emre, papaz, fenerbahçe



ırkçılık yalnızca bir küfür değildir. insanlığa karşı işlenmiş bir suçtur. bu yüzden rıdvan bunu duyar duymaz "eğer emre bunu demişse soyunma odasına gitsin, duşunu alsın, formayı çıkarsın, futbolu bıraksın" dedi, bu yüzden biz "eğer (eğer kelimesinin de bir anlamı var) bunu demişse acilen çıksın açıklasın yoksa fenerbahçe cezayı kessin" dedik, diyoruz.

galiz küfrü birey affedebilir, ırkçılığı bütün bir etnik grup ve insanlık ailesi adına kimse affedemez.

ama önce bir şey anlatacağım,

bir çoğunuzla 3 temmuz sonrasında tanıştık ama bu blog 3 temmuzdan önce de vardı. bu blogda yazdığımız hiçbir şeyi de havaya yazmadık, kimsenin yüzüne söyleyemeyeceğimiz şeye burada yer vermedik.

nasıl?

bilenler biliyor bundan 1 ay önce aziz yıldırım ile 3,5 saat metriste yanyana görüştük. kendisine bir söz vermiştim, orada geçen hiçbir konuşmayı hiçbir yerde yazmadım.

bugün bir şeyi yazacağım.

o gün, sohbetin debisinde, kendisini 3 temmuz'dan önce bir diktatör olarak gördüğümü kendisine de söyledim. çünkü bunu bu blogda yazmıştım. (bkz: birey kültü üstüne) kurumsallaşma, tek adam yönetimi üzerine kendisi de fikirlerini ifade etti. eğri, doğru, burada yazdığım şeyi kendisine söylemeseydim aynada kendi yüzüme bakamazdım. söyledim. ne oldu? aziz yıldırım beni fenerbahçeli olmamakla mı itham etti? aksine, uzun süre kurumsallaşma üzerine tartıştık.

çünkü aziz yıldırım müdenasız bir insan, lafını esirgemez, biz de eğilip bükülmeden doğru bildiğimizi söyleyebilen insanlardanız.

3 temmuz sürecinden önce, konu emre olduğunda bu blogda iki farklı görüş vardı. birincisi pvh'nin emre gelmesin (bkz: peki niye kabullenelim) ve olgu'nun "şimdi kime düşman" yazılarıyla belirtilen hattı. (bkz: şimdi kime düşman)

ben de bu blogda "türk futbolunun alkibiades'i emre mi?" diye sordum. (Bkz: türk futbolunun alkibiades'i emre mi?) velhasıl ne oldu? emre geldi. birine boğazını kesme hareketi yaptı, o zaman da emre fenerbahçe'yi bıraksın diye burada yazdık.

ama emre fenerbahçe'yi bırakmadı.

şimdi bir ara daha,

biz herkesin nabzına göre şerbet veren düşünceleri savunsaydık zaten oturup bir medya kuruluşunda yazardık. bu yeteneğimiz var. bugün burada, 3 temmuz'dan sonra ifade ettiğimiz görüşleri yazdıysak bunun temel sebebi, bu konuda bir takıntımızın olması. bugün bir çok insanla bir bağlantıya sahipsek, inandığımız şeyleri yazabilmemize borçluyuz. kimse bize bir şey borçlu değil, bizim aynalara karşı borcumuz vardı, o borcu da ödemeye hayat boyu devam ediyoruz,

bir dakika daha,

fenerbahçe'nin, türkiye'nin, hükümetin, cemaatin, şu veya bu kişinin ali menfaatleri için herhangi bir haksızlığa karşı gözümüzü kapatmayı, susmayı, kabullenmeyi, içimize sindirmeyi kabul etmiyoruz, etmedik. eğer bunu edecek olsaydık, şurada burada iki "spam yaparız" diyen adam yerine bize allah günü tehdit eden adamları tercih ederdik.

siz biz buradan duyurmadığımız için bir şey yok sanıyorsunuz, ama var, hatta bunu papazınçayırındaki yazarlar bile bilmiyor, ama var. neden? çok önemli olduğumuzdan mı? hayır. bugün türkiye'de müesses nizamın replikleri dışına çıkan herkes bunu yaşadığı için var.

şimdi parantezleri toplayalım,

emre ırkçılık yaptıysa

- ki kendisi "bunu diyip demediğimi bilmiyorum" diyor

bunun bedelini ödemeli.

çünkü biz lefterin tertemiz fenerbahçesini istiyoruz. çünkü biz, bu ülkenin umudu olan fenerbahçe'yi seviyoruz. o yüzden şükrü saraçoğlu stadının adı lefter küçükandonyadis stadı olsun diye burada yazdık, yazmaya da devam edeceğiz. biz lefter için feneri bir başka seviyoruz.

