"A.... Kodumun Fenerlileri" Diyebilen Bir Futbolcu ve Hoşgörü



Büyük Kaptan Emre Belözoğlu'nun zamanında söylemiş olduğu ve televizyon kameralarına aynen yakalanan bir cümleyi "." ile sansürlemek haddimize değil ama kusura bakmasın artık.

Herkesin Fenerbahçeliliği öğrendiği büyükleri vardır. Ha keza, sürüp giden hayatın içinde teorik, tribünde ise pratik olarak feyiz alınan ağabeyler / kardeşler mevcuttur.

İşte bunların bizim payımıza düşenleri Fenerbahçeli olmayı, her zaman için "başka bir şey" olarak betimlediler, öyle gösterdiler. Bu başkalığın içerisinde tabii ki "hoşgörü" de vardır ama ders alana ve hatalarını tekrar etmeyene...

Buna istinaden sonda söyleyeceğimi başta yazayım:

Emre, Türkiye spor tarihinin en büyük mücadelesini veren Fenerbahçe'ye yakışmıyor. Mesele dünden beri konuşulan "nigga" falan değil. Emre ahlaksızdır. Bu kadar net. Ahlaksızlığa gösterilen toleransa "Yeter" demek, güzel bir Fenerbahçeliliktir.

Küfür kötü bir şey değil.

Baba Hakkı'ların, Lefter'lerin küfürlerini yıllar sonra "hatıra" başlığı altında dinlerken "ehe ehe" diye gülmemizin sebebi, bu insanların küfrü karşıdakine kafir muamelesi yapmak için değil, eğlenmek ya da dozunda bir siniri boşaltmak için kullanıyor olması.

20. yüzyılın ilk yarısına ait insanlık profilini geri getirme çabasında değiliz. Sadece ahlaksızlığını Fenerbahçe'ye gelmeden önce defalarca ispat etmiş birisi hakkında hâlâ "Bu maçta olay çıkartmaz" veyahut da "Bu adam kendi takım arkadaşına karşı çirkinleşmez" denemiyorsa, bu insan neden ısrarla Fenerbahçe'de forma giyiyor, bunu merak ediyoruz.

"E, ama yerli oyuncu. İyi de bir yerli oyuncu. Biz oynatmayalım da rakipler mi alsın?"

Alsın anasını satayım. Hani kupa büyüklüğü değildi, bizim büyüklük?

Tam 4 sene önce yazdığım bir yazıyı kopyalayacağım aşağıya.

Emre Fenerbahçe'ye geldiğinde hissettiklerim, şimdi hissettiklerim ile aynı paralelde.

Biz bu hayatta Fenerbahçe'ye o ya da bu şekilde "gözümüzün içine baka baka" küfreden kimseyi affetmemeyi öğrenerek büyüdük. Bu saatten sonra huy değiştirecek değiliz. Mecburiyetlerden ötürü katlanılan durumlar karşısında hiç değilse "Bu da olmaz artık" demek, Fenerbahçe'ye borcumuzdur.


Emre Belözoğlu Fenerbahçe’de. Bu rezilliği de gördük sonunda.

Kimse sporculardan ve yöneticilerden kuruluş yıllarının adanmışlığını beklemiyor.

Kulüp binası yanarken pijamalarıyla içerideki hatıraları kurtarmaya dalan kaptanlar‚

İstanbul´un en varlıklı ailelerinden olduğu halde yazları kulüpte kalarak etrafı silip süpüren idareciler‚

Kulübün suyu borcundan dolayı kapanacak diye çoluğunun çocuğunun rızkını su parasına veren oyuncular‚

Kulüp zorda diye sahip olduğu hanın odalarını bir bir satıp sonunda emekli maaşıyla kalacak kadar seven yöneticiler yok artık.

Ama...

Fenerbahçe‚ sadece kazandığı kupalarla taraftarını memnun etmek ile görevli bir kulüp değil. Benim nazarımda Fenerbahçe‚ yaptığı her şeyle yukarıda saydığım insanların ruhlarını da şad etmeli. Fenerbahçe defaten kapanmaktan‚ yokluklar içerisinde erimekten kurtulduysa bu sevgi ve adanmışlık sayesinde kurtuldu.

Şimdi, “günümüz gerekleri” diye bir aldanmışlığın peşinden gidip de bütün bu değerleri bir kez daha sularda boğmanın bize kaybettireceklerini görmek bu kadar zor mu?

Bu sporcunun saha içerisinde‚ oynadığı takımın tribünlerini de zaman zaman dahil ederek yaptıklarını unutmak bu kadar kolay mı olmalı?

Her fırsatta haklılığından dem vurduğumuz meşhur ve muteber sporcu özelliklerinden ´ahlak´ı bize karşı sergilemek bir yana dursun; Fenerbahce dendiğinde küfürden başka cümle kurmayan bir adamı Fenerbahçe´de görmek hiç iç acıtmayacak mı?

Hangimiz şirketimizde ya da evimizde‚ kendimize / ailemize ağız dolusu küfür etmiş birisini gönül rahatlığıyla ağırlayabilir‚ onunla teşrik-i mesaide bulunabiliriz? El cevap: Ancak midesiz olanlarımız.

Yazıklar olsun. Fenerbahçelilik değerleriyle, bütün maneviyatımızla oynadığınız yeter artık.

Cem Karaca’nın dediği gibi:
Bizi siz delirttiniz.
Evet, evet.
Siz, siz.



40 comments:

  1. Adsız dedi ki...

    Herkes görevini yaptı .Taraftar futbolcular herkes tek vücud oldu. Herkes attığı adıma ettiği lafa dikkat etti 9 aydır . Ama ortada bir problem var . Hiçbir şeyden ders almayan aynı hataları tekrar tekrar yapan bir kişi , var mı ? başkası , ziegler bile üzerine düşen görevi yapıyor , bu kulübün bu direnişine yakışmyan o kişiyi artık bu takımda görmek istemiyorum .

  2. cem doğan dedi ki...

    dediklerinizde haklı olduğunuzu bir çok Fenerbahçeli biliyor ama gösterilen tepki ya da savunulan şey aslında Emre değil zaten..ya da Emre'nin yaptıkları değil..hepimizin kızdığı mevzubahis Fenerbahçe olduğunda bunların konuşulması,gündeme getirilmesi,değer kazanması..sayısız örnek var ama 2 hafta önceki pankart olayı halen çok sıcak..3 yıl önce Kayseri maçında Cangele'ye yaptığı hareketi gündeme taşıyan Hakan Şükür'ün sayesinde gene görüntüden 3 maç ceza alan bie Emre..peki sonra ceza alan kim var..var ama tesadüf gene Fenerbahçe'li..Bilica..hakemin görüş alanındaki maç öncesi hareketinden 3 maç..başka..başka yok..(en azından hatırlamıyorum)..
    Keita neden ceza almadı?..Baros?..bu sene İBB maçında Melo..ya da bu maçta Elamnder http://pic.twitter.com/Enz5dByG örnek çok da..uzatmaya gerek yok..isyanımız çifte standarda..bu noktada da Emre'ye sahip çıkılıyor.zaten gidecek belli sezon sonu.ama sözleşme yenilemiyeceksek biz yenilemeyelim..başkalarının ,kamuoyu baskısı ve medyanın linciyle biletinin kesilmesini istemiyoruz çünkü yeter artık..

  3. Adsız dedi ki...

    herkes tek tek yazı yazıyor papazınçayırına, aynı konuya dair aynı fikir var ise 3 kere yazmanın anlamını kavramış değilim.

