Guiza'nın Sigarası - Hoca Davidoff İç


guiza sigara

Guiza sigara içerken yakalanmış. Habere göre geçen hafta tatil gününde bir cafede, İspanyol arkadaşları ile birlikte bira ve sigara içmiş zat-ı alileri. Ancak esas haber olması gerekenin bizzatihi haberin kendisi. Zira haberde habercilik anlayışına uygun hiç bir şey yok. Tam manasıyla Vatan’a yaraşır bir habercilik anlayışı.

Haberin başlığı şu:
Ciğerine yazık Guiza.


Yadsıyacak değilim, manşette Vatan’ın şaşırtıcı derecede nitelikli başlık üretme ekibi klasını konuşturmuş. Daha önce “Atatürk’de Oradaydı” haberiyle Terim’in yardımcılarından birinin notlarını tuttuğu dosyayı “Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk, tüm Türkiye’yi heyecana boğan maçı izleyenler arasındaydı.” diye lanse eden gazete için büyük ilerleme sayılabilir. En azından bu sefer manşet haberin içeriği ile orantılı. (bkz: Vatan’dan Gazetecilik Başarısı)

Haberin devamı ise şöyle:
F.BAHÇE’NİN yeni yıldızı Daniel Güiza’yı geçen gün görenler büyük şaşkınlık yaşadı. Geçen hafta izin gününde Bağdat Caddesi’nde bir Cafe-Bar’da İspanyol arkadaşları ile birlikte oturan golcü futbolcu, arka arkaya içtiği sigaralarla herkesi hayrete düşürdü. Geçen sezon İspanya’da gol kralı olan ve F.Bahçe’de henüz resmi maçlarda tek bir gol attığı için biraz sıkıntılı olan Güiza, yaklaşık 2.5 saat kaldığı mekanda 6 bira içerken, birini söndürüp, birini yaktığı 10 sigarayı bitirdi. Çevrede bulunan F.Bahçeli taraftarlar bir yandan İspanyol futbolcuyu izlerken, bir yandan da aralarındaki sohbetlerde “Yazık oluyor. Üst düzey bir futbolcunun bu kadar çok sigara içmesi çok kötü” yorumlarını yaptılar.


Haberin tarihi belli değil. Bu olay hangi gün olmuş, nerede olmuş gibi 5n1k sorulardan eser yok. Haberde bildirilen tek şey Guiza’nın sigara içtiği. Fotoğrafı da var. Aktarılış şekli ise şöyle:

“Daniel Güiza’yı geçen gün görenler büyük şaşkınlık yaşadı.” Büyük şaşkınlık? Anladığımız kadarıyla Guiza ile aynı cafede oturanlar için yer yerinden oynamış. Yerinde duramaz olmuşlar. Şaşkınlıktan ağızları açık kalmış, cafede ısmarladıkları tremisular boğazlarında kalmış, biralar içilememiş. “arka arkaya içtiği sigaralarla herkesi hayrete düşürdü” , “birini söndürüp, birini yaktığı 10 sigarayı bitirdi.” Bu cümlelerin hepsi tek cümleye sığdırılabilir:

"Daniel Guiza, t tarihinde, ispanyol arkadaşları ile beraber gittiği Bağdat Caddesi’ndeki bir cafe-bar’da bira ve sigara içerken görüntülendi. 2,5 saat kaldığı mekanda 10 adet sigara içen Guiza ayrıca 6 bira içti.”

Nokta. “herkesi hayrete düşürdü”, “birini söndürüp birini yaktı” ballandırma, mübalağa, abartma yok. Üstelik haber belli ki okuyucunun konu hakkındaki fikrine ve ne düşüneceğine de güvenmemiş. Bilinçli ve kasıtlı olarak anonim kişilerden atıfla ne düşünmemiz gerektiği bize beyan ediliyor “Yazık oluyor. Üst düzey bir futbolcunun bu kadar çok sigara içmesi çok kötü” e ne diyecekti insanlar? “Süper olmuş. Afiyet olsun. Üst düzey bir futbolcu sigara üstüne sigara yaksın, baca gibi tütsün” mü? Bu kadar beylik, bu kadar klişe bir lafın anonimleştirilmesi ise çok normal, zira gerçekte o cafede bunu gidip basın mensubuna söyleyen biri yok ancak herkes böyle söyleyebilir. Dolayısıyla varmış gibi rahatlıkla yazılabilir. İşin şaşırtıcı yanıysa bunların neden yazıldığı. Okuyucu anlamıyor mu? Debil mi okuyucu? Birini söndürüp birini yaktı, üstüste yaktı, çılgın attı, görenler dehşet içinde kaçıştı gibi ikinci sınıf amerikan macera filmi efektleri vermenin ne alemi var habere?

Ancak bu gazete alem, çatlasın elalem Vatan’ın habercilik çizgisi, klası, mefhumu bu. Daha akıllı bir magazin habercilik anlayışı konuyu futbol içen sporculara bağlar. İşte Rooney (fotoğrafta ortadaki) balayında sigara içerken yakalandı. Zidane soyunma odasında içtiydi. Spor ve sigara konusunda da bir doktordan görüş alır, mis gibi haber yaratır. Ballandırmaya, mübalağaya gerek yok.

Gerçi Reha Muhtar’ın, Can Ataklı’nın yazar olduğu gazeteden bahsediyoruz, Ateş Hattı’ndan fazla ne bekleyeceğiz ki?

Guiza'ya dip not: Davidoff iç abi. Günde üçtanesi keser. Bira da Guinness. Pilsner'e emanet etme mideni.


1 comments:

  1. aethewulf dedi ki...

    üstüne de ortega yazmış
    http://arielortega.blogspot.com/2008/09/st-dzey-futbolcusun-yakyor-mu-sana.html

Yorum Gönder