sezon sonu şampiyonluk kaybedilirse taraftarın aklına ilk gelecek olan Galatasaray'ın transfer şovu olacak. Yönetim kendi yarattığı, transferlerle, isimlerle beslenen ve bugüne kadar kendisine ölümüne sahip çıkan taraftarların bile hedefinde olacak. Bu da Aziz Yıldırım yönetiminin sonunun başlangıcı bile olabilir. Bir de tam tersi var. Sezon sonu şampiyon olunursa transfer zihniyetinde köklü bir devrim yaşanabilir. İsim ve şov için değil, takımın dengesi ve ihtiyaçları esas alınarak transfer yapılması gerektiği tatbîk edilecerek öğrenilmiş olur; Anelka, Carlos gibi hatalar yapılmaz ve dengeli bir transfer politikası izlenir. O yüzden bu sezonun sonucunun sadece bu sezonu değil, önümüzdeki yılları da etkileyeceğini düşünüyorum.


15 comments:

  1. Erdem Ergin dedi ki...

    umarım kurumsallık anlamında da dersler alınmıştır şu son bir ayda...taraftarı en çok yaralayan transfersizlik değil, fenerbahçe yöneticilerinin ağızlarından çıkanın mutlaka yerine geleceğine dair inançlarının 'iki kez daha' yıkılması oldu...

  2. Jackie Brown dedi ki...

    O deil yazın transfer yapmak ne kadar kolay olacak ki ? Dünya kupası var. Olası transferler sanıyorum ki yine ağustos ortasına sarkacak.
    Diğer yandan kulübün Brezilya'da scout sistemi kurup onu geliştirmesi dedikoduları bile beni heyecanlandırıyor.

  3. tozlu parkeler dedi ki...

    Garip biçimde transfer yapılmamış olmasının takıma olumlu katkılarının olacağını düşünüyorum.
    Bir kere mevcut kadronun özgüvenini kazanması açısından faydası oldu bu durumun, tabii sadece bu durumun değil elbette teknik kadro bu transfersizlik durumunda daha önce pek fazla önemsemediği ilk 11 dışı oyuncuları işin içine daha fazla dahil etmenin yollarını bulmaya çalıştı. Umudu kesmeye başladığımız kimi oyuncuların, Özer, Topuz gibi patlama potansiyelleri yüksek isimlerin daha fazla sorumluluk almaları, kendilerine güvenildiğini hisseden kadronun hedefe yönelmesi bu sezonu kazanç hanesine ekleyebilir.

  4. Equinox dedi ki...

    transfersizlik... bizim taraftarın gökhan ünal ı trafsfer olarak görmeyişini buradada test etmiş oldum... bence gökhan ünal semih ve guiza dan daha iyi adam geçme özelliğine sahip. ve hızlı. bize yaralı olup olmuyacağını daha sonra göreceğiz. benim umudum bu konuda mevcut şimdilik. ayrıyetten bence abdulkadirin belediyespora gidişi mükemmel bir transfer geleceksene için. daha şimdiden bunun ışıltısını verdi. carlos un gitmeside iyi bir transfer bence:D... saygılarımla..

  5. oralardaniyivurur dedi ki...

    Aziz Yıldırım bu transfer döneminde yabancı transfer etmeyerek en iyi işlerinden birini yapmıştır, ancak bir stoper alınabilirdi Anadolu'dan

  6. Rehavet dedi ki...

    ben yine de Tepecikspor'un deneyimli golcüsü Alişan'ın transferi tamamlansın istiyorum.. hem ileri uçta alternatif olur, hem de güiza'yla ilk 11 oynadıkları maçlardan sonra "ikimize birden yükleniyorlar" şarkısını birlikte söylerler, yeni bir ikili doğar..

  7. benden bu kadar dedi ki...