hatta "biz"i de karıştırmayayım,

çünkü ben fenerbahçe'den özgürlüğe, adalete, insanlığa dair bir ışık görmek istiyorum. çünkü ben, fenerbahçenin kupalarından çok ahlakını, madalyalarından çok "iyiler her zaman kazanır"ı gösteren hikayesini seviyorum. ben fenerbahçeyi şampiyon olduğu, kupa aldığı, sahada karşı takımı yendiği için değil,

hatta bunlar umrumda bile değil,

rıdvan gibi tertemiz çalımları, alex'in, van hooijdonk'un, cemil turan'ın bileğiyle, hakkıyla kazandıkları için seviyorum. ben fenerbahçe'yi ırk, din, dil ayrımı yapmaksızın, hiçbir haksızlığa sapmaksızın, kimseyi sınıfı, beşeri konumu diye ayırmaksızın, turist ömer'le ali koç'u, en üsttekiyle en zor durumda olanı birleştirebildiği hikayesi için seviyorum. Lefter, kemalettin, uche, okocha, nielsen ile herkesin belli ahlaki değerler sebebiyle buluşabildiği, herkese örnek olabilecek çubukluyu seviyorum.

ben fenerbahçe'yi, bir sosyal hareket olduğu için, nusaybindeki o yapayalnız çocuktan, caddede yürüyen yaşlı teyzesine kadar ahlaka, insanlığa, adalete, eşitliğe, dürüstlüğe dair düşündürdükleri için seviyorum. eğer ben "bu etikete sahip olanlar her şeyi yapabilir, kazanan her zaman haklıdır" düşüncesinde olsam, zaten oturup da idris naim şahin'e bu kadar sövmezdim.

ve benim umrumda değil kupalar? cehennemin dibine. herkes kupa kazanır. manchester city bile şampiyon olacak, olabilir, olma ihtimali var. çavuşeskuyu arkasına almış, stalinle palazlanmış takımlar bile futbolda şampiyon oldu. ben zidane'ın materazziye isyan eden halinde, bugün burada alparslan eratlı ile ifade edebileceğim hikayeleri seviyorum.

adalet, eşitlik, özgürlük yoksa şampiyonluk nedir ki? o şampiyonluk hiçbir şeye değmez, hiçbir manaya gelmez. ben maç 3-0'ken, soyunma odasında "çıkın ve fenerbahçe gibi oynayın" diyen alpaslan eratlıyı seviyorum. her koşul aleyhindeyken, adam gibi, doğru bir şekilde, bütün gücüyle mücadele edenlerin kazanmasını seviyorum. fenerbahçe kazandığı için değil, bu kadar güzel kazandığı için şiirlerin konusu.

ben rıdvanın füleli çalımlarını değil, karşıdakine zulmetmeden, haksızlığa uğratmadan, hagi gibi suratına tükürmeden, zerafetle atılan haklı çalımlarını seviyorum. ondan karşımda gördüğümde, diyorum ki "hocam sizi gördüğümde hala elim ayağıma dolanıyor"

ben puşkaş ergünleri, mikro mustafaları, basrileri, serkanları seviyorum. kan, ter, gözyaşı evet, haksızlık asla.

çünkü ben bunları anlatacağım çevreme. diyeceğim ki iyilik var, adalet var, haslet var, doğru yaparsan, zarar vermezsen, mücadele edersen, zulme boyun eğmezsen gene de kazanabilirsin.

emre her şeyin aksini temsil ediyor. her şeyin. aykut hocayı üzüyor, yeğeni sen hocaysan ben de imamım diyor, hakan abisi başını okşuyor bir yöne koşuyor, ingilterede ırkçılık hikayesi çıktıktan sonra -ki yalanlandı- burada gene fuckin niggar diye bağırırken görülebiliyor.

belki dememiştir, zokora keskin, bıçkın bir yalancı.. bilemem. ama boyun kesme hareketini gördüm. aykut'a neler çektirdiğini gördüm. arkasında duramam. kendisi bile duramıyor, "belki o lafı etmişimdir" diye açıklama yapıyor.

tek bir şey, çok gerçek, biz emresiz kazandık, kazanmaya da devam edeceğiz. emre çin'e mi gidecek, uganda'yı mı? umrumda değil. fenerbahçe emre'ye muhtaç değil. emresiz de olur. ama ahlaksız olmaz, ama adaletten, ilkeden, prensipten soyutlanmış bir fenerbahçe, ünal aysal'ın galatasaray'ından başka bir şey ifade etmez.

emre diyor ki, "özür dilerim" peki. zokora affetsin. ben affetmiyorum. çünkü ben oturup da melo rieara'yı bir odaya kilitleyip dövdüğünde bunun ceza hukukunun bir konusu olduğunu ve ceza alması gerektiğini yazdım. GS, çıktı bu işin üstünü kapattı. Kendilerine yakışan bu. Trabzonspor ırkçı pankartları açtığında, beyaz bereliler tribüne dadandığında bunun üstünü kapattı. Eleştirdik ama nihayetinde orası başka bir yer. Çarşı trabzonspor'un şampiyonluğunu kutladıktan bir gün sonra "aklanın da gelin" diye yazı yazdığında güldük. haklıydık. ama onlar da işte öyleler.