    Herneyse, belki tekrar yazıları 16:00 daki Emre-Yobo basın toplantısının sonrasına saklansa daha anlamlı olabilirdi, naçizane görüşüm budur.

    Emre'nin Fenerbahçeyle bağlarının kopartılması fikrinde olduğumu da yeri gelmişken yinelemek isterim. Saygılar.

  4. Unknown dedi ki...

    gün geçtikçe Türkiye’de akıl sağlığını korumak mümkün olmuyor, doğrudur fatih-aethewulf-canario kardeşler ..sizin örneklemelerinizde bizlerin akıl sağlığını bozmaktadır….

    verdiğiniz örnekler saçma bir kere...

    emreyle alakalı kişisel ideolojik problemleriniz varsa burada bunları teşhir etmenin yeri ve zamanı değildir…fb taraftarıda bunların aracı olamaz..

    emre nin geçmişte ortam ve şartları bilmeden fb ile alakalı ettiği laflarına dönecek olursak Tümer metinin bjk da olcan adın ın gaziantepte iken Burak yılmazın ts de fb ile alakalı yaşadığı problemleride hatırlamamız gerekir düşüncesindeyiz….

    Yarın öbürgün orta parmağını gösteren diana taurasi hata yapmışım orada mutsuzum fb ye geri dönmek istiyorum dediğinde almayalım o zaman..

    Zamanında kokain kullandı diye daum uda aziz başkan takımın başına getirmeseydi o vakit bu mantıktan gidersek…

    İnsanlar hata yapar düzeltir ….saçmalamayalım artık..

    futbol da hz. İsa mı arıyoruz nedir …. saha içinde dışında 100% piru-pak insan ..o ancak piru-pak şenol güneşe mahsustur bir kere…

    Emre olayı saha içinde gerçekleşmiştir..olayla alakalı net bilgilerde ortada yok ve hala üzerinde cezai bir işlem bulunmamaktadır…yaptığınızda objektif kalacam diye önyargılı tastamam yargısız infaza oturmaktadır bizlere göre…

    ayrıyeten futbolcuların saha dışı eylemleride taraftarı bağlamaz ..onların 24 saat neyle uğraştıkları özel yaşantıları ideolojik düşünceleri eğilimleri bizleri enterese etmemelidir ve buradan hareketle onları iyi veya kötü insan sınıfına sokmak bizlerin haddide değildir zaten…


    profesyonel bir dünyada yaşıyorsak ki öyledir..bizler futbolcuları yeşil sahalardaki performanslarına göre sevmeli değerlendirmeli onların orada asıl destekçileri olmalıyız..

    papazın çayırı yöneticileri aynı adı taşımasına binaen diyorum ki….

    ts taraftarının fb maçında papazın çayırı pankartı astığında … sizin bu konuya bizlerden daha fazla hassasiyet göstermeniz gerekirken neden tek bir konu başlığıyla yetindiniz bunu bizlere açıklarmısınız..

    oysaki emre konusu hala muallakta ve netliğe kavuşmamış durumdayken.. bu olaya balıklama dalmanın zıplamanın nefreti kerameti nedir ki konuyla alakalı alakasız emre nin saha içi dışı icraatlarini geçmişle bağlantı kurarak afişe eden konu başlıkları açıyorsunuz habire….

    Fb camiası defalarca kendisine yapılan yargısız infazlardan şikayet ederken sizlerde bu infazı yapanlarla aynı konuma düştüğünüzün farkındamısınız acaba..…

    son noktayı koyarken sizlerede vallahi bravo diyorum papazın çayırı yöneticileri……

    tff-etik kurul-pfdk vs.nin gs maçı öncesi bu olaya dair ellerini çabuk tutmaları konusunda bilumum jurnalci medyaya kafatasçılara kutsal ittifakçılara olan etik katkılarınız için..

    haa bir de unutuyordum emreyle alakalı olarak uefa-fifa yı bilgilendirisiniz artık jurnalcilerle paralel biçimde belkide bilgilendirmenize bile gerek kalmaz kulaklarına kar suyu kaçmıştır bu kadar katkınızdan sonra ..…

    trabzondaki papazın çayırı pankart olayı sıcağı sıcağına orada dururken hala……..

  5. gumgumok dedi ki...

    Emre'yi savunanların tepkilerini anlamaya çalışıyorum. Hepimiz 3 Temmuzdan beri bir sinir harbi içindeyiz. Bir linçe uğruyoruz. 2 hafta önce Trabzon'un ırkçı pankartına ses çıkarmayan medya, Emre üzerinden Fenerbahçe'ye atladı yine. Irkçılığın karşısında değil, fenerbahçe'nin karşısında pozisyon aldığını biliyoruz. Habertürk "fenerbahçe taraftarı, trabzona maç boyunca toplu küfür etti" diye yazıyor. Sadri Şener "fenerbahçeliler maç boyunca bana topluca küfür etti" diyor. Etrafımız yüzsüz, ahlaksız yalancılarla dolmuş. Bu ortamda bütün camia olarak kendini koruma refleksi geliştirdik doğal olarak.

    Bundan sonra yazacaklarım ahlaksız, ikiyüzlü medyanın, adalet bekçisi postunu giyen etikçilerin, yargısız infazcıların, habire ırkçılık yapan Trabzon taraftarının (tümünü tenzih ederim) ve Zokora ile onu gaza getiren iki yüzlülerin var olduğu gerçeğini akılda tutarak düşündüklerimdir.

    Bu rezil ortam, bu saldırı bize her şeyi mübah kılar mı?

    Ani bir tepki de olsa, provokasyon yapılmış da olsa, ırkçılığın küçüğü-büyüğü olmaz. Annemize küfür edilmesinin, bu topraklarda en büyük hakaretlerden biri olması, küfrün de ırkçı sözlerin de cezasız kalmasını gerektirmez. Zokora'nın küfrüne bu kadar tepki gösterenler, Zokora'nın ceza alması için girişimlerde bulunsunlar, Emre'nin ceza almaması için değil. En azından tutarlı olurlar.

    Dünyada ırkçılığın neden bu kadar tepki gördüğünü de bir zahmet anlamaya çalışalım. Sivas'ta 37 insanı diri diri yakanlara göre, onlar "dinlerine küfür edenler"di. Beyoğlu'nu yakıp yıkanlar, Lefter'in evini taşlayanlar, Rumları bu topraklardan sürenlere göre Yunanistan'da Atatürk'ün evi yakılmıştı. Hrant Dink'i elbirliğiyle öldürenlere göre, Hrant Dink Türklüğü aşağılamıştı.

    "Nasıl karşılaştırıyorsun" diyenler için söyleyeyim, bunlar aynı zihniyetin ürünüdür. Sizin değerlerinize küfredildiğinde, karşılık olarak aynı şeyi ya da daha beterini yapıyorsanız; bu her ikinizin de yanlış yaptığı gerçeğini değiştirmez.

    Ben, Emre'nin transferini, yaptığı terbiyesizlikleri hep yadırgadım ama verdiği mücadeleyi ve ona her maç yapılanları görüp Canarino ve benzer düşünen renktaşlar gibi düşünmedim. Ama bir yere kadar. Hakeme habire itiraz etmek, rakip futbolcuya küfür etmek, faul yapmak, bunlar aşırı olsa bile futbolda olan şeyler. Ahlaksız medyaya kol hareketi yapmak bile bir itirazdır, tepkidir, anlarım. Ama benim açımdan, ırkçı söylemin herhangi bir mazereti olamaz. "Emre çubukluyu çıkarsın".

