Kadro Derinliği: Yerli Futbolcular


nuri

Uğur Boral, Burak Yılmaz, Maldonado ve Selçuk. Geçen sene bu 4 futbolcudan yalnız bir tanesi ilk 11’de forma giyebilirdi, o da Tuncay takımdan ayrıldığı için. Bu sene bu dörtlüden en az 2 tanesi, alternatifsizlik sebebiyle, ilk 11 de maça başlayacak. İster Deivid, Uğur Boral, Maldonado, Emre olsun, İster Kazım, Deivid, Josico, Selçuk, Alex’in arkasındaki dörtlünün üç ayağının Gençlerbirliği orta sahası kalitesinde olması 2007-2008 sezonu sonrasında takımın güçlendirilmesi bir yana, büyük oranda zayıfladığını gösteriyor.

Fenerbahçe kadrosunun kaliteli oyunculara ihtiyaç duyduğu gözüküyor. Her ne kadar Sivasspor maçı sonrasında takımın haliyle ilgili en büyük sorun olarak sakatlıklar gösterilse de, bu sakatlananların hiç biri takımın orta saha sıkıntısını çözebilecek nitelikte değil. Deivid ve Alex'i saymazsak, Fenerbahçe’nin bir orta sahası yok. Bu orta sahanın kanatları yok, orta saha merkezinin mücadele gücü zayıf ve futbolcuları yavaş. Nitekim Aragones de verdiği ilk raporlarda ortasaha da bir kanat ve bir ön libero ihtiyacı olduğunu belirtmiş, yönetim kurulu ise sadece kendilerinin vermiş olması sebebiyle en doğru kabul edilen bir kararla Josico transferini bu sorunların tamamını çözmek için yeterli görmüştü.

Ben aşağıda Ocak ayında transfer edilebilecek ve kadro derinliği yaratacak, hatta şu anki haliyle direkt ilk 11 de oynayabilecek bazı isimleri belirtmek isterim.

Mesut Özil
1988 doğumlu. Werder Bremen orta sahasının ortasında ve solunda yer almakta. 19 yaşında olması, hızı ve çabukluğu ile kanımca Uğur Boral’dan çok daha iyi bir orta saha oyuncusu. Üstelik bir demecinde Fenerbahçeli olduğunu ve bir gün Fenerbahçe’de futbol oynamak istediğini de söylemiş.

Nuri Şahin
Nuri’yi zaten hepimiz biliyoruz. Bu sene Emre yerine neden Nuri’nin alınmadığı kozmik güçlerle açıklanabilecek bir muamma olsa dahi, henüz hiçbir şey için geç değil. Yönetim Ocaktaki transfer döneminde bombayı patlatsa, ortasahanın ortasına aslan gibi bir önlibero çaksa, Josico’yu gönderip yerine yabancı bir kanat oyuncusu alsa hayat ne güzel olur.

Gökhan İnler
Udinese Calcio’da oynuyor. Onu da hepimiz biliyoruz. Nuri Şahin, Emre, Gökhan’lı bir orta saha hem alternatifli, hem derinlikli hem de mücadele gücü yüksek bir orta saha olurdu. Maldonado’yu da bu vesileyle göndersek, bakın bir yabancı hakkımız daha var onu da rahatça Eto’o fantezisi için kullanırdık.

Mehmet Topuz
Hiç anlatmaya gerek yok. Burak Yılmaz ve Colin Kazım’dan 10 gömlek, 25 fırın, 32 puan üstün bir futbolcu. Deivid’in sakatlığında takımda olsaydı, bugün Fenerbahçe taraftarı Deivid gelecek diye halaya durmazdı. Kayserispor’un 15 milyon € gibi manyakça fiyat istemesi dışında hiçbir sorun bulunmuyor. Bunu da çözmek mümkün olmalı. Kayserispor yönetiminin siyasi bağlantıları ile Fenerbahçe'nin aynı bağlantıları en üst seviyede kullanabilecek olması, fiyat indirimi pazarlığı için önemli bir network noktası. Nitekim AKP'nin Trabzon'da Tayyip'in Fenerbahçeliliği gibi sebeplerle güçsüz olması ve bu imajı düzeltmek için Trabzonspor'un başkanlığını alacak kadar agresif bir siyasi hareket tarzı, Fenerbahçe için de açık bir kapı olduğunu gösteriyor.

Gökhan Emreciksin
Ankaragücü’nün Boluspor’dan aldığı genç yetenek. 24 yaşında, sağ kanatta çok başarılı. Tekniği ve hızı yüksek, şu aralar kesinlikle Burak Yılmaz’dan daha çok iş yapar.

Bu isimler şart değil ancak bu isimlerden bir kaçının alınması kadro derinliği ve kalite problemi çeken takımı canlandıracaktır. Ocak dönemine kadar kötü durumdaki mevkileri tespitle bu mevkilere uygun futbolcu alınması ve görüşmelerin başlaması o kadar da zor olmamalı.

Bir de önereceği başka isimler olanlar aşağıya eklerlerse güzel de bir listemiz olur, ben güzel bir kağıda basıp bayram tebriği olarak Aziz Yıldırım’a gönderme vazifesini üstüme alıyorum.