Fenerbahçe öyle olmadığı için Türkiye'nin en büyük sosyal hareketi. Fenerbahçe prensipten, ilkeden taviz verseydi,

bugün aziz yıldırım'ı satmıştık, tam da istedikleri gibi fenerbahçe'nin ali menfaatleri için bir adamı sokak ortasına bırakmış, istedikleri başkanı seçmiş, yolumuza devam ediyorduk,

fenerbahçe öyle olsaydı, aziz yıldırım hiç içeri girmezdi. onlarn istediği her şeyi yapardı, yönetimi onlarla birlikte yapar, seçimlerde onların istediği adayları destekler, girme dedikleri yere girmez, gir dediklerine girer, şimdi CL Finaline oynayacak bir takımın keyfini çıkartırdı.

fenerbahçe öyle olsaydı, sporun imamı başka takımdan değil fenerbahçe'den çıkardı, ilk hes fenerbahçe'nin olurdu, enerji santralimizin yanına bir de baraj koyardık.

fenerbahçe öyle değil, o yüzden bedel ödüyoruz. şükürler olsun.

o yüzden bugün dünyada eşi benzeri görülmedik bir taraftar organizasyonuyla yürüdük, o yüzden bugün herkesin karşısına dimdik çıkıyoruz, o yüzden başkan hapiste ama masum.

emre değil.

emre ırkçı küfür etti. emre ırkçı mı? değil. daha kötü, karşıdakini yaralaması için küfür etti. etmiş olabilir. bunu yaptığını bile hatırlamıyor.

ben de diyorum ki sabri yoboya fuckin niggar dese ne yapacaksak öyle davranalım. öyle davranmaya mahkumuz.

benim inancım bu.

ırkçılık, hele de etnik köken sebebiyle bir başkasına eza çektirmek, ahlak konusu değil, ceza hukukunun konusu, benim için özür dileyince mesele bitmez.

eğer bunu söylemezsem, o zaman ben de emre olurum. forma üstümdeyken ne yapsam mübah değil, asla da olmayacak.



25 comments:

  1. 46H dedi ki...

    Bırakın bu işleri kardeşim.Yazmayın yaa! 10 aydır anamızdan emdiğimiz süt burnumuzdan geldi.Namussuzların iftirasına çanak tutarak ne humanist ne de Fenerbahçeli olabilirsin. Emre bağlandığında "söyleyip söylemediğimi hatırlamıyorum" dedi.Söylememiş olma ihtimali de var.Ki,görüntülerden dudak okuduğumuzda "s.ktiğimin boku" anlamında bir küfür ediyor.Bunun neresi ırkçılık. "bok" kelimesi bir ırkın sıfatı mıdır. Bir kaç cilalı kelimeyi bir araya getirip yazıyoruz diye kendinize hakettiğinizden fazla anlam yüklüyorsunuz.İşinize bakın kardeşim işinize. Bırakın "Fenerbahçeliyim ama" cılığı..

  2. BOSS dedi ki...

    Hz. Muhammed SAV; "Ben güzel ahlakı tamamlamak için gönderildim" buyuruyor ve "Ne arabın aceme, ne de acemin araba üstünlüğü yoktur! Üstünlük ancak takva iledir" buyurarak ırkçılığı kesin bir dil ile yasaklıyor.
    Şems'i tebrizi de; "Allah dileseydi, bütün insanları tıpatıp aynı yaratırdı. Kendi doğrunuzu başkasına dayatmak; Rab'bin ilahi nizamına saygısızlıktır" diyor.
    Cenab-ı Allah'ın Kuran'da, Peygamberin Hadislerinde ve İslam'ın büyük alimlerinin de sözlerinde ifade ettikleri gibi "ırkçılık" şiddetle yasaklanmıştır.
    İlaveten bir Hadis-i Şerif'i daha yazmadan geçemeyeceğim. "İnsan bir kardeşinin hatası ile alay ederse, kendisi de o hataya düçar olmadan ölmez"
    Bu Hadis'i de;
    Sırf, dilsiz şeytan olmamak uğruna, aylardır zulme karşı mücadele eden renkdaşlarıma hakaret eden Şamil Tayyar'a ithaf ediyorum.

  3. ShareStormer dedi ki...

    emre ırkçılık yaptıysa kaçarı yok cezasını almalı.yazına sonuna kadar katılıyorum.kupa kazanacaz diye insanlığımızdan ödün vermemeliyiz.zaten küfretmediyse sorun yok

  4. cha dedi ki...

    fenerbahçe öyle olmadığı için demişsiniz ancak bir twitter'a falan bakmanızı isterim. sizin istediğiniz fenerbahçe yok kabullenin artık.(taraftar bazında) tıpkı benim istediğim beşiktaş'ın olmadığı gibi.(bu da taraftar bazında) ya da adam akıllı bir galatasaraylı'nın istediği gibi bir galatasaray olmadığı gibi.(buna biraz yönetim de giriyor)

  5. gumgumok dedi ki...

    Sanıyorum ki Emre, Sow'la, Dia'yla, Yobo'yla iyi anlaşıyor ve şakalaşıyordur. Onlara karşı bir nefret beslemiyordur. Sanıyorum söylediklerini, maçın tansiyonundan dolayı normal bir küfrü eder gibi söylemiştir.
    Ama sonuçta Emre, 'ırkçı' bir söz söylemiştir. Bok falan değil, kahrolası zenci demiştir.

    Ana bacıya küfretmenin ırkçılık yapmaktan ağır olduğunu söyleyenler var. Etrafınızda birilerinin anasına küfretmeyen insan var mı? Yani, size göre ırkçıdan beter yüzlerce insanla yaşıyorsunuz ve buna eyvallahınız mı var?

