6 Saniye Dengesizliği


buffon

Aşağıdaki yazıya yorum yazarken bir anda aklıma bu 6 saniye kuralının saçmalığı geldi. Önceki kural 4 adım kuralıydı, sonra 1990'ların sonuna doğru 6 saniye kuralına çevrildi. Amaç tabii ki kalecinin topla süresiz saniye bekleyip zaman öldürmesini engellemek. Yalnız birçok açıdan sakıncalı. Birincisi bu süreyi tutmak pratik olarak zor, o yüzden 6 saniye kuralı uygulanmıyor. Uygulandığı durumlar 15 saniyeye yakın elde tutma durumlarında geçerli. Hâl böyle olunca yine bir kural konmuş ve kesin bir süre sınırı olmasına rağmen hakeme kafasına göre takılması söylenmiş. Yani bu kural maçların % 99'unda uygulanmıyor, fakat bir gün hakemin birisi topu 7 saniye tutan kaleciye en direkt vuruş çalarsa kimse itiraz edemez, kural bu. Bir dengesizlik doğuruyor.

Bu dengesizliğin sebebi öncelikle 6 saniyenin kendisi. 6 saniye oyuncuların sahaya yerleşip pas alacak konuma geçmeleri için yeterli değil, o yüzden sıklıkla ihlal ediliyor bu kural. Bir kural bu kadar çok ihlal edilirse uygulanması imkansız oluyor zaten.

İkinci sakınca cezanın ağırlığı. Kalecinin takım arkadaşından pas aldığında eline alması çift vuruş çünkü rakibin alacağı bir topu engelleyip gol şansını öldürüyor. Fakat topu 6 saniyeden uzun elde tutmanın cezası da aynı. İki eylemin sonuçları arasında fark var. 6 saniye ihlalinde ceza alanı içinden çift vuruşla cezalandırma sahanın neresinde yapılırsa yapılsın faulleri penaltıyla cezalandırmakla denk. Kaleci aut atışını ya da ofsaytı kullanmayı geciktirirse hakemden uyarı alıyor, bazen kart görüyor. Diğer yandan aynı amaca hizmet eden topu elden çıkarmama eylemini gerçekleştirince çok ağır bir ceza veriliyor. Burada suç ve ceza da oransız. Bu durumda da tıpkı aut kullanmayı geciktiren kaleci gibi uyarı ve sarı kart uygulaması olabilir, top rakibe verilmeli deniyorsa ceza alanı ön çizgisi hizasından taç atışıyla başlanabilir.

Bu kural değişmeli. Öncelikle süre 10 saniyeye çekilmeli, sonra da cezası değişmeli. Şu anda sürekli ihlal edilen, uygulaması zor ve cezası çok ağır bir kural bu.


2 comments:

  1. burak dedi ki...

    bildiğim kadarıyla kuralda kilit nokta "kaleci topu eline aldıktan sonra rakip oyuncunun baskısı üzerinden kalktıktan sonra topu 6 saniye içinde oyuna sokma" olduğu.çünkü baskı kalktıktan sonra tanımı artık herkes ceza sahasını terketmiş,orada sadece top ve kaleci var ve sen o andan itibaren o topu 6 saniye içinde oyuna sokmalısın şeklinde.suç ve ceza bence de çok orantısız.benim önerim ise oyuna korner atışı ile başlatmak yönünde.

  2. Sekhranikos dedi ki...

    yeterliliği ve yetersizliğini bilmiyorum ama neden 6 saniye? mantığı nedir. rakam ara bir rakam 5 veya 10 gibi bir süre değilde 6 Sanki genel bir durum hesaplanmış gibi aslında.

Yorum Gönder