9 comments:

  1. İlker Yılmaz dedi ki...

    mehmet topuz için girişimler muhakkak oldu sizde bilirsiniz. satmıyor kayserispor onu. gökhan inler ve mesut özil şu anda sadece fenere değil avrupanın birçok takımının ihtiyacı oyuncular. zannetmiyorum türkiye ye gelsinler. nuri şahin de genç ve gelecek vaadeden bir oyuncu. sezon başında beşiktaş istedi ama alamadı. gökhan emreciksin'i pek tanımıyorum. ne kadar faydası olur bilemiyorum.

    şu kesin ki bir orta saha lazım takıma. çok da süpersonic bir isim olmasına gerek yok. hem hücumu hem defansı bilmesi yeterli bir orta sınıf oyuncu gerekli. senna ve alonso transferlerinde ısrarcı olundular ve josico geldiğine göre biliyoruz ki takımın b planı yokmuş.

  2. oralardaniyivurur dedi ki...

    Emre transferindeki kozmik güç: Yıllar öncesidir, emre Galatasarayla parlamıştır.. Aziz Yıldırım, zamanın Galatasaray başkanı Faruk Süren (veyahut Mehmet Cansun, tam hatırlıyamıyorum bir başkası da olabilir) bir yemek yemektedirler..
    Aziz Yıldırım, Emre'yi kaça alabileceklerini sorar, masada bulunan üst düzey bir Galatasaray yöneticisi, veya başkanı (burayı da tam net hatırlayamadım kusura bakmazsınız artık) alay eden bir ifadeyle "Alırsınız.. alırsınız" şeklinde cevap vermiştir.. Bunun üstüne Aziz Yıldırım çok sinirlenmiştir ve "Göreceğiz.." demiştir, ve 8 sene emre olayı Aziz Yıldırım'ın içinde ukte olarak kalmıştır.. ve sonuç ortada.. Fenerbahçe'ye gelen bir futbolcu, ama öyleki, Fenerbahçe değerlerini ayaklar altına almış, taraftarı ikiye bölmüştür.. hatta ve hatta yardımcı hakeme "ananı Fener mi *****" diyebilecek kadar iğrenç bir şey yapmıştır.. ama Aziz Yıldırım'ın içi rahattır

    Not: bir duyumdur, yanlışlık payı olabilir..

  3. PVH dedi ki...

    Emre transferiyle -teknik acidan- bir alip veremedigim yok aslinda. Hatta emre yillik ortalamasi olan 25'in uzerine cikip 30-35 maca cikarsa fayadali olur. Emre'yi istemememin nedenleri vardi ama aylarca ayni seyleri konusarak bir yere varamayiz. Aurelio kalsa Emre-Aurelio orta sahasi gercekten cok faydali olurdu, tabii Emre'nin saglam bir alternatifi olmasi gerekiyor bu durumda. Alex'li bir sistemde takimin ideal 11'i

    gokhan-----edu-----lugano--(transfer)
    (transfer)-(transfer)-emre-(transfer)
    ------------alex---guiza------------

    olurdu. En az 4 saglam transfer lazimdi, biz hicbirini yapmadan sezona basladik. Tabii yukarida verdigim kadroda defans ve orta sahanin gobegi icin idare eder diyecegimiz vasat bir yedegimiz yok. Ilk 11 oyunculari olmadan kulubeye transfere sira gelmiyor bile.

  4. oralardaniyivurur dedi ki...

    Josico yerine, serbest olan bi Ljunberg hiç fena olmazdı bence.. kaybettiğimiz zamanı, onunla bir senelik kontrat yaparak kazanabilirdik.. Türkiye ligi için çok çok iyi bir sol kanat olurdu.. Kewell'ın yaptıkları ortada..
    Emre'nin yanında Maldonado oynayabilir, ama Maldonado'nun hücüma katkısı çok sınırlı, ben son 3-4 maçtır Maldonado'yu beğeniyorum.. Bir de aklıma takılan şu var, orta sahada biraz sert markajda kaybolan Alex, stoper markajında neler yapabilir? bu takımın artık Alex'iz kazanma zamanı gelmedi mi? Alex çok iyi bir oyuncu, belki de Fenerbahçe tarihinin en önemli oyuncusu.. yok bunu demek için Fenerbahçe değil, Alex taraftarı olmak lazım, en önemli oyuncularından, ama Alexli sistemde, takımda, Alex olmayınca hiç bir şey yapamıyor duruma kalıyoruz, bir adama bağlı kalmak ve uzun top oynayıp gol atmaya çalışmak Fenerbahçe'nin işi değildir, olmamalıdır, bu, Fenerbahçe'ye yenilmek istemeyen Anadolu takımlarının yaptığı şey olurdu genelde.. Gel gör ki herşey tersine döndü..


    Not: Önce şu yazabildiğimiz oyuncuları elimizde tutalımda.. sonra eksikleri tamamlarız (bknz: Lugano ve sözleşmesi bu sene bitecek diğer oyuncular)

  5. aethewulf dedi ki...