    3 Temmuzdan beri anamızdan emdiğimiz süt burnumuzdan geldi, evet. Fenerbahçe kimliği üzerinden resmen lince uğradık. 2 hafta önce Trabzon'da açılan ırkçı pankarta ses çıkarmayanlar, şimdi Fenerbahçe forması giydiği için Emre'ye saldırıyorlar, doğrudur.

    Ee ne yapacaz şimdi? Sineye mi çekeceğiz? Emre'yi mi savunacağız? "Ama onlar da şöyle böyle" diye kıvıracak mıyız? Emre oynarsa şampiyonluk gelebilir. Ama Emre oynarsa, ırkçı sözler söylemiş birine çubukluyu giydirmiş olacağız. Bu kadar net.

    Fenerbahçe'ye ihanet eden biz değiliz, Emre'dir. Yarın gitsin, olur ki gitmezse, ırkçılıkla derdi olmayanlar kendisini alkışlamaya devam edebilir.
    Not olarak ekleyeyim: Emre üzerinden Fenerbahçe'yi yemeye çalışan QTM'ye Fenerbahçe'yi yedirmemeye devam.

  6. Unknown dedi ki...

    aethewulf kardeş bir kere emrenin bu olayla alakasız o resmini oraya koyman abesle iştigal diyorum ben.. emrenin geçmişini karıştırmanın bir anlamı yok.…

    illaki karıştıracaksan jurnalci ekibin 2000 li yıllardaki ruhuna inip imparatorlarından nasıl bu konularda emrede dahil tedrisat aldıklarına dairde iki çift laf edeceksin…..

    son olaydada emre küfürle taciz edilmiş kendiside iddiaya göre anlık bir tepki göstermiştir..olay budur vede önceden planlanmış organize bir durum söz konusu değildir…

    kanaatimizce burada edildiği söylenenlerin her ne ise bu şekliyle ırkçılık kategorisine sokulması mümkün değildir…..

    halbuki trabzondaki pankart olayında ise büyük bir taraftar grubu emniyetin ve ts kulübününde göz yummasıyla önceden planlı programlı organize bir eylem gerçekleştirmişlerdir…

    ne yazıktır ki fb kulübüde bu konuya dair uefaya tff ye bir girişimde bulunmamıştır.. jurnalci medya-tff-uefa da bu olaya popolarını çevirmişlerdir….

    hal böyleyken fb taraftarınında bu olayı değerlendirirken objektif kalacam diye işi şirazesinden çıkarmaması gerekir diye düşünüyoruz…....

  7. Adsız dedi ki...

    en başından beri emre bu takımın formasını, çubukulyu giymemeliydi. bu formayı ona layık görenler belli günü geldiğinde onlarda çıkıp bi hesap vermeliler ama o gün bu gün değil. lamı cimi yok emre çıkıp herkesten fenerbahçe forması giyerken işlediği bu ağır suç nedeniyle özür dileyecek fenerbahçe yönetimi olasılıklar içinde olabilecek en ağır cezayı verecek ve teşekkür edip güle güle denecek. bu kadar başka da yolu yok bunun.

  8. 46H dedi ki...

    Gumgumok efendi! aylardır yargısız infazla savaşıyoruz.Caddelerde,Meydanlarda,Cezaevi kapılarında.Emre için de aynı şeyi şimdi sen yapıyorsun.Kardeşim biz Fenerbahçe'nin bir spor kulübü olmaktan çok daha fazlası olduğunu biliyoruz.Bize Fenerbahçeliliği anlatacak çapta adam yok. Bırakın ortam sakinleşsin Emre Basın açıklaması yapsın.O ne derse doğru olan odur. Sanki sözleri sarfederken yanındaymış gibi " kahrolası zenci" demiştir diye tercümeyi de yapmışsın.Bahsedilen perspektiften (yargısız infaz) bakınca Aziz Yıldırım için aylardır mücadele eden biz salak mıyız.Belki suç işlemiştir mantığı ile ona olan desteğimizi de çekelim öyle mi? Bilmiş bilmiş konuşup adamı çıldırtmayın akıllı olun.Bir gerizekalı bişey söyledi bin aptal yorum yapıyor.Fenerbahçe için kılını kıpırdatmayan klavye şovalyeleri hemen infaz yapıyor.Terbiyesizliğin de bir sınırı var.Fenerbahçeli falan dinlemem çok pis küfür ederim.Emre adam gibi açıklama yapmadan,konu hakkında yorum yapmak (ben de dahil) bok yemektir.

  9. 46H dedi ki...

    Bu arada şunu eklemeliyim; Yorumun başlığı(Emre,Papaz,Fenerbahçe) ve konu ile ilgili seçilmiş fotoğraf da en başından Emre için ne düşündüğünüzü belli eden yargısız infaz malzemeleridir.Yazılarınızı takip eden biri olarak bu tutumunuzu "Bu forma için ter döken herkes bizim evladımızdır" ilkesine ihanet olarak görüyor ve artık sizi takip etmenin zaman israfı olduğunu düşünüyorum.Türk olduğum için bir türk deyimi ile sözümü ve ilişkimizi bitiriyorum.Al atını s.kerim tımarını.