    @rehavet

    çok iyi espriydi tebrik ettim :D:D:D

  8. medgallis dedi ki...

    bildiğim kadarıyla alişan' ın bonservisi de elinde. ayrıca güiza' nın 'atamadım' isimli bir albüm üzerine çalıştığı söyleniyordu. alişan bu albümde vokal yapabilir.
    bir alişan-güiza düeti neden olmasın?

  9. birkan dedi ki...

    Madem konu açıldı ben de samimi açıklamalar ve renkdaşları neden anlamadığımı belirteyim.
    Samimiyet: Ben Gs kadrosundan ne zaman çekindim?
    Geçen sezon.O sezon onlarla oynadığımız maçta eksikler nedeniyle ortasahada Josico-Selçuk ikilisi vardı.Sonuç: 4-1.Gs? Lig beşincisi.
    Yenilen pehlivan güreşe doymadı, sahte tanrılara Lincoln kurban edilip Elano geldi, üstüne üstlük Keita eklendi.Onlarla oynadığımız maçta sonuç: 3-1.Şu anda lider kim? Fenerbahçe.
    Bazen Gslilere haksızlık ettiğimi düşünüyorum.
    Çapulculuk, yaygaracılık, 2 gram menfaat için ikiyüzlülük ve çirkeflik yapıyorlar.Fakat dönüp baktığında böylelikle Fenerbahçelileri bile etkiliyorlarsa demek ben boşuna bu adamları suçluyorum.
    Jo dediğimiz Youla'nın daha kalitelisi.Youla bu ligde iş yaptıysa o haydi haydi yapar.Bu lig sever uzun boylu fuleli adamları.Sorun şu ki Youla'nın bulduğu boşlukları, oynadığı takım hasebiyle Jo kolay kolay bulamaz.
    Diğer yeni gelen çocuk, ağalık taslayan kocakafadan daha faydalı olur.Burası son şansı.
    Defanslarına Ferdinand'ı getirsen iflah olmaz.
    Getirdikleri adam kötü değil ama vasat üstü de değil.İngiltere'nin her futbolcusunu allamei cihan sanıyorlar.
    İtiraf etmeliyim ki orijinal bir transfer politikası.Bu lige hangi yabancıyı getirsen tartışma konusu olur.Ya kalitesi, ya oynadığı takımlar, ya da maliyeti.Adamlar üçünü de bertaraf edecek şekilde davrandılar, üs olarak dünyanın zirvesindeki ligi seçtiler.
    Tabii bu her hangi bir garanti sağlamaz, yalnızca transferleri tartışma konusu olmaktan kurtarır.Son derece riskli ve kongre yatırımı.

  10. Bolat dedi ki...

    bana kalirsa da transfer yapmamak daha iyi oldu. hele hele galatasaray yapiyor diye popülist transferlerin pesinde kosmamak cok olumlu bir hadiseydi...

  11. Ortega dedi ki...

    Ben de Özer'in ilk kesik yiyecek adam olma ihtimaline bakarak, transfer yapılmamasına sevinenlerdenim. İlginç olan ise bana göre M.Topuz ve Baroni gibi vasat performans ortaya koyan iki isim varken orta alanda, takımdan kesilmek için akıllara gelen ilk ismin Özer olması ne üzücüdür.

  12. sallanyuvarlan.blogspot.com dedi ki...

    Biz genellikle birisinin gazına gelip,transfer yaparız. Ama yönetim 2-3 senedir adam akıllı transfer yapamıyor bence. Brezilya sistemini kaldırmaları gerek artık. Özer'in kesik yiyeceği,doğru. Özer i kaybetmemeliyiz zaten,benim ikinci tuncay olarak gördüğüm bir oyuncu,taraftarların arasına gelip kaynaştı daha ne olsun. Şimdi transfer yapmamak olmadı,yapacağız diyip taraftarıda kandırmak neyin nesi. Perşembe gelir dediler öyleyse,kandırmalara devam ediyorlar. Mehmet topuz a milyon dolarla ödediler,ama adam koşmaktan aciz,ama bazı kimseler ''bu adam görevini yerine götürüyor''diyor. Ama maldonado ve josiko gibi transferler olacağına hiç olmasın.gerçi dünyada futbolcu yok mu arkadaş,onlar brezilyadan başka yer görmüyorlar ki.