  6. Sekhranikos dedi ki...

    Küfrü vs mesele değil. maçı açar açmaz bir ağır çekimde halile yaptığı bir faulu gösteriyordu tv. bu bile yeterlidir bu adam gönderilmesi için. içinde insanlığın zerresi mevcut değil. her durumda bas bas bunu bağıran bir adam fenerde oynamamalı.

  7. ersoy dedi ki...

    olayın iki tarafı var. Emre ve Zokora. Zokora "Emre bana zenci dedi, ırkçılık yaptı" diyor. Emre "ben öyle birşey demedim" diyor. ben Emre ye inanıyorum (nokta).

    medyamız, genel kamuoyu ve rakibimiz Trabzon zamiası bende o kadar güvensizlik yarattı ki;

    eğer geçen yıl biz değil Trabzon şampiyon olaydı 3 Temmuz yaşanmıyacaktı.
    eğer dün gece Trabzon kazansaydı Emre olayıda olmayacaktı. hiçbirine inamıyorum artık.

    baştada söylediğim gibi, kupamızı isterikçilere, manipulasyonculara, genel medyada inanmıyorum, Emre ye inanmak istiyorum.

  8. msmxcom dedi ki...

    3 temmuz öncesinde yanılmıyorsam geçen senenin şubat aylarında tanıştım bu blogla ve ilk okuduğum yazıdan son okuduğum yazıya kadar hepsinin altına imzamı çok rahat atarım.. ama şu yazı olmamış be abi.. mazide kalmış bir olayı hatırlatıp bunu inandığınız ölçü eksenine yerleştirmeniz olmadı.. en azından basın toplantısı sonuna kadar bekleseydiniz daha iyi olurdu görüşündeyim.. elbette senin görüşünün ne önemi var diye düşünebilirsiniz ama sürekli takip ettiğim bu portalda bunu görmek isterdim naçizane.. ama bunun size olan görüşümde de bir farklılık yaratamayacağını söylemek de isterim.

  9. solo dedi ki...

    ne yazık ki Emre "ben yapmadım dediği" zaman ben Emre'ye değil Zokora'ya inanıyorum. Kim de ben Emre'ye kefilim diyorsa beri gelsin. Gitsin artık yeter Emre, en az süreç kadar sinirlerimizi zorluyor. Diyor ki; "özür diledim kapandı".
    Irkçılık eylemi Zokoranın özrü kabul etmesiyle kapanacak bir durum değil, Zokora'nın buna hakkı yok çünkü burada hakaret edilen sadece Zokora değil, Rıdvan Hocanın sözlerinin altına imzamı atarım.

  10. Johnny Thunder dedi ki...

    Sanki bütün futbolcular bir ahlak örneği sergiliyormuş da bir Emre bunları bozuyormuş gibi "Emre'ye saldırmanın dayanılmaz hafifliğini" yaşamaya gerek yok. Mevzu başlıkta atılan cümleye indirgenecekse, o zaman Emre'nin yanındaki darağacına da Tümer'i çıkaralım, olmaz mı? Veya "ben Beşiktaşlıyım, Beşiktaş'ta oynamak istiyorum" diyen Mehmet Topuz'u? Kendi taraftarına küfreden Volkan'ı da unutabiliriz ama Emre'yi asla, öyle değil mi? Emre hakkında bir günde 3 yazı yazması kolay ama bu sezon Yiğit İncedemir'in o muhteşem performansından bahsetmeye hiç lüzum yok mesela.

    Bütün her şeyin Emre'nin gitmesi ile düzeleceğine inanların, Fenerbahçe ligden çekilse bu ligde şike olmayacağına inanlardan hiçbir farkı yok. Fenerbahçe romantizmini yapacaksak da, gelin daha gerçekçi yapalım ve yargılanması gereken herkesi yargılayalım - sadece Emre'yi değil.

  11. korayk dedi ki...

    nevzattopcu olayı net bir bicimde özetlemiş.tekrar etmeye lüzum yok , Emre Candır , ideolojik fikirlerinizi gercek hayatta tatbik edemiyorken Fenerbahce üstünden tatmin olma hevesinizi dizginlemenizi umuyorum.

  12. aethewulf dedi ki...

    nevzattopçu bundan bir süre önce "pirinçsiz pilav" yazısının altında aykut hocaya büyük bir iştah ile saydırıyordu. "aykut efendi, fenerbahçe rehabilitasyon yeri değildir" diye bağırıyor "ben kendisine hoca filan diyemem" diye çıkışıyordu.

    bugün aynı nevzat topçunun hz. isalı, yeri zamanı değilli, ideolojik gakguklu emre savunmasının altındaki hiçbir duygu

    - yani yer zaman
    - yani aykut hocanın fenerbahçenin teknik direktörü olması,
    - yani "içinde bulunduğumuz bu zor şartlar" o zaman geçerli olmuyor,

    nevzatın tasviriyle bir hoca olmayan aykutun malatya veya konyaspor sanıp yönettiği ve rehabilite olduğu fenerbahçede "bizim çocuk" olarak kollanmasından başka bir şey de gözükmüyordu.

    nevzatın elbette emre ile aykut arasında neden emreye bunca hamiyet aykut'a da düşmanlık gösterdiğini ayrıca tartışabiliriz, ben genele yayayım, makyevalizm.

    bu taraftarda da olan, ideolojik davranmayın diyen bazı salakların da yüreğine işlemiş makyevalizm.

    kazanalım da nasıl olursa olsun.

    bunu bana kimse anlatmasın. biz sizi prensipli davranıyoruz. eğer bu ideoloji, bu prensipler olmasaydı biz de temmuz sürecinde herkes gibi ağzımızı kapatabilir, gazetelerde çıkanalr üzerinden görüş bildirebilir, itiraz etmek yerine hakim otoriteye biat ederdik.

    bunca zaman zulüm, zalim, hak, adalet dedikten sonra, rıdvan'a bile canlı yayında posta koyacak kadar kendisini şaşırmış bir adamdan hesap sormamak haksızlıktır, adaletsizliktir. zokora'nın da hakkı bize aittir.

    evet kardeşim fenerbahçe futbolcusu pırlanta gibi olacak. bak iyi olacak demiyorum, pırlanta gibi olacak, pırıl pırıl. bu kadar milletin sevgisine şamil olmuş, bunca onur bahşedilmiş, milyon dolarları cebine koymuş adamalr bundan daha azını yapamaz.

    fenerbahçe formasını giyiyorsan, her şeyi yapabilme hakkın yok, bazı şeyleri yapmayacaksın. bunlar da öyle çok tahmin edilemez şeyler değil,

    bir zenci futbolcuya "fuckin nigga", aleviye kızılbaş, yahudiye "amına koduğumun yahudisi", ermeniye "ermeni dölü" filan gibi doğrudan etnik kimliğe yönelik hakaret etmeyeceksin. bin tane küfür var sen özellikle bunu seçiyorsan hesap vereceksin.

    fenerbahçe takımının büyüklerine, efsanelerine sitem duyabilirsin, üzülebilirsin ama haddini aşıp canlı yayında ağzını açmayacaksın. ara telefonla üzüntünü, sıkıntını bildir. abi kardeş ilişkisi ve hukuku diye bir şey var. öyle ağzını yaya yaya konuşamazsın. sen bunu yaparsan yarın recep niyaz gelir ogün altıparmak'a hakaret eder hepimiz susup dinlemek zorunda kalırız.

    saha içerisinde takım arkadaşlarına saldırmayacaksın, tarihinin en zor sezonunu geçirmiş fenerbahçe'de hocana zorluk çıkarmayacaksın. adam olacaksın, efendi olacaksın.