  10. Johnny Thunder dedi ki...

    Bu konudaki hassasiyetlere katılsam dahi hassasiyet görünümü altında yapılan ikiyüzlülüklere de çanak tutmamak gerektiği düşüncesindeyim. Bundan kastım yıllar yılı "Fener zenci sever" diyenlerin, Fenerbahçe uzun bir aradan sonra yenildiğinde Japonya bayrağı açanların, "Kanuninin ülkesine nasıl geldiniz" diye soranların ve pek çok benzerlerinin konu Fenerbahçe olunca bir anda ahlak timsali kesilmeye çalışmalarıdır.

    Emre'nin söylediği lafın tartışılacak bir yanı yok. Bu yüzden ceza alması gerekiyorsa da almalı elbette. Yalnız Emre ve onun üzerinden Fenerbahçe'yi linç etmeye kalkışmadan dikkate alınması gereken bazı nüanslar var: bu kelimenin özellikle kimler tarafından ya da ne şartlar altında söylendiğinde hakaret amaçlı olacağı gibi. Mesele siyahi insanların kendi aralarında bu kelimeyi sıkça kullanmaları ve hatta siyahi şarkıcıların yine bu kelimeyi şarkı isminde zikretmeleri genel olarak hoşgörü bağlamında karşılanıyor ise eğer, siyahi köleleri Afrika'dan ülkesine getirtip onları pamuk tarlalarında çalıştırmayan bir ırka mensup kişinin maç içindeki bir sinir anında bunu söylüyor olmasında da illa bir art niyet aranmaması gerekir diye düşünüyorum.

    Eğer bunları havadan sudan bahaneler olarak değerlendireceksek direk maç içindeki "trash talk" unsuruna bakıp bir değerlendirmede bulunalım öyleyse. Böyle bir olgunun varlığı ve sınırlarının ne olması gerektiği yakın zamanda Garnett - Villenuava olayında tartışılmıştı zaten.

    Yine de ister maç içindeki atışmalardan olsun, ister Emre'nin bir anlık siniri yüzünden ağzından bu kelimeler çıkmış olsun; Emre vicdanlarda aldığı cezayı hukuksal olarak da almalıdır. Fakat bugün Emre'yi linç edenler, dünkü galibiyetin ardından tartışılmaya değer konu olarak bunu ve kopan makaraları uygun görüyorlarsa; bu insanların da ikiyüzlülük yaptığı gerçeğini, konu Fenerbahçe olduğunda hepsinin kendi geçmiş günahlarını nasıl unutabildiklerini gözden kaçırmamalıyız.

  11. Cengiz dedi ki...

    Emre'ye cezasını Fenerbahçe'ye yakışır şekilde derhal yönetim ve Aykut Kocaman vermeli ve takımla ilişiğini derhal kesmelidir. Zira bu yapılmazsa bugünden itibaren tribünleri beyaz bereleri ile ırkçılığın, faşizmin kitabını yazmış olan kulüp bu olay üzerinden Lefter'in efsaneleştiği Fenerbahçemiz'e ırkçılık dersi vermeye kalkar.
    @46H, Emre'nin yaptığına karşı çıkmak "Fenerbahçeliyim ama"cılık değil Fenerbahçeliliğin ta kendisidir. Fenerbahçeli kendini katilleri övenlerle, "Temizlenin gelin" diye sattığı adamları coşku ile karşılayanlarla, dopingçi diye damgaladıklarını bağrına basanlarla bir tutamaz, tutmamalı.

  12. gumgumok dedi ki...

    @46H,
    Efendi gibi hakaret etmeden yazı yaz da ben de sana '46H efendi' diye seslenebileyim.
    3 Temmuz'dan beri Aziz Yıldırım'la ilgili neler yazdığımı açıp takip eder misin bilmem, ama yargısız infaz benim yapacağım bir şey değil. Adam çıkmış "Demiş olabilirim, birbirimizden özür diledik, kapattık" demiş, üstüne trt'de gayet net şekilde ne dediği belli olan bir görüntü var.
    Emre çıkıp bunu kabul etse, gelip "formayı çıkar Emre" diyebilecek biriysen benim için yeterli. Uzatmama gerek yok.

  13. deddaq dedi ki...

    agiz dalasinda sinirin tepende tansiyonun 1500 ken insan herseyi soyleyebilir, organize sekilde pankart asmaya benzemez bu is. emreyi hemen astiniz ya inanamiyorum size. biri bana ana avrat kufrederse ben de ona ana avrat kufredebilirim ha onu daha da sinirlendiricek birsey varsa da onu soylerim, cunku en az benim kadar ve hatta daha da cok sinirlenmesini isterim. sevgili zokora burasi turkiye burda zencilere karsi bi irkcilik goremezsin bi kere bizde zenci nufus yok, emre diye bi turk genci gitmis ingilterelere orda esten dosttan birseyler ogrenmis sen de onun anasina kufur edince sana fakin nigger demis bence ustunde durmaya degecek birsey degil. ha bir de kardesim zokora burda turkiyede senin anani sikiyim demek fakin nigger demekten daha beter birseydir bunu da bil.

    yamyam aldik gol atsin diye rengi bozu cikti golu ben mi atayim?