    @massimo: mesut özil, gökhan inler, nuri şahin üçlüsünün alınamayacağına ihtimal vermiyorum. bu oyuncuların avrupa piyasasında talipleri olsa da, fenerbahçe kulübünün bu zamana kadar yaptığı transferler çok daha nitelikli ve pazar sahibi oyuncuları kulübe getirebileceğimizi gösterdi. (örn: guiza) esas sorun belki bu piyasa sebebiyle oyuncuların fiyatlarının şişmesidir, ancak aziz başkan ne diyordu? fenerbahçe istediği oyuncuyu alır. "50 milyon dolarımız var. bir bu kadar daha futbolcuya verir alırız." dahası eto'o ve senna peşinde koşup 25 milyon $ vermeyi gerçekten düşünen bir takım herhalde bu paraya yukarıdaki üç futbolcuyu da alır.

    bir de abdurrahman dereli, orhan sam, hayrettin yerlikaya ve özer hurmacı hakkında fikri olan var mı?

  6. PVH dedi ki...

    yonetim bu futbolcu gelmez, sunu alamayiz mantigiyla hareket edip bu futbolcularla ilgilenmediyse ozurleri kabahatlerinden daha buyuk olur. resmi sitemizde kocaman "nihat'la gorusuyoruz" haberi bile cikti. nihat'in yaninda nuri kim, gokhan kim. en azindan gorusulurdu, o zaman gelmek istemiyorlar denirdi.

    abdurarahman cok gozume batmadi, pek fikrim yok acikcasi. ozer hurmaci denenebilir ama bence ugur boral gibi bir futbolcu olur. istikrarli degil, sadece sezon boyu degil mac icinde bile istikrarli degil. orhan sam bence gokhan'in iyi bir alternatifi olurdu, hatta formsuz gokhan'dan formayi bile alabilirdi. hayrettin de kesinlikle yasin ve can'dan daha iyi bir alternatif olurdu ama sivas iyi gidiyor ve sanirim sivas'tan oyuncu almak kolay olmaz.

  7. Adsız dedi ki...

    @aethewulf: Su an Mesut Ozil veya Gokhan Inler gelmeyi kabul etseler bile --Ki bence gelmezler, aslinda ilginc bir sekilde Turk olmalari Turkiye'de oynama ihtimallerini Guiza sinifindaki oyunculara nazaran azaltiyor-- bonservisleri 10-12 milyon Euro'dan basliyan futbolcular. Arti ikiside son derece formdalar ve Avrupa'da begenenleri cok. Gokhan gecen sene Serie A'nin en iyi yabanci futbolcusu secildi. Kisacasi bize sira gelmez. Sonuna kadar deneme taraftariyim, o ayri konu.

    Nuri/Emre yorumuna kesinlikle katiliyorum. Fakat Mehmet Topuz'un Colin'den iyi olup olmadigi tartisilir. Oncelikle bence Topuz'un ideal pozisyonu sag acik degil.

    Hayrettin ve Abdurrahman kapasiteleri sinirli, bize yetersiz oyuncular. Orhan Sam'dan iyi bir yedek olabilir. Fakat Kayserisporlu Koray'i tercih ederim. Ozer ve Gokhan'i haklarinda saglikli birer fikir elde edebilicek kadar izleme firsatim olmadi.

    Ben kendimce Abdullah Durak'i oneririm.

  8. aethewulf dedi ki...

    @chandler: teşekkürler. herhalde mesut özil'in sezon başında bonservisi 10-12 milyon € civarında değildir. bu işleri sezon başında halletseydik, en azından bu saydığımız isimlerden bir kaçını alsaydık herhalde bugün daha iyi durumda olurduk.

    abdullah durak'ı da ben bilmiyorum, böylece onu da listeye eklemiş olduk.

    bir de dünkü maçtan turgay'ı beğendim. gerçi bunun sebebi bizim takım da olabilir, maşallah karşıdaki kedi olsa aslan gibi gözüküyor.

  9. Adsız dedi ki...

    Biz bunları hep konuşuyoruz ama elimizdekine sahip olsak bile bize yetecek.Milan'a 4-0 yenildiğimiz maçın kadrosu şimdiki kadrodan çok daha iyi ama bence Aziz Bey artık işi abarttı tamamen kendi egosunu tatmin etmeye çalışıyor.Tuncayı bir inat uğruna kaçırdı kaça alabilir Tuncay kalitesinde bir oyuncuyu hem de Türk olacak 20 milyon euro verse olur mu? Tabii ki olmaz zaten öyle bir oyuncu da yok. Kendisi diyorki Sevilla'nın forveti bizde olsa yada bizim defansımız onlarda olsa CL'de şampiyon olur diyor. Madem biliyorsun teşhisi koydun Kezman'ı gönderip yerine Guiza'yı aldın.Tek sorun bumuydu kaldı ki Sevilla maçlarında Kezman kötü değildi en iyilerdendi.Gs ye bakıyorum 4 tane kalite forvet Ts öyle Bjk öyle.
    Sorun sadece forvette değil tabiiki...

Yorum Gönder