    cehennemin dibine kadar. emre olmasa ne olur? emre kim yahu? ortasahanın göbeğinde oynayan bir futbolcu. bu ona her şeyi yapma hakkı tanır mı? bir ahlaki kural ortaya koymayacaksak, yarın öbürgün sahada alex'e saldırırsa ne yapacaksınız? yarın aykut'a bir fenerbahçe futbolcusu gelip tokat atarsa "yaa ama çok kritik zamanlar :(" diye susacak mısınız?

    bir sınır çizmezseniz, bir sınırınız, bir ilkeniz, bir prensibiniz velhasıl kelam bir duruşunuz yoktur. bir duruşunuz yoksa, sadece kısa vadeli çıkarını düşünen, kendi kimliğine mensup insanlar ne yaparsa yapsın onaylayan, aksi olanlar ne yaparsa yapsın reddeden bir insan olursanız da fenerbahçe'ye zarar verirsiniz. böyle bir fenerbahçe fenerbahçe değil zira, bunun adı türkiye'de ünal aysal yönetimindeki galatasaray ve onlarla aramızda bir fark kalmayacaksa, adalet filan diye sokağa çıkıp da yürümeyeceksiniz.

  13. tik dedi ki...

    Trazbzon maçı kaybetti, Emre ile uğraşıyor, biz de bu tuzağa düşüyoruz. Emre agresiflik dürtüsüne engel olamayan bir futbolcu, salgıladımı adrenalini, nabız oldu 180, sıkıysa tutun Emreyi, kimseyi gözü görmez, yapısı bu.

  14. 1907hammer dedi ki...

    Emre,ırkçılıkla suçlanıyor,İngiltere'deki olayın tutanakları ekranlara savruluyor.Yobo,ırkına ihanet etmekle suçlanıyor,komedi dünyası ve sonunda Emre'nin İngiltere'deki olayda ceza almadığı hasbelkader söyleniyor.İngiltere gibi bir ülkede,ırkçılığın affedilmediği yerde,Emre tanıkların ifadesine rağmen ceza almıyor!!!!Burada asalım keselim edebiyatı yapılıyor.Birde şu var,o zaman GeSeli Emreydi,şimdi Fenerbahçeli Emre...Ve olayların diğer bir yönü.Şike davasında tapelerden istediklerini elde edemeyenler,küfürlü konuşmalara takmışlardı,vay bunlarmı kulüpleri idare ediyor? Vay ahlaksızlar gibi,sanki küfür bu milletin hiç bilmediği,hiç kullanmadığı birşeymmiş gibi,ahlak bekçileri olmuşlardı.Oysa biz insanları överen bile küfürle destekleyen bir toplumuz."Vay O..Çocuğu ne gol attı be" diyecek kadar övgüde de kullanırız!!! Yine Emre olayına gelirsek,Zokora'nın ettiği küfürü," ya adam anlamını bile bimiyordur,bilse bile kişisel bir olay" diyecek kadar komikleşip,Emre'nin söylediği veya söylediği iddia edilen kelimenin tüm siyahileri kapsadığı için bir insanlık suçu olduğunu,saha dışında da yargılanması gerektiğini söyleyebiliyorlar.....
    Burada olay siyah insanlar değil,sadece Fenerbahçe'dir,Emre'yi sevip sevmemekde sorun değil,sadece Fenerbahçeli olduğu için topyekün bir saldırı mevcuttur.
    Daha birkaç gün önce,GeSeli iki futbolcu,biri kapıları kilitleyip,ağız burun darmadağın edecek kadar kinlenip saldırıp,adama bir tecavüz etmediği kalana kadar dövdüğü halde,basın olayı kapatmıştır.Futbolcular sahada yer almıştır.Golden sonrada sarmaş dolaş olmuşlardır!!! Ulan nerede senin gururun,namusun,herif seni haşamat etti ama hala yalakalık yapıyorsun diyeni görmedim!!!Onun için Emre'nin kişiliğini başka yerde konuşalım,Rıdvan Dilmen bile bence olayın nereye getirildiğini farkettiği için susmayı ve konuyu kapatmaı tercih etmiştir......

  15. Akaliptos dedi ki...

    Beyler Emre agresif bi futbolcu, kazanmak icin herseyi yapiyo. Asagidakileri Emre'yi savunmak icin yazmiyom, bence cok aptalca davrandi takima zarari dokunuyo, bilhassa medyaya beyani. Ama benim kabullenemedigim, herseyin mubah oldugu bi ortamda ( dunya futbolu ) tek gunah kecisi bizim gosterilmemiz. Zokoranin da ondan asagi kalir bi tarafi yok. Alex'e girislerinin yaninda bana sorsaniz macin hakemiyle karsilastigi pozisyondaki iki eliyle yaptigi hareket kirmizi olabilir en az sari. Bi aratin internet'te daha once takim arkadasiyla antremanda ufurukten bahaneyle kavgasi var ( turkuruklesme + yumruklasma ). Emrenin Halil'e yaptigi pozisyonu hakem kirmizi da verebilirdi, aksamki Quaresma'nin pozisyonunu ayarinda, ama o kadar. Ortada karsilikli bi kufurlesme olayi var, Emre ordan ayrilirken o kufru ediyo, ama ben bunu kimsenin duydugundan bile emin degilim. Bi defa Zokora duysa, ona o kadar komus olsa hakeme itiraz eder Emrenin uzerine yurur, hatta ve hatta sonradan sarmas dolas olmazdi dimi. Veya baska bi TSli futbolcu duysa cikar soylerdi dimi? Bu neden irkcilik olarak degerlendirilmeli ben onu anlamiyom. Futbolcular birbirine kufreder moral bozmak icin, Emre bunu Zokoranin yuzune bile soylemedi, tribunler "Gas the yids" diye bagirir oyle bisey yok. Bence birileri televizyondan dudak okuyarak, colde su bulmus bedevi gibi saldiriyo. Bu birileri de daha once Emre'ye msg komplosunu kuranlarla ayni kisiler iddia ediyom. Emre aptalca bisey yapmistir, ama Zokoraya yaptirilan sey daha da kotu olmustur Turk futbolu icin. Takip edin bugun yine bi siyahi futbolcunun irkcilik serzenisi var.
    Not: Emrenin Ridvana cevabi da cok ukalaca, ne Ridvan ona etik konusunda ne de o Ridvana kariyer konusunda laf edebilecek capta degil. Isterseniz bu isin cozumunu Aykut Hocaya birakalim.

  16. solo dedi ki...

    Hala, Emre'yi harcamayalım diyenler var. Emre'nin harcanacak nakiti mi var, sıfırı tüketmiştir. Eğer Aykut Hoca Emre'yi takımda tutacaksa Aykut Hoca'ya da yazıklar olsun.

  17. emre dedi ki...