  14. erimoc dedi ki...

    Biz hepimiz sanırım 3 temmuzun verdiği ortamın zihinlerde ki yoğunluğun sebebiyle illa bir hemen karar verelim kaygısındayız çünkü mahalle bize o baskıyı yapıyor.Bence bu konuda da 3 temmuzdan beri akil adamlığı ve liderliği ile vereceği kararın doğru olacağını düşündüğümüz Aykut kocaman a güvenmeliyiz.O gereğini yapacaktır.

  15. epetuha dedi ki...

    Emre profesyonel bir futbolcu. Aşırı hırslı, yırtıcı, çoğu zaman sinirli. Ama Fenerbahçe'nin iyiliğini düşünmediği bir an olduğunu sanmıyorum. Bu yönde yorumlar hakkaniyetli değil.

    Fucking nigger meselesine gelince... Emre ırkçı mı sizce? Gerçekten böyle mi düşünüyorsunuz? Tabii bu tip sözler tehlikeli. Çünkü altı çizili, kırmızı ve kalın font laflar bunlar. Ama sokakta gırla giden laflar. Biz zenci diyoruz. Ne diyeceğimizi seçe seçe yazıyoruz. Ben şimdi yazarken siyah mı diyeyim zenci mi diyeyim diye düşündüm beni alakası olmadığım ırkçılıkla suçlamasın kimse diye. Ama... Ne gereksiz. Irkçı değilim ve bunu beni tanıyan herkes bilir. Emre ırkçı değil ve bunu siz de biliyorsunuz. Bizim örfümüzde, göreneğimizde yok bu...
    Demeye çalıştığım... Mesele ırkçılık değil. Adam ağzından s.çtı afedersiniz. Cezası olur. Olmalı. Ki benim Emre'den beklediğim, kendi kendine vermesi bu cezayı. Bu bilince sahip olduğunu düşünüyor, inanıyorum.
    Fenerbahçe'ye ırkçılık da, ırkçılığa prim vermek de yakışmaz. Herkes elini vicdanına koysun. Bu ırkçılık bilinçaltı ile yapılmış bir hareket midir?

  16. Hakan dedi ki...

    Altına imza atacağım kadar güzel bir yazı. Ben bu anlattıklarını çevremdekilere anlatamıyorum. Gülüp geçiyorlar, ama öyle işte. Tam da dediğin gibi Biz Fenerbahçe olduğumuz için bedel ödüyoruz, şükürler olsun. Ben Fenerbahçe'yi en çok kimseye avuc açmadığı için seviyorum. Kimse gibi olmadığı için, kimseyle ortak olup bir diğerini kumpasa getirmeye çalışmadığı için seviyorum. Benim Fenerbahçe'm yalnız başına ülkenin en büyük gücü bu yüzden oldu. Emre'ye karşı bugüne kadar ilk defa bu kadar net hissediyorum. Bu kulüpte olmayı hak etmiyor bu adam. Bizi diğerleriyle bu duruma düşürebilirdiği için bile bugün o formayı giymemeyi hak ediyor. Federasyonun vereceği ceza benim umrumda değil, kulübün aklıselim bir kararla şu anda göndermesi lazım eğer kendi gitmiyorsa..

  17. 46H dedi ki...

    @gumgumok,
    Aziz yıldırım için yazdıkları ile öğünen biri Aziz Yıldırım için yaptıklarından bahsetmeyen birine ayar veriyor çok güzel.. Ben bu süreç sayesinde agresif oldum fakat beyin tutulmaları yaşamadım hiç.Ben entel,dantel,cilalı,kitap cümleleri ile değil,tribün ağızı ile yazarım(cahilliğimi hoşgör!) Senin bana efendi demen hiç umrumda değil. Emrenin "söylemiş olabilirim" Zokora'nın ise "yanlış duymadıysam" dediği söz için gösterdiğin hassasiyeti keşke Emre'nin Annesi ve çocuğunun annesi olan eşi hanımefendi için de gösterebilseydin. Profesyönel futbolcu dediğimiz şey eğer bir insan ise, bir sosyal varlık olduğundan hareketle gittiği ülkenin hassasiyetlerini "ben profesönelim beni bağlamaz" diyerek göz ardı etmesi mümkün değildir.Kaldı ki,Trabzon gibi namus cinayetlerinin yoğun yaşanabildiği bir şehirde futbol oynuyorsan,Türkler için Anne ve eş konusunun hassasiyetini bilmemen hiç mümkün değil. Eğer Emre'nin canını daha fazla acıtması mümkün olsaydı Zokora Emre'ye "s.ktiğimin beyazı" da derdi.Zokora'nın annesi kendisi için ne ifade ediyor bilmem ama Emre'nin hissettiklerini hissettiğim için sarf etmiş olsa bile sözlerinden dolayı onu suçlamıyorum.Emre sonuna kadar o formayı hakediyor.Ve bizim için onur meselesi olan o şampiyonluk kupası için tek damla teri olan herkese olduğu gibi Emre'ye de saygı ve minnet duyuyor,güveniyorum.Bence bu konuda en güzel değerlendirmeyi,duyguları ile hareket edebilen Aykut değil,aklı ile hareket eden Aziz Yıldırım yapar.Yani Emre,infazını sümüklülerin yapamayacağı kadar büyük bir futbolcudur nokta (Ceza verseler de vermeseler de bu gerçek değişmez.Değiştirilemez)