  13. gattuso dedi ki...

    Transfer gerekli miydi degil miydi tartisilir. Sene sonunda gorecegiz. Bence asil carpiklik Fenerbahce yonetiminin bu transfer donemini yonetmesinde. Ilk devre bitti biteli her kafadan ayri ses cikti. Nihat Ozdemir en iyisi yapilacak dedi, Aykut ihtiyac olursa transfer yapilacak dedi, Daum Carlos ve Kazim gitti eksikleri kapatmaliyiz diyerek ihtiyac oldugunu ima etti, sonra Aykut transfer olmayacak dedi. En son da Aziz Yildirim transfer icin sezon sonunu bekleyin dedi.

    Bir kere bir yonetimden bu kadar farkli ses cikmasi organizasyon eksikligine isaret. Daha da onemlisi, siz biz transferin gerekliligini tartisabiliriz. Ama yonetimin bunu tartismasina gerek yok. Cunku karar vermisler bile. Transferin gerekli oldugunu yonetim zaten kabul etmisti. Yoksa niye Aykut'u Brezilya'ya gondersinler? Niye degisik transfer girisimleri yapilsin? "Biz bu calismalari yaz icin yaptik" lafina inanan olmadigini varsayiyorum.

    Bir yonetim cikar ve der ki biz devre arasinda transfer yapmayacagiz. Calisma falan da yapmaz, eldekilere konsantre olur, kimse de birsey diyemez. Ama sen transferle ilgili bir oradan bir buradan esiyorsan, bir yandan Brezilya'ya yonetici gonderip diger taraftan transfere ihtiyac yok derseniz size kimse guvenmez.

  14. Sekhranikos dedi ki...

    Transfer yapmamış olsa idik bunu tercih kabul edebilirdik lakin biz transfer yapamadık ve son güne kadar ki tüm debelenmeler hüsranla sonuçlandı. Haliyle transfer dönemi başından beri ağzını açmayan kutsal aykutumuzda baklasını sivas maçı öncesi çıkardı.

    Keşke bunları ayarlayan ve transfer yapmamaya "karar" verebilen bir yönetimimiz olsa. Brezilya konusunda ise katılamıyorum oradan oyuncu alınıyor olması kötü bir özellik değildir esas problem gene aynıdır bu sistemi kulüpmü yönetiyodur yoksa figer ve benzeri uşaklarmı işi güney amerikaya yoğurmaktadır?

  15. uzakara dedi ki...

    @sekhranikos: kasanızda paranız var, futbolcuya ihtiyacınız var ve alışverişe çıkıyorsunuz. ihtiyacınız olan oyuncu satılık değil veya değerinden fazla para isteniyor. Almadan dönmek transfer yapamamak mıdır, yapmamak mıdır?
    @gattuso: transfer gerekli midir degil midir'i sene sonunda nasıl görecegiz? sampiyon olamayınca ihtiyac varmıs mı diyeceksiniz?
    @PVH: Roberto Carlos ve Anelka transferlerinin hatalı olduğunu, bahsettiğiniz sonuçlara yol açtıklarını nasıl anlayabiliyoruz? nickinize kaynak olan Pvh veya Alex transferlerinden ne farkları vardır, sonuçları haricinde. Sizler bu oyuncular gelir gelmez anlayabildiniz mi Carlos'un bir Pvh olmayacagını, Anelka'nın Alex gibi idol olmayacagını? Furbolun başrolunde "insan" oldugunu ve insana dair problemleri biraz es geciyoruz sanırım.

Yorum Gönder