    Bu işi Emre yapmış mıdır diye kendime soruyorum, sabıkalarına bakınca yapmış olma ihtimali yüksektir diyorum. Ama buna karşılık Emre ben öyle bir şey demedim diyor. Emre'nin bunu söylediğini iddia eden camiaya bakıyorum (burada Zokora'nın kendi iradesi ile hareket etmediğini düşünüyorum, çünkü öyle olsa bu laf edildiği anda sahada çılgına dönmesi gerekirdi) onların hayatımda gördüğüm en arsız en yalancı ve özellikle de en iftiracı insanlar topluluğu olduğunu hatırlıyorum. Şimdi en azından Emre'nin ben böyle bir laf etmedim, içimde ırkçılık varsa kalbim yerinden çıksın diye ifadesini düşününce onun sözünü Trabzon camiasının iddiasından daha inandırıcı buluyorum. Ben aynı şekilde Aziz Yıldırım ve suçlanan Fenerbahçe Yöneticilerinin ifadelerine inanıyorum, çünkü o insanları kişisel olarak tanımıyorum, ama söylediklerinde samimi olduklarına düşündüğüm için 3 Temmuz'dan beri elimden gelen her platform da onların haklılığını savunuyorum. O yüzden de Emre'yi bu kadar kolay hedef tahtasına koymak bana doğru gelmiyor.
    aethewulf, açıkçası söylediğin Fenerbahçe'li futbolcu pırlanta olmalı pırlanta lafı kulağa çok hoş geliyor ama böyle bir şeyin ne mümkün ne de gerekli olduğuna inanıyorum. Artık profesyonel bir dünya da yaşıyoruz, ve bu dünya sadece pırlanta insanların yüceldiği ve başarılı olduğu bir dünya değil. Önemli olan her ortamda birlikte çalıştığın profesyoneller aldığı paranın hakkını versin, ve ahlaksız olmasın. Adamın agresif olması, ya da yumşuak başlı olması, küfürbaz olması ya da güzelkonuşan bir adam olması, çapkın olması sadık olması gibi şeyler biraz da fıtrat meselesi. Misal ben senin bu blogda yazdığın fikirlerin çoğunun altına imzamı atarım (Fenerbahçe ve diğer konular dahil), ama senin fıtratının ne olduğunu bilmiyorum. Belki küfürbaz, sosyal ilişkileri kötü bir adam olabilirsin, ama yine de senin fikirlerinle ilgili düşüncem değişmez. Tabi bu söylediklerimde en önemli varsayım, Emre'nin ırkçı bir ifade kullanmadığını söylediğinin gerçek olması.

  18. korayk dedi ki...

    aethewulf , solo ;

    Eger Emre nin ahlaksız pis bir ırkçı oldugunu düsünüyorsanız size hayırlı işler.
    Yok Emre ırkçı degildir ve küfür ederken ( eger etti ise ) Zokora yı kızdırmak ve ona laf gecirmek icin yapmıstır ancak yaptıgı yanlıstır veya yaptıgı degil de bunu canlı yayında gündeme getirmesi yanlıstır diyorsanız evet haklısınız bu onun kulüp tarafından para cezasına carptırılmasını ancak sizin tarafınızdan asılmamasını gerektirir.

    Ve bu sene kontratı bitecek bir futbolcu olarak onu seneye kadroda tutmak veya tutmamak tüm + ve - leri ile Aykut Kocaman ın takdiridir ve saygı duyarım ancak Fenerbahcemin kontratlı futbolcusuna ve görece forma icin terini son damlasına kadar akıtan birine sizin anlamsız veya baska anlamları olan önyargılarınız yüzünden kızamam ve size yem ettirmeyiz.Kontratı sürdügü sürece Emre candır , hastır , adamdır.

    Ve merak etmeyin Pepe Metin in dedigi gibi "Herkes Herkesten cok Fenerbahcelidir"

    Bir örnekte Bilica dan vereyim.Penaltı noktasını kazmasınıda eminim siz cok ayıplamıs ve gönderilmesini istemissinizdir ancak Bilica kötü bir stoper olmasına ragmen o hareketinden dolayı gönderilse cok üzülürdüm , Fenerbahce sevgisi kadar futbolruhunuda bilmek önemlidir , size Fenerbahceliligi ögretmek haddime degil ancak futbol ruhu konusunda gelisime acık gibisiniz.

  19. Unknown dedi ki...

    aethewulf
    emre elli defa ben öyle bir şey demedim dese elli defa taklada atsa sen zaten kafadan emre yi yıllar önce bitirmişsin gibi arkadaş…
    sana ne desek boş diyorum ben....

    kafanda emreyle alakalı bi önyargı oluşmuş değiştiremeyiz… senin emre ye dair probleminin temelde ırkçılık mırkçılıkla ilgiside yok…bunu bir kenara koyalım bir kere…..

    sadede gelirsek….

    fenerbahçede görev alacak teknik ekibin uluslarasıçapta bir ağırlığı olan dilbilen yurt dışında kişisel ilişkileri güçlü kulübün dışarıdada tanıtımına katkı sağlayacak geçmişleri parlak donanımlı deneyimli kariyerli kişilerden olması gerekir diye düşünüyoruz..

    söylermisin aykut kocaman yukarda saydıklarımın hangisine doğru bir şekilde oturmaktadır sence...

    yönetici yasemin merçilin ifadesiylede fb her branşta her sene şampiyonluğa oynamak ve sonundada şampiyon olmak zorundadır..

    bağlarsak fb kulübü asla bir rehabilitasyon yeri değildir..3-5 sene bekleyelim sonrada tüm kupalar bizimdir mantıksızlığı ile hareket edemez..

    sahadaki oyuncularda en az bençteki teknik ekip kadar kariyerli olmak zorundadırlar…tersini yaparsanız işte o vakit Konya Malatya örneğinin bir adım ötesine geçemez başkalarının başarısızlığından menfaat arar durursunuz habire…

    geçen sene ve bu seneki aykutlu fb nedir diyorsanız …onu da ayrı bir mecrada tartışmaktan hiç çekinmeyiz…

    aykut efendi yi yanlış yere kesip yapıştırmışsın bir kere…

    Aykut efendiyi doğru yere kesip yapıştırırsak şöyle oluyor..…

    aykut kocaman ortada yaşadığımız süreç müreç diye bir şey yokken takımın başına başkan tarafından bizzat getirildiğinde basın toplantısında bir gazetecinin alexle alakalı sorduğu soru üzerine son 4 yıllık sürede 1 şampiyonluğu alexe bağlaması sence ne ifade ediyor aethewulf...

    bizim içinse şunları ifade ediyor...

    aykut kocaman burada son 5 yılda 2 şampiyonluk demeyerek alexin ilk senedeki gösterdiği performansı göz ardı etmiş aklınca cinlik yapmıştır..

    ayrıyeten aradaki fbnin şmplar ligindeki çeyrek final macerasını kaynatmış diğer takımlarda görev yaparken kulübün saha içinde ve dışında nelerle boğuştuğundan habersiz bir anlamda yaşadığımız bu sürecin adeta tohumlarınun atıldığı o dönemin futbolunu ben bu durumu değiştireceğim imasında bulunarak yerle bir etmiştir….

    ilaveten Aykut kocaman bir özür bir yanlış anlaşılma şöyle dursun sözlerinin arkasında olduğunu beyan etmiş alex le alakalı düşüncelerini onu sene boyunca dalkavuklarının gazlarıyla sık sık tak çıkar yaparak pekiştirmiştir…

    Aykut kocaman bizatihi kendisi daum döneminde hocayla sorunlar yaşamış gene bir tv kanalında ligler devam ederken rahatlıkla daum benim tercihim olamazdı diyebilmiştir..

    lig sonunda hocalıkta gözüm yok demesine rağmen daumun arkasındada durmayıp onu refüze ederek sazan gibi hocalığa zıplayıvermiştir…

    aethewulf…
    millete ahlak karakter dersi veriyorsun ya gördüğüm kadarıyla…

    emre nin hangi şartlarda ettiğini bilemediğiz laflarına Aykut kocamanın Konya yı çalıştırırken 4-2 kazandığımız maç sonunda kulüp aleyhine ettiği laflarada bi yorum getirirsen iyi olur diye düşünüyoruz ..