  18. Adsız dedi ki...

    emre'ye ceza verilmelidir.
    Irkçılık başlı başına bir sebeptir zaten ama dahasına ihtiyacı olacak kadar gözünü karartmış Fenerbahçeli dostlara bir sebep daha vereyim: Emre takımı satmıştır.
    Böyle güzel bir futbolun ardından, belki de şampiyonluk gelebilecek diye hissetmişken minimum 4 maç ceza almayı göze almış, kamuoyunda Fenerbahçeyi bu denli zor duruma düşürmeyi göze almış bir oyuncu takımını satmıştır.
    Sırf bu yüzden bile ceza almalıdır.

    Emresiz şampiyonluk şansımızın 15% daha az olcağına inanan biri olarak yazıyorum bu satırları. Emrenin ayarında türk futbolcumuz olmadığını bilen biri olarak yazıyorum, üzülerek yazıyorum, ama bu işin "pazarlığa" açık bir kısmı yok.

  19. 46H dedi ki...

    Sevgili Kardeşim Orhan Murat Aslan kardeşimin hislerime tercüman olan,bu konudaki yorumunu kendisinin affına sığınarak paylaşmak istedim.
    Bence asıl sorun ırkçılık değil faşistliktir. Her faşist söylem zaten içinde ciddi bir miktar ırkçılık barındırır. Zaman zaman hepimizin yaptığı (farkında olarak veya değil) gibi; Fransız, Ermeni, Rum, Yunan tohumları gibi ya da Diyarbakırspora yapılan PKK dışarı ya da Pontus. Dolayısıyla ırkçılık bizim futbolumuza Emre ile gelmedi. Bu "zenci" lafı ABD yüzünden ırkçı sınıflama boyutuna geçmiştir.oysa İspanyolca da İtalyanca da bir çok Latin kökenli dilde Negro kelimesi koyu tenli insanları ifade eder. Tıpkı Türkçedeki Zenci kelimesinin hakaret olmadığı sadece bir tanımlama olduğu gibi hiç bir kötü niyet içermez.Ama ABD de köleliğin kaldırılması sonrası bu kelime köleliği ifade ettiği için hakaret ve suç olarak tanımlanmış ve yasalarla engellenmiştir. Negro değil negre (okunuşu nigır ya da hip hopcası nigaaa) sözcüğü beyaz ırka yasaklanmıştır. Oysa zenciler birbirine karşı iltifatvari kullandıkları bu terimi şarkılarında hitleştirmiştir. Asıl ilginç olan
    kendilerinin birbirine pervasızca kullanılan bu terimin bir beyaz tarafından kullanıldığında hakaret kabul edilmesidir.Günümüzde bu ırkçı yaklaşımlar tersine dönmüş yasaların verdiği korumayla zenciler ABD de beyazlara ırkçılık yapmaya başlamışlardır.Her ne olursa olsun işi ben zenci olduğum için böyle yapıyorsunuza götüren zenciler yeni bir akımın doğmasına yol açmış ve mother fucker sız cümle kuramayan bu güruha özenen beyaz gençler onlar gibi giyinip davranmaya ve konuşmaya başlamıştır işte bunlara da beyaz zenci anlamında Sand negres denir. Ama yine bunu sadece zenciler söyleyebilir çünkü negre lıklarının elinden alınması onları savunmasız bırakacaktır. Zaten aşağılanan tam olarak bu felsefedir...Kişinin derisinin rengi değil...Pantolonunu kıçında tutamayıp bir eli çükünde gezen bu felsefedir negre olan...Şarkı diye zırvaladıkları sözcük yığınlarında kendi öz annesine söven bu felsefedir aşağılanan.Karşılıklı küfürleşmeye varan bir tartışmada Amaç karşındakini en fazla acıtacak sözcükleri bulmaktır...Tıpkı kavga ederken rakibinin en çok canını yakacak yere vurmak gibi...Bu bağlamda bizim Sand negre diğer negre a Fucking Negre demiş...So what? Amaç adamın rengini aşağılamak değil ki adamı aşağılamak...Çok çok önemli olduğuna inandığım bir şey daha; koyu derili insanların sahip oldukları bu aşağılık kompleksinden kurtulması gerek 21.YY da Ne zaman ki zenciler zenci olmaktan duydukları utançtan kurtulur ve bu kompleksi yener işte o zaman bu anlamdaki ırkçılık biter....100yılı aşkın bir zamandır kölelik yok zenciler sporda müzikte siyasette bir çok şeyde başarılılar.Kendilerine ırkçılık yapmayı bırakmalılar

  20. Adsız dedi ki...

    emre nin sözleşmesi fesh edilmelidir . Irkçılığa hayır . Kadın basketçilerimiz tekme tokat dayak yedi ama yutkundular ne için arma için kimdi onlar angel capiie ? iki tane afrşka kökenli sporcumuz , emre sadece zokora ya demiyor o lafı tüm siyah insanlar diyor ...

  21. 46H dedi ki...