    öyleyse kıyasla bakalım dik duran derin derin bakan aykut efendiyle basın toplantısı bile yapmadan çarmıha gerdiğiniz yargısız infazda bulunduğunuz nabız 180 takımı adına sahadaki her türlü pisliğe ayak koyan savaşan bir emreyi.

    hangisi daha ahlaklı etik ve pırlanta gibi duruyor senin deyiminle…

    çakma fenerli olmayalım….

    ayrıyeten futbol sahaları çiçeklerden böceklerden oluşmaz orada terde vardır kanda .. emrede takımın kaptanlarından biridir.. yanında oynayanlarda bir eksiklik görmüşse uyarılarınıda yapacaktır bunları fazla büyütmenin bir anlammıda yoktur.

    ve emre alexe Aykut kocamana bir gün saldırırsa ali koç Nihat özdemire ertesi gün kafa atarsa bilmem ne olursa ne olacak gibi uç noktalarda gezinmekde abesle iştigaldir…

    Evren de 100 % piru-pak pırlanta gibi bir dünya keşfettiysen oraya yerleşelim hep birlikte o vakit aethewulf kardeş….

    kafalarda ütopyalar oluştumayalım….
    .






















    .

  20. omer sisman dedi ki...

    Emre'nin Zokora'ya söylediklerinin net video kaydı yokmuş galiba. O kayit olmasa ne gam, Rıdvan'a söylediklerinin kaydı var, bunu sineye çeken Fenerbahçeliler de çürüsün gitsin.

  21. ONUR dedi ki...

    emre 17 yaşında ehliyetsiz kaza yaptığında basın nerdeydi, dik duran salatasaray nerdeydi, sırtını sıvazlayan Terim nerdeydi... salarasarayda 5 yıl oynamış, 27 sarı 1 kırmızı kart görmüş... Fenerbahçe'de 3 yıl oynamış 36 sarı, 1 kırmızı kart görmüş... Ve basın en az 10 tane daha kırmızı görmeliydi diye yazıyor... Ey ahali emre salatasarayda herkese tekme atıp, küfür ederken nerdeydiniz... Evet ben de emre'nin Fenerbahçe'ye gelmesine ve saha içindeki yaptıklarına, hatta hatta siyasi görüşlerine karşıyım... Ama 3 senedir yürütülen linç kampanyasının emre'ye karşı yapılmadığını da gün gibi görebiliyorum... ANLAYANA...

  22. Adam dedi ki...

    Emre'nin o sözleri söylediğine inanıyorum. Maç günü "elinizde görüntüsü varsa kabul" deyip ertesi gün kendini tekzip etmesi son damla oldu benim için. Irkçı olduğunu düşünmüyorum ama ciddi bir pisikolojik vaka bu adam. Acilen tedavi edilmesi ve takımdan uzaklaştırılması gerekiyor.

  23. 2Os dedi ki...

    bu yazıya gelen en son yorumdan cok sonra yazabılıyor olsam da paylasmak ıstedım:

    1- emre meselesı ıle ılgılı yazılan 3 yazıyı ve herbır yorumu da pur dıkkat okumaya calıstım ve menfı veya muspet yaklasımların ıcerısndekı FENERBAHÇEme olan sevgı verılen deger ıle gurur duydum.

    2- ahlaksızlık sampıyonluguna oynayan zalımlerın, kendı yaptıklarını mesrulastırabılmek adına; yıkılmamak endısesıyle hataları gozardı edebılecegımızı ummalarına fırsat vermememız gerekır.

    3- emrenın, son donemde ıyıcene artan vukuatlarıyla beraber tukenen kredısını gormek; FENERBAHÇEmin cok degerlı bır gucu kaybetmesıne neden oldugu ıcın uzuluyorum.

    4- zaten atılmıs bunca camur varken olası bır sampıyonlugumuzun lekelenmesını ıstemıyorum (durum ne olursa olsun bır kulp takılacak ona emınım ama onemlı olan bızım degerlerımızın ne dedıgıdır)

    5- bu saat ıtıbarıyle konuyu surumcemede bıraktıkları ıcın de yonetımı yadırgıyorum

    konuyla ılgılı olmayan ama dıkkatımı ceken bır saptamamı da yazmak ıstıyorum:

    trabzonspor camıası ve trabzon bolgesının gerceklerı carpıtmayı ne denlı rahat yapabıldıklerının komık bır gostergesı olarak; 61ıncı dakıka golu bılgısını degıstırmıs olmaları cok hos. zıhnıyet su: "bırseyın ne, ne zaman veya nerde olduguyla degıl nasıl gormek ıstedıklerıyle ılgılenıyorlar. gercegın ne oldugunun hıcbır anlamı yok!"

  24. solo dedi ki...

    Emre diyor ki; "demiş olabilirim", çok merak ediyorum bu açıklamayı yapmadan önce yönetime ya da Aykut Hoca'ya ya da herhangi bir klüp görevlisine danıştı mı, nedir bu Emre'nin pervasızlığı?
    Fenerbahçe forması altında yaptıkları sadece Emre'yi mi bağlıyor?
    Emre bilmiyor mu her fırsatta salvolar savuracak bir sürü leş kargası var bu camianın başında, hele böyle bir dönemde?
    Daha önce böyle bir olaya karışmış ve olayın ciddiyetinde olması gereken Emre, nasıl der; "demiş olabilirim", yani bu Emre için normal, yani Emre bu tiynette, ırkçı mıdır değil midir bilmem.
    Yüzde yüz püru pak bir camia var mıdır bilmek de zor ama niyet bu yönde olmalı, tabii eylemlerde de, tavrınız hangi yönde bu önemli temiz kalmaya mı çalışacaksınız yoksa aman canım bana mı kalmış onurlu olmak diye kenara mı çekileceksiniz?
    Hepimiz biliyoruz bu Emre'nin ilk vukuatı değil, son olacak diyen de çıkmaz herhalde. Her seferinde sizi yüzüstü bırakan, klüp tarihinin en zor zamanlarında saçma sapan şımarıklıklar yapan bir Emre'yi mi görmek istiyorsunuz, bravo size.
    Emre çocuk değil, bilakis çocuğu olan bir adam, yaptığı eylemler sadece onu yaralamıyor, bunu bilmesi gerekir, her eylemin bir sonuç çıkaracağını bilmesi gerekir, bu sonuçların sadece onu bağlamadığını bilmesi gerekir, bence artık Fenerbahçe'ye zarar verdiğini bildiği halde yapıyor, bu pervasızlık başka türlü açıklanamaz.

  25. solo dedi ki...

    Şunu da söyleyeyim benim için Papazın Çayırı blogu Emre'den daha çok bir Fenerbahçe değeridir, şu sürece kadar biz fennerbahçelileri birarada tutan en önemli tutkallardandır, Emre konusunda ayrı düşüncelere sahip diye kötüleycekseniz, takip etmeyecekseniz etmeyin, zaten siz bu blogu hiç anlamamışsınızdır demektir.

  26. Sosyal_FB dedi ki...

    @ nevzattopcu

    Seninle tanışmayı gerçekten çok istiyorum.

    Halis muhlis bir Fenerbahçeliden "Çakma Fenerli" tarifini yüz yüze almayı nasıl istediğimi izah etmek için kelime bulamıyorum.

    Bu sezon aşağı yukarı bitti sayılır ama bir ara Yoğurtçu'da görüşelim derim. Son hafta iyi mesela.

  27. Kadikoylu1907 dedi ki...

    Emre umarım bu sene bir hata daha yaptığını anlayıp, milimeltrik oranlarla onu imal eden tezgahına, imaparatoruna geri döner..