    Burada yorum yazanların hangi takım taraftarı olduğu,yazdıklarının kime hizmet ettiğinden anlaşılır.Emre'yi afaroz etmek en çok kimin işine yarar? sorusu,buradaki rengarenkleri ve içimizdeki İrlandalıları bize kolayca gösterecektir.

  22. solo dedi ki...

    Irkçılığın mazereti olmaz.

    Daha sabahı eşitlik, özgürlük, adalet için bağırıp; akşama herşeyi unutup bu rezilliğe kucak açmak nedir?

    Dokuz aydır çektiklerimiz belli bi de Emre'nin bu saçmalıklarıyla mı uğraşalım?

    Yaptığı açıklama hepsinden beter, diyor ki; "demiş olabilirim" yani, "ben bu tiynette bir adamım", yazık günah değil mi? İlk geldiği gün efsane olmak istiyorum demişti, Lefter'in efsane olduğu yerde bu tiyniyette adamın bırak efsane olması, orada olmaması gerekir.

    Galatasaray her şey mübah mantığıyla medyada tiyatro oynarken biz fenerbahçeliler değil miydik karşı çıkan, şimdi kendi içimizde buna göz mü yumacağız?

    Bir değil, iki değil... Bu adamla gelen şampiyonluğu istemiyorum, kabul eden varsa buyursun yesin.

  23. gökmen dedi ki...

    Emin olabiliriz ki Emre herhangi bir takımda oynasaydı ya da Emre yerine bir başka futbolcu bunu yapsaydı bu kadar maçın önüne geçmezdi. Hele hele bu takımlar 6S ya da Ts olsaydı hiç dile gelmezdi gelse de canım bir anlık sinir anında ağzından çıkmıştır oradaki zenci kelimesi de renk anlamını ifade eder denilir geçilirdi. Sırf Fenerbahçe ve Emre olduğu için maçın önüne geçti. Ancak bunlar Emre'yi haklı çıkarmaz. Her maçta senin üzerine oynuyorlar, seni sinir ediyorlar ve sen de hemen gaza geliyorsun, hakeme, rakibe, kendi arkadaşına patlıyorsun. Bence bugünden tezi yok Emre ile yollar ayrılmalı. Bundan sonraki süreçte en basit bir olayda bile neler konuşulacak neler, üzerine üzerine gidilecek Emre'nin.. Bu takıma da zarar verecektir. Emre'nin ve Fenerbahçe'nin yararı için bu yapılmalı..

  24. orca dedi ki...

    bu kadar basit değil,bu çocuğu böyle harcayamayız, amaç zaten bu..yoksa zokoraya pis zenci denmiş denmemiş trabzonluların umurunda değil onlar için önemli olan Fenerbahçe bir şekilde zarar görsün, bunların başkanının kendi getirdiği zenci futbolcuya ''yamyam'' dediği ne çabuk unutuldu..sonuç olarak''lan bu trabzonlular ne hümanistmiş a.q''diyerek bağlayalım..

  25. jay_jay dedi ki...

    öncelikle,aethewulf a yazdiklarindan dolayi tesekkürü bir borc biliyorum. gecen tesadüfen bir program da birileri bizim ülkemizde irkcilik yok diye bir sohbet ettiler. aslinda konunun asil baslangic noktasi burada. bu ülkede irkcilik yok denilmesi demek irkciligin gizlenmesi yada var olan irkciligin irkiciliktan sayilmamasi anlamina gelir. hatta daha gerilere gidecek olursak, okullarda her gün okudugumuz genclige hitabe irkciligin temelini teskil eden metinlerden bir tanesidir. ihtiyac duydugun kudret damarlarindaki asil kanda mevcuttur cümlesinde gizlidir aslinda irkcilik. türkiye de irkcliktan sayilmayan bir cok hakaret, saka, atasözü aslinda cok ciddi irkclilik ve fasizan olgular barindiran sözlerdir.tekrar türkiyede yesil sahalardaki irkciliga dönecek olursak: zamanin trabzonspor baskani mehmet ali yilmaz ki bu adam bakanlik da yapmistir kevin campell icin yamyam tanimlamasi kullanirken en ufak bir tepki görmemistir ve kevin ülkeyi terk etmistir. ali aydin nouma icin zenci futbolcu ifadesini kullandiginda kimse gikini cikartmamistir. yorumcular siyah tenli futbolcular hakkinda sürekli zenci ifadesini kullanmaktadirlar ki bu ülkede ben komünistlerin agzindan bile bu ifadeleri duymusumdur.
    yani emrenin aciklamarina bakicak olursak negro dedigini inkar etmiyor sadece fucking negro demedigini söylüyorki bir insana ten rengiyle ifade etmek zaten basli basina irkciliktir. yani uzun lafin kisasi irkcilik bir insani bilimsel gerceklere dayali olsun yada olmasin biyolojik özelliklerinden kaynakli olarak ayrimciliga tabi tutmaktan baska hic bir sey degildir ki emrenin yaptigida budur ve bunun yaptiriminin olmamasini savunmakta buna es degerdir. irkcilik her tarafta her yerde hepimizde mevcut ve bunun arkasinda durmaya calismak insaliktan cikmaya kadar kadar varabilir...

Yorum Gönder