    İnşallah herkes layık olduğu yerde olur, bugün amaan nolcek zenciye, zenci demiş bir a.koyuvermişse diyenler o zaman sövmeyecek Emreye, zira bu sezonda parasının derdine düşen, FB almasaydı ya daha az paraya başka bir kulube yada N.U. çöpliğinde sürünüyor olacağını bilmesine karşın, ona evlat muamelesi yapanlara rağmen hala şımarıklık yapmaya devam ediyor.
    Kimse yediğini inkar etmez..
    GS yiyen, burada psilemesin..Gitsin layığına !

  28. Kadikoylu1907 dedi ki...

    İçerdeki arkadaşın icatları bu n.topçu gibi yuvarlak ağızlılar..

  29. msmxcom dedi ki...

    bugün görüntüleri gördüm ve açıkça ağzı okunabiliyor olduğunu ve f.cking niggar dediğini üstelik iki kere dediğini şimdi farkettim, artık eğer dediysesi kalmadı, herşey bir yere kadar ama sahada bu açıkça görülüyorken çıkıp kesinlikle kabul etmiyorum diyecek kadar da yalan söylemeseydin be emre.. seneye sözleşmesi bitiyor zaten, Allah yolunu açık etsin, umarım sözleşme yenilemezler..

  30. momos dedi ki...

    Emre dün hürriyete yaptığı açıklamada negro sözcüğünü kullanmadığını tekrarlamış. pfdk ya hakaretten sevk edilmiş ama zokora yok, hakaretin çıktığı ağız fenerli olmayınca sayılmıyor herhalde. muhtemelen 5 maç ceza alıp sezonu kapatacak emre ve sezon sonu tr.den ayrılacak. yine saha dışı oyunlarla bir futbolcumuzu daha kaybedeceğiz. öte yandan melo köpek dansına devam edecek. kimseye hakaret etmiyor sayılacak. ona bağıran çağıran taraftara ceza versinler ancak. gelecek sene gs fener harici bir takımla şampiyonluk mücadelesi verdiğinde ceza alabilir ancak görürsünüz. adalet memlekette mumla bir aranmıyor artık, arayanların suratlarına gülünüyor.

  31. correios dedi ki...

    Bu blogu takip etmeye başladığımdan beri ilk defa bugün okuduklarımla şoka girdim.3 temmuz sürecinin başından beri birlik olmanın,direnişin ve mücadelenin ne olduğunu göstermemize yardımcı olmuş, emekleriyle saygımızı kazanmış insanlar birbirlerini yoğurtçu parkına davet ediyor. Yazık.
    Son bir yorum da ben ekliyeyim Emre ile ilgili: Emre'nin savunulacak hiçbir tarafı yoktur. Vukuatları ortadadır. Ama Trabzon Maçının bitiminden hemen sonra hiç vakit kaybetmeden,olayı anlamadan dinlemeden "çekip gitsin" demek, bu blokta aylardır Aziz Yıldırım'a ve Fenerbahçe'ye yapılan yargısız infazları en doğru, en etkili şekilde eleştiren insanlara da yakışmamıştır.
    Ne Emre'yi ne de karakterini sevmem; formaya da yakıştırmıyorum. Ancak; iyi futbolcudur ve geçen sene 17de 16 yaparken olduğu gibi takımdaki yeri kalan 5 maçta da hayatidir.
    Velhasılkelam; ben de takımın ahlaklı, düzgün insanlardan kurulmasını isterim; ama bunca haksızlığın ortasında kendi futbolcumu yapıp yapmadığına %100 emin olamadığım bir durumda kesip atacak kadar da objektif değilim,olamıyorum çünkü nihayetinde tarafım, fenerbahçeliyim.

  32. ersoy dedi ki...

    Emre 2 maç ceza almış. hayırlı olsun.

    şu blogu uzun zamanlardır takip ediyorum, severek okuyorum fakat bazen anlayamıyorum. Emre olayında anlayamadım mesala. Emre piç olabilir, ırkçı faşist olabilir, ne bileyim yalancı bile olabilir. Emreyi sevmiyor olabiliriz fakat Emre yi yargılayacak kurumlara ne kadar güvenebiliriz. ceza vermişler, 2 maç. Emre eğer o ırkçı sözü söyledi ise cezası 6 aydır, yok söylemedi ise ceza almamalıdır. 2 maç neyin nesi. işte bizim ülkemiz bu, ne kadar kaypak ve Allahsız olduğumuz ortada. ceza bile veremiyoruz, yada suçsuzun hakkını teslim edemiyoruz, bildiğiniz köpeğiz yani. böyle bir iklimde kendi futbolcusuna inanmayıp pis bir provakatöre, satılmışa ( eğer o provakatör köpek kendisine o ırkçı söz söylendiğinde tepki vermiyor, hatta maçtan sonra sarmaş dolaş oluyor ve maçtan çok sonra işaret verilerek bunları söylüyorsa pis bir provakatördür. ) inananlardan olmamalıydık.

  33. momos dedi ki...

    bence emre o sözü söylemiş olsa ceza verilirdi. millet başımıza dudak okuma uzmanı kesildi. bu olay basının rezilliğinin tasdiğinden başka bi işe yaramadı. bi de emre'nin fenerden uzaklaştırılmasına.

  34. Adsız dedi ki...

    öncelikle emrenin yaptığı ayıp gibi cümlerden bıktık artık. emrenin sorunlu olduğunu hepimiz biliyoruz. ancak emre "zenci" dese de demese de bir önemi yok. çünkü türkiye'de ırkçılık "siyah/beyaz" ayrımından kaynaklanmıyor. türk kültüründe böyle bir çelişki mevcut değil. bu kültürde ırkçılık "türk/ermeni" ya da "türk/yunan" temelerine oturmaktadır.

    ırkçılığın temelleri olması gerekiyor. kültürel bir süreçtir. avrupanın beyaz adamlarının afrika kökenli siyahlar ya da amerikalı kızılderililer üzerindeki sömürüsü sonucu oluşan "ırkçılık", doğu kültürünü bağlamaz. çünkü 1400'lü yıllarda başlayan ve günümüze kadar devam eden sürecin dinamikleri farklıdır.

    avrupa kökenli beyaz adam siyahlar için "insan değil" tanımlamasını yapabilir. siyahlar için onları aşalığılamak için kölelik döneminden kalma "zenci" diye hitap edebilir. bu ırkçılıktır. ancak türk kültüründe bu durum daha farklıdır.

    türk kültüründe "yunan gavuru" ya da "senin yaptığını ermeni yapmaz" demek ırkçılıktır. çünkü bu coğrafyada ırkçılık etnik köken üzerinden temellenmiştir.

    bu yüzden Hrant'ın katiline sahiplenmek için beyaz bere giyen trabzon camiası ırkçıdır. Hrant kat edildiği zaman "ne olmuş ölen bir ermeni" diyen trabzonlular (ve tabi diğer insanlar) ırkçıdır.

    Hrant'ın katilinin yanında duranlar bugün mü "ırkçılığı" hatırladır. eğer emreden sonra trabzon ırkçılıktan vazgeçecek biraz olsun "adam" olacaksa buna sevirim. sonuçta trabzon ve trabzon kökenli insanlar anadolu kültürüne çok zarar verdi. belki bu sayede biraz olsun insan olduklarını tekrar akıllarına gelir.

  35. Signature dedi ki...

    Gene sadece iki maç ceza verildi bu insancığa.Valla sizi bilmem ama hepinizin gördüğü malum karelerde ben ağzından çıkanı net bir şekilde okuyabiliyorum ve o adamın üstünde çubuklu olmasından utanıyorum.Buna Fenerbahçe kollanıyor diyen arkadaşları da anlamıyorum.Atılmamış dirsek yüzünden Alex iki maç,itirazla bir maç ceza almıştı-cezanın verilmemesi gerekirdi-.Caner katledilen bir maçta hakeme ani ve tamamen insani bir refleksle "S.ktir git!" deyip 3 maç ceza almıştı.Emre Bey'in arkası nasıl kuvvetliyse,sahada ona çıkması gereken kartlar çıkmıyor,alması gereken cezalar verilmiyor.Gökhan'a,Topuz'a,Ziegler'e,Bekir'e,Serdar'a ve hatta Sow'a bazen de Alex'e acımadan ufak itirazlarda bile çatır çutur sarı kart verilmesine karşın Emre'nin ayrıcalığı ne?Gökhan geçen sezon da bu sezon da "Aman takımı yalnız bırakmamalıyım."deyip rakibine kartlık hareket yapmamak için kırk takla atarken,hatta o sertliği sağlayamadığı için bölgesinde hatalar yapabilirken,tabiri caizse süt dökmüş kedi gibi oynarken,Emre'nin ne güvencesi var da 3 sarı kartı varken her pozisyonda hakeme çok sert şekilde itiraz edebiliyor,rakibinin tendonlarını haşat edebiliyor anlamak mümkün değil.Bu adamı Fenerbahçe'ye mal etmeye çalışanlar var ayrıca."Hah işte Fenerli!" diyorlar.Ama kimse unutmasın ki bu adam Fatih Terim-Hagi ortak yapımıdır.Terminatörümüz burada!
    Son olarak,Emre'nin Türkiye'nin açık ara en iyi,dünyanın da kalbur üstü orta sahalarından birisi olduğunu düşünüyorum.Hatta belki mevcut değil,gelmiş geçmiş en iyisidir;geçmişteki efsaneleri izlemediğim için saygısızlık yapmak istemem.Her neyse,en iyisi olmasına karşın,mümkünse hemen,olmadı sezon sonu gönderilmesini istiyorum.En kötü ihtimal Selçuk'la oynarız,ama başımızı öne eğmeyiz,en kötü Gökay'la oynarız,o daha genç tabi hata yapacak deriz geçeriz.Ama başımızda Nihat Özdemir gibi adamlar olduğu sürece bence bir hayal bu.

  36. Rai dedi ki...

    Papazincayiri biraz agir gel Kardes.. Emre hakkinda yazdiklarina en güzel cevabi nevzattopcu
    vermis...baska lafa gerek yok sanirim.

  37. 2Os dedi ki...

    @hasan karacan
    tebrik ederim, cok iyi ozetlemissin.

  38. Dr Hasan Batuk dedi ki...

    Ben bu cocuğu burada tartışıldığı gibi, ırkçı olup olmadığıyla degerlendiremiyorum. Bu konuda ahkam kesmek bana düşmezmis gibime geliyor, adasimin da daha once yazdığı gibi, asıl ırkçı olanlara bu topraklarda nasil bir hoşgörü gösteriliyor ve hiçbirşeyi yapılmamasına sessiz kalarak katkı yapıyorsak eğer, Emre'yi bu yüzden asamayiz gibime geliyor.. Ancaakkkk, Ridvan'a uzatılan dil ve haddini bilmezlik bir Fenerbahçeli olarak beni çok sınırlendirdi. Asıl bunu konu yapıp sınırsız eleştirmemiz gercek Fenerbahcelilik değil midir?

  39. Adsız dedi ki...

    Beyaz bere ile ırkçılığa karşı olamazsın sadri şener


    emrenin ırkıçılık yapmış olması ya da yapmamış olmasının bir önemi yok. emre yapsa ne olacak yapmasa ne olacak da demiyorum. emre ırkçı bir söylemde bulunmuş olsa da bunun arka planı olması gerekiyor. kültürel/ideolojik bir temeli olmalıdır. bu temel var mıdır/yok mudur onu da bilmiyorum. kısacası ırçılık bireysel değil toplumsal/kültürel/ideolojik bir olgudur.

    sorun şu ki emre üzerinden Fenerbahçe'ye saldırma olgusu sözkonusudur. trabzon başta olmak bazı gruplar hemen saldırıya geçmektedir. eğer ırkçılık kötü birşey ise neden ırkçı söylemler eleştirilmiyor? bu kültürde siyah/beyaz ayrımından kaynaklanan bir ırkçılık/ayrımcılık yoktur. ancak bu kültürde ırkçılık/ayrımcılık herzaman sözkonusudur.

    batının ırkçı kavramı ile bizim ırkçı kavramımız farklıdır. emrenin söylediği sözler için ırkçı tanımlaması yapan adamlar neden bu kültürdeki gerçek ırkçılık için hiçbirşey yapmıyor.

    24 nisan yaklaştı. 24 nisanda yine sovenizm tavan yapacak. sözde insan hakları savunucuları o zaman emre için harcadıkları enerjinin ne kadarını sovenizm için harcayacak onu da göreceğiz. uzatmadan söylemek gerekirse ermeni, kürt ya da yunan sözkonusu olunca ırkçılık yapmak serbest olacak. o zaman biz de beyaz bere giyip "emre ırkçı" diyerek yüce insan olarak saygı göreceğiz. eğer sadri şener denen palyaço ve onun asil takipçileri (trt başta olmak üzere) beyaz berenin/beyaz atletin ırkçılığını sorgulamış olsaydı, emre hakkında görüşlerinde iki yüzlülükten uzaklaşmış olarak kabul edebilirdi.

    sorun bu iki yüzlülüktür. 3 temzundan beri gördüğümüz iki yüzlülük. eğer gerçekten ırkçılığa karşı olunacaksa en önde biz karşı olmalıyız. ama sorun ırkçılık değil. sorun Fenerbahçe'ye bir şekilde saldırmak.

    rıdvan konusuna gelince rıdvan asıl rıdvan haddini aşmıştır. Fenerbahçe rıdvandan büyüktür. emreyi bu takımda ben de istemiyorum. sonuçta emre ahlak anlayışını eşsiz insan fatih terimden almıştır. rıdvanın öve öve bitiremediği fatih terimin futbolumuza en büyük katkısı zaten ahlak alanında olmuştur. rıdvan çıksında terimin ahlakını biraz daha övsün...

  40. Johnny Thunder dedi ki...

    Loran Vayloyan olayı ile sanırım Emre'ye gereken cezanın verilmesi ama ırkçılığa karşı altında yapılan Fenerbahçe düşmanlığına da çanak tutulmaması gerektiği hakkındaki öngörülerimiz daha üzerinden bir hafta geçmesine rağmen doğrulanmış görünüyor.

    Türk futbolundaki amaç ne zaman üzüm yemek oldu da bu olayla birlikte her şeyin düzeleceğine inandık? Emre'nin olayının ertesi günü üç yazı arka arkaya döşenirken neden Loran için bir iki paragraf yazamadık?

    Emre'ye verilen iki maçlık cezanın az olduğuna, ırkçılık hakkında Türk futbolunda bir yaptırım yoksa bunun Fifa nezdinde değerlendirilmesi gerektiğine inanıyorum. Ama aynı zamanda bugün Emre'yi ırkçılıkla suçlayanların ak kaşık olmadıklarını da, yıllardır şikenin içinde yüzmüş kulüplerin kendilerini ilk fırsatta temiz ilan edebildiklerini de, geçen hafta hakemle kazanıp bu hafta kaybettikleri bir maç için hakemi görev adamı olmakla suçlayacak tıynette insanların bulunduğunu da çok iyi biliyorum.

Yorum Gönder